Több mint 41 millió COVID gyógyult van a világban – ez nem érdekel senkit?

“Rekord számú halott, igazi sokk, már sohasem lesz olyan az élet, mint korábban…” Ki ne ismerné a mainstream médiában nap, mint nap megjelenő igazán lesújtó szalagcímeket. Nyolc hónapja az életünk csakis a COVID-19 vírus és a miatta kialakult pandémia körül forog. Minden reggel arra ébredünk, hogy sokkoló hírekkel bombáznak az újságok, hírportálok, tv csatornák. Az embereknek már kezd elegük lenni. Nem elég a sok korlátozás, a rengeteg, sokszor már-már követhetetlen szabály, még a média is azt sulykolja minden egyes nap, hogy eljött a világvége. Az országok kormányai – nem kivétel a magyar sem – gyakran értelmetlen, a vírus terjedése szempontjából teljesen haszontalan rendeleteket hoznak, melyek miatt sokan azt érezhetik, hogy elvesztették az uralmat a saját életük felett. Nem csodálkozhatunk azon, ha egyre több az agresszív, depressziós, céltalan ember.

Maga a WHO is arról írt, hogy a járvány, a miatt hozott korlátozó intézkedések és a bizonytalanság miatt rengetegen küzdenek depresszióval. A tervek nélküli kilátástalan holnap sokakat a mélybe taszít lelkileg és gyakran fizikailag is. Nem elég azonban az egyre szaporodó szabályok betartása. A már földön fekvő emberekbe még egy nagyot rúg a mainstream média is, mely a nap 24 órájában ontja magából a negatív tartalmú cikkeket. Egyetlen hírportál átlagosan 30 koronavírussal kapcsolatos negatív hírt oszt meg naponta. Így még a legoptimistább emberből is pesszimista lesz, mikor semmi mást sem hall, csak azt, hogy egy nap hány új fertőzött van, hányan haltak meg, és mennyire nem győzik a kórházak ellátni a betegeket. Ez mind nagyon szomorú, és nem senki sem akarja elbagatellizálni a dolgot. Nem vagyunk vírustagadók, tisztességesen betartjuk a szabályokat, de nem lehetne némi pozitivitást vinni a komor hétköznapokba, főleg így karácsony előtt?

41 millió gyógyultról megfeledkeztek

Azt feltételezzük, hogy mindenki tisztában van vele, hány ember vesztette életét a COVID-19 miatt, hiszen minden nap többször is megírják a hírportálok. Ez a szám a cikk megírásának pillanatában 1 417 881 fő. Azt viszont tudjuk, hogy hányan gyógyultak fel? Valószínűleg nem, mert a mainstream erről mélyen hallgat. Egész pontosan 41 684 465 ember gyógyult meg. Tehát százalékban kifejezve elmondhatjuk, hogy a COVID-19 már lezárt eseteinek 3%-a elhunyt, 97%-a viszont meggyógyult. Nem biztatóbb ebből a szemszögből is megvizsgálni az adatokat?!

Jelenleg a világon 17 138 116 aktív eset van, akik közül 17 034 986 embernek enyhe, otthon is kezelhető tünetei vannak, míg súlyos tünetekkel 103 549 fő rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az aktuális pozitív COVID fertőzöttek 99,4%-a kórházi ellátás nélkül, magától felgyógyul, mindössze 0,6% szorul kórházi ellátásra.

Pozitív COVID hírek a nagyvilágból

Mint azt mindannyian tudjuk, a vírus Kínából szabadult el, Vuhan városából. Idén januárban és februárban a Kínából érkező tudósítások még olyan távolinak tűntek a lakásukba bezárt emberekről, akik a kijárási tilalom miatt még a lábujjukat se tehették ki indoklás nélkül az ajtón. Túl sokat nem kellett várni a korlátozásokra, hiszen alig 2 hónap után az európai emberek is átélhették azt, amit a kínaiak. Bezárt boltok és vendéglátóhelyek, utcán masírozó katonák, éjszakai kijárási tilalom, erkélyen éneklő elkeseredett emberek. De mi a helyzet most Kínában? Semmi. 2020. november 25-én mindössze 5 esetet azonosítottak a 1,5 milliárd emberből. Az élet visszatért a normális kerékvágásba. Az emberek nyugodtan vacsoráznak az éttermekben, a kínai nagy fal tömve van turistával, a fiatalok buliznak, tehát úgy tűnik minden olyan, mint régen volt. Nem tudni, hogyan sikerült, de Kína egyértelműen megúszta a második hullámot. De nézzünk más pozitív hírt is!

Az Egyesült Államokban a Trump-adminisztráció oltási programjának tanácsadója azt nyilatkozta, hogy akár már december 12-én megkezdhetik az állampolgárok oltását és jövő tavaszra vége lehet ennek a káosznak. Akkor mégsem lesz világvége?!

Otthoni gyorsteszt, immunitás fertőzés nélkül

Az angol közegészségügy nemrég közzétette legfrissebb jelentését, melyben arról írnak, hogy minden negyedik ember immunis lehet a koronavírusra anélkül, hogy azt valaha is elkapta volna. A tanulmányban 2850 személy COVID-19 immunitását nézték meg, akik egyébként olyan helyen dolgoztak, ahol könnyen elkaphatták volna a vírust (rendőrök, egészségügyi dolgozók). A kutatók júniusra a vizsgált személyek negyedében úgynevezett vírust felismerő T-sejteket találtak igen nagy számban. Ez azt jelenti, hogy valamilyen szintű védelemmel rendelkeznek ezek az emberek, habár több mint 50%-uk még soha nem fertőződött meg. Négy hónap elteltével ismét megvizsgálták a kísérletben résztvevőket és azt tapasztalták, hogy akiknek magas volt a T-sejt száma, azok egyike sem kapta el a COVIDOT.

Az olaszországi Venetoban nemrég elkezdődtek az úgynevezett “csináld magad” gyorstesztek vizsgálatai. Ha a tesztek megbízhatóak lesznek, akkor a patikákban bárki megvásárolhatja 3 euróért és otthon letesztelheti magát. Veneto kormányzója, Luca Zaia élő adásban mutatta be magán, hogyan kell használni az új tesztet. Mindössze néhány perc alatt megvan az eredmény, így véleménye szerint sokkal gyorsabban és egyszerűbben kiszűrhetőek lesznek majd a pozitív esetek, természetesen az állampolgárok felelősségtudata sokat fog számítani. Ha a tesztek megkapják a szükséges engedélyeket, egyes szakértők szerint akár mindent meg is lehetne nyitni, hiszen akár egy rendezvény előtt villámgyorsan le lehetne tesztelni mindenkit. Nyilván ez még távol áll attól az élettől, mint amihez hozzászoktunk, de minden kétséget kizáróan sokat javítana a jelenlegi iszonyú helyzeten.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük