Több mint 500 ezres fizetést adnak a semmiért


Egy német egyetem meghirdette az évszázad talán legjobb munkáját. Az intézmény által kiválasztott három ember 1600 eurós, nagyjából 560 ezres fizetést kap azért, ha szó szerint semmit sem csinál. 

A Guardian nemrég arról számolt be, hogy a hamburgi képzőművészeti egyetem olyan “munkavállalókat” keres, akik a következő egyetemi szemeszterben nem akarnak csinálni semmit. Ezért hajlandóak 1600 eurót fizetni. A jelentkezéshez nem kell mást tenni, mint egy rövid levélben összefoglalni azt, hogyan is képzelik el ezt a fél évet. A zsűri ez alapján fogja kiválasztani azt a három szerencsés embert, akiknek a busás összegért egy fűszálat nem kell arrébb rakniuk.

A jelentkezési lapon állítólag a következő kérdésekre kell válaszolni:

  • mit nem akarsz tenni?
  • milyen hosszan nem akarod azt tenni?
  • miért fontos neked az, hogy ne tegyél bizonyos dolgokat?
  • miért te vagy a megfelelő ember?

A projektet egyébként egy kutató, Friedrich von Borries találta ki, aki szeretné megvizsgálni, hogy mit is jelent az, hogy semmitevés. Véleménye szerint ugyanis nem olyan egyszerű nem csinálni semmit. Végülis érdekes társadalmi kísérlet lehet ez, hiszen egy alapvetően teljesítmény és eredmény-orientált világban élünk, ahol a semmiért nem fizetnek. Az egyetem a kiválasztottaknak jövő januárban fizeti majd ki a pénzt. A résztvevőknek a kísérlet lezárásakor egy összefoglalót kell írniuk tapasztalataikról. Az egyéni beszámolókat később egy kiállításon nyilvánosságra hozzák.

További érdekes cikkeink:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.