Több mint ezer fintech cég vesztette el működési engedélyét Észtországban

Észtország, mely az Európai Unió egyik kripto-barát országának számít, több mint ezer fintech cég működésének engedélyezését vonta vissza 2020-ban.

A Postimees hírügynökség szerint az Észt Pénzügyi Információs Egység (FIU) idén a fintech vállalatok nagyjából 70%-ának vonta vissza működési engedélyét.

Veiko Tali, a Pénzmosás és Terrorfinanszírozás Megelőzésével Foglalkozó Kormánybizottság főtitkárhelyettese szerint az összes fintech cégre „fokozott figyelmet” kell fordítani:

Figyelemmel kell kísérnünk az új technológiák fejlődését és meg kell akadályoznunk a pénzmosás kockázatát.

A tavalyi évhez képest az Észtországban megfelelő engedéllyel működő fintech cégek száma jelentősen csökkent. A változást pedig nagyrészt az idei év júniusa hozta meg, amikor a FIU ötszáz fintech cég engedélyét vonta vissza, válaszul az országban lejátszódó 220 milliárd dolláros pénzmosási botrányra. A Pénzügyi Információs Egység azért döntött így, mivel a fintech vállalatok, miután megkapták engedélyüket, hat hónapon belül nem kezdték meg működésüket. Az ezzel járó következményt pedig a FIU vezetője, Madis Reimand “a piaci rendbetétel első lépésének” nevezte.

2017-ben az országot sokan a kriptók úttörőjének vélték a kereskedelmi és az ICO visszaélés elleni törvényei miatt. Az észtországi szabályozási rendszer azonban azóta jelentősen megváltozott, és felülmúlja az EU 2019-ben kiadott „Ismerd meg ügyfeled” pénzmosás és terrorizmus elleni törvényeit is – megnehezítve ezzel a működési engedéllyel rendelkező fintech vállalatok helyzetét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.