Több ország is csökkenti dollárfüggőségét, hogyan tovább?

Az iraki központi bank szerdán bejelentette, hogy azt tervezi, hogy a kínai importot közvetlenül jüanban számolja el az amerikai dollár helyett, hogy javítsa a devizához való hozzáférést.

“Ez az első alkalom, hogy a Kínából származó importot jüanban finanszíroznák, mivel a Kínából származó iraki importot eddig csak (amerikai) dollárban fizették” – mondta a kormány gazdasági tanácsadója, Mudhir Salih a Reutersnek.

Az iraki központi bank által kiadott közlemény szerint a kínai valutában történő tranzakciók lebonyolítása növelné a kínai bankoknál számlákkal rendelkező iraki bankok egyenlegét. Ez a lehetőség azonban a központi bank jüan-tartalékainak nagyságától függ.

A helyi bankok jüan-egyenlegének növelésére szolgáló második lehetőség a központi bank JP Morgan és a szingapúri fejlesztési banknál (DBS) vezetett számláin tartott amerikai dollár jüanra történő átváltása lenne, mielőtt a végső kedvezményezettnek Kínában fizetnének. Az iraki központi bank őrült rohamot indított a helyi piacokon tapasztalható dollárhiány ellensúlyozására. Ez a válság arra késztette a kabinetet, hogy a hónap elején jóváhagyja a valuta felértékelését.

Tavaly az amerikai pénzügyminisztérium és a New York-i Federal Reserve Bank szigorúbb ellenőrzést kezdett alkalmazni az iraki kereskedelmi bankok nemzetközi tranzakcióira, és arra kényszerítette őket, hogy a SWIFT globális átutalási rendszer különleges kritériumainak megfeleljenek, ha hozzá akarnak férni a devizatartalékaikhoz.

A lépés célja állítólag az volt, hogy “visszaszorítsa a pénzmosást és a dollár illegális átcsempészését Iránba és más, súlyos szankciókkal sújtott [nyugat-ázsiai] országokba”.

Az iraki bankokat érintő hirtelen szabályváltozás azonban megingatta a gazdaságot, mivel a napi iraki dollárátutalások 80 százalékát, vagy még annál is többet egyszerűen nem lehetett teljesíteni.

A múlt héten egy magas rangú iraki küldöttség látogatott az amerikai fővárosba, hogy megvitassák az amerikai pénzügyminisztérium intézkedéseinek enyhítését. Az utazást követően Fuad Husszein külügyminiszter cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Washington feltételeket szabott Bagdadnak a dollárválság kezeléséhez. Husszein hozzátette, hogy “csak idő kérdése”, hogy az árfolyam stabilizálódjon.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek már léptek

Az ukrajnai háború kitörése óta több ország is úgy döntött, hogy csökkenti a dollárfüggőséget. Sokan elhatározták, hogy növelik kínai jüan tartalékaikat egy olyan időszakban, amikor a dollár hegemóniája tovább gyengül. Nem is olyan rég Szaúd-Arábia jelentette be, hogy megvitatja a korábbi kereskedelmi megállapodásait, és az amerikai dollár helyett kínai jüant is elfogad az olajáért.

Múlt hónapban Thani Al-Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államtitkára a Bloomberg TV-nek azt mondta, hogy tárgyalásokat folytat arról, hogyan lehetne fellendíteni a dollármentes kereskedelmet (az olaj- és a nem olajipari termékek exportjában is) néhány legnagyobb kereskedelmi partnerével. Tavaly az ország több gazdasági paktumot is aláírt többek között Indiával, Indonéziával, Törökországgal és Izraellel, akikkel szívesen kereskedne alternatív fizetőeszközök használatával.