Tokiói káosz: lelépett az olimpiáról a fő szponzor, követhetik mások is

Lekapcsolták a motort, letették a kulcsokat, letörölték a képeket. Annak ellenére, hogy a Toyota volt a egyik legfontosabb szponzora az idei ötkarikás játékoknak, a népszerű gépkocsi-gyártó felmondta az olimpia támogatását. Ők az első tiltakozók, akik mindössze három nappal a megnyitó ünnepség előtt távoztak.

A Toyota nem fog többé a versenyen résztvevő sportolókkal televíziós reklámokat sugározni. A visszalépés oka pedig nem más, minthogy nem akar az emberekkel összetűzésbe keveredni és a nevét az olimpiával együtt említeni.

“Számos probléma van ezzel az olimpiával.” A japánok 68%-a ellenségesen viszonyul az eseményhez, és úgy véli, hogy a kormány nem tudja, hogyan kezelje a vírus új hullámát, amely a játékokon futótűzként terjedhet.

Ezért Jun Nagata, a Toyota kommunikációs vezetője azt mondta: nincs támogatás, nincs több reklám. Ettől függetlenül az olimpiai és paralimpiai játékokon mintegy 200 sportolót támogatni fog a cég, hiszen 2015-ben nyolc évre szóló, közel 1 milliárd dolláros megállapodást kötött a NOB-bal, de a nyilvánosság előtt nem szeretne hivalkodni azzal, ami mára a gyár szerint szégyenfolt lett. Akio Toyoda vezérigazgató, a vállalat alapítójának unokája nem lesz ott a megnyitó ünnepségen sem. A Toyota lépését követően további 60 nagy japán vállalat – amelyek egyébként több mint 330 milliárd jent fizettek azért, hogy reklámozhassák magukat – azon töpreng, hogy elhatárolódjanak-e a Tokió 2020-tól.

A versenyzők is elégedetlenek

A 32 éves Maya Yoshida, a japán olimpiai válogatott szövetségi kapitánya és a Sampdoria védője úgy véli, hogy sok adóforintot emésztett fel az olimpia, ennek ellenére az emberek nem fogják tudni élőben nézni a játékokat. A sportoló azt mondta: “Kíváncsi vagyok tehát, hogy mire valók ezek a játékok, mert egyértelmű, hogy mi, sportolók szeretnénk a szurkolók előtt játszani és versenyezni. Családjaink sok áldozatot hoztak és sok mindent el kellett viselniük, de most nem engedik ide a szeretteinket, és ha a meccseket sem nézhetik, akkor marad a kérdés: mi értelme van ennek az egésznek? Nagyon remélem, hogy bizonyos döntéseket átgondolnak.”

Egy nagyon kellemetlen helyzet áll elő Japánban, hiszen sokan szívesen néznék meg a sportolókat élőben, míg mások azt követelik, hogy egyáltalán ne kerüljön megrendezésre a megmérettetés, hiszen a Delta variáns elképesztő sebességgel terjed a világban.

Japán nyitott más sportágak számára. Eddig a labdarúgó J-Ligát és a baseball-bajnokságot nyíltan, bár korlátozott nézőszámmal rendezték meg. Emellett Tokió autós polgárai is dühösek, a világjárvány előtt ugyanis a városvezetés úgy döntött, hogy az olimpiai időszakban megemelik a belépődíjat a városi utakra, és most, hogy nincs olimpiai turistaforgalom, senkinek sem jutott eszébe, hogy ismét csökkentsék az árat.

Az emberiséget máskor összekötő játékok, most megosztják a világ társadalmát. Mindenki mindenkinek az ellensége. A felmérések továbbra is azt mutatják, hogy a lakosság nem akarja az eseményt megrendezni. A megnyitó ünnepség is kudarcba fulladhat, hiszen Keigo Oyamadát, azaz Corneliust, aki a megnyitó ünnepség zenéjéért volt felelős, lemondta a fellépést, mivel egyre többen kezdték el zaklatni. A diplomáciai próbálkozások is kudarcot vallottak: Mun Dzse In dél-koreai elnök nem megy Tokióba, mert egy japán diplomata “maszturbációnak” nevezte a dél-koreai-japán megállapodásra tett kísérletét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.