Tovább gyűrűzik az Evergrande csőd okozta pánik

Úgy tűnik, hogy nincs megállás és folytatódik az Evergrande csőd okozta pánik Kínában. Miután Kína legnagyobb ingatlanipari cége pár héttel ezelőtt közölte, hogy gyakorlatilag fizetésképtelenné vált, az emberek fejvesztve próbálják menteni ami még menthető a megtakarításaikból. Bár a kínai kormány részben kisegítette az óriásvállalatot, hogy legalább a lejáró tartozásai egy részét fedezni tudja, az elemzők szerint nem várható a cég megmentése, Peking inkább a menedzselt csődre játszhat. Miközben pedig mindenki az ingatlanpiaci óriás utolsó hónapjaival van elfoglalva, kisebb ingatlanpiaci szereplők százai mennek csődbe Kínában hétről hétre.

A kínai ingatlanpiac évtizedek óta buborékban van. Ennek oka, hogy a helyi lakosság jó része egyrészt bizalmatlan a kormány és a lokális illetve globális pénzügyi rendszerrel szemben, másrészt jellemzően tájékozatlanok a befektetések területén. Bizonyos befektetések meg ugye egyenesen tilosnak számítanak. Mindezekből következően adta magát a “legbiztonságosabb”, legegyszerűbb megoldás: lakásokat felhalmozni. Sokan most biztosan mosolyognak, hogy “talán” itthon is ismerős a jelenség. Mostanra a helyzet oda jutott, hogy Kínában közel kétszer annyi lakás van, mint ember, amelyeknek jelentős része, sokszor egész városnegyedek, vagy akár komplett városok teljesen lakatlanok. Mindeközben az ingatlanárak folyamatosan emelkedtek a semmire a spekuláció miatt.

Peking az elszabadult helyzeten úrrá lenni próbálva korlátozta az ingatlancégek által vásárolható földek és igényelhető hitelek számát, ám ezzel úgy tűnik akaratán kívül valósággal felrobbantotta a buborékot. Az Evergrande csőd miatt a héten tovább folytatódott ugyanis a pánik eladási hullám, amely már így is rekord méretű esést idézett elő az 5000 milliárd dolláros (1,556,850 milliárd forint !!) kínai kötvénypiacon.

Öngerjesztő láncreakció

Az Evergrande történeten kívül pedig sorra jönnek az infók további horror bukásokról is. A Fantasia nevű ingatlankezelő cég kötvényeinek értéke 100 centről 74 centre esett a nyitás után pár másodperccel, miután bejelentették, hogy lehetséges, hogy náluk is késni fog a lejáró hitelek kifizetése. A Modern Land nevű cég 3 hónapos haladékot kért a hitelezőktől a lejáró hitelek fizetésére, melynek hatására a kötvényeik értéke 80 centről 30 centig zuhant egyetlen nap alatt. A kötvény ugyebár a részvénnyel ellentétben nem tulajdonviszonyt, hanem hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, tehát az elmaradt pénzektől a kötvényesek estek el, így azok a kötvényesek akiknek a kifizetései csak a jövőben esedékesek sorra szabadulnak a papíroktól még súlyos veszteségek mellett is, mert egyszerűen nem hiszik el, hogy 1,2, 5, X év múlva, amikor a papírjuk lejár és pénzt kapnának a cég még egyáltalán létezni fog.

A helyzet már odáig fajult, hogy a kínai ingatlanpiaci kötvénypiacon 18 százalékra nőtt az elvárt éves kamat, vagyis 100 dollárt egy kínai kisbefektető akkor hajlandó 1 évre kölcsönadni egy ingatlanpiaci cégnek ha az vállalja, hogy 1 év múlva 118 dollárt fizet neki vissza. Emiatt még a kevésbé rossz helyzetben lévő cégek is képtelenek ésszerű feltételek mellett újabb forrásokat bevonni, hiszen nincs olyan befektetés ami az irreálisan magas hozamokat fedezni tudná. Ez az egész spirál pedig csak egyre nő és nő, miközben már több száz kínai bank és több száz kínai befektetői alap válik érintetté, amelyek szintén csődbe mehetnek a megsemmisült befektetéseik okán.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.