Pörög az NFT-piac: 605 ethereumot adtak egy ritka Punks tokenért

A kriptók világának talán legkevésbé ismert szelete az NFT-piac, amely a nem helyettesíthető tokenek (non-fungible tokens) piaca. Ugyebár a normál kriptók esetében alapelvárás, hogy minden csereeszköz ugyanúgy nézzen ki, a nem helyettesíthető tokenek éppen az ellenkezőjét képviselik mindennek. Minden token egyedi és a tokenek felhasználói egyedi információkat tárolhatnak az eszközeikről. Ezeket igazából úgy képzeljük el, mint például egy normál ötven forintos érme speciális, gyűjthető változatát. Azaz ezek a tokenizált eszközök nagyjából csak azért vannak, hogy megvegyék és gyűjtsék őket. Jó példa ezekre a CryptoKitties vagy éppen mai cikkünk főszereplője, a CryptoPunk.

605 ethereumot adtak egy ritka Punks tokenért

És ez az ágazat hihetetlen módon bővül és fejlődik, 2020-ban először haladta meg az összes eladott NFT értéke a 100 millió dollárt. Gondoljunk bele, mi fizetnénk egy digitális földterületen vett telekért? Valaki hajlandó érte akár sok tízmillió forintot is fizetni. Nemrégiben pedig egy igazán különleges CryptoPunk tokenért fizettek 605 Ethereumot, ami árfolyamtól függően olyan 25 millió forintot érhet. A CryptoPunks az NFT-piac egyik alappillére. Sokan a valaha volt első gyűjthető tokennek tartják és nekik tudják be az NFT-piac kibővülését. Létezése óta 26 millió dollárnyit értékesítettek belőle és az elmúlt évek átlagára meghaladta a két millió forintot.

Minden egyes Punk tokennek különleges a kinézete – néha csak színében és jellemzőiben, néha viszont vannak igen különleges “alien” vagy zombi kinézetű tokenek is. A most eladott 2890-es számú Punk token az összesen létező 9 ilyen “alien” token egyike. Komoly licit zajlott érte az elmúlt héten, a most értékesítő tulajdonos még 2017-ben vette meg 8 ethereumért. Végül most a licit győztese a FlamingoDAO nevű befektetői csoport lett, akik azt nyilatkozták Twitter-fiókjukon, hogy még tovább fog majd nőni a token értéke a gyűjtők között, ahogy igazi műalkotássá fog válni a Punk.

Mindenesetre vannak kritikus hangok is, sokak szerint egy digitálisan teremtett valamiért ennyit költeni őrültség. Erre viszont ott a válasz, hogy a való életben is hihetetlen dolgokat gyűjtenek az emberek és másoknak teljesen értéktelen képekért, homokért, levélért stb. fizetnek milliárdokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.