Tovább zajlik Julian Assange kiadatási kálváriája, életfogytiglanra ítélhetik

Ma folytatódik Julian Assange WikiLeaks alapító kiadatási tárgyalása az Egyesült Királyságban. Assange-ot jelenleg a Belmarsh börtönben tartják fogva miután Ecuador ‘kitessékelte’ az újságírót londoni nagykövetségéről. Ha az UK bíróság kiadja Assange-ot az Egyesült Államoknak, akkor akár 175 év börtönbüntetést is kaphat.

Az Egyesült Államok 17 vádpontban, többek között kémkedés, és a számítógépes csalásról és visszaélésről szóló törvény megsértése miatt emelt vádat Assange ellen. A vádak elsősorban a 2010-ben WikiLeaks-en kiszivárogtatott bizalmas dokumentumok és felvételek terjesztéséhez kapcsolódnak, amik az amerikai hadsereg Irakban és Afganisztánban elkövetett háborús bűntetteire világítottak rá.

A WikiLeaks felé szivárogtató tégla az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó Chelsea Manning volt, akit lebukása után hét év börtönbüntetésre ítéltek mielőtt Obama elnök 2017 januárban egyik utolsó elnöki döntésével enyhítette az ítéletét. Manning-ot 2019 márciusban újra börtönbe zárták mivel nem volt hajlandó vallani a WikiLeaks és Julian Assange ügyében. 2020 március óta újra szabad.

Ha az ausztrál állampolgár Assange-ot kiadja az Egyesült Királyság az Egyesült Államoknak, akkor ő lesz az első újságíró, akit az 1917-es kémkedési törvény alapján elítélnek ezzel komoly precedenst teremtve az Egyesült Államokban és a szabadnak titulált demokratikus országokban.

Assange Belmarsh börtönben töltött szabadságvesztése se kerülte el a média figyelmét, a családja és ügyvédje többször is Assange gyenge egészségügyi állapotára figyelmeztetett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük