A Toyota bemutatta a világ első hidrogénnel működő pizzasütőjét
Mi a közös a Toyotában és a Margheritában? A minap még gyakorlatilag semmi sem volt, ám e hét szerdájától kezdve a japán autóipari óriás legújabb innovációjának köszönhetően a válasz: a hidrogén. A Toyota és a konyhai eszközöket gyártó Monogram nemrég mutatott be egy különlegességet, a Lexus csomagtartójába épített sütőt. Úgy fest, hogy a japánok egyre inkább a gasztronómia felé fordulnak, ezúttal egy hidrogénnel működő kemencét mutattak be. Az eszköz nemcsak a főzés módjának a forradalmasítását ígéri, hanem azt is garantálja, hogy a hatására mi is másként viszonyulunk majd a konyhában használt energiához. Ez a kulináris áttörés érdekes kérdéseket vet fel. Például, hogy hogyan változik majd kedvenc pizzáink íze? És ami a legfontosabb: készen állunk-e arra, hogy a hidrogéntechnológiát az utcáról a konyhánkba vagy legalábbis az éttermeinkbe vigyük?
Képzeljük el a következőt: éppen egy szelet frissen sült pizzába harapnál, de annak nincs meg a jellegzetes faszén által fűtött kemence illata. E finom illat helyett, amit érzel… az kábé a nagy semmihez hasonló. Üdvözlünk a főzés jövőjében – mondja a Toyota. Az új, hidrogénnel működő pizzasütőjük azt ígéri, hogy olyan hatékonyan süti meg a Quattro Stagioni-t, mint ahogyan az autóik szelik az országot. A kérdés az, hogy a pizza végül megérkezik-e a célállomásra, vagy rakétává változik, és felszáll a Marsra?
Kirobbanó együttműködés (remélhetőleg mégsem…)
A fejlesztést most sem egyedül végezte az autógyártó, a gázkészülékeket gyártó Rinnai volt ezúttal a partner. Ez kicsit olyan, mintha Godzilla és King Kong úgy döntene, hogy együtt nyitnak egy porcelánboltot. Mi baj történhetne? És itt álljunk meg egy pillanatra. Úgy tűnik, hogy a hidrogénnel működő sütőkre nincsenek külön előírások. Ki tudja, miért? Talán azért, mert még senkinek sem jutott eszébe, hogy egy ilyen gyúlékony elemet használjon az ételek sütéséhez? A Toyota nem csüggedt és nem tétovázott, hanem úgy döntött, megalkotja a saját biztonsági előírásait. Ez kicsit olyan, mintha úgy döntenél, hogy egy aktív vulkán peremén építesz házat, majd magad írnád meg a túlélési kézikönyvet. Marad a kérdés: milyen lesz az így sütött pizza? A magas égési hőmérsékletnek és a gőztermelésnek köszönhetően ez a sütő kívülről ropogós, belülről pedig szaftos pizzát ígér. Vagy talán tökéletesen hidratált szenet – attól függően, hogyan nézzük.
Hidrogén pizzasütő: vajon milyen jövőt él meg ez a fura fejlesztés?
A Toyota szó szerint a jövő egy szeletét kínálja nekünk. Hogy ez egy kulináris forradalom, vagy csak a konyha felrobbantásának egy bonyolult módja, azt csak az idő fogja megmondani. Addig is készülj fel arra, hogy elmagyarázd a barátaidnak, miért van olyan az íze a pizzádnak, mint egy autóalagútnak, és miért van a sütődnek 500 mérföldes hatótávolsága.
Készen állsz arra, hogy a tartályban lévő hidrogénről a sütőben lévő hidrogénre válts? Vagy inkább megvárod, amíg a Toyota feltalálja az önvezető pizzát?