A Silk Roadot alapító Ross Ulbricht kegyelmet kaphat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A híres Silk Road darkwebes weboldalt alapító Ross Ulbricht ügye már elég régóta van benne a köztudatban. Időről-időre jön tőle egy levél a börtönből és a kiszabadításáért indult petíció továbbra is aktív, halad előre a maga útján. A Silk Road egy 2011-ben, Ulbricht által alapított kereskedelmi oldal volt a darkweben, amely azzal a céllal jött létre, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára az anonim vásárlást és hirdetést. Ettől azonban célpontjává vált drogkereskedőknek és más illegális termékeket eladni szándékozóknak. Amitől pedig aztán a rendőrség célkeresztjébe is bekerült.

Ross Ulbricht kegyelmet kaphat, ha lehet hinni a híreknek

Kriptós szempontból azért érdekes a történet, mert Ulbricht nagy támogatója a kriptovalutáknak és a Silk Roadon is az első számú fizetőeszköznek a bitcoin számított. Mindenesetre az oldalon megjelent kétes egyének miatt az FBI 2013 végén bezáratta az oldalt, az alapító Ulbrichtet pedig letartóztatták. Két évvel később dupla életfogytiglani büntetést kapott majd még 40 évet és most már hetedik éve ül börtönben. A felmentésére és kiszabadítására indított “Free Ross” kampány azonban nem halt el. Egyre többen és egyre nevesebb emberek írták alá a petíciót. És ha lehet hinni a pletykáknak és a különféle, meg nem nevezett bennfentes forrásoknak, akkor egy hónappal a Fehér Házból történő távozása előtt Donald Trumpnál felmerült, hogy Ross Ulbricht kegyelmet kaphat.

Ulbricht a börtönben

Állítólagosan a Fehér Ház elnöki tanácsadó irodája már meg is kapta az ügyhöz kapcsolódó iratokat. Arról már korábban is volt szó, hogy Trump állítólag szimpatizál a Silk Road alapítójával és egy ideje rajta is van a neve a lehetséges kegyelmek listáján. Persze ezek mind csak találgatások, ahogy azt sem erősítette meg senki, hogy Trump politikai belső körében tényleg magasrangú támogatói vannak Ulbricht ügyének.

Ha pedig Trump tenni akar valamit, akkor már csak pár napja van hátra, hogy aláírja a kegyelmi kérvényt. Ugyanis Joe Biden 2021. január 20-án hivatalba lép, mint az Egyesült Államok következő elnöke.

Trump nem az a fajta, aki kegyelmet ad

Mindenesetre Trump az elmúlt négy évben mindösszesen 44 kegyelmet írt alá, ami jelentősen kevesebb, mint más korábbi elnököknél – például Franklin Roosevelt 2819 kegyelmet írt alá elnöki megbízatása alatt. Ulbricht ügye azért tartja lázban a kriptós közösséget, mert a Silk Roadon a fizetések legnagyobb része bitcoinban történt. A felröppent hírek okán pedig ismét erőre kapott a kampány, újabb neves kriptósok szólaltak fel az ügy mellett. Jelenleg több mint 365 ezer ember írta alá a petíciót, a cél pedig az 500 ezer aláírás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.