Úgy döntöttél, hogy elmész? Most már futhatsz a pénzed után

Miközben tízezrek menekülnek Hongkongból az Egyesült Királyságba új életet kezdeni, azzal szembesülnek, hogy kénytelenek hátrahagyni nyugdíj-megtakarításaikat, mivel Kína egyre szigorúbban korlátozza a város szabadságjogait.

Peking januárban úgy döntött, hogy visszavonja a brit útlevelek érvényes hivatalos okmányként való elismerését. Ezzel pedig rengeteg hongkongi életét keserítette meg. Az Egyesült Királyság kormánya azzal számol, hogy több mint 300 000 lakos fogja használni a brit útlevelet Hongkong elhagyására, viszont ezzel dollármilliárdok fennakadását kockáztatja.

Elmentél? Futhatsz a pénzed után

A város nyugdíjalapja közölte a nyugdíj-megtakarítási számlákat vezető szolgáltatókkal, hogy a brit útlevelek nem használhatók a Hongkongból való távozás igazolására, ami a pénzeszközökhöz való korai hozzáférés előfeltétele. A vagyonkezelők, amelyek között olyan nagy intézmények is vannak, mint a HSBC Holdings Plc, a Manulife Financial Corp., az AIA és a Sun Life Financial Inc. mostantól nem adhatják ki a pénzt azoknak, akik a brit útlevéllel költöztek el Hongkongból.

Egy 37 éves ingatlanszakember, aki részt vett a 2019-es, példátlan hongkongi utcai tüntetéseken, elmondta, hogy a megtakarításához való hozzáférést a pénzintézet megtagadta, még azután is, hogy nemcsak az ún. BN(O) útlevéllel rendelkezett, hanem brit tartózkodási engedéllyel is.

A COVID-19 okozta káosz közepette Londonban próbált munkát találni, ezen időszakban pedig jól jött volna a Manulife-nál lévő megtakarítása. A Manulife közölte, hogy a kérelmek feldolgozásakor az iparági gyakorlatot és a szabályozási követelményeket követi, nem önszántából akadályozza a pénzhez való hozzáférést.

Egy áprilisban, az Egyesült Királyságba költözött házaspárnak körülbelül 15 millió forintnyi megtakarítása van két hongkongi nyugdíjszámláján. Kezdetben a HSBC munkatársai elfogadták a dokumentumaikat, és azt mondták nekik, hogy három héten belül számíthatnak a jóváhagyásra. Ezután a cég további dokumentumokat kért, köztük egy brit lakásbérleti szerződést, valamint villany- és vízszámlákat. Ezek benyújtása ellenére a HSBC nem hagyta jóvá a pénzfelvételüket.

“Mint minden MPF-szolgáltató, mi is követjük a szabályozó hatóság követelményeit” – áll a HSBC közleményében.

A pénzintézetek szerint nincs más választásuk, mint hogy blokkolják a pénzhez való hozzáférést, hiszen muszáj követniük a helyi törvényeket. Júliusban az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a Hongkongban dolgozó kínai tisztviselőket, és figyelmeztette a vállalatokat, valamint a befektetőket az ottani üzleti tevékenység kockázataira, arra hivatkozva, hogy Peking igyekszik még nagyobb ellenőrzést gyakorolni a pénzügyek felett.

Válaszul arra, hogy Kína vitatott nemzetbiztonsági törvényt vezetett be Hongkongban, a brit kormány felajánlotta a BN(O) útlevelek tulajdonosainak – amelyek azok számára állnak rendelkezésre, akik Hongkong 1997-es Kínának történő visszaszolgáltatása előtt születtek -, hogy az Egyesült Királyságba költözhetnek, valamint teljes jogú állampolgárokká válhassanak.

A brit és a kínai kormány közötti kapcsolat azóta megromlott

Júniusig 89 200 hongkongi lakos hagyta el Hongkongot, bár ebben benne vannak azok is, akik nem az Egyesült Királyságba távoztak. Az elvándorlás következtében beindult a népességfogyás, ami korábban nem volt Hongkongban tapasztalható.

Akik nem tudnak a pénzükhöz jutni, kevés helyre tudnak fordulni. Duncan Abate, a Mayer Brown ügyvédi iroda partnere szerint nagyon nehéz lenne az igénylők számára beperelni a vagyonkezelőt, mivel az csak eleget tesz törvényes kötelezettségeinek.

Ha az igénylők be tudják bizonyítani, hogy a BN(O) útlevéltől függetlenül joguk van az Egyesült Királyságban tartózkodni – például hat év elteltével teljes jogú brit állampolgárságot kapnak -, akkor talán igényelhetik a pénzüket.

A Bloomberg által Nagy-Britanniában megszólaltatott hongkongiak erre várnak, de arra is kíváncsiak, hogy Kína ismét megváltoztatja-e a szabályokat, és hogy valaha is hozzájuthatnak-e a pénzükhöz.

A kínai kormány nem kommentálta az esetet, de egy e-mailben azt írta, hogy az Egyesült Királyság “durván megsértette ígéreteit a BN(O) politika megváltoztatásával. Ez egy kísérlet arra, hogy beavatkozzanak Hongkong ügyeibe és Kína belügyeibe”.

A hongkongi kormány nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a brit állampolgárságot kapó BN(O) tulajdonosok hozzáférhetnek-e a pénzükhöz a mostani rendszer keretében. A hongkongi kormány elutasította, hogy kommentálja a kínai történet bármely aspektusát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük