Úgy partiznak Vuhanban a fiatalok, mintha nem is lett volna a korona gócpontja

  • 7
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A világ országainak többségében még mindig nem tért vissza az élet a normális kerékvágásba a COVID-járvány kitörése után. Úgy tűnik viszont, hogy Kínában már el is felejtették azt, hogy min mentek keresztül fél éve. Néhány héttel ezelőtt több olyan fotó jelent meg a magyar sajtóban is, melyeken az látható, hogy fiatalok ezrei buliznak Vuhanban, a koronavírus kitöréséről elhíresült városban. Több politikus, tisztviselő és általában véve a közösségi média népe is felháborodott azon, hogy hol van a maszk és a távolságtartás, amikor a világ más részein még mindig szigorú korlátozásokkal próbálják a pandémiát megfékezni.

Óriási parti, kevés új fertőzött

A Kínai Kommunista Párt természetesen kiállt a fiatalok mellett. Azzal érvelt, hogy a több hónapnyi szenvedés után megérdemelték a fiatalok a nagy bulit. Ezt megérti mindenki, hogy a Kínára jellemző vasszigor után ideje lazítani, de mégis hogy lehetséges az, hogy mindenféle elővigyázatosság nélkül óriási tömeg partizik együtt és nem betegszik meg?! A Financial Times arról számolt be, hogy visszatért a kínai éjszakai élet. A kínai éjszakai klubokban és bárokban ismét megjelentek a mulatozók. Míg az Egyesült Államokban és Dél-Koreában az államvezetés konkrétan az éjszakai szórakozóhelyeket hibáztatta a járvány gyors ütemben való terjedéséért, addig Kínában milliónyi fiatal lepi el ezeket a helyeket, a napi új fertőzöttek száma mégsem több 10-20 főnél. A közel 1,5 milliárd állampolgárt számláló országban a fiatalok összezsúfolódva táncolnak hiányos öltözetben, valamint maszk nélkül, mégsem jelentenek a hatóságok tömeges gócpontokat. Mégis mi lehet a kínaiak titka?

Tao Wang, hongkongi közgazdász szerint nincs semmiféle titok, egyszerűen csak jól működik a kínai ellenőrzés és kontaktkutatás. A fiatalok csak úgy léphetnek át a szórakozóhelyek küszöbén, ha mobiljukon bemutatnak egy negatív koronavírus-tesztet. Ezután pedig megmérik a testhőmérsékletüket. A hatóságok szerint így a fertőzés esélye rendkívül csekély, nyugodtan partizhatnak együtt a fiatalok. Az emberek a több hónapos bezártság után, mint a fékezhetetlen vadak végre kiszabadultak. A társadalom ugyanakkor kezd egyre jobban szétszakadni, már ami az anyagiakat illeti. A középosztályhoz tartozóak ész nélküli vásárlásba kezdtek, míg az alacsony jövedelemmel rendelkező egyszerű munkásemberek továbbra is szenvednek.

A kínai gazdaság komolyan megsínylette a lezárást, de a bezárkózásnak és tiltásoknak úgy néz ki, hogy vége. A medencés buli egyértelműen a mindennapi élet visszatérésének a jele.

Susan Michie, a londoni University College egészségpszichológiai professzora úgy véli, hogy Kína kiváló tesztelési, nyomon követési és izolálási rendszert alkalmaz, így tudja kordában tartani a vírust az emberek drasztikus korlátozása nélkül.

Ez egy lenyűgöző példája annak, hogy hogyan tudnánk másképp csinálni a dolgokat a nyugati országokban”, tette hozzá Michie professzor.

Jó tesztelési gyakorlat vagy lenne már vakcina?

Sokan felháborodtak a kommunista párt kijelentésén a medencés partival kapcsolatban. Többen Kínát teszik felelőssé a pandémiáért, így szolidaritást kellene vállalnia medencés partik szervezése helyett. A kommunista párt egyik tisztviselője azt válaszolta, hogy “keserű a szőlő, a világ többi része csak féltékeny”. Többen azt kifogásolják, hogy ahelyett, hogy buliznának, a szigorú távolságtartásra kellene odafigyelniük. Többen Vuhant okolják a járvány kitöréséért és nem tudnak megbékélni azzal a ténnyel, hogy a vuhaniak talpra álltak.

A vuhani emberek ismét úgy élik az életüket, mint korábban, vagy mintha már megkapták volna a koronavírus elleni vakcinát. Ennek talán még lehet is némi igazság alapja, azt derült ugyanis, hogy a Sinovac kínai gyógyszergyár alkalmazottai és azok családtagjai már megkapták a klinikai tesztek harmadik fázisában járó CoronaVac nevű oltóanyagot. A cég még csak néhány hete kezdte meg a koronavírus-vakcina gyártását, de úgy számol, hogy évente legalább 300 millió oltóanyagot tud majd legyártani. Bár még a piacra bocsátáshoz nincsenek meg a szükséges engedélyek, már több tízezer ember kaphatta meg a vakcinát. Úgy tudni, hogy a pekingi piac dolgozói kapták meg először, illetve az egészségügyben dolgozók és határőrök.

A Sinovac azt nyilatkozta, hogy a klinikai tesztek harmadik fázisában nem észleltek súlyos mellékhatásokat, úgy tűnik, hogy az oltóanyag biztonságos. A cég szóvivője szerint a vakcina beadása után egyesek átmeneti fáradtságról és gyengeségről számoltak be, allergiás reakció, illetve láz viszont csak elenyésző esetben jelentkezett.

Kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.