Új fejlődési szakaszba lépett a Brave Search

A 2021-es indulása óta a Brave Search hihetetlen utat tett meg, most egy Goggles nevű új funkcióval lepte meg a felhasználóit.

Keresés a tech óriások árnyékában

A Brave csapata évek óta azon dolgozik, hogy a felhasználóknak működőképes alternatívát nyújtson az internetet uraló tech óriásokkal szemben. A legfőbb céluk egy biztonságos környezet biztosítása, ahol a userek reklámok és trackerek nélkül böngészhetnek. Egyre többeknek van ugyanis elege abból, hogy a tech óriások a saját elképzeléseik szerint torzítsák a keresési eredményeket miközben gyakorlatilag szabadon seftelnek a felhasználók adataival.

Személyre szabott keresés

A Brave Search legújabb funkciója azonban teljes egészében a felhasználók kezébe adja az irányítást. A Goggles révén a felhasználók szabadon, a saját preferenciáik alapján állíthatják be a keresési paramétereket. A kereséseknél a felhasználók beállíthatják a saját szabályaikat, a szűrőket, a keresési tartományt, és a keresési eredmények sorrendjét is. A keresés befejezése után a Goggles segítségével a userek tovább finomíthatják az eredményeket, mivel a funkció a megadott feltételek mentén képes újrarendezni azokat.
A Goggles segítségével tehát maximalizálhatjuk a keresés sikerességét. Ám ez még nem minden. A Brave Search keresőjében ugyan nincsenek előre beállított torzítások, ám minden algoritmus rendelkezik valamilyen torzító hatással. A Goggles azonban még ezt a minimális részrehajlást is semlegesíti a keresés során.

Idén Áprilisban a cég egy másik szolgáltatást is elindított. A Discussions nevű funkció az adott keresést a témához kapcsolódó közösségi fórumokon is lefuttatja, többek között a Redditen is.

Vetélytársak

Míg a világ két legnagyobb keresőmotorja, a Google és a Bing nyíltan manipulálja a keresési eredményeket, addig a Brave Search csak akkor sorol egyes találatokat lejjebb, amennyiben erre a jog kötelezi. Ezen az ez eseten kívül azonban a Brave algoritmusa nem befolyásolja a találatokat.

Menekülés a nagy testvér elől

A böngésző és a keresőmotor hihetetlen sikereket könyvelhetett már eddig is el. A Brave Search népszerűsége robbanásszerűen növekszik a megjelenése óta, és a hozzá kapcsolódó funkcióknak köszönhetően ez a növekedés várhatóan a továbbiakban is folytatódik majd. A 2021-es megjelenésekor már az első hónapban 8,1 millió keresést futtattak le a felhasználók, ez a szám az idén márciusban már 411,7 millió volt. Ilyen ütemű növekedést a Bingen kívül korábban egyetlen keresőmotor se tudott felmutatni.