Új Twitter funkció: ha nagyon tetszik egy tweet, borravalót adhatsz szerzőjének

Mikor már azt hisszük, hogy a híres-neves Elon Musk kezd kifogyni a “hogyan tehetném még furfangosabbá a Twittert” ötletekből, rá kell jönnünk, hogy tévedünk. A Twitter-vezető új csapatával azt eszelte ki, hogy a felhasználók az új Twitter Coin funkció segítségével jutalmakat küldhessenek egymásnak bejegyzéseikért (és ezalatt valódi pénzjutalmakra gondolunk).

Már jó ideje keringenek olyan pletykák, hogy Elon Musk elindítaná saját Twitter Coinját. Ezzel a lépéssel az általa hébe-hóba babusgatott Dogecoin (DOGE) valószínűleg vagy háttérbe szorul a milliárdos életében, vagy akár teljes feledésbe is merül.

A Twitter Coin felhasználói felületének kiszivárgása először december elején bukkant fel. Az újításról a tegnapi nap folyamán újabb leleplezések láttak napvilágot.

Jane Manchun Wong biztonsági kutató és fordított tervező blogger bizonyítékokat fedezett fel arra vonatkozóan, hogy a Twitter az új funkció bevezetésének küszöbén állhat.

Wong tegnap a szóban forgó közösségi médián osztott meg néhány képernyőképet az új funkcióról. A blogger leleplezései szerint a Twitter fejlesztői már dolgoznak a Coins-szal való fizetés/jutalmazás felhasználói felületén. Az is kiderül, hogy a Twitter Coins vásárlását és eladását a Stripe fizetési vállalat fogja lebonyolítani.

A felhasználók, akik úgy döntenek, hogy használják az új funkciót, borravalók formájában adhatnak majd díjakat egymásnak. Többek között olyan reakciókat küldhetnek majd, mint például “Mind Blown”, “Super Like”, “Bravo”, “Helpful”, “Bullseye”, “Gem”, “Bronze”, “Silver” és “Gold”, hogy csak néhányat említsünk. Wong szerint a Twitter már egy ideje dolgozik ezen a funkción, ami miatt az elmúlt egy évben számos “kilengésen és akadályon” ment keresztül.

Valójában az ötlet a Reddittől származik

A Twitter Coin látszólag nagyon hasonlít a Reddit jutalmazós rendszerére. Tehát, az eredeti ötlet nem Elon Musk fejéből pattant ki, ő csak folytatja, illetve továbbfejleszti.

A reddit felhasználók egymás bejegyzéseire reagálva különböző díjakkal jutalmazhatják egymást. A díjazott hozzászólásokat vagy kommenteket gyakran kiemelik, és néha a szerzője különleges juttatásokat is kap. Ilyenek például a Reddit-érmék, vagy néhány nap reklámmentes böngészés és hozzáférés az exkluzív tartalmakhoz.

Hogy legyen egy elképzelésünk arról, mennyit kell fizetnie egy felhasználónak ilyen parányi jelentőségű funkcióért, nézzük meg a Coinok árait. Az egy tranzakcióval megszerezhető legkisebb érme-mennyiség 500 darab, az ehhez kapcsolódó költség pedig 1,99 dollár. Azoknak, akikenk ez a mennyiség nem lenne elég, lehetősége van arra is, hogy 1100, 3100, 3100, 7200, 40 000 vagy akár 82 000 darabot is vásároljanak – ez utóbbiért 199,99 dollárt kell kiteregetnünk pénztárcánkból.

De hová tűntek Musk Dogecoin hype-olós tweetjei?

A multimilliárdos médiasztár az utóbbi időben mintha teljesen megfeledkezett volna a mémcoinról. Az elmúlt hetekben egyetlen Dogecoin-tweet sem érkezett Musk-tól. A hype és mindenféle érdeklődés hiányában a Dogecoin az utóbbi időszakban több visszaesést is elszenvedett.

A Dogecoin közösséget egyébként az utóbbi időben többször is csalódás érte. Az első elszomorító hír számukra az volt, mikor bejelentették, hogy a Twitter visszalép a saját kriptopénztárca elindításának tervétől. Ezután decemberben hozták be a Twitter azon funkcióját, hogy a két legnagyobb piaci tőkeértékű kriptovaluta, a BTC és az ETH árfolyamgrafikonjait a közösségi médiaportál felületén is követni lehessen. Mivel Muskot a Dogecoin atyjának is szokták emlegetni, a mémcoin rajongóit meglepte, hogy a vezérigazgató a két vezető kriptó mellé nem biggyesztette oda a DOGE figyelemmel követésének lehetőségét is.

A Dogecoin alapítója, Billy Markus mindazonáltal pozitívan kommentálta Wong kiszivárgását, mondván:

“Nekem ez eléggé tetszik. (Feltételezve, hogy pénzt hoz nekem. Ha nem hoz nekem pénzt, akkor nem tetszik).”