Új WikiLeaks csavar: Assange figyelmeztette az amerikai külügyminisztériumot a kiszivárogtatás előtt

Újabb állítólagos bizonyíték került elő a WikiLeaks alapítójának ügyével kapcsolatban, amely azt igazolhatja, hogy Julian Assange valóban megpróbálta figyelmeztetni az amerikai külügyminisztériumot a dokumentumok kiszivárogtatása előtt.

Assange minimalizálni szerette volna a kárt a kiszivárogtatott anyagokból

Az összesen 75 perces telefonbeszélgetést, ami állítólagosan a jelenleg kiadatásra váró WikiLeaks alapító, Julian Assange és a külügyminisztérium egyik dolgozója, Cliff Johnson között zajlott le, a Project Veritas nevű oknyomozó újságíró oldal tette közzé. A 2011 augusztusára datált hanganyagot Edward Snowden informátor is megosztotta Twitter oldalán.

A felvett telefonbeszélgetés alátámasztja, hogy a szerkesztés nélkül kiszivárogtatott titkos kommunikációk mögött eredetileg valóban nem a WikiLeaks, hanem egyik korábbi alkalmazottjuk állt. A hanganyag emellett azt is tartalmazza, ahogy Assange figyelmezteti a külügyminisztériumot a dokumentumok közelgő kiszivárogtatására, amely akkor „napok vagy hetek kérdése” volt mindössze. A WikiLeaks alapító Németországban is próbálta jogi útra terelni az ügyet, ahol az exalkalmazott tartózkodott. Azonban ez sem bizonyult sikeresnek, mivel a WikiLeaks nem rendelkezett tulajdonjoggal a kiszivárogtatott dokumentumok felett.

Assange azt is felajánlotta a beszélgetés szerint, hogy segít a titkosított dokumentumok és a hozzájuk tartozó titkosítási kulcs felkutatásában. Bár Julian Assange szerint ez „inkább az Önök problémája, mint a miénk”, azonban ő maga is elismerte, hogy a szerkesztés nélkül kiszivárogtatott kommunikációk nem csak, hogy szembe mennek a WikiLeaks elveivel, de sokkal nagyobb kárt okozhatnak, mint ha azt ők szivárogtatták volna ki.

Johnson szerint teljesen mindegy volt, hogy ki teszi közzé a titkosított anyagokat. Ennek ellenére Assange egyértelműen minimalizálni szerette volna a kárt a beszélgetés alapján.

A felvétel azt a korábbi állítást is igazolja, hogy nem a WikiLeaks tette közzé először a dokumentumokat. Ezek ugyanis a WikiLeaks oldalán való közzététel előtt már más torrent és közösségi média oldalakon is megtalálhatók voltak.

Julian Assange jelenleg az egyesült királyságbeli Belmarsh börtönben várja a kiadatásával kapcsolatos tárgyalásának ítéletét. Az ügye hosszú ideje húzódik már; az angolok várhatóan 2021 januárjában hoznak majd döntést.

Joe Biden szintén jövő hónapban veszi át az elnökséget Donald Trumptól. Trump idén többször megemlítette, hogy fontolóra venné azt, hogy kegyelmet adjon Assange-nak az üggyel kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.