Óvatosan a MetaMask-adathalászokkal: újabb átverés terjed

Ugye a MetaMaskról túlságosan sokat nem kell írni kriptos berkekben, hiszen ez a szoftveres tárca eléggé ismert még a magyar felhasználók körében is. Az Ethereum blokkláncára felépített tárca lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a böngészőjük bővítményén vagy mobilalkalmazáson keresztül férjenek hozzá tárcájukhoz. Pont a napokban tették közzé, hogy néhány hónap alatt ötszörösére nőtt a MetaMask felhasználók száma, májusra már 5 milliónál is több aktív fiókkal fordulnak rá. És minél több felhasználója van valaminek, annál nagyobb az esélye, hogy a csalók is célbaveszik.

Újra a MetaMask az adathalászok célkeresztjében

Egy MetaMask csalásról még 2020 végén már beszéltünk, de most megint lehet egy adathalászati típusú csalásról írni. Ebben a csalók hivatalos támogatói oldalnak adják ki magukat és Google Docsban kérik a kulcskifejezést a MetaMask felhasználóktól. Erre egyébként maga a MetaMask figyelmeztette a felhasználókat egy ma reggel közzétett tweetben. A cég figyelmeztette ügyfeleit, hogy nincs Google Docs alapon működő támogatói felülete, kizárólag a MetaMask applikáción belül található “Get Help” opció segítségével szabad segítséget kérnünk. És a vállalat arra is kért mindenkit, hogy ha furcsa kérésbe fut bele, akkor mielőtt kiadná a titkos kulcskifejezését, inkább kérdezzen az appon belül a cég specialistáitól. Ha megnézzük azonban a Twitteren a MetaMask tweetjére érkezett válaszokat, akkor látható, hogy valószínűleg egyesek belefutottak a csapdába.

És azt már most lehet sejteni, hogy a cég nem fog tudni segíteni az elveszett tokenek visszaszerzésében sem. Így tárcától függetlenül is elmondható, hogy semmilyen formában nem szabad kiadni a kulcskifejezésünket, akármennyire is validnak tűnik egy kérés. Legrosszabb esetben inkább kérdezzük meg az adott üzemeltető ügyfélszolgálatát, hogy tényleg valós-e a kérés. De elvileg ilyet nem is kérhetnek tőlünk. És nehogy azt higgyük, hogy csak egy tapasztalatlan ember futhat bele egy ilyenbe. Még a 2020. decemberében megjelent MetaMask csalásnak áldozata lett a decentralizált biztosításokat kínáló Nexus Mutual alapítója is. Ő 8 millió dollárt bukott el azon a csaláson.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.