Újra összeült a hipertitkos gittegylet, hogy a világ sorsáról döntsön

Az idei Bilderberg-találkozón – ami a nyugati politikai és üzleti elit éves titkos találkozója – kiemelt helyen szerepel a mesterséges intelligencia kérdése. A találkozón részt vesznek a mesterséges intelligenciát fejlesztő vezető vállalatok vezetői, mint például az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman, és a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella.

A Kiberbiztonsági és Infrastrukturális Biztonsági Ügynökség (CISA) igazgatója, Jen Easterly, a Világgazdasági Fórum elnöke, Børge Brende valamint a vakcinagyáros Pfizer vezérigazgató, Albert Bourla szinten a résztvevők között van. A résztvevők listája már megtalálható a honlapon.

A mesterséges intelligencia az elmúlt hónapokban vált hype témává, miután a Microsoft által finanszírozott OpenAI startup cég által kifejlesztett ChatGPT nevű, mesterséges intelligenciát támogató chatbot rohamos ismertségre tett szert. Vezérigazgatója, Altman éppen a hét elején tett tanúvallomást az amerikai kongresszus előtt, ahol kiderült, hogy az Egyesült Államokban az AI technológiák szabályozására készülnek.

A csütörtökön kezdődött és ma véget érő tanácskozásra 23 országból mintegy 130 résztvevőt vártak. Még jó hogy időben kiderült, hogy komoly döntéshozó pozícióban lévő befolyásos személyek tömeges kiruccanást tesznek Lisszabonba, na nem mintha az elméletben szigorúan informális világelit találkozón elhangzottakat az átlagpolgárok valaha is megtudhatnák. Nincs is mit tudni, hisz csak koktélpartizik egy jót az ex-Google vezér néhány EU bürokratával meg más corporate haverral. Nem is szól másról az egész immár 70 éve.

Az évente megrendezett találkozót 1954-ben hívták életre, állítólag azért, hogy megkönnyítse a párbeszédet Észak-Amerika és Európa között. A résztvevők mintegy kétharmada Európából érkezik, és a többsége kormányzati és politikai szereplő. De akadnak bőven mainstream média újságírók, habár nem azért, hogy a szakmájukat gyakorolják.

“A Bilderberg-találkozó egy fórum a fontos kérdésekről folytatott informális megbeszélésekre. A találkozókat a Chatham House szabály szerint tartják, amely kimondja, hogy a résztvevők szabadon felhasználhatják a kapott információkat, de sem a felszólaló(k), sem más résztvevők személyazonossága vagy hovatartozása nem fedhető fel” – áll a találkozóról kiadott sajtóközleményben. Amikor két vagy több befolyásos személy leül beszélgetni, az minden, csak nem informális.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek