Ukrajna az Izraelhez hasonló szintű fegyveripar létrehozását tervezi NATO-kaliberű fegyverek gyártására

Ukrajna védelmi főnöke azt nyilatkozta hogy “drónok hadseregét” akarja felhalmozni “a bolygó jövőbeli háborúihoz”.

Kijev a fegyveriparának újraépítését tervezi, hogy kifinomultabb fegyvereket gyártson a jövőben. Mindezt Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter nyilatkozta azzal összefüggésben, hogy több hadiipari vállalat állami felvásárlása segít Kijevnek abban, hogy “drónok hadseregét” és más NATO-kaliberű fegyvereket tudjanak gyártani. A védelmi tárcavezető megjegyezte, hogy a Kijev és a Nyugat közötti növekvő katonai kapcsolatok Ukrajnát de facto NATO-partnerré teszik.

Egy csütörtöki interjúban Reznyikov azt mondta újságíróknak, hogy Kijev az izraeli fegyveripar másolására törekszik. “Megpróbálunk olyanok lenni, mint Izrael – függetlenebbek a következő években.” – mondta.

A védelmi tárcavezető azzal érvelt, hogy Izrael fejlett katonai ipara segít megőrizni az ország szuverenitását, és hozzátette: “Azt hiszem, a legjobb válasz erre Izraelben látható… a nemzeti iparuk fejlesztése a fegyveres erőik számára. Ez tette őket függetlenné“.

Reznikov
Reznikov, Ukrajna védelmi minisztere

Ukrajna több tízmilliárd értékű katonai támogatást kapott már eddig az Egyesült Államoktól és globális partnereitől. “Megértettük, hogy a szovjet fegyverrendszerek használatával … nem vagyunk függetlenek. És jobb, ha új fegyvereket gyártunk új, NATO-szabványnak megfelelő lőszerekkel” – folytatta Reznyikov.

Mit szól hozzá Oroszország, ha Ukrajna NATO fegyvereket gyárt?

Pénteken a Reuters további részletekről számolt be Kijev fegyveriparral kapcsolatos terveiről. Reznyikov elmondta, hogy Ukrajnában már folyamatban van egy “drónhadsereg” felállítása, és NATO-kaliberű tüzérségi fegyverek gyártását is tervezik. A tisztviselő azt is elmondta, hogy Ukrajnának drónzavaró képességeket, valamint pilóta nélküli légi, szárazföldi és tengeri járműveket kell kifejlesztenie.

Kijev védelmi ágazatának korszerűsítésére irányuló tervei a háborús idők bonyodalmaira tekintettel számos kihívással nézhetnek szembe. Az elmúlt hónapokban a Kreml bebizonyította, hogy képes megkerülni Ukrajna légvédelmét, és súlyosan megrongálta az ország elektromos hálózatát. Ráadásul Kijev már elfogadta a 2023-as költségvetést, amely már így is 38 milliárd dolláros hiányt tartalmaz.

Nem világos, hogyan reagálna a Kreml, ha Ukrajna NATO-szabványos fegyvereket gyártana. Miközben Moszkva többször is aggodalmának adott hangot, hogy Kijev egy napon NATO-fegyvereket is befogadhat, mielőtt tavaly télen megszállta Ukrajnát, Reznyikov ragaszkodott ahhoz, hogy országa ettől függetlenül továbbra is fenntartja kapcsolatait az észak-atlanti blokkal.
“Nem számít, hogy mikor leszünk de jure a NATO-szövetség tagjai. De facto már most is NATO-partnerek vagyunk” – mondta Reznyikov. “Ezért kell közösen fejlesztenünk a hadiiparunkat”.