Ukrajna a Z betű betiltására szólította fel a világot

Ukrajna a Z betű betiltására kéri a világ országait. A lett parlament már meg is szavazta, hogy a Z és V betűket nyilvánosan ne lehessen megjeleníteni. 

A lett parlament törvényt fogadott el, amely megtiltja a Z és a V betűk nyilvános megjelenítését, mondván, hogy az orosz csapatok által Ukrajnában használt szimbólumok az agresszió és a háborús bűnök dicsőítését jelképezik. Az egykori szovjet köztársaság, amely ma az EU és a NATO tagja, azt követően lépett, hogy a kijevi kormány a szimbólumok cenzúrázására szólított fel.

Lettország hivatalosan tiltja a náci vagy kommunista rezsimeket dicsőítő szimbólumok használatát, kivéve, ha azokat “oktatási, tudományos vagy művészeti célokra” használják. A helyi parlament csütörtökön sürgősségi eljárással szavazott a “katonai agresszió és a háborús bűnök” nyilvános rendezvényeken való megjelenítését tiltó módosításokról.

A törvény azt is kimondja, hogy nem adnak engedélyt nyilvános rendezvényekre, ha azokat a lettországi szovjet hadseregre emlékműveinek 200 méteres körzetében tartják. Az új törvény alapján az ezt megszegő magánszemélyeket 400 euróig terjedő pénzbírsággal, míg a cégeket 3200 euróig terjedő bírsággal sújthatják.

“Oroszország ukrajnai ellenségeskedéseit elítélve határozottan ki kell állnunk amellett, hogy az orosz katonai agressziót dicsőítő szimbólumoknak, például a “Z”, “V” betűknek vagy más, ilyen célokra használt jelképeknek nincs helyük a nyilvános rendezvényeken” – mondta Artuss Kaimins, a Saeima emberi jogi és közügyek bizottságának elnöke egy közleményben.

Ukrajna felszólítja a világot a “Z” betiltására

Szavai egybecsengenek Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter szavaival, aki a hét elején felszólította az egész világot, hogy kriminalizálja a Z használatát, amely az orosz “barbarizmus” támogatására szolgál. Egy szlovén diplomata csütörtökön elárulta, hogy kijevi nagykövetségét arra kérték, hogy vegye le a zászlójukat, mert az túlságosan hasonlít az orosz zászlóra.

Több német tartomány már közölte, hogy pénzbírságot szab ki magánszemélyekre a szimbólum felmutatása miatt. Lettország szomszédja, Litvánia szintén fontolgatja a Z, valamint a fekete-narancs színű Szent György-szalag betiltását, amelyet a második világháborús szovjet győzelmi érmeken használtak.

Mindkét szimbólumot az elmúlt hónapban az ukrajnai háborúban részt vevő orosz járművek megkülönböztetésére használták.