Ukrajna nem elégedett a MiG-29-cel: “Nekünk F-16-osok kellenek”

A szovjet korabeli gépek “valószínűleg nem változtatják meg drámaian” a helyzetet a harctéren – mondta egy ukrán katonai szóvivő.

Az ukrán hadsereg kételyeinek adott hangot, miután Lengyelország ígéretet tett arra, hogy átadja néhány MiG-29-es vadászrepülőgépét. Az ukrán katonai vezető azonban kijelentette, az öregedő repülőgépek üdvözlendő kiegészítésnek számítanak, de korlátozott segítséget jelentenek, ezért inkább modern, amerikai gyártmányú gépeket kérnek helyettük.

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön jelentette be a közelgő fegyverszállítást, megjegyezve, hogy Varsó négy “teljesen működőképes” MiG-29-est küld valamikor “az elkövetkező napokban”, összesen nagyjából egy tucatnyit.

“Ezek a MiG-ek még mindig szolgálatban állnak a lengyel légierőnél. Utolsó éveikben járnak, de nagyrészt még mindig teljesen működőképesek” – mondta a repülőgépekről, amelyek első változata 1983-ban állt szolgálatba a Szovjetunióban.

Bár Mateusz Morawiecki miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szállítások akár hat hétig is eltarthatnak, úgy tűnik, hogy a szállítást megsürgették, és Duda kijelentette, hogy Lengyelország hamarosan leszállítja a repülőgépeket Ukrajnának. Továbbra sem világos, hogy a repülőgépeket hogyan szállítják át a határon, és mikor érkeznek meg.

A bejelentést követően Kijev közölte, hogy bár hálás a fegyverekért, a szovjet gépek nem lesznek elegendőek, Jurij Ignat, a légierő szóvivője pedig megjegyezte, hogy azok “valószínűleg nem fogják drámaian megváltoztatni a helyzetet a fronton”.

“A MiG-ek nem oldják meg a feladatokat, nekünk F-16-osokra van szükségünk”mondta újságíróknak, hozzátéve, hogy bár a MiG-ek “segítenének megerősíteni képességeinket, Ukrajnának többcélú nyugati repülőgépekre van szüksége ahhoz, hogy előnyre tegyen szert az ellenséggel szemben”.

Moszkva egyelőre nem kommentálta a MiG-ek átadását, de többször kijelentette, hogy minél több fegyvert kap Kijev, annál tovább elhúzódik a háború.

Annak ellenére, hogy Ukrajna továbbra is amerikai vadászgépeket követel, a Fehér Ház elutasította ezt a lépést, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, John Kirby pedig újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Lengyelország döntése “nem változtatja meg a számításainkat az F16-osokkal kapcsolatban”.

Varsó korábban azt mondta, hogy csak egy nemzetközi koalíció részeként biztosítana vadászgépeket, de úgy tűnik, hogy most egyedül vág a repülőszállításba. Bár a NATO-tag Szlovákia nemrégiben jelezte, hogy hajlandó lenne MiG-29-eseket küldeni Ukrajnának, végleges döntés még nem született a kérdésben.