Ukrajnának esélye sincs visszafoglalni a Krímet, állítja egy ott járt amerikai riporter

Az NBC News egyik tudósítója a Krím-félszigeten járt, a riportjában pedig többek között arról is beszámolt, hogy Ukrajnának van-e bármi esélye visszafoglalni a 2014-ben elcsatolt területet.

A mainstream média tudósítói csak nagyon ritkán látogatnak a Krím-félszigetre, ezen a héten azonban az NBC News vezető tudósítója, Keir Simmons Szevasztopolba látogatott. Szevasztopol stratégiailag különösen fontos város Oroszországnak, ugyanis ott található az orosz haditengerészet Fekete-tengeri Flottájának támaszpontja.

Simmons beszámolója alapján egyáltalán nem reális, hogy Zelenszkij és az ukrán erők valaha is vissza tudnák foglalni az elcsatolt területet. Annál is inkább, mivel az “ottani emberek orosznak tekintik magukat.” Simmons azt is megjegyezte, hogy már jó ideje nem volt példa arra, hogy egy amerikai híradós stáb ilyen közel kerüljön az orosz Fekete-tengeri Flottához.

“Vlagyimir Putyin elszántan meg akarja majd védeni ezt a kikötőt, és nagyon valószínű, hogy mindent be fog vetni ennek érdekében.” – tette hozzá a riporter.

A PayPal társalapítója is reagált Simmons riportjára

Az ukrán tisztviselők és a Kijev-barát hírportálok ugyanakkor felháborodtak Simmons riportján, mivel a tudósító többször is utalt arra, hogy a Krímben élő emberek orosznak tekintik magukat. Egy, a napokban közzétett jelentés szerint ugyanis sem Ukrajna, sem a nyugati szövetségesei, sem pedig az ENSZ nem ismeri el a Krím-félszigetet Oroszország részeként. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a háború kitörése óta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is beszélt arról, hogy nem titkolt célja visszafoglalni a 2014-ben elcsatolt területet.

Simmons egyébként a riportjában arról is beszélt, hogy jelenleg nem lát semmilyen megoldást a Krímet övező problémára.

“Ez egy nagyon-nagyon veszélyes patthelyzet… nehéz elképzelni, hogyan lehetne ezt tárgyalással megoldani. Mindenhol katonák vannak, ez egy katonai város. Amikor például Victoria Nuland arról beszél, hogy mi [az USA] a Krím demilitarizálását akarjuk, akkor csak állok és azon tűnődöm, hogy ez hogy a fenébe lenne lehetséges?”

Simmons riportját a híres milliárdos és a PayPal egyik társalapítója, David Sacks is kommentálta. Sacks szerint Zelenszkij azon törekvése, hogy visszafoglalja a Krím-félszigetet továbbra is veszélyes és irreális.

„Miközben az MSNBC hirtelen felfedi az igazságot a Krímről, a hírportál Ukrajna-szakértője a totális támadás mellett lobbizik… Egyre jobban látni, hogy kik az igazi fanatikusok ebben a háborúban.” – tette hozzá a milliárdos.