Űrpajzson dolgozik a NASA, mely megvéd minket az aszteroidáktól

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A következő aszteroida, amely valószínűleg ütközni fog a Földdel a számítások szerint 2182-ben fog becsapódni, de a NASA már most olyan speciális eszközön dolgozik, amely pajzsként fog szolgálni és megvéd minket a végzetes ütközéstől. 

A már említett aszteroida nem más, mint a Bennu. Az 1999-ben felfedezett, Empire State Building méretű aszteroida már számos vitát váltott ki a világ űrügynökségei között. Különösen a kínai ügynökség pörgött rá a témára, amely többféle megoldást is kitalált a Bennu megsemmisítésére. Az igazat megvallva, annak ellenére, hogy a sci-fi filmek gyakran mutatnak be katasztrofális és apokaliptikus forgatókönyveket a becsapódás pontos helyéről és annak következményeiről, még mindig nem ismerjük ennek az aszteroidának a pályáját. Annak a valószínűsége, hogy valóban ütközni fog a Földdel, azonban igen csekély.

A NASA viszont nem akar kockáztatni, és a Double Asteroid Redirection Test, röviden DART, azaz a Dupla Aszteroida Átirányítási Teszt bevetésével el akarja kerülni a végzetes találkozást. Az amerikai űrügynökség ötlete nagyon egyszerű: egy olyan űrhajót tervez, amely képes nagy sebességgel ütközni az aszteroidával, hogy letérítse azt a pályájáról. Az első tesztre 2022-ben kerül sor, és egy Didymos nevű égitestet – egy másik olyan objektumot, amely bolygónk közelébe kerül majd, de veszélyt ránk nem jelent – próbálnak majd eltalálni, a Földtől 6,8 millió kilométerre. Számítások szerint a becsapódás feltételezett sebessége 25 000 kilométer/óra lesz. A DART számára – amely nagyjából autó méretű lesz – fatális lesz a becsapódás, de ez már elég ahhoz, hogy az aszteroida pályája 1%-kal eltolódjon.

A DART a tervek szerint 2021 novemberében indul majd Elon Musk Space X egyik Falcon 9 rakétájával. Az aszteroidával való ütközés után az ESA, az Európai Űrügynökség lesz a soros, hogy egy második szondát, a Héra-t küldje az űrbe, mely alaposan tanulmányozza majd az eredményt, és adatokat gyűjt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.