Űrturizmusra felkészülni – megvan a 4 milliárdos, aki a SpaceX-el fog repülni

Megvan azon milliárdosok neve, akik elsőként fogják űrturistaként elhagyni a Földet. Január 26-án az Axiom nyilvánosságra hozta a négy utazó nevét, akik 2022 év elején életük legnagyobb kalandjában vehetnek részt. 

Az Axiom Space kedden (január 26.) nyilvánosságra hozta az első magánfinanszírozású misszióját a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az Axiom Mission 1 (Ax-1) a NASA-val kötött kereskedelmi megállapodás alapján kerül elindításra, amelyhez Elon Musk SpaceX Drago űrhajóját fogják használni. A négy utazó nem más lesz, mint Larry Conor, amerikai ingatlanmágnás és tech-vállalkozó; Eytan Stibbe üzletember és volt izraeli vadászpilóta; Mark Pathy kanadai befektető; valamint Michael Lopez-Alegria, a NASA nyugalmazott asztronautája, aki majdnem 257 napot töltött az űrben négy különböző misszió során.

De kicsodák az ‘űrturisták’?

Lopez-Alegria, aki 2012-ben vonult vissza a NASA-tól és most az Axiom alelnöke, lesz a tíznapos Ax-1 misszió vezetője. Connor, aki több mint 16 különböző repülőgéppel repült korábban és részt vett az Egyesült Államok Műrepülő Bajnokságán is, most a SpaceX Dragon pilótájaként fog szolgálni – ez az első alkalom, hogy magánszemély űrhajót vezet. A SpaceX a legénységgel ellátott Dragon kapszulát úgy tervezte meg, hogy önállóan repüljön, emberi beavatkozásra pedig csak vészhelyzetben van szükség, amire remélhetőleg nem kerül sor.

71 életévével Connor lesz a második legidősebb ember, aki valaha az űrben járt, őt csak John Glenn előzte meg, aki 77 éves korában repült másodjára a világűrbe. A Connor Group feje, egy több mint 3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező luxuslakás-befektetési vállalkozás vezetője, aki két pénzügyi technológiai vállalatot alapított, és létrehozta a The Connor Group Kids & Community Partners-t, amely hátrányos helyzetű fiatalokat segít. A repülés mellett Connor imádja a raftingot, az afrikai Zambezi-folyón és a dél-amerikai Futaleufu-folyón már többször is leevezett.

Az 50 éves Mark Pathy lesz a 11. kanadai, aki az űrbe repül. Előtte kilenc kanadai hivatásos űrhajós és a Cirque du Soleil társalapítója járt az űrben még 2009-ben, aki Kanada első űrturistájának mondhatja magát. Pathy a tulajdonában lévő befektetési és finanszírozási társaság, a Mavrik vezérigazgatója és elnöke. A montreali székhelyű zene, média- és technológiai vállalat, a Stingray Group igazgatóságának elnöke, valamint a Pathy Family Foundation igazgatóságának, a Dans la Rue és a Montreali Gyermekkórház Alapítvány igazgatóságainak és végrehajtó bizottságainak a tagja.

A Haifában született Stibbe lesz a második izraeli, aki kijut a végtelen világűrbe. Barátja nem más, mint a 2003-as Columbia űrrepülő balesetben elhunyt Ilan Ramon.

Stibbe a Vital Capital Fund alapítója, amely elsősorban az afrikai üzleti vállalkozásokra összpontosít. A Ben-Gurion Egyetem Afrikai Tanulmányok Központjának egyik alapítója és igazgatósági tagja. Ezenkívül számos oktatással, művészettel és kultúrával foglalkozó nem kormányzati szervezet igazgatósági tagja is. 63 éves korában Stibbe lesz a harmadik legidősebb ember, aki Föld körüli pályára áll.

Lopez-Alegria lesz az első volt NASA asztronauta, aki visszatér az űrbe. Indulásakor már ő is 63 éves lesz. “Nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért” – mondta Lopez-Alegria a kiválasztási utáni első interjújában, amelyet a collectSPACE.com-nak adott. “Ez Isten ajándékának tűnik, és csak élvezni akarom.”

Nem olcsó mulatság az űrutazás

Az Axiom Space – amelyet a NASA egykori űrállomás-programvezetője, Michael Suffredini alapított – szervezi meg az Ax-1 legénységének a kiképzését és felügyeli a repülés közbeni műveleteket. A felkészülést már most elkezdi a négy férfi, hiszen rengeteg feladatot kell még elvégezniük az indulás előtt. Az utazás 10 napos lesz és fejenként 55 millió dollárba kerül.

Az Ax-1 lesz az első teljesen magántulajdonban lévő misszió a Föld körül. 2001 és 2009 között hét magán űrhajós, vagy inkább űrturista indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra saját finanszírozású utazás révén. Akkor a repüléseket az amerikai Space Adventures űrturisztikai vállalat szervezte. Az orosz Szojuz űrhajók szállították az ‘utasokat’, akiket hivatásos űrhajósok és a NASA űrhajósai, többek köztük Lopez-Alegria kísértek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük