Már az USA pénzverdéje is panaszkodik a globális ezüsthiány miatt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A nemzetközi Silver Institute friss jelentése szerint a 2013-as szintekre hágott az ezüst iránti kereslet mind az ezüst-intenzív iparágakban, mind a befektetési szektorban. Jelentésük szerint csak a nyomtatott és flexibilis elektronikai szektor ezüstigénye 54%-kal fog nőni a következő 10 évben.

Az évben az említett két szektor igénye 48 millió uncián állt, ami 2030-ra 615 millióra fog emelkedni.

Nyomtatott és rugalmas elektronikai szektor ezüstigénye

Erre jön a megnövekedett befektetői kereslet. A New York Times írása szerint az U.S. Mint, az Egyesült Államok pénzverdéje 2020 közepén egyszer már kénytelen volt emelni az ezüstérme nyomtatását, mert hiány alakult ki az USA-ban a koronavírus pandémia miatt. És ez koránt sem volt elég, mert friss jelentések szerint az igény akkora az ezüstérmék iránt, hogy kénytelen késleltetni az értékesítést a globális ezüsthiány miatt.

Már az USA pénzverdéje is panaszkodik a globális ezüsthiány miatt cikkhez
10 éves ezüst uncia / dollár árfolyam

Az U.S. Mint Facebookon kitett közleménye így szól:

“Az United States Mint elkötelezett amellett, hogy a lehető legjobb online élményt nyújtsa ügyfeleinek.

A globális ezüsthiány miatt számos nemesfém és numizmatikai termékünk iránti kereslet rekordmagasságúra nőtt. Ezt a keresleti igényt a pénzverde leginkább a numizmatikai termékek kiadásakor érzi leginkább. Legutóbb a 2021-es Morgan dollár előrendelésekor, amit Carson City védjeggyel (21XC) és New Orleans védjeggyel (21XD) láttunk el, tapasztaltunk rendkívüli webes forgalmat, ami miatt a pénzverde ügyfelei nem tudták befejezni a tranzakcióikat.

A helyzet megfelelő orvoslása érdekében a pénzverde elhalasztja a fennmaradó 2021-es Morgan és Peace ezüstdollárok előrendelését, amelyeket eredetileg június 1-re (a Denverben (21XG) és San Franciscóban (21XF) nyomtatott Morgan-dollárokét) és június 7-ére (Philadelphiában (21XE) nyomatott Morgan-dollárokét és a Peace-dollárokét (21XH)) tervezett.

Noha sokak számára kényelmetlen lehet, de a késleltetés a pénzverde számára elegendő időt biztosít a webes forgalomkezelő eszközök beszerzéséhez, ami a felhasználói élmény fokozása érdekében szükséges. Mivel az ezüst iránti kereslet továbbra is nagyobb mint a kínálat, ezért nem mindenki lesz képes ezüstérméket. Abban azonban bízunk, hogy a késleltetés révén nagymértékben javítani tudunk azon, hogy a lehető legpozitívabb U.S. Mint élményt nyújtsuk az ügyfeleinknek.”

Mialatt papíron normalizálódni látszik a fizikai ezüstérmék és az ezüst ETF-ek, illetve határidősök közötti prémium, a valóság mást mutat, elég egy sima keresést végezni a nemzetközi fizikai ezüstérme piacokon, hogy lássuk a különbséget.

A Bloomberg 2.44 dolláros különbözetet mutat a fizikai ezüst árfolyama és az ezüst határidősök között
Néhány amerikai ezüst numizmatikai termék ára | JM Bullion

Meddig tarthat a globális ezüsthiány?

Peter Schiff arany-evangelista és bitcoinkritikus üzletember nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy nem csak a nyomtatott és rugalmas áramköröket gyártó iparágnak nőtt az ezüstigénye, de hasonló cipőben jár a szolár- és az autóipar is, mialatt az ezüst továbbra is egy monetáris nemesfém és hosszú távon követi az arany ármozgását.

Ha a nagy képet vizsgáljuk, akkor az ezüst iránti megnövekedett kereslet legfontosabb hajtóereje továbbra is a Federal Reserve és más központi bankok monetáris politikája, köszönhetően a laza, billió dolláros és eurós pénznyomtatási lépéseiknek. Amíg a központi bankok nem kezdenek szigorításba (amire utaló jeleket az Egyesült Államokból már kaptunk), addig nehéz az arannyal, ezüsttel szembemenni, de ugyanez igaz a fundamentálisan deflációs bitcoinra is.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.