V mint vérbosszú a valóságban: elszabadult a pokol Londonban

Nyolc rendőr megsérült és tizenkét embert letartóztattak, amikor több száz tüntető konfliktusba keveredett a rendőrséggel London központjában pénteken, a Bonfire Night nevű brit ünnep éjszakáján.

A Guy Fawkes-álarcot viselő tüntetők a Trafalgar téren gyűltek össze, és szitkozódva még Boris Johnson miniszterelnök képmását is elégették. Ezután a Parlament térre vonultak, ahol összecsapásba kerültek a helyi rendőrökkel.

A Metropolitan Police tweetjében közölte, hogy a tüntetők „tűzijátékokat és rakétákat gyújtottak”, melyek közül „néhány embereket talált el és a tömeg közelében robbant fel”. Összesen 12 embert sikerült letartóztatniuk a zavargások közepette, amely során nyolc rendőr komolyabban megsérült.

A Londonban évente megrendezett Million Mask March (Millió maszkos menet) néven ismert demonstráció során a koronavírus lezárások ellen tiltakoztak. 2020 március óta Angliában ugyanis három országos és egy „többszintes” regionális lezárást is elrendeltek, ami számos munkahely megszűnéséhez és több vállalat végleges bezárásához vezetett. Az iskolák hónapokig zárva tartottak, tilos volt rendezvényeken és tüntetéseken való részvétel, ahogyan a barátokkal és családtagokkal való találkozás is. Július 19-én az Egyesült Királyság végül feloldotta a koronavírus okozta korlátozásokat, szeptember 12-én a kormány ugyanakkor újabb COVID-ellenes fellépéseket pedzegetett.

A Guy Fawkes-nap 1605. november 5-ig nyúlik vissza, amikoris több merénylő – köztük Guy Fawkes is – megpróbálta felrobbantani a Lordok Házát, és ezzel együtt I. Jakab angol királyt is eltenni láb alól. A terv nem sikerült, az elkövetőket elfogták, felakasztották és felnégyelték. Nagy-Britanniában azóta a mai napig tüzijátékkal ünneplik az „Örömtüzek Éjszakáját”.
Ami pedig a fehér, mosolygós Guy Fawkes maszkot illeti, az álarc a „V mint vérbosszú” című film által vált népszerűvé a kormányellenes tüntetők köreiben világszerte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.