Valóban feláldozza az USA Európát a világ vezetője szerepért?

Vlagyimir Putyin úgy véli, hogy Washington feláldozza Európát a globális dominancia fenntartása érdekében. Az Egyesült Államok mindig is a világ első számú országa volt. A második világháború után a világ pénzügyi központja, a dollár pedig a világ tartalékvalutája maradt.

Martin Armstrong közgazdász úgy véli, hogy Európa azért hozta létre az Európai Uniót, hogy megelőzze az európai konfliktusokat, de azért is teremtette az eurót, hogy a dollárral versenyezzen. Többször elmagyarázta, hogy az EU kísérletei azonban kudarcot vallottak. Az euró hanyatlik a dollárral szemben, ahogy a válság tovagyűrűzik a blokkon belül.

Putyin azt állítja, hogy a Nyugat elsiette a szankciókat Oroszországgal szemben. A közgazdász szerint ebben van igazság, például korábban maga Joe Biden nyilatkozott úgy, hogy a szankciók sose működnek.

A béketárgyalások elakadtak, mivel Ukrajna földterületet nem ad Oroszországnak, a NATO pedig nyomul továbbra is előre.

“A világjárványt új, globális jellegű kihívások váltották fel, amelyek az egész világot fenyegetik, a nyugati szankciós rohamról beszélek, és a Nyugat szemtelenül agresszív kísérleteiről, hogy ráerőltesse akaratát más országokra, hogy elvegye szuverenitásukat” – mondta Putyin az oroszországi Keleti Gazdasági Fórum küldötteinek az Oroszország csendes-óceáni partján fekvő Vlagyivosztok kikötővárosban, amint arról a CNBC beszámolt.

Való igaz, hogy a szankciók Európát viselik meg a legjobban, mivel az EU feláldozta fő energiaszállítóját, hogy megmentsék Ukrajnát. Európa korábban nem nyitott Ukrajna uniós csatlakozása felé, a konfliktus előtt nem volt érdeke az országot a közösségbe fogadni. Az Oroszország iránti gyűlölet mélyen gyökerezik Európában, különösen Németországban, miután Oroszország a legutóbbi világháború után átvette a hatalmat keleten.

Putyin azt állítja, hogy az európai életszínvonalat és az általános társadalmi és gazdasági stabilitást “a szankciók tüzére vetik”.

Az Egyesült Államok a szíriai háború kezdete óta buzgón szankcionálja Oroszországot. Obama 2014-ben megpróbálta kirúgni Oroszországot a SWIFT-rendszerből, de akkor nem sikerült. Az ukrán elnök Zelenszkij, aki a héten távolról kongatta meg a NYSE harangját, elismerte, hogy a háború felgyorsítása érdekében Amerikának kemény szankciókat kell bevezetnie Oroszországgal szemben.

“Eddig úgy gondolom, hogy az Amerikai Egyesült Államok a szankciós politika gyorsítója, és szerintem többet tesznek, mint bármely más ország. És ennek így is kell lennie, mert jelenleg ők a legerősebb hatalom. Ugyanezt a támogatást látom a szankciók tekintetében az Egyesült Királyság részéről is” – mondta Zelenszkij májusban a Fox újságíróinak.

A dollár továbbra is erős és úgy tűnik, hogy az ukrajnai háború csak elősegítette, hogy a tőke a dollárba áramoljon. Armstrong ezzel összefüggésben felteszi a kérdést:

“Tehát Európát feláldozzák az amerikai világhatalom megőrzése érdekében a globális ügyekben?”

Majd hozzáteszi: “Európa többet fog szenvedni a szankciók miatt, mint az Egyesült Államok. Valójában, ha Biden nem szüntette volna meg a hazai olajkitermelést, az USA egyáltalán nem nézne szembe energiaválsággal. Egy dolog világos – az Ukrajnának nyújtott támogatás nem jóindulatú cselekedet.”