Venezuela el akarja adni az aranyát, de Anglia nem engedi

  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Venezuela egyezményre jutott az ENSZ Fejlesztési Programjával: a koronavírus és egyre súlyosbodó gazdasági krízis enyhítésének érdekében az ország eladhatja az aranytartalékának egy részét az ENSZ segítségével. Az egyetlen probléma, hogy a Bank of England, aki az aranyat tárolja, nem hajlandó ezt átadni Venezuelának.

Miért nem adja ki Anglia Venezuela aranyát?

A fentebbi sorokat elolvasva, valószínűleg egy kérdés merült fel sok Olvasó agyában: mi köze van ennek Angliához és miért nem hajlandó odaadni az aranyat?

A válaszhoz egészen 2018-ig kell visszamennünk, amikor is Nicolas Madurót, a jelenlegi venezuelai elnököt megválasztották az ország vezetőjének. A választás azonban minden volt, csak nem zökkenő- és botránymentes. Számos nemzetközi szervezet is választási csalással vádolta meg Madurót, akinek nemzetközileg elismert legitimitása jelenleg is óriási kérdőjelként él a köztudatban.

A Bank of England és Anglia most pont ezért nem akarja kiadni (és nem adta ki már korábbi kérésekre sem) Venezuela aranyát. Addig nem hajlandóak erre ugyanis, amíg Venezuela élére nem állítanak egy olyan vezetőt, akit más országok is jogos elnökként ismernek el.

S bár a központi bank elnöke, Calixto Ortega elmondása szerint a pénzt közvetlenül az ENSZ szervek kapnák meg, hogy a korrupciónak még csak esélyét se adják meg, az angolokat úgy tűnik ez nem hatja meg. A jelenleg 31 tonna aranyat, amit Venezuela nevében tárolnak, továbbra is szépen megtartják a Bank of England széfjeiben.

Venezuela el akarja adni az aranyát, de Anglia nem engedi

Jelentősen apadtak az aranytartalékok Venezuelában

A helyzetet bonyolítja az, hogy Venezuela az utóbbi időben nem először nyúlt az aranytartalékai után, hogy enyhítse az egyre katasztrofálisabb gazdasági válságot, amely nem csak hiperinflációval, de tömeges kivándorlással is jár az országban. Már évek óta szokássá vált ugyanis Maduróéknál, hogy a problémákat az aranytartalékok eladásával oldják meg – a koronavírus válsága ezt a trendet csak növelte. A központi bank adatai szerint április 14 és 24 között csaknem 500 millió dollárnyi aranyat váltottak át készpénzre. Számos értesülés szerint ráadásul az ország jelenlegi aranytartaléka már csak 80 tonnára rúg. Ez jóval kevesebb, mint a 129 tonna, amivel még tavaly januárban rendelkezett az ország.

Az ENSZ-szel kötött egyezményből nem derül ki, hogy jelenleg mekkora értékben szeretne az Angliában tartott aranyból eladni Venezuela. A 31 tonna, amit ott tárolnak, kb. 1.7 milliárd amerikai dollárt ér (nagyjából 530 milliárd forint a jelenlegi piaci árak mellett).

Akármilyen döntésre is jut Anglia az arannyal kapcsolatban, a helyzet Venezuelában egyre súlyosabbá válik. Erre az arany eladása szinte garantáltan nem fog hosszútávon megoldást jelenteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.