Vissza a normálisba: Dánia szeptember 10-ig leszámol a vakcinaútlevéllel

Dánia szeptember 10-ig megszüntet minden még élő COVID-19 korlátozást, beleértve a sokat kritizált és személyes adat invazív vakcina útlevél rendszert.

A hír azután jött, hogy az ország egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy a koronavírus „már nem jelent kritikus veszélyt a társadalomra.”

Magnus Heunicke egészségügyi miniszter pénteki nyilatkozatában kijelentette: „A járvány kordában van, rekord szintű oltási szinten vagyunk. Ezért elvethetjük a COVID-19 elleni küzdelemben bevezetett különleges szabályokat.”

Európában Dánia a harmadik helyen áll az oltottsági szintben, a lakosságának 71%-a már kétszer kapott oltást. A listát egyébként Portugália és Málta vezeti, ahol lakosság 72%-a, illetve 82%-a van beoltva.

Dánia az elsők között vezetett be lezárásokat illetve az egyik első nemzet volt, amely 2021 áprilisában bevezette a vakcina útlevelet.

A dánoknak, bárhova is mentek – legyen szó szórakozóhelyről, éttermekről, mozikról, múzeumokról, edzőtermekről, stadionokról stb., fel kellett mutatniuk a „coronapas”  dokumentumukat. Ezt az előírást augusztus elsejével néhány helyen, mint például múzeumokban már feloldották.

Szeptember elsejével viszont a legtöbb helyen már nem kérik többé, szeptember 10-ével meg dobják a kukába az egész rendszert. Egy újabb ország élete kerül vissza a régi megszokott kerékvágásba.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.