Viszlát gázkazán: betilthatják a gázkazánok forgalmazását

Az EU Bizottsága a gázkazánok 2029 szeptemberétől történő betiltása felé halad. A Brüsszelben tartott konzultációs fórumon azonban több tagállam és szakértő tiltakozott.

A vizsgálat tárgyát a fűtési rendszerekre vonatkozó ökodizájn- és energiacímkézési rendelettervezetek képezték. Két olyan rendelet, amely felülvizsgálja a készülékek forgalmazására vonatkozó követelményeket, és teljesen átírja a címkézésüket. Ezek a szabályok könnyen vezethetnek a gázkazánok betiltásához Európában. Bár nem közvetlenül tiltanák be a gázkazánokat, hanem a kazánok kategóriájára olyan hatásfok limiteket határoznának meg, amelyek gyakorlatilag kizárnának minden ma kapható készüléket a piacról, függetlenül attól, hogy az megújuló tüzelőanyaggal is üzemeltethető-e.

A Bizottság szilárdan kitart álláspontja mellett

Pontosan ez a határérték volt a vita folyamatosan visszatérő témája. A Bizottság úgy ragaszkodik a határértékekhez mint kutya a csonthoz, amely kapcsolódik a RepowerEu-hoz is, a brüsszeli végrehajtó testület által indított tervhez, melynek célja az, hogy a tagállamok függetlenedjenek az orosz gáztól. A terv mielőbbi elfogadását természetesen olyan nem kormányzati szervezetek támogatják leginkább, mint az Eeb (Európai Környezetvédelmi Iroda) és az Ecos (Környezetvédelmi Koalíció), valamint néhány tagállam, például Dánia és Belgium.

Ellenző országok

A megbeszélésen nagy számban voltak az ötletnek ellenzői is, többek között az építőipari kivitelezők szövetségei, a multitechnológiai gyártók (Európai Fűtőipar), valamint a folyékony és gázforgalmazó cégek. A tagállamok közül a legkeményebb álláspontot Olaszország képviseli, amely a technológiai semlegességre hivatkozva egyértelműen ellenezte a tilalmat. De Szlovákia, Románia, Horvátország és a Cseh Köztársaság is értetlenségét fejezte ki. Meghatározó ezen a ponton az olyan államok álláspontja, mint Németország, amelyek még nem adtak egyértelmű választ arra, hogy támogatják-e a kezdeményezést vagy sem.

Most nyolc hét áll rendelkezésre a technikai és politikai észrevételek benyújtására. Csak ennek az időszaknak a végén lehet majd összeállítani a támogatók és ellenzők komplett listáját. A konzultáció után újabb találkozóra kerülhet sor a tagállamokkal. Ezt követi majd az Európai Parlament és a Tanács szavazása, amely nem módosíthatja a szöveget, csak jóváhagyhatja vagy elutasíthatja azt.