Viszlát Kijev, üdv Francia Riviéra: az ukrán elit lelépett a háborús országból?

Az orosz-ukrán háború kezdete óta az Egyesült Államok, az Európai Unió – és szövetségeseik – 126 milliárd dollár értékű támogatást nyújtottak Kijevnek, ami majdnem megegyezik az ország teljes GDP-jével. Ezenkívül ukránok milliói találtak menedéket az EU-ban, ahol lakhatást, élelmet, munkavállalási engedélyt és érzelmi támogatást kaptak. Miközben Ukrajnában általános mozgósítás zajlik, amely minden 60 év alatti férfit érint, sok volt és jelenlegi magas rangú ukrán tisztviselő, politikus, üzletember és oligarcha úgy döntött, inkább egy nyugodtabb helyre költözik, hátrahagyva a hazáját és az ártatlan embereket.

Az ukrán elit tömeges menekülése már a háború előtt megkezdődött. 2022. február 14-én az ukrán elnök “A nép szolgája” parlamenti frakciójának 37 képviselője hirtelen “eltűnt”. A volt tisztviselők és oligarchák is nagyobb mozgási szabadságot élveztek az átlagpolgárokhoz képest. A La Repubblica című olasz lap szerint 14-én 20 magánrepülőgép szállt fel a kijevi Boriszpol repülőtérről.

A mágnások álltak a sor elején. Vadim Novinszkij vállalkozó és parlamenti képviselő, Vaszilij Hmelnickij és Vadim Sztolár üzletemberek, Vadim Nyesztyerenko és Andrej Sztavnitzer mindannyian charterjáratokkal hagyták el az országot. Igor Abramovics milliomos politikus 50 fő számára foglalt magánrepülőt Ausztriába – rokonokat, üzleti partnereket és párttársakat is a fedélzetre vitt. Az oligarchák Kijevből Nizzába, Münchenbe, Bécsbe, Ciprusra és más uniós célállomásokra repültek.

Üzletemberek egy másik csoportja Odesszából szállt fel magángépen. A Vosztok Bank tulajdonosa Izraelbe indult, míg a Transship csoport vezetője Limasszolba repült.

2022 nyarán és kora őszén az “Ukrajinszka Pravda” több oknyomozó dokumentumfilmet készített a háború alatt a Francia Riviérán nyaraló, szolgálatra alkalmas ukrán milliárdosokról és tisztviselőkről. A “Monacói zászlóalj” ironikus címet viselő filmben ukrán oligarchák pihennek villáikban, kúriáikban és jachtjaikon. Az első részben Konstantin Zhevago üzletembert látjuk, aki szerepel az Interpol körözési listáján, amint 70 millió dollárt érő magánjachtján pihen. A hajó mellett látható Alekszandr Jaroszlavszkij harkovi vállalkozó hajója, aki megígérte, hogy eladja a jachtját, és a pénzt Harkov helyreállítására fordítja.

Az “Ukrajinszka Pravda” újságírói Franciaországban megpillantották a Surkis testvéreket, akik jelenleg évi 2 millió euró értékű lakást bérelnek. Közben a monacói kaszinó közelében látták Vadim Ermolaev ukrán üzletember 300 000 dolláros Bentley-jét, és Eduard Kohant, az Euroenergotrade társalapítóját Monte Carlo egyik elegáns szállodájában.

A jelek szerint ukrán oligarchák egész kolóniája telepedett le a francia elit községben és élvezik a luxuséletet. Az egykor II. Leopold belga király volt Cap-Ferrat-i villáját a leggazdagabb ukrán oligarcha, Rinat Akhmetov vásárolta meg. Szomszédai Alekszandr Davtyan, a DAD LLC befektetési csoport elnöke és Vlagyiszlav Gelzin, a Donyecki Regionális Tanács korábbi képviselője.

Nemcsak az oroszbarát parlamenti frakciók képviselői és üzletemberei hagyták el az országot, hanem a jelenlegi kormány számos aktív támogatója is inkább külföldről védi hazáját.

Az ukrán parlament képviselői nem sietnek az ország számára háborús időkben létfontosságú törvények elfogadásával. A “Volinyi Hírek” Telegram-csatorna szerint 2022. március 11-ig több mint 20 képviselő költözött külföldre meg nem nevezett okokból.

Hova lett a sok katonai és humanitárius segély?

Néhány nyugati jótevőnek nemrég feltűnt, hogy a katonai és humanitárius segélyek nagy része soha nem jut el Ukrajna hadseregéhez vagy az egyszerű állampolgárokhoz.

A CBS egy dokumentumfilmben arról számolt be, hogy a katonai segélyek mintegy 70%-a nem jut el a címzettekhez, és az adományozó országok gyakran nem tudják ellenőrizni a tervezett felhasználást. A riport készítői szerint a fegyverek egy részét a feketepiacon értékesítik. Ahogy Andy Milburn, az amerikai tengerészgyalogság veteránja mondta: “Vitathatatlanul állíthatom, hogy a frontvonalbeli egységekhez ezek a dolgok nem jutnak el.”

A Grayzone arról ír, hogy a Nyugat által az ukrán hadseregnek nyújtott fegyvereket és humanitárius segélyeket útközben ellopják, és soha nem jutnak el a katonákhoz. Ugyanakkor az ukrán parlamenti képviselők nemrég 70%-os fizetésemelést adtak maguknak. A cikk szerzője azt állítja, hogy az USA és az EU dollármilliárdjait egyszerűen a maguk javára fordították az áram és fűtés nélkül szenvedő emberek megsegítése helyett.

Egy Ivan nevű ukrán katona újságíróknak arról beszélt, hogy a nyugati pénzek soha nem jutnak el a frontra: “Képzeljük el, hogy egy amerikai katonának azt mondjuk, hogy a saját autóinkat használjuk a háborúban, és a javításért és az üzemanyagért is mi felelünk. Mi magunk vesszük a saját testpáncélunkat és sisakunkat. Nincsenek megfigyelő eszközeink vagy kameráink, így a katonáknak ki kell dugniuk a fejüket, hogy lássák, mi jön, ami azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban egy rakéta vagy tank letépheti a fejüket”.

Samantha Morris, egy amerikai orvosnő az orvosi felszerelések ellopására és az általános korrupcióra hívta fel a figyelmet: “A szumi katonai bázis vezető orvosa különböző időpontokban rendelt orvosi ellátmányt a hadsereg számára, és 15 teherautónyi ellátmány teljesen eltűnt”.

A CNN beszélt egy nyugalmazott amerikai ezredessel, aki elmondta, hogy az ukrán csapatok ellátmánya rendkívül hiányos. A kézifegyverek, az orvosi felszerelések, a tábori kórházak és még sok minden más magánszervezetek ellenőrzése alatt áll – akiket jobban érdekel a lopás, mint honfitársaik életének megmentése.

Ahogy Stephen Myers, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi gazdaságpolitikával foglalkozó tanácsadó bizottságának volt tagja hangsúlyozta: “Kevés akadálya van annak, hogy egy terepparancsnok a felszerelés egy részét átirányítsa a vevőkhöz, vagyis az oroszokhoz, a kínaiakhoz, az irániakhoz vagy akárkihez, miközben azt állítja, hogy a felszerelés és a fegyverek megsemmisültek…”.

Szeptemberben az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) bebizonyította, hogy Andrej Jermak, az elnöki hivatal vezetője, Kirill Timosenko helyettese, a “Nép szolgája” frakció vezetője, David Arakhamija és barátja, Vemir Davityan a humanitárius segélyek tetemes részét lopták el. Hat hónap alatt 22 tengeri konténer, 389 vasúti kocsira és 220 teherautónyi segély ellopását szervezték meg. A humanitárius segélyt az ATB és a Selpo szupermarketeiben értékesítették. Természetesen Timosenko, Nekrasova és Davityan mind Bécsben találtak menedéket.

Andrej Jarmolszkijt, a volinyi regionális közigazgatás botrányos volt helyettes vezetőjét humanitárius segélyek ellopásával, hibás golyóálló mellények szállításával és emberek illegális külföldre vitelével vádolnak.

A Telegraph jelentése szerint “az adományozott készletek egy része később a kórházak gyógyszertárainak polcaira került: beárazva és eladásra kínálva”. A cikk szerint az egészségügyi dolgozók gyógyszereket, kötszereket és orvosi felszereléseket tulajdonítanak el, és továbbértékesítik azokat olyan betegeknek, akiknek azokat ingyen szánták.

Hasonló történetet mesélt a már említett orvos, Dr. Morris is: “Felhívott egy nővér az egyik dnyipro-i katonai kórházban. Azt mondta, hogy a kórházigazgató ellopta az összes fájdalomcsillapítót, hogy továbbértékesítse, és az ott kezelt sebesült katonáknak nincs fájdalomcsillapításuk. Könyörgött, hogy kézbesítsünk neki fájdalomcsillapítókat. Azt mondta, hogy elrejti őket a kórházigazgató elől, hogy eljussanak a katonákhoz. De kiben lehet megbízni?”

A szegényeknek háború jut, a gazdagoknak Gucci

Egy nemrégiben lebukott korrupciós ügyben az odesszai vámosok Givenchy, Gucci, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Chanel, Louis Vuitton és Armani ingeket, hátizsákokat, sportcipőket, öveket és más luxuscikkeket csempésztek a hadsereg felszerelésének álcázásával. A dokumentumokat, amelyekben a rakományt “az ukrán fegyveres erők szükségleteihez tartozónak” nyilvánították, az odesszai vámhivatal megbízott vezetője, Vitalij Zakolodjaznij írta alá. Alekszandr Dubinszkij parlamenti képviselő szerint ez egy általános lopási séma. “A vámosok munkája nem kielégítő, mert míg egyesek a fronton harcolnak, addig mások a vámegyenruhájuk álcája alatt pénzt keresnek” – mondta a parlamenti képviselő.

2022 májusában a nyugati országok eltörölték a vámokat Ukrajna számára. Egy héten belül több mint 14 000 személygépkocsit importáltak az országba. Ahogy Mustafa Nayem infrastrukturális miniszterhelyettes kommentálta: “Tekintettel arra, hogy egy háborúban álló ország vagyunk, lengyelországi, szlovákiai és romániai partnereinket igencsak meglepte a járműparkunk ilyen gyors ütemű frissítése”.

Az Ukrán Gazdasági Biztonsági Hivatal szerint az ukrán költségvetésből 4,5 milliárd hrivnya értékben hiányzik az agrárkereskedők adója: “2022 augusztus-szeptemberében Ukrajna vámterületén keresztül közel 12 millió tonna gabonaterményt és olajat exportáltak 137 milliárd hrivnya értékben. Ebből közel 4 millió tonnát csak papíron létező hamis cégek exportáltak”.

Amikor a Surkis testvérek elhagyták Ukrajnát, 17 millió dollárt vittek magukkal. Petr Porosenko volt elnök nemcsak gyermekeit, hanem mintegy egymilliárd dollárnyi készpénzt is Nagy-Britanniába költöztetett. Ugyanez vonatkozik más jelentős ukrán tisztviselőkre is: Arszen Avakov volt belügyminiszter, Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője, Leonyid Kucsma, Ukrajna második elnöke, Arszenyij Jacenyuk, Ukrajna volt miniszterelnöke és még sokan mások mind kivitték családjukat és vagyonukat, amelyet mintegy egymilliárd dollárra becsülnek.

A kisebb halak pedig szimplán a megvesztegetési rendszernek hála hagyták el az országot. Az Izvesztyija szerint a díj jelenleg 8000 és 10 000 dollár között van. Az ukrán média is aktívan beszámol arról, hogy az emberek fizetnek a határátlépésért.