Vízbe fulladt Mircea Popescu bitcoin-párti filozófus

A helyi hatóságok szerint Mircea Popescu, a bitcoin egyik legrégibb támogatója, az a férfi, aki még június 23-án fulladt a vízbe, Costa Rica mesei szépségű Playa Hermosa de Garabito strandján. Bár a 41 éves román filozófus-vállalkozót a széles nyilvánosság soha nem ismerte, a bitcoint a kezdetektől fogva szorosan követő „ősközösség” annál inkább. A rendőrségi jelentés szerint a mentőegységek reggel 7 óra után nem sokkal értek a helyszínre, ahol egy férfi vízben lebegő élettelen testéről kaptak bejelentést. Bár megpróbálták újraéleszteni, sajnos nem jártak sikerrel, vélhetően már órák óta halott lehetett.

Mindez a környéken rendkívül népszerű, Hotel Tramontótól csupán pár tíz méterre történt.

Popescu az MPex nevű bitcoinban denominált értékpapír és opciós/derivatív ügylet tőzsde alapítója és vezetője, továbbá a BitBet.us nevű, bitcoin alapú sportfogadó oldal alapítója és igazgatója volt. Ezen kívül videojáték ipari érdekeltségei is voltak, illetve személyes blogot vezetett, ahol főleg a kriptovalutákkal és azon belül is a bitcoinnal foglalkozott, a technológia hangos támogatójaként.

Popescu eredetileg kolozsvári születésű, de az utóbbi években főleg az Amerikai Egyesült Államokban, Mexikóban, Egyiptomban és Costa Ricán töltötte az idejét, itt érte utol a halál is. A halálával kapcsolatban eddig napvilágra került hírek szerint az idegenkezűség gyanúja fel sem merült, a tragédia oka egyértelműen fulladás.

Trilema

2008-ban kezdte el a Trilema nevű személyes blogját írni, ahol főleg pénzügyekkel és társadalmi/filozófiai kérdésekkel foglalkozott. A bitcoin 2009-es indulása után 3 évvel, 2012-ben kezdett el főleg a digitális érmék világára fókuszálni, majd ugyanezen évben a blog nyelvét románról angolra változtatta, hogy az üzenetei minél szélesebb körhöz eljuthassanak.

Popescu élete során a bitcoin miatt, és egyéb ügyekkel kapcsolatban is összetűzésekbe került a hatóságokkal, illetve különböző szervezetekkel, azonban ezek közül egyik sem vált túl komollyá. 2009 során a blogján egy 1 millió dolláros romániai helyi korrupciós ügyet leplezett le, amely miatt egyesek támadni kezdték, mivel „valótlan információkat terjesztett”. Bár az ügynek a napvilágra került részletek ellenére soha nem lett lényegi következménye, több vádlott annak hatására inkább véglegesen visszavonult a közéletből.

2014-ben Popescu azzal kavart nagy médiavisszhangot, hogy a saját BitBet.us nevű oldalán, 1000 bitcoin értékben fogadott arra, hogy a BTC árfolyama még egy éven belül nagyobbat fog növekedni, mint az egyik leghíresebb befektetési bank, a Berkshire Hathaway által leginkább vásárlásra ajánlott részvények.

A BTC igazi árfolyam robbanására azért végül egészen 2017-ig kellet várni.

A felhajtás hatására, az Amerikai Piaci Felügyelet is kapcsolatba lépett vele, és adatokat kért az Mpex bitcoin tőzsde felhasználóiról, azonban Popescu nem nagyon volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal.

Popescu pénzügyei és vállalkozásai azóta is egyfajta tisztázatlan zónában mozogtak, amely elsősorban a kriptovalutákkal kapcsolatos, a mai napig botrányosan rossz, kétértelmű, és negatív hangvételű jogszabályoknak és pénzügyi szabályoknak volt „köszönhető”.

Popescu saját szavaival élve:A bitcoin maga a sors. A működése teljességgel bárnemű emberi interakción kívül történik. Amilyen homályos és kevés információnk van Nakamotóról… A bitcoin akár spontán is létrehozhatta önmagát.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük