Volt Pentagon tisztviselő: az USA óvodás szinten van Kínához képest

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Pentagon egyik vezető kiberbiztonsági tisztviselője azt mondta, hogy azért mondott fel, mert szerinte az USA képtelen felvenni a versenyt Kínával a mesterséges intelligencia terén.

Nicolas Chaillan 2018 augusztusában csatlakozott az amerikai légierő első szoftvermérnökeként, és azon dolgozott, hogy a Pentagont a lehető legbiztonságosabb és legfejlettebb szoftverekkel szerelje fel.

Chaillan azonban szeptember 2-án felmondott, és távozó LinkedIn-posztjában arra hivatkozott, hogy a Pentagon nem hajlandó a kiberbiztonságra és a mesterséges intelligenciára figyelmet fordítani. A Financial Times-nak adott első interjújában, távozása óta, Chaillan azt mondta, hogy Kína fényévekkel az USA előtt jár.

“Tizenöt-húsz éven belül nincs versenyképes harci esélyünk Kínával szemben. Ez már eldőlt, véleményem szerint [a versenynek] már vége” – jelentette ki a férfi.

Chaillan azzal folytatta, hogy egyes kormányhivatalok mesterséges intelligencia képessége és kibervédelme óvodás szinten van. Számos amerikai minisztériumot ért már hackertámadás az elmúlt években.

2020 áprilisában az amerikai pénzügyminisztérium, a belbiztonsági minisztérium, a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium került veszélybe a SolarWinds kibertámadás során. A hackerek képesek voltak kémkedni a munkatársak digitális tevékenységei után, és hozzáférhettek egyes e-mailekhez.

Nem F-15-ös kell, hanem mesterséges intelligencia

Chaillan azt is elmondta az FT-nek, hogy az amerikai nemzetbiztonságot veszélyezteti az is, hogy a Google nem hajlandó együttműködni a Pentagonnal a mesterséges intelligencia területén.

A Google 2018-ban megszüntette együttműködését a Pentagonnal, miután 12 alkalmazottja felmondott egy olyan projekt miatt, amelyben a Google segített a Pentagonnak egy olyan szoftver elkészítésében, amely javíthatta a drónnal történő csapások pontosságát. Chaillan szerint Kínában a kiber- és mesterséges intelligenciával foglalkozó magáncégek Peking parancsára működnek.

Kína célja, hogy 2030-ra vezető mesterséges intelligencia-szuperhatalom legyen, és a mesterséges intelligenciával foglalkozó nemzetbiztonsági bizottság márciusi jelentése arra figyelmeztetett, hogy az USA nincs felkészülve arra, hogy megvédje az országot az elkövetkező időszakban.

Chaillan szerint nem számít, hogy az USA háromszor annyit költ a nemzetvédelemre, mint Kína, mert azt rossz területekre fordítja. A távozását bejelentő LinkedIn-bejegyzésben Chaillan úgy fogalmazott, hogy frusztrált volt amiatt, hogy a Pentagon vonakodik elköteleznie magát a kiberbiztonság mellett.

Egyszerűen belefáradtam a folyamatos támogatás- és pénzhajhászásba, hogy végezhessem a munkámat” – tette hozzá a férfi.

Chaillan szerint Kínának nincs is fizikai értelemben szüksége háborúra, hogy mindent az irányítása alá vonjon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.