Von Der Leyen: “Európaiként és nőként egyedül éreztem magam”

Nagy botrányt kavart múlt héten az Európai Bizottság elnökének és az Európai Tanács elnökének törökországi találkozója, miután Ankarában az EU bizottság fejének, Ursula von der Leyen-nek nem jutott szék. Két hét múlva Starsbourgban kell a két európai politikusnak elmondania, hogy mi is történt Erdogan elnöknél, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ugyanakkor nem biztos, hogy részt vesz az ülésen, ami tovább fokozhatja a kellemetlen hangulatot az EU-n belül. 

Április 8-án diplomáciai feszültséget okozott az, hogy az EU Bizottság elnökének, Ursula von der Leyen-nek nem jutott szék a török elnökkel folytatott megbeszélés során. Az eset óriási port kavart nemcsak a politikai életben, hanem a közösségi médiában is. Többen élesen bírálták a török elnököt, aki tiszteletlenül viselkedett az elnök asszonnyal, miután csak két karosszéket készíttetett elő a EU-török találkozóra, egyet magának és egyet pedig Charles Michel-nek, az Európai Tanács elnökének. Von der Leyennek ezért a férfiaktól jóval távolabb egy díványon kellett helyet foglalnia.

Többen nekiestek (jogosan) Michel-nek is, hiszen ha már a török elnök mit sem tud az illemről, legalább ő átadhatta volna a helyét az elnök asszonynak, vagy pedig tiltakozását kifejezve von der Leyen mellett a kanapén foglalt volna helyet.

Sofa-gate a köbön

Ez nemcsak női mivoltában volt sértő a hétgyermekes asszonynak, de bizottsági elnöki minőségében is megalázó. Bár az elnök asszony igencsak meglepődött, mégis úgy döntött, hogy marad és inkább a találkozás tartalmi kérdéseire fog összpontosítani. Több szakértő úgy vélte, hogy az azóta “sofa-gate-nek” nevezett eset nem lehetett véletlen, hiszen minden egyes diplomáciai látogatást alaposan megterveznek. A diplomáciai protokollért felelős szakemberek szerint egyértelműen provokáció volt az, amit Törökország művelt. Az eset után nem sokkal megszólalt Charles Michel, aki sajnálatát fejezte ki. Két múlva Strasbourgban arról kell a két elnöknek beszélni, hogy mi is történt Ankarában. Michel részvétele azonban kétséges, hiszen arra az időpontra már egy kongói utat tervezett, amit még nem mondott le. Az EP képviselői csodálkozva fogadták a hírt. Véleményük szerint ha a kínos incidens után még ezen sem jelenik meg, azzal tovább rontja pozícióját.

Közben Ursula von der Leyen a török esettel kapcsolatban azt mondta:

Egyedül éreztem magam nőként, elnökként és európaiként is.”

A német elnök asszony a kollégája viselkedését megalázónak nevezte, hiszen a két férfi egymás mellett nagy kényelemben megelégedve ült, míg ő állt mellettük.

Az Európai Parlament első számú tagja, David Sassoli egy ülést kezdeményezett, ahol von der Leyen-nel és Michel-lel vitatják meg az incidens körülményeit. Sassoli szerint az Ankarában történt események azt mutatják, hogy “jobban össze kell hangolni az európai külpolitikát stratégiai jövőképpel.” Michel, mint már írtuk azonban nem biztos, hogy részt vesz, ami még rosszabb színben tünteti fel a politikust, aki képes volt elnézni, hogy a nagy tiszteletben álló elnök asszony áll. Azt is mondhatnánk, hogy nemcsak saját kolléganőjét alázta porig, hanem Erdogan ocsmány játékába is belement. Többen úgy vélik, hogy a török elnök azért viselkedett nyomdafestéket nem tűrően, mert korábban von der Leyen bírálni merte Törökországot amiért az nem tiszteli az emberi jogokat.

Törökország tagadta, hogy bármi bántót is tettek volna az elnök asszonnyal szemben. Azt állította, hogy a török vendégszeretet példa nélküli (negatív?), a találkozóra pedig pontosan úgy készültek, ahogyan azt az EU kérte.

Közben von der Leyen megbeszélést tartott irodájában az EP csoportvezetőivel, ahol ellőtte azt a poént: “Itt csak kanapék vannak!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.