A YouTube cenzúrája lecsap a Kínai Kommunista Pártot kritizálókra

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A YouTube már a Kínai Kommunista Pártot ért negatív megjegyzéseket is cenzúrázza. A videomegosztó le van tiltva Kínában, akkor mégis miért minek blokkolja a pártról szóló kritikákat?

Ismét a figyelem középpontjába került a világ egyik legnagyobb videomegosztója, a YouTube. A kriptocenzúrájáról elhíresült platform egyre agresszívabban blokkolja a felhasználók által feltöltött videókat. Tegnap még arról volt hangos a sajtó, hogy a felület törölte Michael Moore Planet of the Humans dokumentumfilmjét. Ma pedig itt az újabb bosszantó hír az Alphabet céghez tartozó platform cenzúra gépezetéről.

Koronavírus ürügyén mindent kukáznak

Amikor kitört a koronavírus járvány az Egyesült Államokban és emiatt drasztikus korlátozásokat vezettek be, több videó is felkerült az oldalra, amelyekben az előadók megkérdőjelezték a korlátozások szükségességét. Ezek hiába lettek pillanatokon belül rendkívül népszerűek, a YouTube azonnal intézkedett és letörölte mindet. Ezen időszak alatt a videomegosztó valósággal hajtóvadászatot indított a konzervatívabb tartalmak ellen. Sokan kritizálták az oldalt, és azzal vádolták, hogy a járványt csak ürügynek használják a videók törléséhez.

A YouTube, akárcsak a Facebook és a Twitter, természetesen tagadta a vádakat. Donald Trump azért mégis fel kíván állítani egy olyan testületet, amely vizsgálná a népszerű platform cenzúra szabályozását. Bár azt már egy ideje sejteni lehetett, hogy a YouTube nem kíméli a rendszertől eltérő nézeteket valló felhasználókat, arra azért nem számított senki, hogy pont az USA egyik legnagyobb ellenségének számító Kínai Kommunista Pártot emeli a keblére.

Tiltják a Kommunista Pártot ért kritikákat

Jennifer Zeng újságíró, aki az emberi jogok képviselője azt fedezte fel, hogy a YouTube két kínai nyelvű mondatot cenzúrázott, amelyek rendkívül sértő módon kritikákkal illették a Kínai Kommunista Pártot. A kifejezések tömeges törlésével kapcsolatban a Verge arra jött rá, hogy a YouTube a Kommunista Párthoz köthető egyes kifejezéseket egy spamszűrőhöz kapcsolt. Ez automatikus törli a felhasználók azon kommentjeit, amelyek tartalmazzák ezeket a kifejezéseket. Szinte biztos, hogy nem emberi cenzúráról van szó. A pozitív tartalmú megjegyzéseket is ugyanúgy blokkolják, ha az adott kifejezés szerepel benne.

Most már csak az a kérdés, hogy miért is cenzúrázza ezeket a szófordulatokat a YouTube, amikor Kínában a többi Google szolgáltatással együtt évek óta blokkolva van. A megjegyzések néhány másodpercen belül törlésre kerülnek, így szinte biztos, hogy a törlés előtt ember azt még át sem nézi. Egyszerűen felfoghatatlan az, hogy az Alphabet-hez tartozó Google csoport köztük a YouTube is miért alkalmazza a kínai cenzúra törvényhez hasonló moderációs rendszert, amikor Kínában egyetlen termékük sem elérhető. Egyes feltételezések szerint a Google csendben tárgyalásokat folytat Kínával arról, hogy hogyan is térhetnének vissza a kommunista országba, amely még évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy elűzi az amerikai tech óriást, mivel annak alapelvei ellentétesek a kínai értékekkel. A Google az üggyel kapcsolatban még nem nyilatkozott, de egyre szövevényesebbnek tűnik a vállalat kapcsolata a politikával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.