Zakatol a pénznyomda, 1350 milliárd eurós eszközvásárlási program az EKB-től

Az Európai Központi Bank úgy döntött, hogy újabb 600 milliárd euróval toldják meg a márciusban bejelentett eszközvásárlási program keretösszegét és fél évvel meghosszabbítják a futamidejét. Ezzel 1350 milliárd euróra rúg az állampapírok vásárlási limite.

Márciusban Európa szerte kitört a koronavírus járvány, melynek következtében komoly gazdasági visszaesést tapasztaltak az unió tagállamai. Még akkor az Európai Központi Bank úgy döntött, hogy a járvány okozta károk orvoslására új eszközvásárlási programot indít. Ennek összege akkor 750 milliárd euró volt. Ezt az összeget növelte meg az EKB most 600 milliárd euróval, és a futamidejét meghosszabbította egészen 2021 közepéig.

A kriptoközösség természetesen azon reagált az EKB döntésére, és a közösségi média oldalain egymástól azt kérdezgették ki hallja már a pénznyomdák zaját. Az igazi kriptonomádok már eddig is úgy gondolták, hogy a fiat pénzek ideje leáldozóban van. A koronavírus járvány okozta válság, és az országok reakciója pedig csak megerősítette őket abban, hogy az ész nélküli pénzgyártás miatt nem lesz hosszú életű a hagyományos pénz.

A Bloomberg úgy fogalmazott, hogy “közgazdászok többsége fel volt arra készülve, hogy az EKB megnöveli az eszközvásárlási program keretösszegét. Ennyire magas összegre viszont nem számítottak.” A központi bank emellett meghosszabbította a futamidőt is 2021 júniusáig, amelyet a jövőben tovább csúsztathatnak.

Változatlan kamatlábak

Az EKB hivatalos nyilatkozatában az olvasható, hogy az 1350 milliárd eurós állampapír vásárlási programra vonatkozó kamatlábak változatlanok maradnak. A központi pénzintézet kiemelte azt, hogy egészen addig a jelenlegi szinten maradnak a kamatok, amíg az infláció nem közeledik a jegybank 2%-os céljához, illetve a jövőben is készek minden eszközt bevetni ennek elérésére.

A koronavírus járvány alatt kirobbant válság kétségtelenül nagyobb horderejű, mint a 2008-as. Az unió csillagászati összeggel próbál meg életet lehelni a haldokló gazdaságba. Az EKB eszközvásárlási programja mellett a tagállamok beindították pénznyomdáikat és elképesztő mennyiségű pénzt próbálnak a gazdaságba injektálni. Németország a múlt héten közel 130 milliárd eurónyi kiadási csomagot lengetett meg. Ezenfelül az Európai Unió tárgyalásokat folytat azért, hogy egy 740 milliárd eurós mentőcsomagot kalapozzon össze.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük