Altcoin bányászat videokártyával

Igen, altcoin bányászat. Merthogy nem csak bitcoin létezik. A bitcoin volt az első olyan kriptopénz, ami széles körben elterjedt. 2008-as megjelenése óta azonban rengeteg új coin látott napvilágot.

Ezek között vannak nagyon innovatív megoldások, és vannak olyan coinok is, amelyek csak egyszerű klónjai egy már népszerű kriptopénznek. A coinok alapelve azonban hasonló: különböző algoritmusok segítségével működnek. A bitcoin és klónjai SHA256 algoritmust használnak. Egy másik régi, és máig széles körben elterjedt altcoin, a litecoin viszont például sCrypt algoritmuson alapszik, de egyéb algoritmusok is elterjedtek. A különböző algoritmusoknak különböző a hardver-szükséglete.

Míg az SHA256 algoritmus sok számítást végez “helyben”, a sCrypt alapú coinoknak nagyon nagy a memóriaszükséglete. A videokártyákon pedig általában elég sok memória van, és úgy tervezik őket, hogy az akár több száz(vagy manapság több ezer) magos grafikus processzor (GPU) magok ezt a memóriát nagyon nagy sávszélességen és nagy sebességgel közvetlenül elérik. Ebben a cikkben egy konkrét példán keresztül lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan bányászhatunk altcoint. De előbb nézzük meg, milyen videokártyával érdemes bányászni?

AMD vagy Nvidia?

A videokártyák piacán két nagy gyártó uralja a piacot (legalábbis ami az “általános célú” grafikus kártyákat illeti), az AMD, és az Nvidia. Videokártyából jóval szélesebb a választék, mint a kimondottan kriptopénz bányászatra tervezett ASIC bitcoin bányászokból. Több különböző cég is gyárt Radeon vagy Nvidia chipekkel szerelt videokártyákat, így folyamatosan érkeznek az újabb és újabb hardverek. A litecoin egyik wiki oldalán egy nagyon részletes összeállítást találhatunk a bányászatra használt videokártyákról (és más egyéb hardverekről). Itt azt is láthatjuk, nagyon sok minden befolyásolja az egyes hardverekkel elérhető hashrate-et. Számít maga a hardver, a bányász szoftver és annak felparaméterezése, és még az operációs rendszerünktől függően is lehetnek eltérések. Amint az ebből a listából is látszik, kriptopénz bányászat szempontból a többség az AMD kártyákat ajánlja, mert az a tapasztalat, hogy hasonló teljesítményű és árú kártyák esetén az AMD típusokkal tudunk nagyobb hashrate-et elérni.

Nézzük meg most közelebbről a két gyártó zászlóshajóját, a Radeon RX 480, és az Nvidia TitanX kártyákat.

AMD Radeon RX 480 NVIDIA TITAN X
Processzor órajele 1266 MHz 1417 MHz
Memória 8 GB GDDR5 12 GB G5X
Memória órajele 6000 MHz 10000 MHz
Memória sávszélesség 512 bit 384 bit
Csúcsteljesítmény 5.8 TFLOP 11 TFLOP
Rendszer tápegység (ajánlott) 750 W 600 W
Ár ~110.000 Ft ~400.000 Ft
Hashrate Nincs adat Nincs adat

Az AMD Radeon RX 480

Az RX 480 az AMD kiváló hardver altcoin bányászatra
AMD Radeon RX 480

Az RX 480 az AMD 2016-ban megjelent, játékra optimalizált videokártyája, Polaris architektúrájú GPU-val készült. A grafikus chip 14nm-es FinFET technológiával készült. A GPU és a 8 GB GDDR5 memória között az adatok 512 bites memóriainterfészen továbbítódnak, amivel az RX 480 mintegy 256 GB/s-os memória-sávszélességet ér el. A gyártó az ilyen videokártyával szerelt PC-hez legalább 750 W-os tápegységet ajánl. Teljesítményében némileg elmarad a TitanX-től, viszont az ára jelentősen kedvezőbb, a TitanX majdnem negyede. Hashrate információt még nem nagyon találni, ez még egy elég friss kártya.

Az Nvidia TitanX

nvidia_titanx
Nvidia TitanX

Az Nvidia TitanX csupán pár hónapja kapható, ennél ütősebb videokártyát most nem nagyon tudsz venni. A TitanX Pascal architektúrájú GPU-val szerelt. Annyira új, hogy gyakorlatilag csak az Nvidia honlapján, és néhány viszonteladójuktól lehet vásárolni. Maximum 2 darabot. De legalább lehet kapni. Nemrég ugyanis még csak az Egyesült Királyságba szállították, most már bárki vehet. Mit is lehetne róla mondani… Ez a kereskedelmi forgalomban kapható legkorszerűbb, legnagyobb számítási teljesítményű videokártya. El is kérik az árát, forintba átszámolva több mint 400.000. Viszont ezért kapunk egy 11 TFLOP-os teljesítményű erőművet. Hashrate információt még erről sem nagyon találni.

Altcoin bányászat: akkor most melyiket?

Buy Bitcoin at CEX.IOAmint azt korábban említettük, nagyon sokféle altcoin létezik. A bányászási nehézségtől, a blokkjutalomtól, az adott altcoin aktuális értékétől, a várható kilátásaitól, vagy éppen a felhasználhatóságától függően kell döntenünk valamelyik mellett (persze ez nem egy életre szóló döntés, bármikor áttérhetünk egy másik altcoinra, sőt, vannak olyan bányász társaságok, ahol bizonyos paraméterektől függően automatikusan válthatunk a kriptopénzek közt – ezek a multipoolok).

A döntésben mindenesetre több oldal is segítségünkre lehet, ezek a profit kalkulátorok, mint a coinwarz, vagy a what to mine. Ezeken az oldalakon naprakész adatokat kaphatunk az egyes altcoinok fent felsorolt paramétereiről, valamint beállíthatjuk, hogy milyen algoritmuson alapuló coint akarunk bányászni, mekkora hashrate-et tudunk elérni, hány W a fogyasztásunk, és hogy mennyibe kerül nálunk 1 kWh áram, majd az oldal kikalkulálja, mit érdemes bányászni.

Hogyan kell elindulni?

Nézzük meg most, hogyan tudunk videokártyával bányászni. A litecoinról már sokat beszéltünk, de az már egy elég öreg coin, próbáljunk meg valami újabbat, mondjuk a manapság oly divatos ethereumot bányászni. Ezt sokféle bányász szoftver segítségével megtehetjük, mi a genoil miner-t fogjuk használni hozzá. Tehát a lépések a következők:

 1. Szükségünk lesz egy ethereum címre. Ezt megtehetjük úgy, hogy letöltünk egy pénztárcát az ethereum oldaláról, vagy még egyszerűbben úgy, hogy beregisztrálunk egy pénzváltóba.
 2. Le kell töltenünk a genoil miner-t. Csomagoljuk is ki a .zip fájlt.
 3. Létre kell hoznunk egy .bat fájlt, amibe a bányász szoftver beállításait fogjuk írni. Ezt Windows-ban legegyszerűbben pl. úgy tudjuk megtenni, hogy létrehozunk egy új .txt fájlt, ezt elmentjük valamilyen néven, pl. banyasz.bat, tehát a kiterjesztését is átírjuk .txt-ről .bat-ra.
 4. A .bat fájlba írjuk a következőket:
setx GPU_FORCE_64BIT_PTR 0
setx GPU_MAX_HEAP_SIZE 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100
ethminer.exe --farm-recheck 200 -G -S eu1.ethpool.org:3333 -FS us1.ethpool.org:3333 -O <A Saját ethereum Címed>.<Bányászgéped neve>

A <Saját ethereum címed> mezőt helyettesítsd a címeddel (amit a pénztárcádban, vagy a pénzváltó oldalon tudsz létrehozni), pl. 0x96fedbf1f24ed603fd676f223b905cad9ce8e87c

A <bányászgép neve> részhez adj egy nevet a bányászodnak pl. Richard.

5.  Ha mindezzel megvagy, mentsd el a .bat fájlodat, majd indítsd el a bányászást az ethminer.bat fájllal. Ha sikerrel jártál, valami ilyesmit kell látnod:

gpu_mining

Ennyi az egész. A képen az látszik, hogy én most 25-30 MH/s-os hashrate-el bányászok. A hashrate-től nem kell megijedni, a GPU bányászoknál ez másképp számolódik, mint az ASIC bitcoin bányászoknál, GPU-val sosem fogsz TH/s-os hashrate-ekkel bányászni.

Ha megtetszett amit látsz, látogass el az ethpool-ba. Ott elég sokféle bányász szoftvert ajánlanak, érdemes kipróbálni többet is, mielőtt kikötsz valamelyik mellett. A bányászási paraméterek nagyon messzire vezetnek, érdemes lehet velük játszani, hogy kihozhasd a maximumot a kártyádból. Ha feltolod maxra a paramétereket, nem is nagyon kell télen fűteni a szobádban 🙂

Megéri?

A videokártyáknak ma is van helye a kriptopénz bányászatban. De mint ahogy a bitcoin bányászat, ez is főleg a kínaiak kezében van. Mert ott olcsó az áram, ráadásul mint oly sok minden mást, a videokártyákat is ott gyártják. Az elektromos áram ára pedig nagyon fontos tényező, hiszen a legújabb videokártyák ebből elég sokat esznek. Ha ki akarod hozni a maximumot a videokártyádból, akkor nagyon meglepődhetsz, amikor megjön a számla, több tízezer forint is lehet havonta. Az altcoin bányászat ugyanis jobban megizzasztja a kártyádat, mintha a legújabb játékokat nyomatnád rajta. A megizzasztás kapcsán fontos megjegyezni, hogy érdemes figyelni a GPU hőmérsékletet. Ha nem megfelelő a PC hűtése, érdemes plusz hűtésről gondoskodni, esetleg leszerelni a ház oldalát és elé tenni egy nagy ventilátort.

amzn_assoc_placement = “adunit0”;
amzn_assoc_tracking_id = “901913-20”;
amzn_assoc_ad_mode = “search”;
amzn_assoc_ad_type = “smart”;
amzn_assoc_marketplace = “amazon”;
amzn_assoc_region = “US”;
amzn_assoc_title = “Olcsó AMD videókártyák az Amazonon:”;
amzn_assoc_default_search_phrase = “AMD Radeon RX 480”;
amzn_assoc_default_category = “All”;
amzn_assoc_linkid = “d734bfa44470b648bf31a428ee3012dd”;
amzn_assoc_rows = “1”;
amzn_assoc_search_bar = “false”;
amzn_assoc_search_bar_position = “top”;

Richard

"Wanna go back to 2008"

27 megjegyzés a “Altcoin bányászat videokártyával” cikkhez

  • Hi Cryptas

   Login -> Balances -> Deposits & Withdrawals -> rákeresel az ETH vagy ETC rövidítésre, kattintasz a Deposit szóra -> a felnyíló ablakban látsz egy “Got it. Show me the Deposit Address.” üzenetet, rákattintasz és már látod is. 🙂

   Válasz
 • Azt nem értem, hogy te mi a herével produkálod ezt a 30MH/s értékeket? Én egy GTX 1080-al próbáltam és 15-18MH/s az átlag de 21 fölé sose megy.

  Válasz
  • Én egy SAPPHIRE R9 290-el bányásztam. Nézz utána, hogy a kártyád számára mi a legalkalmasabb miner szoftware, illetve beállítások. A cikkben megadott paramétereken kívül még több tucatot lehet variálni. Nézz körül fórumokon (pl. bitcointalk), hátha valaki ugyanolyan kártyát használ mit te, kérdezd meg, milyen beállításokkal bányászik.

   Válasz
   • Sziasztok azt hol lehet megnézni hogy a kártyán számára mit javasol? Rx 570 esem van ,mit erdemes vele banyaszni?

    Válasz
  • Szia,
   1080 ethereum bányászatra nem a legalkalmasabb, hiába GDDR5X a 1070 GDDR5-ös memóriája megfelelőbb a bányászatra. Általánosságban rosszabbul teljesít a bányászatban a 1080 mint a 1070, ezért építenek javarészt költséghatékony 1060 vagy AMD 4XX rendszereket.
   Ha nagyon jól megy akkor mehet a 4-6 kártyás 1070-en de ott meg a fogyasztás / megtérülés arányszámát kell megvizsgálni.
   Én még nem másztam bele egyelőre ebbe, várok 2-3 hónapot, hogy legyen egy biztos pénzmagom mielőtt befektetnék bányászásba. Ez sem biztos még, mivel a pesszimista emberek többsége szerint kevesebb mint egy év van hátra amíg még megéri az ethereum bányászat mások 1,5-2 évig még biztosra veszik hogy megéri. És akkor még az árfolyamingadozással nem is számoltál.

   Válasz
 • Helló.
  Egy gyors kérdés. Az normális hogy polonix-n ha rámegyek hogy hozzon létre ETH cimet akkor Generálásnál tovább nem megy?

  Tehát semmilyen címet nem kapok.

  Válasz
 • Jó a cikk, de azért megírhattad volna hova kell menteni a .bat fájlt…

  Válasz
 • “Helló.
  Egy gyors kérdés. Az normális hogy polonix-n ha rámegyek hogy hozzon létre ETH cimet akkor Generálásnál tovább nem megy?

  Tehát semmilyen címet nem kapok.”

  Nálam is pont ez a helyzet.

  Válasz
  • A poloniex manapság elég sok gonddal küzd (DDOS támadások, hónapok óta nagyon nagy volume, stb.). Próbálkozz egy cold wallettel, amit letölthetsz pl. https://ethereum.org/ -ról.

   Válasz
 • Szia!

  Nekem sajnos ezt írja ki…

  JSON-RPC problem. Probably couldn’t connect. Retrying in 1…
  m 11:41:45|main Getting work package…
  X 11:41:46|main Failed to submit hashrate.
  X 11:41:46|main Dynamic exception type: class jsonrpc::JsonRpcException
  std::exception::what: Exception -32003 : Client connector error: libcurl error: 7 -> Could not connect to http://127.0.0.1:8545

  Válasz
 • Helló!
  Végigcsináltam mindent Rx 480 8gb om van, de konkrétan hogy kell indítani a ethminer.exe t? Probáltam rgazdal simán …semmi sajna.
  Várom válaszod.
  Köszönettel.
  ZR

  Válasz
  • Szia!

   Igazad van, ez egy hiba a cikkben.
   Az ethminer.bat fájlt kell elindítanod, hiszen ez tartalmazza a beállításokat, és ez indítja az ethminer.exe-t is.

   Válasz
 • Sziasztok a segítségetek szeretném kérni a cikk nagyon segítőkész volt már vagy egy hete probálok elkezdeni “bányászni” de sajnos applikáción kívűl nem megy(app ban az ETH-t 2.5MH/s el tölt egy gtx 1060 al) De sajnos evvel a módszerrel is elakadtam itt a hiba üzenet sajnos nem tudok rájönni mégis mi lehet.
  Json-Rpc problem.Probablí couldn’t connect.Retrying…1
  miner 20.02:28: main Getting work package…
  x 20:02:28:main Failed to submit hashrate
  x 20:02:28:main Dynamic exeption type: class jsonrpc::JsonRpcException
  std::exception::what: Exeption -32003 : Client connector error: libcurl error:
  7 –> Could not connect to http://127.0.0.1:8545
  elköltözött volna az oldal vagy miért nem működik? A válaszokat előre is köszönöm!!!

  Válasz
  • Szia!

   Azt írja, hogy a kliensed nem tud csatlakozni (valamiért), ennek sajnos nem tudom az okát.
   Most kipróbáltam a saját kártyámmal, bányászik rendesen, szóval nem költöztek sehová.
   A bányász amit a fenti példában írtam, a genoilminer a githubos oldaluk szerint (https://github.com/Genoil/cpp-ethereum/tree/master/releases) valószínűleg cuda 6.5-öt használ. Mivel NVidia kártyád van, valószínűleg támogatott kell, hogy legyen.

   Én a következőket próbálnám meg a helyedben:
   – Nézd át a scriptet amit futtatsz, nem írtál-e el benne valamit, egy rossz helyen beszúrt space is számíthat.
   – A http://ethpool.org/ oldalon találsz még több miner-t is, és van róluk némi leírás is, hogy milyen scriptet, beállításokat kell használni. Szerintem próbálj ki egy másik miner progit, hátha azzal sikered lesz.
   – Ha ez sem vezet célra, google kereséssel találhatsz más ethereum poolokat is, esetleg próbálj meg másik poolban bányászni.
   – Ha van rá lehetőséged, próbálj meg egy másik videokártyával a bányászást. Ha más kártyával sem megy, az erősítheti a gyanút, hogy a scriptben írtál el valamit.

   Válasz
 • Sziasztok! Az lenne a problémám hogy mikor elindítom a .bat fáljt meg is jelenik kiírja hogy
  Specified field was saved. Azután pedig kilép a .bat fájlból. Mi lehet a probléma?

  Válasz
  • Szia!

   Esetleg próbáld meg úgy, hogy parancssorból indítod, hátha úgy nem lép ki (nálam nem lép ki, elvileg nem kéne…).
   Ezt úgy tudod megpróbálni, hogy Windows Start menü -> ide beírod h. cmd, ekkor előhozza a cmd.exe-t, erre rákattintasz. Itt megkeresed a .bat file-odat (mint ahogy régen DOS-ban tetted volna, cd :\könyvtárnév\alkönyvtárnév\ethminer.bat)

   Válasz
 • Szia, etherum címet nem tudok létrehozni, a leírás alapján nem egyértelmű számomra. Van step by step leírás erről?

  A mezőt helyettesítsd a címeddel (amit a pénztárcádban, vagy a pénzváltó oldalon tudsz létrehozni), pl. 0x96fedbf1f24ed603fd676f223b905cad9ce8e87c

  oké, de hogyan 🙂

  Válasz
  • Pl. poloniexen: Balances -> Deposits & Withrawals menü alatt rákeresel az ethereumra.
   Ott megnyomod h. Deposit, majd azt h. Deposit Address. Ekkor kidob egy címet, ez az Ethereum címed a poloniexen. Lényeges, hogy pl. a poloniexen amíg a balance-od nem éri el a 0.5 ETH-t, addíg nem látod a számládon, és nem tudod “elkölteni”. Erre az oldal figyelmeztet is.

   Ha cold walletet akarsz használni, akkor letölthetsz egyet pl. az https://www.ethereum.org/ oldalról.
   Ezt fel kell telepítened, majd megvárnod míg beszinkronizál (letölti a teljes blokkláncot). Ezt követően a pénztárcában kell keresned egy fogadás/deposit vagy hasonlót. És vagy lesz alapból egy címed, vagy generálnod kell egyet.

   Válasz
 • Sziasztok,

  Lenne egy kérdésem.
  A napokban elkezdtem használni a Claymore dual miner-t dual módban (eddig csak ETH-t bányásztam vele). Pascal coint bányászok másodlagosan (pasc.nanopool.org-on). Poloniex account-ban az ott megadott account-ID-t és payment-ID-t használom, 1 napja megtörtént a kifizetés, viszont még mindig nem látom Poloniex-en ez normális hogy ennyit kell várni?
  Ezzel konfigoltam fel a Claymore-t: -dwal 86646-64.7f4ed2b88849b0c5.miner -dpsw x -dcoin pasc
  E-mailt nem adtam meg neki, nem tudom hogy ez probléma lehet-e. A pool címét meg a dpools.txt-ben állítottam be:

  POOL: pasc-eu2.nanopool.org:15555, WALLET: 86646-64.7f4ed2b88849b0c4.miner
  POOL: pasc-eu1.nanopool.org:15555, WALLET: 86646-64.7f4ed2b88849b0c4.miner

  Bármi tapasztalat ETH+PASC dual mining-al?

  Válasz
  • Szia!

   Alapvetően mindig javasolt inkább a cold walleted címét megadni bányászáshoz, mint egy exchange oldalét (cold wallet megbízhatóbb is, illetve az excahnge oldalak adhatnak egy minimum limitet arra, hogy mekkora összeg elérésénél listázzák a balance-odat).
   Poloniexen ETH-ra ez a limit 0,5 ETH, vagyis mielőtt a balanceod nem éri el a 0,5 ETH-t, nem fogod látni az egyenlegeden (persze nem veszik el, csak addig nem költheted el). Fontos: Poloniex pár hétig nem is engedélyezett ETH depositot és withraw-t, ETH blokkklánc instabilitásra hivatkozva, de ezt azóta levették az oldalukról.
   Pascal coin: Nem tudom, a deposit oldalon nem írnak ezzel kapcsolatban infót a minimum összegre vonatkozóan. Tölts le egy walletet a Pascalcoin oldaláról(http://www.pascalcoin.org/), és bányássz abba (javasolt), vagy lépj kapcsolatba a poloniex ügyfélszolgálattal.

   Válasz
 • Szia nem találom a zip fájlban a etherman.bat fájlt sehol :/

  Válasz
  • Szia,

   Ez azért van, mert az nincs is benne a .zip fájlban. Neked kell létrehoznod, és kitölteni tartalommal, ahogyan az a “Hogyan kell elindulni?” részben is olvasható.

   Válasz
 • Hali olyan problémám van hogy nincs sehol ez a fájl nekem…. :/

  ethminer.bat

  Válasz
 • Sziasztok!

  Kb mennyit lehet összeszedni egy ilyen bányász lánykával? Mi az arány az áramdíj és a bevétel között?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.