Bevezetés a kripto kereskedési botok és működésük világába

Az értéktőzsdékkel ellentétben a kriptopénz piac sosem zár be. Ez néha rendkívül stresszes helyzeteket okozhat a kereskedők vagy akár az alkalmi traderek számára is. A kripto befektetőknek biztosan ismerős a reggeli ébredés (örömteli vagy aggódó) érzése, amikor a kávét szürcsölgetve szembesülnek a kellemes vagy éppen kellemetlen meglepetésekkel a portfóliójuk csekkolása során.

A piac volatilitása következtében a trading botok (kereskedő robotok) egyre népszerűbbé váltak a traderek körében, mivel az lehetővé teszi számukra, hogy a kereskedésük folyamatosan az irányításuk alatt maradjon. A bot ugyanis sosem alszik. Ezenkívül, egy megfelelően konfigurált bot lehetővé teszi a kereskedés gyorsabb végrehajtását és azt hatékonyabban teszi, mintha ez a folyamat manuális úton történne.

A kriptopénzek népszerűségének robbanásszerű növekedése a kripto kereskedési botok elterjedését is eredményezte. Megjelentek az ingyenes és nyílt forráskódú platformok mellett a fizetős szolgáltatások is. Azt azonban nehéz pontosan megállapítani, hogy melyik működőképes igazából és melyik használata időpocsékolás. A cikk azt fogja megvizsgálni, hogy pontosan mik is azok a kereskedési robotok és mennyire működőképesek a bitcoinos kereskedésben. Ezután pedig bemutatásra kerülnek a jelenleg rendelkezésre álló legjobb trading botok.

Mik azok a trading botok?

A trading bot egy olyan szoftveres program, amely közvetlenül kapcsolódik a pénzügyi tőzsdékhez (gyakran az API-k használatával) és a felhasználó nevében helyeznek el eladási vagy vásárlási megrendeléseket a piaci adatok értelmezésének függvényében. A botok ezeket a döntéseket a piac ármozgásának folyamatos figyelemmel kísérésével hozzák meg. Majd előre meghatározott és programozott szabályok szerint lépnek akcióba. A trading robotok valós időben elemzik a piaci eseményeket, így a volument, a megrendeléseket, az árat és rengeteg külön beállított extra információt is.

A trading botok a nap 24 órájában tudják elemezni a piaci eseményeket

A forex trading robotok régóta népszerűek a hagyományos pénzügyi piacokon. A botok használata ezeken a piacokon rendkívül költséges, így átlagos befektetőknek nem feltétlenül van arra lehetősége, hogy használja ezeket. Például egy Bloomberg terminál használata gyakran több mint 10 ezer dollárba kerül. A blokklánc esetében azonban a hálózat átláthatósága miatt a kriptopénz tőzsdék hajlamosabbak ügyfeleik számára közvetlen piaci információt biztosítani, amely lehetővé teszi, hogy elemezzük a tőzsdei elektronikus megbízási könyvet. Ez hagyományosan kizárólag a brókerek és befektetési cégek számára adatott meg a tradicionális pénzügyi piacokon.

Sokan passzív módon kereskednek bitcoinnal és emiatt nem tudnak kellő mennyiségű időt fordítani a piac elemzésére. Számukra egy trading bot lehetővé teszi, hogy hatékonyabban üzleteljenek anélkül, hogy a piac szakértőjévé kellene válniuk.

A trading bot stratégiák típusai

Most hogy megismerkedtünk a trading bot fogalmával, nézzük meg röviden azt, hogy milyen népszerű trading bot stratégiák léteznek a kriptopiacon.

Arbitrázs (Arbitrage)

A kriptokereskedelem korai időszakában az egyik legfontosabb profitszerzési kereskedési stratégia az arbitrázs volt (honlapunkon találsz egy arbitrázs figyelőt), vagyis az eszközök megvásárlása az egyik piacon és eladása magasabb áron egy másikon. Mivel a kriptotőzsdék decentralizáltak voltak, ez gyakran nagy különbséget jelentett az árak között, és ebből keletkezett a nyereség.

Bár a tőzsdék közötti eloszlás sokkal kisebbé vált mára, ez a stratégia még mindig fennmaradt és a trading botok segíthetnek a felhasználóknak a profitszerzésben. Az arbitrázs a határidős ügyletek (futures contract) esetében is alkalmazható, figyelembe véve a különböző tőzsdéken forgalmazott ügyletek közötti különbségeket.

Piaccsinálás (Market making)

A robotok lehetővé teszik a befektetők számára, hogy piacalkotási stratégiát alkalmazzanak. Ez folyamatos vételi és eladási árakat biztosít a különböző digitális pénznemek és digitális származtatott ügyletek (derivatives contracts) között annak érdekében, hogy megragadja a különbséget a vételi és eladási ár között.

A market making stratégia végrehajtásának eszköze a buy és sell limit meghatározása. Az árak ingadozása során a trading bot automatikusan és folyamatosan limit áras megbízásokat (limit orders) helyez el, ebből nyerve a profitot. Bár ez bizonyos időszakokban nyereséges lehet, a stratégia körüli intenzív verseny akár veszteséget is eredményezhet, különösen az alacsony likviditási környezetekben.

Működőképesek a trading botok?

Egy trading bot a piacra reagálva működik. Összegyűjti azokat az adatokat, amelyeket a kereskedés végrehajtásához szükségesek a trading platform elemzése alapján. A kriptopiacon azonban a kereskedési platform csak egy része a történetnek.  Tekintettel kell lenni a gyakori emelkedésekre és zuhanásokra, amelyeket más források is okozhatnak. Egy megmondó ember jóslata vagy egy interneten terjedő rémhír pillanatok alatt módosíthatja az árfolyamot, és ezeket nem lehet beprogramozni a botok számára elemzés céljából. Ezenkívül, ahogy már erről korábban is szó esett, a tőzsdei eloszlás mára már sokkal egyenletesebb, így az arbitrázs lehetősége is jóval alacsonyabb az elmúlt évekhez képest.

Számos trading robot használ exponenciális mozgóátlagot (EMA) mint kiinduló pontot a piac elemzéséhez. Az EMA követi a piaci árakat egy meghatározott időtartamon belül és a botok ráállíthatóak az árak változását érintő tevékenységekre, például amikor az egy adott küszöbértéken túllép. A robotok programozásával a kereskedők meghatározhatják a saját küszöbértéküket, amely megfelel a kockázatvállalási hajlandóságuknak is. Az EMA hátránya, múltbeli tapasztalatok alapján, hogy nem mutatója a jövőbeni teljesítménynek, különösen a kriptopiacon nem, ahol a volatilitás nagyon is elterjedt.

A kérdés tehát, hogy működőképesek-e a botok, eléggé komplikált. A válasz: működnek, de nem feltétlenül mindenki számára ajánlott a használatuk. A robotok használata különböző előnyöket kínál, beleértve a folyamatos kapcsolatot a piaccal, valamint az érzelmek teljes kizárását a kereskedésből. Ugyanakkor egy rossz stratégia, vagy egy másik ember által alkalmazott stratégia, egy botot ahhoz vezethet, hogy lényegében gyenge piaci kereskedési döntések automatizálását hozza létre.

Top trading botok

Ebben a részben néhány népszerű és nyilvánosan elérhető kriptopénz trading botot mutatunk be.

SMARD

A SMARD fő célja, hogy a felhasználók számára egy egyszerű, de hatékony módszert kínáljon a kereskedési teljesítményük növelésére. Mindezt anélkül, hogy mélyreható technikai elemzést végeznének vagy folyamatosan figyelemmel kísérnék a piacot.

A SMARD a partnertőzsdéken található API-kulcsokon keresztül működik együtt a felhasználókkal, hogy biztonságos kapcsolatot hozzon létre a szoftverrel. Ezzel a megközelítéssel minden pénzeszköz a felhasználó személyes számláján marad és teljes mértékben az ő ellenőrzése alatt áll. Csak annyi a dolga, hogy a tőzsdén legeneráljon egy API kulcsot és azt megadja a SMARD platformján. Jelenleg a Binance azonnali, a Binance határidős, az OKX és a Bitget tőzsdéken való kereskedés elérhető.

A SMARD használatáért havi díjat kell fizetni attól a naptól kezdve, amikor elkezdjük használni a szolgáltatást. A minimum összeg – az úgynevezett hozzáférési díj – 1 dollár havonta. A 10 %-os szolgáltatási díj pedig csak akkor kerül felszámításra, ha a felhasználó nyereséget ér el. Extra bevételre tehet szert, aki a barátját is meghívja, hiszen 10%-ot kap a meghívott jutalékából.

A platform könnyen használható, gyors regisztrációval és ingyenes demó verzióval. Az összekapcsolódáshoz szükséges lépések részletesen dokumentáltak, és a kockázat minimalizálása érdekében szigorú biztonsági intézkedéseket alkalmaz. Tőkeáttétel nélkül működik, stop loss-okat használ a kockázat kezelésére és csak nagyon likvid eszközökkel kereskedik. Az előnyök között szerepel a hatékonyabb kereskedés, az érzelmi döntéshozatal kiküszöbölése és az átlátható árképzés. Bár használatával minimálisra csökkenthető a kockázat, fontos tudni, hogy a bot által nyitott pozíciók változtatása esetén a kereskedés leállhat.

Bitsgap

A Bitsgap magát, mint “minden az egyben kereskedés-automatizálási platform” jellemzi bitcoin és más kriptodevizák kereskedésére. Nagyon könnyen kiismerhető és navigálható kezelőfelülettel párosul. Ugyancsak erőssége a smart algoritmikus megbízások, illetve a vanilla, az az a demókereskedés, amivel a kezdők is könnyen megtanulhatják a kriptokereskedés fortélyait. A 2018 óta aktív Bitsgap a LinkedIn cégprofiljuk alapján Észtországban székel és kifejezetten elismert csapat áll mögötte olyan személyekkel, akik látszólag a kriptovilág más területein is bizonyítottak.

Ahogy a kereskedő bot platformoktól elvárható, az összes komoly és elismert nemzetközi kriptotőzsdét össze tudjuk vele kapcsolni, ahol számlával rendelkezünk. Legyen szó Binance-ről, Coinbase PRO-ról, Krakenről vagy éppen Gate.io-ról. Még egy óriási erőssége a versenytársaival szemben, hogy regisztrációkor 7-napra INGYEN kripróbálhatjuk a PRO előfizetésüket, ami alatt kiismerhetjük a platform fizetős részeit is. A PRO verzióban nem csak GRID és dollárköltségelő botok válnak elérhetővé, hanem határidős és nyereségrealizáló botokat is kipróbálhatjuk. Mellé alapból jár minden felhasználónak a 15 támogatott tőzsde, mobil v. asztali változat, 175 TradingView indikátor, demószámla és előre elkészített kereskedési botok.

Cryptohopper

A Cryptohopper egy felhőalapú bot, azaz nonstop működik és nem kell letölteni egy készülékre sem a szoftverét. A rendszer lehetővé teszi a kereskedelmet a technikai indikátorok használatával, de fel is lehet iratkozni olyan funkcióra, amely vásárlási jeleket (buy signals) küld. A platform egyik legnagyobb előnye, hogy ők biztosítottak elsőként olyan automatizált kripto trading botot, amely professzionális külső jeleket integrál. A bot segítségével a bika piac előnyeit lehet kihasználni és teljes technikai analízis funkciókkal rendelkezik az alábbiaktól: Stoch, RSI, Bollinger Bands és a MACD. A Cryptohopper irányítófelülete modern, ahol mindent lehet konfigurálni és monitorozni. Előre létrehozott sablonokat tartalmaz a Binance, a Bittrex, a Poloniex, a GDAX és a Kraken tőzsdékhez.

Az árak tekintetében is nagyon jól teljesít a Cryptohopper, hiszen legalsó ún. Pioneer kategóriája teljesen ingyenesen igénybe vehető. Ezt követően még három különböző szint közül lehet választani annak megfelelően, hogy milyen extra szolgáltatásokat akar valaki igénybe venni.

crytohopper trading bot

3Commas

A 3Commas a Cryptohopperher hasonló népszerű megoldás. Számos tőzsdével kompatibilis, ezek között szerepel például a Bittrex, a BitFinex, a Binance, a Bitstamp, a KuCoin, a Poloniex, a GDAX, a Cryptopia, a Huobi és a Yobit. A trading bot, mivel webes szolgáltatás, szünet nélkül és bármilyen készülékről működik,  így a felhasználó figyelemmel kísérheti a kereskedési irányítófelületet akár okostelefonról vagy laptopról is. A bot lehetővé teszi a stop loss és take profit beállítását és megengedi, hogy a felhasználó lemásolja a sikeres kereskedők aktivitását is.

A 3Commas árazásában is nagyban hasonlít a korábban bemutatott Cryptohopperre. Itt is a teljesen ingyenes alapprogrammal kezdhetnek az érdeklődők, majd többféle haladó kereskedő funkcióra is előfizethetnek havi vagy éves alapon.

3commas trading bot

CoinRule

A CoinRule egy nagyon könnyen használható, kifejezetten kezdőknek kedvező trading bot megoldás. A saját stratégia megalkotása sem nehéz az oldalon, azonban számtalan trading template-et is ajánlanak, amelyeket lekövethetnek a kezdő kereskedők, illetve backtestelés is elérhető mielőtt bármilyen stratégit alkalmaznánk. A támogatott tőzsdék számában is jól teljesítenek, hiszen a legnagyobb és legtöbbek által használt platformok elérhetők (pl. Binance, Coinbase, Kraken etc.). Árak tekintetében nagy a változatosság: míg a legalsó kategória konkrétan teljesen ingyenesen használható, addig a legmagasabb szinten már akár havi 450 dolláros díjat is elkérnek.

coinrule trading bot

GunBot

GunBot egy jól ismert kereskedési bot, amely teljes mértékben alakítható, egyedi stratégiákat alkalmaz a felhasználó kereskedési stílusától függően. A GunBot pl. a következő váltókon működik: Bittrex, Binance, Poloniex, BitFinex, Coinbase Pro, Cex.io, Kraken és a Cryptopia, bár a spot és futures piacok között láthatunk különbséget a támogatott tőzsdék esetében.

A botot a felhasználó a saját számítógépén futtathatja, manuálisan hozzáadhat kriptopénz párokat, kiválaszthat egy stratégiát és már be is állíthatja munkálkodni a botot.

A Gunbot egyértelműen a már tapasztaltabb kereskedőknek lett kialakítva, így kezdőként érdemesebb lehet a fenti 3Commas vagy Cryptohopper platformján elindulni. Az árakat eltekintve is egyértelmű, hogy a kereskedéssel komolyan foglalkozó embereket célozzák meg: az előfizetések ugyanis nem havi vagy éves alapon működnek, hanem örökké érvényesek. Ennek megfelelően azonban a legolcsóbb csomag is 100 eurónál kezdődik.

gunbot trading bot

Gekko

Nyílt forráskódú kerekedési bot és backtesting platform, amely már 2013 óta segíti a kereskedőket. Jelenleg is több bitcoin váltót támogat, köztük pl. a Binance, a Kraken vagy éppen a Poloniex platformjait. A Gekko teljesen ingyenes, hátulütője azonban, hogy 2020 februárjában az eredeti megalkotója, Mike van Rossum felhagyott a projekt frissítésével. Maga a szoftver továbbra is bárki számára elérhető (illetve bőven találhatunk forkokat is). Nem nagy frekvenciás trading bot (néhány kereskedést hajt végre, a konfigurációtól függően) és a felhasználó nemigen élhet az arbitrázs lehetőségének a kihasználásával, azonban a támogatott tőzsdék és az alapvető stratégiák listája jó kiindulási pontot jelenthet az érdeklődők számára.

A Gekko használata, bár nem túlzottan komplikált, azért inkább a tapasztaltabbaknak ajánlott, ráadásul az sem árt, hogy ha a javascript nyelve sem ismeretlen a számunkra.

Zenbot

Hasonlóan a Gekkohoz, a Zenbot is egy nyílt forráskódú trading bot tapasztalt bitcoin kereskedők számára. A GitHub oldaláról lehet letölteni és mivel nyílt forráskódú, a kódok módosítása is lehetséges szükség esetén. Nagy frekvenciájú kereskedést biztosít és a bitcoinon kívül más kriptopénzeket is támogat.

A Zenbot azonban abban is hasonlít a Gekkóhoz, hogy eredeti megalkotója már felhagyott a projekt frissítésével, és Bot18 néven új trading bot projektbe fogott bele 2018-ban.

Haasbot

A Haasonline által 2014-ben létrehozott Haasbot platformján bitcoinnal és altpénzekkel is lehet kereskedni. Előnyei között a rengeteg elérhető bot, a magas személyre szabhatóság és az erős biztonság szerepel. Mindezek ellenére hátrányai is vannak, amik közül az ára az egyik legnagyobb akadályozó tényező. Bár nagyon kiterjedt a Haasbot ajánlata, ingyenes próbaidőszakot egyáltalán nem ajánlanak, a legolcsóbb Beginner kategória pedig 0.018 BTC-be kerül 3 hónapra (ami az aktuális árfolyam függvényében azért elég borsos árat jelent).

Támogatott tőzsdék tekintetében itt is kiterjedt a lista: Binance, Bitfinex, BitMEX, Bitpanda Pro, ByBit, CEX.io, Coinbase Pro, FTX, Gemini, Kraken és még egészen sok egyéb platform is elérhető.

CryptoTrader

A CryptoTrader egy felhő alapú trading bot, amely teljesen automatizált megoldásokat kínál a felhasználóknak. A platformon meg lehet vásárolni a preferált kereskedési stratégiákat vagy akár el lehet adni a felhasználó által kifejlesztett stratégiákat is. A CryptoTrader támogatja a legtöbb jelentős tőzsdét, mind a visszamérésben (backtesting), mind az élő kereskedésben (live trading). A backtesting eszközével a felhasználók megvizsgálhatják, hogy hogyan is működnek a stratégiák a különböző piaci feltételek környezetében. Öt különböző előfizetési opciót kínálnak és csak bitcoinnal lehet fizetni értük, az árak pedig havi szinten 9 és 200 USD között vannak.

cryptotrader trading bot

A csomagok számos tekintetben különböznek, így a felhasználóhoz tartozó botok számát és a maximális tőkehatárt illetően is. A trading bot létrehozásához a kódolási ismeretek, bár előnyösek, de nem szükségesek. Vannak olyan ingyenes és fizetős stratégiák is, amelyeket az olyan felhasználó is használhat, aki nem rendelkezik semmiféle kódolási tapasztalattal. A CryptoTrader széles körű interoperabilitással is rendelkezik. A szolgáltatás e-mailes és SMS értesítést is kínál, amely a fontos piaci eseményekről vagy a trendek változásairól tájékoztatja az ügyfeleket.

Összegzésként

A trading botok segíthetnek a kereskedőknek annak biztosításában, hogy mindig kapcsolatban legyenek a piaccal. Még akkor is, ha fizikailag ezt nem tudják megtenni. Továbbá, segíthetnek abban is, hogy kizárják a stressz és az érzelmek egy részét, amelyek gyakran velejárói a pénzügyi piacoknak és a kriptopénz kereskedésnek. A kereskedési botok azonban nem mindenki számára ideálisak és nincs is mindenkinek szüksége rájuk. Az alkalmi befektetők nem az első számú célpontjai ezeknek a platformoknak. Vagyis aki bitcoint akar vásárolni és azt őrizgetni, annak nyilvánvalóan nem ajánlott a robotokkal való kereskedés. Nem feltétlenül való azoknak sem, akik egyáltalán nem jártasak a pénzügyi stratégiák világában. Ha azonban a felhasználó rendelkezik a szükséges ismeretekkel és képességekkel, akkor a trading bot hasznos eszköz lehet a piac monitorozásához és a bitcoin piacából származó nyereségek megszerzéséhez.

Frissítve: 2024. 04. 30.

FIGYELEM: cikkünk közvetítő linkeket tartalmaz! A közvetítő linkekre azért van szükség, hogy a honlap valamilyen formában bevételhez jusson és fedezni tudjuk a költségeinket. Ha közvetítő linkkel regisztrálsz a fenti termékekre és vásárolsz az adott oldalon, a Bitcoin Bázis jutalékot kap és ezzel hozzájárulsz a honlap zavartalan működéséhez és fejlődéséhez. Amennyiben etikátlannak tartod a közvetítő linkek használatát a cikkekben, kérjük ne haragudj és ne regisztrálj a cikkben elhelyezett linkekkel egy oldalra se.