Hogyan tudok bitcoint venni?

Most, hogy már tisztában vagyunk a bitcoin alapjaival, a következő lépés a bitcoin vásárlás. De hogyan? A következő útmutatóból mindent megtudsz.

Bitcoint tudsz vásárolni bitcoin váltóktól vagy egyenesen a piacokról, más magánszemélyektől.

Számos módon tudsz fizetni a bitcoinodért: kezdve a készpénztől, a bankkártyán át a banki átutalásig, és nem utolsó sorban, más digitális fizetőeszközökkel, attól függően, hogy kitől vásárolsz és hol laksz.

bitcoin symbol

Meglepetésre, még mindig nem könnyű bankkártyával vagy PayPallal a bitcoin vásárlás, és nagyban függ, hogy melyik joghatóság alá tartozol.

Azért van, mert a bankkártyát kiállító cég felhívásával könnyen semmissé lehet tenni a tranzakciót (pl. visszaterhelés címszó alatt). Mivel nehéz bizonyítani, hogy adásvételi ügylet történt bitcoin vásárlásakor, az ilyen típusú tranzakciókat a váltók és a magánszemélyek többsége nagy ívben kerüli.

Mindazonáltal, az elérhető opciók száma az utóbbi időkben jelentősen megugrott néhány országban.

Amerikai Egyesült Államokban ott van a Coinbase, ahol bankkártyával lehet fizetni. A CEX.io az Egyesült Királyságban ismert, és fizetési platformján 3D Secure kompatibilis Visa és MasterCard bankkártyákkal lehet fizetni. Németországban a Bitcoin.de oldala vált népszerűvé. Magyarországon pedig a CoinCash.eu növekedik 2017 óta dinamikusan.

A bank nélküli felhasználók Binance, EOBOT és Bitfinex oldalakhoz fordulhatnak, amelyek jól bejáratott kriptopénz váltók a növekvő digitális fizetőeszköz piaci igény kielégítésére. Figyelem! Ezeken az oldalon elsősorban más kriptopénzekkel tudtok bitcoint (BTC), litecoint (LTC) vagy épp IOTA-t vásárolni. A Localbitcoins oldalán pedig biztonságosan lehet olyan személyektől vásárolni, akik a közeletekben élnek.

Ledger Wallet protects your bitcoins

Először szükséged van egy bitcoin tárcára

Szükséged lesz egy helyre, ahol tárolni tudod a bitcoinodat. A bitcoin világban ezt hívjuk e-pénztárcának vagy walletnak és úgy kell rá gondolni, mint egy bankszámla.

A biztonsági szinttől függően, a különböző tárcák (vagy walletek) különböző mértékű biztonságot garantálnak. Pár úgy működik, mint egy hagyományos fizetési számla és hasonlít egy bőr pénztárcához, miközben sok máshoz katonai szintű biztonsági védelem kapcsolódik.

A fő opciók bitcoin biztonságos tárolására, 1) egy szoftver tárca, amit a számítógéped merevlemezén tárolsz, 2) egy online webalapú szolgáltatás, 3) egy hidegtárca szolgáltatás, ami a bitcoinodat offline tárolja, vagy egy több aláírást és kulcsot igénylő e-tárca (multisig wallet).

Mindegyiknek vannak hiányosságai: 1) ha a számítógéped merevlemezén tárolod a bitcoinodat, nagyon fontos, hogy gyakran készíts biztonsági mentést a meghajtó esetleges sérülése végett, 2) az online tárolt bitcoin szolgáltatók változó szintű biztonságot nyújtanak a hackertámadások ellen, kezdve a többtényezős azonosítástól (2FA – Google Hitelesítő) a felhasználónév + jelszó védett megoldásokig.

A bitcoin tárolásról több infót találsz ebben a cikkünkben.

Váltók és online pénztárcák

A friss bitcoin-palánták számos váltót és e-pénztárcát találnak a bitcoinjaik tárolására.

HashFlare

Egyesek kiforrott váltók az intézményi kereskedőknek, míg mások egyszerűbb mobiltárca szolgáltatást nyújtó eszközök korlátozott vételi és eladási funkcióval.

A váltók és walletek többsége digitális és/vagy fiat valutát tudnak tárolni, hasonlóan a hétköznapi bankokhoz.

A rendszeres digitális fizetőeszköz kereskedéshez és spekulációhoz a váltók és online pénztárcák jelentik a legjobb megoldást, mivel ezekhez nem kell totális névtelenség, de egyben hosszadalmas bürokratikus regisztrációt sem igényelnek a kötelezően megadandó személyazonosítóval és részletes elérhetőséggel.

A legtöbb országban (beleértve Magyarországot is) a szabályozott váltók nem kerülhetik meg a jelenlegi pénzügyi rendszer két alapbástyáját: az ismerd az ügyfeled (KYC) eljárást és a pénzmosás elleni (2007. évi CXXXVI. törvény) követelményeknek való megfelelés szükségességét.

A legjobb váltók a földrajzi elhelyezkedésedtől is függenek.

A linkre kattintva többet megtudhattok a legnagyobb digitális fizetőeszköz váltókról / online pénztárcákról és az általuk engedélyezett fizetési módokról.

Jelenleg, véleményünk szerint, a legjobb teljes körű szolgáltatást nyújtó digitális fizetőeszköz váltók a következők: Bitfinex (Hong Kong), Binance (Kína) BitBay (Lengyelország), CEX.io (Egyesült Királyság), HitBtc (Egyesült Királyság), Bitcoin.de (Németország), BitMex (USA).

A Coinbase szintén elterjedt e-pénztárca és váltó, ahol euróval és amerikai dollárral is elérhető a bitcoin vásárlás. Weben és mobilos alkalmazáson egyaránt elérhető. Kezdetben csak az Egyesült Államokban volt elterjedt, de napjainkra már Európában is megvetette a lábát.

A CoinCash-t 2016-ban alapították Magyarországon és elsősorban bitcoin, ethereum és litecoin váltással foglalkozik. 2019-ben bővítették a digitális eszközkínálatukat és már több mint 50 (!) kriptovalutát és tokent lehet vásárolni forintért vagy euróért bankkártyával.

A Changelly világszerte elérhető alkalmazás és segítségével akárhol tudunk bitcoint fogadni, utalni, tárolni és váltani. Segítségével euróval, dollárral és kriptopénzekkel tudunk villámgyorsan kriptopénzt vásárolni és nem szükséges letétet elhelyezni a platformon.

Az e-pénztárca és bitcoin bankkártya szolgáltató Spectrocoin is új piacok után kutakodik és nem régóta már fiat valutában is lehet helyezni letétet a számláján, amit aztán bitcoinra lehet váltani.

A Coinjar egy váltó és e-pénztárca szolgáltató és Ausztráliában rendelkezik erős piaci pozíciókkal. A Melbourne -i startup vállalkozás kockázati befektetőktől kapott 500 000 ausztrál dollár tőkeinjekciót és 2015-ben Finovative Europe díjban részesítette honlapjukat a felhasználói élmény kategóriában. A cég ugyanezen év februárjában piacra dobta a ‘Coinjar Swipe’ bankkártya szolgáltatását.

Miután regisztráltál és a számlád kész, nagy valószínűséggel össze kell kapcsolnod a bankszámláddal amiről, amire a későbbiekben pénzeszközt tudsz utalni elektronikusan. Ez általában díjköteles. Egyes váltók megengedik, hogy személyesen a bankfiókban helyezz el letétet a bankszámlán (azaz, emberi bankpénztáros közreműködésével az ATM helyett).

Mialatt legtöbben képesek tengerentúli bankszámlákra pénzt utalni, a kezelési díjak lényegesen magasabbak és sokszor napokat kell várni mielőtt a bitcoinodat át tudod váltani fiat devizára (már ha ez a célod).

Ha bankszámlát kell kapcsolnod a váltó használatához, a váltó nagy valószínűséggel csak a saját országában működő bankok által kibocsátott bankszámlát fogadja el. De 2017-ben ez már kevésbé releváns és a fentebb említett tőkeerős kriptopénz váltó oldalak többsége elfogad bankkártyát Magyarországról, mint SEPA tagországból is.

Figyelmeztetések a váltókról, e-pénztárcákról és bankokról

A személyazonosság igazolási kötelezettség ellenére, a váltók és e-pénztárcák nem biztosítanak azonos szintű védelmet mint a bankok.

Például gyakran egyáltalán nincs, vagy csak korlátozott garancia van a számlára, ha a váltó csődöt jelent, vagy hackertámadás áldozatává válik, ahogy történt a csődbe ment Mt.Gox váltóval.

A bitcoinnak a legtöbb országban nincs jogi alapja, mint valuta, és a hatóságoknak gőzük sincs, hogyan lehet a lopásokat megelőzni. Néhány nagyobb váltó kicserélte az ügyfelek pénzét miután a váltó saját maga követett el lopást, de jelenlegi stádiumában a váltók nem kötelesek megtenni.

Továbbá, ha az e-pénztárcádból történik lopás biztonsági rés vagy elavult jelszó miatt (önhibából), akkor nincs egyetlen garantált megoldás se arra, hogy az anyagi forrásaid visszakapod.

Néhány bank, ha tudomására jut, hogy a digitális valuta-tranzakció eredményeképp keletkezett anyagi forrása az ügyfélnek, sokszor megtagadják az anyagi források feldolgozását szabályozási bizonytalanságra hivatkozva.

Számos bankról köztudott, hogy lépéseket tett a felhasználók ellen a múltban digitális valuta-tranzakció miatt, és a Te érdekedben erősen javasoljuk, hogy olyan banknál nyiss számlát, amely bitcin-barát.

Szemtől-szembe, vagy over the counter (OTC) ügyletek

Ha nagyvárosban élsz, előnyben részesíted a névtelenséget vagy a hátad közepébe se kívánod a banki ügyintézést, a legegyszerűbb, ha a bitcoin vásárlás helyi eladón keresztül zajlik.

A Localbitcoins az elsődleges hely, ahol ilyen tranzakciók árai megbeszélésre és lebonyolításra kerülnek. Az oldal letéti szolgáltatást is biztosít, ami mint egy extra réteg védelem szolgál az eladó és vevő között.

Léteznek biztonsági megfontolások mind a vevők és mind az eladók oldaláról, amit figyelembe kell venni, különösen akkor, ha a tranzakció volumene lényeges. Minden esetben próbálj meg egy forgalmas publikus helyen bitcoin tranzakciót lebonyolítani. Kerüld a magánlakásokat és tégy meg minden lehetséges óvintézkedést, amit amúgy is megteszel, ha nagy köteg készpénzzel lófrálsz.

Ne feledd, ha valakivel személyesen találkozol, akkor győződj meg róla, hogy van hozzáférésed a bitcoin tárcádhoz. Legyen szó okostelefonról, táblagépről vagy laptopról, szükséged lesz élő internet-hozzáférésre a tranzakció megerősítéséhez.

Ha a négyszemközt lezsírozott bitcoin kiskereskedelem nem a Te világod, akkor csekkold a Meetup.com oldalát, hogy naprakész legyél a közeledben lévő bitcoin csoportokról. Csatlakozz, kezdeményezz párbeszédet más tagokkal és közben tudj meg többet a kriptopénzek világáról.

Az eladótól függően körülbelül 10-15% -os felárat fizetsz a négyszemközt lebonyolított tranzakciók során, amit nevezhetünk névtelenségi és kényelmi foglalónak. Egy megbízható kereskedő megpróbál alkudni az áron a találkozó előtt, de ha túl sokáig húzod a tranzakciót, az eladód gyorsan más vevő után néz. A bitcoin piac nagyon volatilis.

Egyes eladók engedik a PayPal fizetést, bár a legtöbbjük a nem visszatérítendő pénz szolgáltatást preferálja főképp a fenti okok miatt.

Szintén fontos leellenőrizni, hogy vajon az ilyen típusú tranzakciók legálisak a tartózkodási országodban vagy sem. Könnyen előfordulhat, hogy a rendőrség bűncselekmény gyanújával fog vádolni, ha közterületen váltasz pénzt, gyanítva, hogy tiltott dolgok kereskedésével foglalkozol.

Egy-két szó a bányászásról

Mi a helyzet a bányászással? Jók az értesüléseid! Bitcoint bányászni is lehet.

Biztos hallottál már róla, hogy a számítógéped vagy egy erős grafikus kártya segítségével bányászni lehet a bitcoint. Pár évvel ezelőtt pofon egyszerű volt, de a bitcoin népszerűségének növekedésével erősebbnél erősebb, bányászásra kialakított hardver (gyűjtőnevén: ASIC) lett bekötve a hálózatra, amely nyomán nehezebbé vált a bitcoin bányászás, hogy a megnövekedett ráfordított energiát ne is említsük.

CEX.IO Bitcoin Exchange

Ezenfelül a kibányászható bitcoin érmék száma rohamosan csökken, ahogy múlik az idő. Ez azt jelenti, hogy magánszemélyként bitcoint bányászni nem annyira költséghatékony mint mondjuk öt évvel ezelőtt. Sokan többet fizetnek az elektromosságért és a hardverért mint amennyi bitcoint ki tudnak termelni.

Napjainkban a bányászás oroszlánrészét nagy bányászcsoportok végzik (úgynevezett ‘pool’ -ok). Ezek a társaságok kifejezetten a digitális pénzérme bányászásra lettek alapítva. Jó befektetés lehet részesedést szerezni ezekben a pool társaságokban, de le kell szögeznünk, a bitcoin bányászás nem tekinthető hobbi foglalkozásnak, mint anno egykoron.

Figyelem! Akárki, aki azt mondja, hogy otthoni számítógéppel vagy 2014 előtti grafikus kártyával tudsz bitcoint bányászni, az hazudik vagy idejétmúlt eszközöket akar rád sózni.

Egy frissebb opció a bányászás terén az úgynevezett ‘cloud mining’, ahol ahelyett, hogy drága és gyorsan elévülő hardver felszerelésbe ruháznál, inkább vállalati adatközpontok számítási kapacitását bérled bányászásra. A legnagyobb cloud mining oldalak a Genesis Mining, Hashflare és Eobot.

Bitcoin vásárlás befektetési alapokkal

Ha nem kedveled az ötletet, hogy nagy mennyiségben kell bitcoint venned és tárolnod, helyette befektethetsz befektetési alapokba mint például a Bitcoin Investment Trust (BIT) vagy The Winklevoss ETF.

Az ilyen alapok exkluzívan csakis bitcoinokba fektetnek és korszerű protokollt alkalmaznak a tárolásra a részvényesek megnyugtatására. Eleddig az ilyen alapok csakis a nagyon gazdag magánszemélyeknek volt elérhető, de 2014 óta vannak jelek, hogy egyes alapok nyitottak a kisbefektetőkre is.

Bitcoin ATM-ek

Mára már több országban is bevett látványnak számítanak a bitcoin ATM-ek (avagy a BATM, BTM). Nyugati szomszédunknál például közel 300 ilyen masina került szerte az országban elhelyezésre és a szám napról napra nő. Magyarországon komolyabb BTM szám növekedésről 2018-óta beszélhetünk és a Coin ATM Radar számadatai alapján már 14 ATM található. A legnagyobb üzemeltető az online váltással is foglalkozó CoinCash Payments Ltd. magyar fintech startup 3 pesti, 1 győri és 1 debreceni BTM-mel.

A legismertebb ATM gyártók a BitAccess, CoinOutlet, Genesis Coin és a Lamassu, valamint emellet számos van fejlesztés alatt.

Bitcoin vásárlás ATM-ből Hong Kongban

Az ATM-es vétel olyan mint a személyes alapon történő bitcoin vásárlás, annyi különbséggel, hogy itt az “eladó” egy gép: behelyezed a pénzed, beszkenneled a mobilos e-pénztárcád QR kódját vagy kapsz egy nyugtát a szükséges kódokkal, amelynek beírása után rátöltheted a bitcoint az e-pénztárcádra.

Az átváltási árak nagyban különböznek, de általában 3% és 8% közötti százalékot  kell rászámolni az átváltási árra.

Végezetül

Bitcoin vásárlás nem mindig olyan egyszerű mint ahogy a kriptopénzekkel most ismerkedők elképzelik. A jó hír, hogy a tendencia bizakodásra ad okot, és egyre több opció válik elérhetővé a jövőben, ami gyorsabbá és könnyebbé teszi a bitcoin tranzakciókat.

Egyeseknek már e-pénztárcára vagy internet elérhetőségre sincs szüksége. A bitcoin vásárlás ötletei között találunk bitcoin bankkártyát, fizikai bitcoint, amelyre bitcoin összeg van töltve vagy tárolt értéket hordozó kártyákat.

Frissítve: 2019.02.22.