Hogyan tudok bitcoint venni? Útmutató kezdőknek bitcoin vásárláshoz

Most, hogy már tisztában vagyunk a bitcoin alapjaival, a következő lépés a bitcoin vásárlás lesz. Útmutatónk segítségével megismerkedhettek a BTC és kriptovaluta vásárlás különböző módjaival.

A bitcoin vásárlásról röviden

A bitcoin vásárlás pofonegyszerű feladat, hiszen a legtöbb esetben mindössze néhány percet vesz igénybe és semmilyen komoly technológiai tudás nem szükséges hozzá. A legtöbb esetben az egész folyamat a jól megszokott online vásárlásokhoz hasonlít: egy honlapon kiválasztod mennyi és milyen kriptopénzt szeretnél, megadod a fizetési adataidat, majd meg is kapod a bitcoinokat a tárcádra.

Az alapokon túl persze vannak eltérések a különböző vásárlási módszerek között: használhatunk nemzetközi váltókat vagy online magyar megoldásokat, de ATM-eket és akár személyes (over-the-counter) vásárlást is igénybe tudunk venni. Ezen felül vannak még eltérések a tárcákban, amelyeken a bitcoinunkat tároljuk, vagy éppen abban, hogy milyen szintű személyazonosítási folyamaton kell keresztül esnünk a vásárlás során.

Jelen cikkünkben végigtekintjük a legnépszerűbb bitcoin vásárlási megoldásokat, és megnézzük azt is, hogy mire kell minden esetben odafigyelnie a kezdő kriptósoknak.

Bitcoin és kriptovaluta vásárlás: olcsó megoldást nyújtanak az online váltók és tőzsdék

Rengeteg globális kriptovaluta váltóval találkozhatunk, amelyek (néhány kivétellel) szinte az összes ország lakosai számára biztosítanak bitcoin vásárlási és eladási lehetőségeket. Világszerte elérhető felület pl. a Binance, ahol bankkártyával lehet könnyen kriptókat vásárolni. De hasonlót kínál a Kraken és a CEX.io is, amelynek egyik nagy előnye, hogy a kezdőkre lett tervezve, és a regisztráció és a személyazonosság hitelesítése ritkán tart tovább 1-2 óránál. De a népszerű megoldásokhoz sorolhatnánk még a Coinbase vagy éppen a BitPanda szolgáltatásait.

A profibb vásárlóknak is van megoldás. Ez a már említett Binance vagy az osztrák Bitpanda tőzsde PRO változatai, melyek magas likviditással és rengeteg haladó kereskedési funkcióval rendelkeznek.

A tőzsdék legtöbbjénél a bankkártyás megoldások mellett kriptopénzekkel is tudtok bitcoint vásárolni, illetve ezek swapolására (értsd: cseréjére költségek nélkül), váltására is van lehetőség. A legnépszerűbbek közé tartozik az ethereum (ETH) vagy éppen az USDT stabilcoin.

A bitcoin vásárlás menete

Most hogy megismerkedtünk néhány alapnévvel a nemzetközi váltók világában, vegyük sorra a bitcoin vásárlás pontos lépéseit.

1. Regisztráció az online váltó felületén

A legtöbb online váltó esetében a regisztráció mindössze néhány percet vesz csak igénybe. Első lépésként általában csak az email címed és esetlegesen a telefonszámod megadását és visszaigazolását kérik.

2. Személyazonosság igazolása

Ahhoz, hogy minden funkciót elérj egy adott váltónál (amibe a legtöbbször beletartozik az egyszerű BTC vásárlás és eladás), meg kell adnod további személyes adatokat is. Ez a neved, születési időd és tartózkodási címed szokott általában lenni, melyet aztán hivatalos dokumentumok másolatának feltöltésével ellenőriz a rendszer. Ez lehet pl. személyigazolvány vagy útlevél.

3. Vásárlás indítása

Ha kész a regisztráció, akkor itt az ideje megismerkedni a váltó felületével és a profiloddal. A BTC vásárláshoz csak add meg, hogy mekkora összege szeretnél megvenni, majd töltsd ki a fizetéshez szükséges adatokat, és már mehet is a rendelésed. A legtöbb nemzetközi kriptováltón és tőzsdén tudsz az OTP-s, más banki vagy akár a Revolut kártyáddal is bitcoint venni. Sőt, a Revoluton keresztül is megveheted az első bitcoinod, habar ezt a módszert nem javasoljuk a magas díjak és spread miatt!

De még mielőtt továbblépnél, kérlek csekkold le, hogy jelen pillanatban mennyibe kerül 1 bitcoin forintban a CoinGecko árindex oldal adatai szerint. NAGYON FONTOS! Akár 10 ezer forintért vagy még alacsonyabb összegért is tudsz bitcoint vásárolni, szóval ne ijesszen meg, ha itt 1 BTC = több milliós HUF váltókurzust látsz. Ne feledd, sok kicsi sokra megy!

Hol kerül eltárolásra a megvásárolt Bitcoinod?

A vásárlás során szükséged lesz egy helyre, ahol tárolni tudod a bitcoinodat. A kriptovilágban ezt hívjuk tárcának vagy walletnak, és úgy kell rá gondolni, mint egyfajta bankszámlára. Alap esetben, ha a fent említett váltók és tőzsdék egyikén vásárolsz bitcoint, akkor automatikusan generálnak neked egy bitcoin tárcát is. Ha azonban szeretnéd a bitcoinodat kiutalni, akkor bizony szükséged lesz egy saját tárcára, ami független az online váltótól.

A biztonsági szinttől függően különböző tárcákat találhatunk a piacon. Vannak nagyon egyszerű, néhány perc alatt létrehozható online tárcák. Másokhoz katonai szintű biztonsági védelem jár.

A fő opciók bitcoin biztonságos tárolására az alábbiak:

  • egy szoftver tárca, amit a számítógéped merevlemezén tárolsz
  • egy online webalapú szolgáltatás
  • egy hidegtárca szolgáltatás, ami a bitcoinodat offline tárolja
  • egy több aláírást és kulcsot igénylő e-tárca (multisig wallet).

Ide kattintva extra segítségét kaphatsz ahhoz, hogy számodra melyik bitcoin tárcatípus lehet a legmegfelelőbb.

Bitcoin tárcák: előnyök és hátrányok

Mindegyiknek vannak előnyei és hiányosságai is. Ha a számítógéped merevlemezén tárolod a bitcoinodat, akkor például nagyon fontos, hogy gyakran készíts biztonsági mentést a meghajtó esetleges sérülése miatt. Az online tárolt bitcoin szolgáltatók ezzel szemben változó szintű biztonságot nyújtanak a hackertámadások ellen, és vannak olyanok is a piacok, amiket semmiképpen nem ajánlanánk hosszú távú használatra vagy nagyobb összegű bitcoin tárolásához. A hardvertárcák a magas biztonságot viszonylag magas árért cserébe garantálják.

A váltók és online tárcák többsége digitális és/vagy fiat valutát is tudnak tárolni, hasonlóan a hétköznapi bankokhoz. Amennyiben rendszeresen digitális fizetőeszközökkel szeretnél kereskedni, a váltók és online tárcák jelentik a legjobb megoldást, mivel ezeknél nem előny a totális névtelenség és általában azonosítania is kell magát a felhasználónak regisztráció után.

A legtöbb országban (beleértve Magyarországot is) a szabályozott váltók nem kerülhetik meg a jelenlegi pénzügyi rendszer két alapbástyáját: az ismerd az ügyfeled (KYC) eljárást és a pénzmosás elleni (2007. évi CXXXVI. törvény) követelményeknek való megfelelés szükségességét. A legjobb váltók a földrajzi elhelyezkedésedtől is függenek, de hüvelykujj-szabály, hogy az unió más országaiban elérhető váltók és online tárcák Magyarországon is gond nélkül szabályozottan működnek.

Az EU-ban fontos változást hozhat majd a MiCA (markets in crypto assets) szabályozási tervezet, amely egységes európai kriptopiacot szeretne bevezetni. A tervezet elsődleges célja a jogbiztonság kialakítása a kriptoszférában, az innováció támogatása és a fogyasztók védelme. A javaslat jelenleg is vizsgálat alatt áll, de amennyiben a tervezet nem kerül jelentős módosításra, már 2022-ben döntés születhet az új keretrendszer bevezetéséről.

A cikkben az egyszerűség kedvéért csak az online tárcákat tárgyaltuk, de ha kíváncsiak vagytok a bitcoin tárolásának teljes spektrumára, akkor olvassátok el a ‘Hogyan tároljuk a bitcoint‘ című útmutatónkat.

Ledger
Az online tárcák mellett hardveres megoldásokat is találhatunk a piacon, amelyek magas fokú biztonságot nyújtanak. Képen a Ledger Nano S modell.

Melyik a legjobb online váltó a bitcoin vásárlásra?

Ahogy már a fentiekből is láthattátok, a magyar lakosok számára is elképesztő mennyiségű online váltó érhető el. Ezek közül nehéz lehet egyet kiválasztani, hiszen előnyök és hátrányok mindegyik mellett szólnak. Amire a döntés során mindenképpen figyeljetek az a megbízhatóság, a váltó hírneve (volt-e már korábban hackertámadás áldozata, milyenek a vásárlói visszajelzések), a használhatóság (inkább kezdőknek vagy tapasztaltabb kereskedőknek ajánlott), a tranzakciós díjak szintje, a személyazonosság igazolása (pl. milyen dokumentumokat kérnek el) és természetesen az elérhető kriptopénzek és szolgáltatások listája.

linkre kattintva többet megtudhattok a legnagyobb digitális fizetőeszköz váltókról és online tárcákról, de egy gyors listát közzéteszünk itt is:

Néhány tőzsde, amely már inkább csak a profiknak ajánlott:

Bitcoin vásárlás Magyarországon: milyen magyar megoldások léteznek?

A Coincharlie magyar váltó oldalán is kaptok automatikusan egy bitcoin tárcát, ha regisztráltok. A magyar cég 2020-ban indult és gyorsan a kezdő bitcoinosok gyülekezőhelyévé vált egyszerű és átlátható felületével.

CoinCash-t 2016-ban alapították Magyarországon és elsősorban bitcoin, ethereum és litecoin váltással foglalkozik. 2019-ben bővítették a digitális eszközkínálatukat és már több mint 200 kriptovalutát és tokent lehet vásárolni forintért vagy euróért bankkártyával.

Gyorsváltóként ezenkívül ajánlott lehet még a Kriptomat használata, ahol tényleg pillanatok alatt le lehet bonyolítani a kriptovaluta vásárlást.

Figyelmeztetések és fontos tudnivalók az online váltókkal kapcsolatban

A kötelezően igazolandó személyazonosság ellenére, a váltók és tárca szolgáltatók nem biztosítanak olyan szintű védelmet, mint pl. a bankok. Gyakran egyáltalán nincs, vagy csak korlátozott garancia van a számlára, ha a váltó csődöt jelent vagy ha hackertámadás áldozatává válik, ahogy történt például ez a csődbe ment Mt.Gox váltóval.

A bitcoinnak sokáig semmilyen jogi alapja nem volt, mára azonban a legtöbb fejlett ország megpróbálta valamilyen jogi és pénzügyi kategóriába besorolni a kriptovalutákat (pl. értékpapír vagy egyéb vagyontárgy). Magyarországon is 2022-től változik a kriptovaluták szabályozása; ezek az eszközök adókötelességet is vonnak maguk után hazánkban.

Ennek ellenére a befektetői védelem sok helyen továbbra is alacsony. Néhány nagyobb váltó garantálja az ügyfelek letétjeit, miután lopás vagy hack áldozata lett, de jelenlegi stádiumában a váltók nem kötelesek garantálni az ügyfeleik vagyonát. Továbbá, ha a bitcoin tárcádból történik lopás biztonsági rés vagy elavult jelszó miatt (azaz önhibából), akkor nincs egyetlen garantált megoldás se arra, hogy az anyagi eszközeidet visszakapod.

Néhány olyan bank is van, amely, ha tudomására jut, hogy a digitális valuta tranzakció eredményeképp keletkezett anyagi forrása az ügyfélnek, megtagadja az anyagi források feldolgozását szabályozási bizonytalanságra hivatkozva. Ilyenre sajnos korábban történt példa Magyarországon is, azonban fontos kiemelni azt is, hogy ez az utóbbi években már alig tudni ilyen esetről.

Mt. Gox
A Mt.Gox esete az egyik leghíresebb a csődbe ment váltók közül

Lehet még bányászattal bitcoint keresni?

Míg a bitcoin korai éveiben szinte bárki bányászatba tudott fogni akár a saját otthonában is, mára ez nagy mértékben megváltozott, ipari szintű befektetéssé változott. S bár a bányászatért cserébe továbbra is bitcoint kapnak a bányászok, ma már a bányászat oroszlánrészét nagy bányásztársulásokon (ún. poolokban) keresztül végzik. A bányászgépek ráadásul 2-3 év alatt elavulnak manapság, így a bányászok nagyon gyakran kényszerülnek ezeket lecserélni, hogy tartsák a lépést a versennyel. A bitcoin bányászat állapotáról és az energiapiaci oldaláról többet megtudhatsz a következő podcast adásunkból:

Bitcoin ATM: alternatív megoldás az online váltókhoz

Mára már több országban is bevett látványnak számítanak a bitcoin ATM-ek (avagy a BATM, BTM). Ez az USA-ban a legnépszerűbb ma is, hiszen ott már több mint 30 ezer ilyen ATM-et találhatunk, de Európa-szerte is belefuthatunk ezekbe. Ausztriában pl. jelenleg is több mint 120 ilyen gép működik. Magyarországon komolyabb BTM szám növekedésről 2018 óta beszélhetünk és a Coin ATM Radar számadatai alapján 2023-ban 48 bitcoin pénzautomata volt megtalálható hazánkban.

A legismertebb ATM gyártók pl. a BitAccess, a ChainBytes, a Genesis Coin vagy a Lamassu. Ha netán szeretnél az üzletedben egy bitcoin automatát látni, célszerű a választott gyártóval közvetlenül felvenni a kapcsolatot.

Az ATM-es vétel olyan, mint a bitcoin vásárlás készpénzért, annyi különbséggel, hogy itt az “eladó” egy gép: behelyezed a pénzed, beszkenneled a mobilos e-pénztárcád QR kódját vagy kapsz egy nyugtát a szükséges kódokkal, amelynek beírása után rátöltheted a bitcoint az e-pénztárcádra.

Az átváltási árak nagyban különböznek, de általában 3% és 15% közötti százalékot kell rászámolni az átváltási árra (de esetenként akár a 20%-ot is elérheti). A bitcoin ATM-ek teljes magyarországi listáját megtaláljátok a Bitcoin ATM térkép oldalunkon.

Spanyolország bitcoin ATM
Az USA-ban már több mint 30 ezer bitcoin ATM-et találhatunk, de Európa-szerte is egyre elterjedtebb megoldása a BTC vásárlásnak

Végezetül

A bitcoin és kriptovaluta vásárlás egyszerű és gyors még azok számára is, akik csak most ismerkednek a kriptopénzekkel. Az online megoldások mellett az ATM-k jelentik a legnépszerűbb megoldásokat a vásárlásra. Vásárlás előtt minden esetben végezzük el a házi feladatunkat, és alaposan nézzük utána annak, hogy megbízható helyen vásároljunk kriptopénzeket; személyes adataink megadásával pedig különösen legyünk óvatosak.

Frissítve: 2023.07.01.