Hogyan tudok bitcoint venni? Útmutató kezdőknek bitcoin vásárláshoz

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Most, hogy már tisztában vagyunk a bitcoin alapjaival, a következő lépés a bitcoin vásárlás. De hogyan? A következő útmutatóból mindent megtudsz.

Bitcoint tudsz vásárolni bitcoin váltóktól vagy egyenesen a piacokról, más magánszemélyektől.

Számos módon tudsz fizetni a bitcoinodért: kezdve a készpénztől, a bankkártyán át a banki átutalásig, és nem utolsó sorban, más digitális fizetőeszközökkel, attól függően, hogy kitől vásárolsz és hol laksz.

bitcoin symbol

Meglepetésre, egyre könnyebbé válik világszerte bankkártyával vagy PayPallal a bitcoin vásárlás, miután a cég 2020 októberben bejelentette, bitcoint és altcoinokat is lehet adni/venni az oldalán, illetve elérhetővé teszi a több mint 20 milliós kereskedőtáborának is. Egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el az opció, de a cég tervei szerint hamarosan az Európai Unió tagországában is bevezetik.

A normál banki bankkártyákkal az a baj, hogy a bankkártyát kiállító cég felhívásával könnyen semmissé lehet tenni a tranzakciót (pl. visszaterhelés címszó alatt). Mivel nehéz bizonyítani, hogy adásvételi ügylet történt pl. bitcoin vásárlásakor, az ilyen típusú tranzakciókat a váltók és a magánszemélyek többsége nagy ívben kerüli.

Mindazonáltal, az elérhető opciók száma az utóbbi időkben jelentősen megugrott szerte a világban, köztük Magyarországon is és több nemzetközi kriptotőzsde is kínál saját Visa vagy MasterCard alapú bankkártyát. Ezekről közvetlenül lehet kriptovalutákat költeni. Ilyen váltókra példa a Binance, Coinbase és a Bitpanda.

Hol tudsz Bitcoint vásárolni gyorsan és olcsón?

Világszerte elérhető bitcoin és más digitális eszköz váltására használt felület a Binance, amin bankkártyával is lehet fizetni. Hasonlót kínál a CEX.io is, egyik nagy előnye, hogy a kezdőkre lett tervezve, a regisztráció és személyazonosság hitelesítése ritkán tart tovább 1-2 óránál. Online felülete 3D Secure kompatibilis, ami lehetővé teszi Visa és MasterCard bankkártyás bitcoin vásárlást is. Németországban a Bitcoin.de peer-to-peer váltó oldala vált népszerűvé. Magyarországon pedig a Coinmixed, CoinCash.eu és a MrCoin növekedik dinamikusan. E három váltó direkt a magyar érdeklődőknek, magyar nyelven kínálja szolgáltatásait. Elsősorban a kezdőkre lettek kitalálva, szóval komolyabb kereskedői felületet ezeknál ne várjunk.

A profibbaknak, nagyobb összegeket vásárlóknak is van megoldás, ez pedig a már említett Binance és az osztrák Bitpanda tőzsdék, amik globálisan tevékenykednek a szektorban a legnagyobb likviditással rendelkeznek. Figyelem! A hagyományos fizetőeszközök mellett ezeken az oldalakon más kriptopénzekkel is tudtok bitcoint vásárolni, mint például tether USD stabilcoinnal, binance coinnal vagy etherrel is.

Ha szuper gyorsan szeretnél bitcoint vásárolni, akkor már arra is van mód! Az alábbi felület segítségével akár 10 perc alatt is a virtuális tárcádban lehet a bitcoinod. A gyorsváltót a Coinmixed.eu biztosítja.

GYORS KRIPTOPÉNZ VÁSÁRLÁS

Neked van
Kapsz
Email
Az árak tartalmazzák a váltási költséget.
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Fontos lépés! Készíts egy bitcoin tárcát

Szükséged lesz egy helyre, ahol tárolni tudod a bitcoinodat. A bitcoin világban ezt hívjuk tárcának vagy walletnak és úgy kell rá gondolni, mint egy bankszámla. Alap esetben, ha a fent említett váltók és tőzsdék egyikén vásárolsz bitcoint, akkor automatikusan generálnak neked egy bitcoin tárcát is. Ha azonban szeretnéd a bitcoinodat kiutalni, akkor bizony szükséged lesz egy sajátra.

A biztonsági szinttől függően, a különböző tárcák (vagy walletek) különböző mértékű biztonságot garantálnak. Pár úgy működik, mint egy hagyományos fizetési számla és hasonlít egy bőr pénztárcához, miközben sok máshoz katonai szintű biztonsági védelem jár.

A fő opciók bitcoin biztonságos tárolására, 1) egy szoftver tárca, amit a számítógéped merevlemezén tárolsz, 2) egy online webalapú szolgáltatás, 3) egy hidegtárca szolgáltatás, ami a bitcoinodat offline tárolja, vagy egy több aláírást és kulcsot igénylő e-tárca (multisig wallet).

Mindegyiknek vannak hiányosságai: 1) ha a számítógéped merevlemezén tárolod a bitcoinodat, nagyon fontos, hogy gyakran készíts biztonsági mentést a meghajtó esetleges sérülése végett, 2) az online tárolt bitcoin szolgáltatók változó szintű biztonságot nyújtanak a hackertámadások ellen, kezdve a többtényezős azonosítástól (2FA – Google Hitelesítő) a felhasználónév + jelszó védett megoldásokig.

A bitcoin tárolásról több infót találsz ebben a cikkünkben.

Online tárcák és váltók

A friss bitcoin-palánták számos váltót és tárcát találnak az interneten bitcoinjaik tárolására és vásárláshoz.

Egyesek kiforrott váltók is egyben a befektetőknek, míg mások fő funkciója, az ami: egy bitcoin tárca.

A váltók és online tárcák többsége digitális és/vagy fiat valutát is tudnak tárolni, hasonlóan a hétköznapi bankokhoz.

Amennyiben rendszeresen digitális fizetőeszközökkel szeretnél kereskedni, a váltók és online tárcák jelentik a legjobb megoldást, mivel ezeknél nem előny a totális névtelenség és általában azonosítania is kell magát a felhasználónak regisztráció után.

A legtöbb országban (beleértve Magyarországot is) a szabályozott váltók nem kerülhetik meg a jelenlegi pénzügyi rendszer két alapbástyáját: az ismerd az ügyfeled (KYC) eljárást és a pénzmosás elleni (2007. évi CXXXVI. törvény) követelményeknek való megfelelés szükségességét. A legjobb váltók a földrajzi elhelyezkedésedtől is függenek, de hüvelykujj-szabály, hogy az unió más országaiban elérhető váltók és online tárcák Magyarországon is gond nélkül szabályozottan működnek.

A linkre kattintva többet megtudhattok a legnagyobb digitális fizetőeszköz váltókról / online tárcákról, de egy gyors átfutás gyanánt itt van néhány online váltó és tárca, amin ha regisztráltok, akkor automatikusan generálásra kerül egy bitcoin tárca:

Jelenleg, véleményünk szerint, a legjobb teljes körű szolgáltatást nyújtó digitális fizetőeszköz váltók és online váltók a Bitfinex (világszerte), Binance (világszerte) BitBay (Európa), CEX.io (Európa), Bitcoin.de (Németország), BitMEX (inkább profi kereskedőknek).

A Coinbase szintén elterjedt e-tárca és váltó, ahol euróval és amerikai dollárral is elérhető a bitcoin vásárlás. Asztali és mobilos alkalmazásokkal egyaránt rendelkezik. Kezdetben csak az Egyesült Államokban volt elterjedt, de napjainkra az Unióban is megvetette a lábát.

És specifikusan Magyarországon?

A Coinmixed magyar váltó oldalán is kaptok automatikusan egy bitcoin tárcát, ha regisztráltok. A magyar cég 2018-ban indult és gyorsan a napi kereskedők és kezdő bitcoinosok gyülekezőhelyévé vált egyszerű és átlátható felületével.

A CoinCash-t 2016-ban alapították Magyarországon és elsősorban bitcoin, ethereum és litecoin váltással foglalkozik. 2019-ben bővítették a digitális eszközkínálatukat és már több mint 50 (!) kriptovalutát és tokent lehet vásárolni forintért vagy euróért bankkártyával.

A Changelly világszerte elérhető alkalmazás és segítségével akárhol tudunk bitcoint fogadni, utalni, tárolni és váltani. Segítségével euróval, dollárral és kriptopénzekkel tudunk villámgyorsan kriptopénzt vásárolni és nem szükséges letétet elhelyezni a platformon.

A tárca és bitcoin bankkártya szolgáltató Spectrocoin is új piacok után kutakodik és nem oly régóta már fiat valutában is lehet elhelyezni letétet a számláján, amit aztán bitcoinra lehet váltani.

Tehát online bitcoin tárca létrehozásához regisztrálnod kell az egyik említett szolgáltató oldalára. Hogy rajtuk keresztül vásárolni is tudj, össze kell kapcsolnod a bankszámláddal a fiókodat, amire a későbbiekben pénzeszközt tudsz utalni elektronikusan. Ez általában díjköteles. Egyes váltók megengedik, hogy személyesen a bankfiókban helyezz el letétet a bankszámlán (azaz, emberi bankpénztáros közreműködésével az ATM helyett).

A cikkben az egyszerűség kedvéért csak az online tárcákat tárgyaltuk, de ha kíváncsiak vagytok a bitcoin tárolásának teljes spektrumára, akkor olvassátok el a ‘Hogyan tároljuk a bitcoint‘ című útmutatónkat.

Figyelmeztetések a váltókhoz, online bitcoin tárcákhoz és bankokhoz

A személyazonosság igazolási kötelezettség ellenére, a váltók és e-pénztárcák nem biztosítanak azonos szintű védelmet, mint a bankok.

Például gyakran egyáltalán nincs, vagy csak korlátozott garancia van a számlára, ha a váltó csődöt jelent, vagy hackertámadás áldozatává válik, ahogy történt például a csődbe ment Mt.Gox váltóval.

A bitcoinnak a legtöbb országban nincs jogi alapja, mint valuta, és a hatóságoknak gőzük sincs, hogyan lehet a lopásokat megelőzni. Néhány nagyobb váltó garantálja az ügyfelek letétjeit, miután lopás vagy hack áldozata lett, de jelenlegi stádiumában a váltók nem kötelesek garantálni az ügyfeleik vagyonát.

Továbbá, ha a bitcoin tárcádból történik lopás biztonsági rés vagy elavult jelszó miatt (önhibából), akkor nincs egyetlen garantált megoldás se arra, hogy az anyagi eszközeidet visszakapod.

Néhány bank, ha tudomására jut, hogy a digitális valuta-tranzakció eredményeképp keletkezett anyagi forrása az ügyfélnek, sokszor megtagadják az anyagi források feldolgozását szabályozási bizonytalanságra hivatkozva. Ilyenre sajnos korábban történt példa Magyarországon is, de egyre ritkább.

Számos bankról köztudott, hogy lépéseket tett a felhasználók ellen a múltban digitális valuta-tranzakció miatt, és a Te érdekedben erősen javasoljuk, hogy olyan banknál nyiss számlát, amely bitcin-barát.

Szemtől-szembe, vagy over the counter (OTC) ügyletek

Ha nagyvárosban élsz, előnyben részesíted a névtelenséget vagy a hátad közepébe se kívánod a banki ügyintézést, a legegyszerűbb, ha a bitcoin vásárlás helyi eladón keresztül zajlik.

A Localbitcoins az elsődleges hely, ahol ilyen tranzakciók árai megbeszélésre és lebonyolításra kerülnek. Az oldal letéti szolgáltatást is biztosít, ami mint egy extra réteg védelem szolgál az eladó és vevő között.

Léteznek biztonsági megfontolások mind a vevők és mind az eladók oldaláról, amit figyelembe kell venni, különösen akkor, ha nagyobb összegben vásárolnál bitcoint. Minden esetben próbálj meg egy forgalmas publikus helyen bitcoin tranzakciót lebonyolítani. Kerüld a magánlakásokat és tégy meg minden lehetséges óvintézkedést, amit amúgy is megteszel, ha nagy köteg készpénzzel lófrálsz.

Ne feledd, ha valakivel személyesen találkozol, akkor győződj meg róla, hogy van hozzáférésed a bitcoin tárcádhoz. Legyen szó okostelefonról, táblagépről vagy laptopról, szükséged lesz élő internet-hozzáférésre a tranzakció megerősítéséhez.

Hol találsz megbízható kapcsolatokat?

Ha a négyszemközt lezsírozott bitcoin kiskereskedelem nem a Te világod, akkor csekkold a Meetup.com oldalát, hogy naprakész legyél a közeledben lévő bitcoin csoportokról. Csatlakozz, kezdeményezz párbeszédet más tagokkal és közben tudj meg többet a kriptopénzek világáról. A BitcoinBázis Facebook oldalára, ha ráírsz, akkor szintén tud segíteni megbízható bitcoin értékesítőt találni a közeledben.

Az eladótól függően körülbelül 10-15% -os felárat fizetsz a négyszemközt lebonyolított tranzakciók során, amit nevezhetünk ‘névtelenségi és kényelmi foglalónak’. Egy megbízható kereskedő megpróbál alkudni az áron a találkozó előtt, de ha túl sokáig húzod a tranzakciót, az eladód gyorsan más vevő után néz. A bitcoin piaca nagyon volatilis és növekvő népszerűségének hála gyorsan lehet találni új vevőket.

Egyes eladók engedik a PayPal fizetést, bár a legtöbbjük a nem visszatérítendő készpénz értékesítést preferálja főképp a fenti okok miatt.

Szintén fontos leellenőrizni, hogy vajon az ilyen típusú tranzakciók legálisak a tartózkodási országodban vagy sem. Könnyen előfordulhat, hogy a rendőrség bűncselekmény gyanújával fog vádolni, ha közterületen váltasz pénzt, gyanítva, hogy tiltott dolgok kereskedésével foglalkozol.

Egy-két szó a bányászásról

Mi a helyzet a bányászással? Jók az értesüléseid! Bitcoint bányászni is lehet.

Biztos hallottál már róla, hogy a számítógéped vagy egy erős grafikus kártya segítségével bányászni lehet a bitcoint. Pár évvel ezelőtt pofon egyszerű volt, de a bitcoin népszerűségének növekedésével erősebbnél erősebb, bányászásra kialakított hardver (gyűjtőnevén: ASIC, vagy alkalmazásspecifikus áramkörökkel ellátott hardver) lett bekötve a hálózatra, amely nyomán nehezebbé vált a bitcoin bányászás, hogy a megnövekedett ráfordított energiát ne is említsük.

CEX.IO Bitcoin Exchange

Ezenfelül a kibányászható bitcoin érmék száma rohamosan csökken, ahogy telik az idő (2020-ban már több mint 18.2 millió bitcoint kibányásztak a maximális 21 millióból). Ez azt jelenti, hogy magánszemélyként bitcoint bányászni nem annyira költséghatékony, mint mondjuk öt évvel ezelőtt. Sokan többet fizetnek az elektromosságért és a hardverért mint amennyi bitcoint ki tudnak termelni.

Bitcoin bányászat 2021-ben

Napjainkban a bányászás oroszlánrészét nagy bányászcsoportok végzik (úgynevezett ‘pool’ -ok). Ezek a társaságok kifejezetten a digitális pénzérme bányászásra lettek alapítva. Jó befektetés lehet részesedést szerezni ezekben a pool társaságokban, de le kell szögeznünk, a bitcoin bányászás nem tekinthető hobbi foglalkozásnak, mint anno egykoron.

Figyelem! Akárki, aki azt mondja, hogy otthoni számítógéppel vagy 2014 előtti grafikus kártyával tudsz bitcoint bányászni, az hazudik vagy idejétmúlt eszközöket akar rád sózni.

Egy frissebb opció a bányászás terén az úgynevezett ‘cloud mining’, ahol ahelyett, hogy drága és gyorsan elévülő hardver felszerelésbe ruháznál, inkább vállalati adatközpontok számítási kapacitását bérled bányászásra. A legnagyobb cloud mining bányász oldalak a Hashflare és a Genesis Mining.

Bitcoin ATM-ek

Mára már több országban is bevett látványnak számítanak a bitcoin ATM-ek (avagy a BATM, BTM). Nyugati szomszédunknál például közel 130 ilyen masina került szerte az országban elhelyezésre és a szám napról napra nő. Magyarországon komolyabb BTM szám növekedésről 2018-óta beszélhetünk és a Coin ATM Radar számadatai alapján már 42 ATM található. A legnagyobb üzemeltető az online váltással is foglalkozó CoinCash Payments Ltd. több pesti és vidéki bitcoin automatával.

A legismertebb ATM gyártók a BitAccess, CoinOutlet, Genesis Coin és a Lamassu, valamint e mellet számos modell áll fejlesztés alatt. Ha netán szeretnél az üzletedben egy bitcoin automatát látni, célszerű a fenti cégekkel direkt felvenni a kapcsolatot.

Bitcoin vásárlás ATM-ből Hong Kongban

Az ATM-es vétel olyan mint a személyes alapon történő bitcoin vásárlás, annyi különbséggel, hogy itt az “eladó” egy gép: behelyezed a pénzed, beszkenneled a mobilos e-pénztárcád QR kódját vagy kapsz egy nyugtát a szükséges kódokkal, amelynek beírása után rátöltheted a bitcoint az e-pénztárcádra.

Az átváltási árak nagyban különböznek, de általában 3% és 8% közötti százalékot  kell rászámolni az átváltási árra. A bitcoin ATM-ek teljes magyarországi listáját megtaláljátok a CoinATMRadar oldalán.

Bitcoin vásárlás befektetési alapokkal

Ha nem kedveled az ötletet, hogy nagy mennyiségben kell bitcoint venned és tárolnod, helyette befektethetsz befektetési alapokba mint például a Bitcoin Investment Trust (BIT) vagy The Winklevoss ETF-be.

Az ilyen alapok exkluzívan csakis bitcoinokba fektetnek és korszerű protokollt alkalmaznak a tárolásra a részvényesek megnyugtatására. Eleddig az ilyen alapok csakis a nagyon gazdag magánszemélyeknek voltak elérhetőek, de 2014 óta vannak jelek, hogy egyes alapok nyitnak a kisbefektetőkre is.

Végezetül

Bitcoin vásárlás egyszerű és gyors már a kriptopénzekkel most ismerkedők számára is. Ahogy egyre több opción keresztül lehet vásárolni és kerülnek bevezetésre az új technológiák, úgy válik még gyorsabbá és könnyebbé a procedúra. 2020-ban már senkinek sem kell, hogy gondot jelentsen Magyarországon a bitcoin vásárlása.

Egyeseknek már bitcoin tárca vagy internet elérhetőségre sincs szüksége. A bitcoin vásárlás ötletei között találunk bitcoin bankkártyát, fizikai bitcoint, amelyre bitcoin összeg van töltve vagy tárolt értéket hordozó prepaid kártyákat is.

Frissítve: 2021.05.11.