Miért hasznos a bitcoin?

  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A bitcoin még viszonylag új pénznem és csak most kezd el igazán elterjedni. Ugyanakkor sokan nem értik, hogy miért lehet számukra hasznos a bitcoin.

Miért hasznos a bitcoin? Összeszedtünk 10 okot amiért érdemes lehet elmélyedni a digitális fizetőeszköz, különösen a bitcoin univerzumban.

Villámgyors fizetési eszköz

Amikor bankutalvánnyal fizetsz egy másik banktól a saját bankodhoz, a bank gyakran napokig számláján tartja a pénzed, mivel a bank nem 100% -ig biztos benn, hogy a pénz valóban elérhető. Dettó, nemzetközi átutaláskor, a tranzakció napokat vesz igénybe. A bitcoin tranzakciók viszont sokkal gyorsabbak.

satoshi square bitcoin founder beijing

A tranzakciók azonnaliak, ha úgynevezett “zéró megerősítés” tranzakciók, ami azt jelenti, hogy a kereskedő megerősíti a tranzakciót, mielőtt még a bitcoin blokklánc tenné meg. Vagy várhatnak 10 percet, ha a kereskedő meg szeretné erősíteni a tranzakciót. Még így is sokkal gyorsabb, mint egy hagyományos bankközi átutalás.

Hasznos, mert olcsó

A gyorsaság érvre azt replikázhatja a kételkedő, hogy a hitelkártyás tranzakciók is azonnaliak. Ez valóban így igaz. De sajnos a kereskedőd vagy Te magad megfizeted e privilégiumnak az árát. Egyes kereskedők még a betéti kártya tranzakciókért is kénytelenek fizetni, mivel meg kell fizetniük az angolban “swipe fee” kifejezéssel illetett,  magyarul a “lehúzási költségnek” fordítható összeget, amely nélkül a tranzakció nem kerül teljesítésre. A bitcoin tranzakciók költsége minimális vagy teljesen ingyenes.

A központi kormány nem teheti rá a mancsát

Ismerős valakinek a 2013-as ciprusi eset, mikor a kormány egyszeri bankbetét adót vetett ki a nem biztosított bankbetétekre? Annak érdekében, hogy feltőkésítse magát, a Ciprusi Központi Bank minden biztosítatlan bankbetétet le akart foglalni, amelynek összege meghaladta a 100 000 dollárt, és ezzel óriási felháborodást váltott ki a helyi lakosság körében. Eredetileg egy százalékát akarta elvenni a betéteknek a jelölt összeg alatt, ami szó szoros értelmében a családi megtakarítások megdézsmálását jelentette volna. Ilyen nem fordulhat elő a bitcoinnal. A digitális fizetőeszköz decentralizált, a Te kizárólagos tulajdonod. Nincs a központi hatóságnak ellenőrzése felette és egyetlen bank se veheti el tőled. Azok, akik elvesztették minden bizodalmukat a hagyományos bankrendszer iránt, számukra áldás a kriptopénz.

Nincs visszaterhelés

Ha átutalod valakinek a bitcoinjaid, azok számodra többet nem érhetők el. A küldő a fogadó beleegyezése nélkül képtelen azt visszaszerezni. A megoldásnak köszönhetően bitcoinnal nehéz olyan csalásokat végrehajtani, mint amelyek mindennaposakká váltak a hitelkártyákkal, nevezetesen, hogy vásárolnak a hitelkártyával, majd értesítik a hitelkártyát kiállító bankot, hogy visszaterhelést igényelnek, amellyel effektív törlik az előző tranzakciót.

Hasznos, mert nem tudják ellopni a fizetési adataidat

Sarkalatos tényező. A legtöbb online vásárlás bankkártyával történik, de mikor a 20-as és 30-as években a bankkártyák előfutárai megjelentek, az internet még gondolatban sem létezett. A bankkártya nem online használatra lett kitalálva és amúgy se biztonságos. Az online fizetési űrlapokon meg kell adnod minden privát fizetési információdat (bankkártyaszám, lejárati idő és CSV szám). Nehezebb ennél veszélyesebb megoldást elképzelni online tranzakciókhoz és ezért mindennapos a bankkártya csalás, illetve lopás.

hasznos a bankkártya? messze nem annyira mint a bitcoin

Ezzel ellentétben bitcoin tranzakcióhoz nincs szükséged privát adatok megadására. Helyette egy nyilvános és egy privát kulcsot használnak. Mindenki látja a nyilvános kulcsodat (amely tulajdonképpen a bitcoin címed), ugyanakkor a privát kulcsod titkos. Amikor bitcoint utalsz, az aláírásod (értsd: beleegyezésed) a tranzakcióhoz a publikus és privát tranzakciód kombinációja, amelyre matematikai funkciót alkalmaznak. Ez egy igazolást állít ki, amely bizonyítja, hogy a tranzakció tőled indult. Amíg nem csinálsz olyan butaságot, mint közszemlére bocsátod a privát kulcsod, addig biztonságos.

Nincs rajt inflációs nyomás

Az a probléma a hagyományos fizetőeszközökkel, hogy a nemzetek kormányai annyit nyomtatnak belőle, amennyire kedvük szottyan és ne gondolja senki egy percig se, hogy a nemzetek nem élnek az eszközzel. Ha nincs elég pénz a nemzeti adósság fizetésére, a Magyar Központi Bank törvény többet nyomtat(hat). Ha a gazdaság rossz állapotban van, az MKB a frissen nyomtatott pénzt a gazdaságba invesztálja, amit mennyiségi lazításnak (quantitative easing) neveznek. Ilyen formájú pénzügyi intézkedések pénzromláshoz vezetnek.

Ha hirtelen megduplázzuk a forgalomban lévő forint nagyságát, és 5 Ft helyett 10 Ft áll rendelkezésre, akkor a kereskedő, aki 5 forintért árulta eddig a lufiját, most 10 forintért kell megtennie, ahhoz hogy a lufi pénzben kifejezett értéke konstans maradjon. Ha nem emeli a lufi árát 10 forintra, azt jelenti hogy a lufi értéke a felére esett. Ezt a folyamatot nevezzük inflációnak és felelős a termékek és szolgáltatások áremelkedéséért. Az inflációt nehéz kordában tartani és csökkenti a háztartások vásárlóerejét. A bitcoin esetében nincs inflációs probléma, mivel úgy lett tervezve, hogy 21 millió egység bitcoin lehet maximálisan forgalomban. Miután a bitcoin elérte a bűvös 21 milliós mennyiségi korlátot, a forgalomban lévő érme nem növekedik tovább, azaz, nem kell inflációs nyomással számolni. A defláció – a termékek és szolgáltatások ára csökken – sokkal valószínűbb forgatókönyv egy bitcoin gazdaságban.

Annyira privát, amennyire a tulajdonosa szeretné

Néha nem szeretnénk, hogy a szomszédunk megtudja mit vettünk a pénzünkön. A bitcoin hasznos, mert egy viszonylag privát digitális fizetőeszköz. Egyrészt átlátható, köszönhetően a blokklánc technológiának, mivel publikus, hogy az adott bitcoin cím mekkora összeget fordított tranzakciókra. Tudható, hogy a tranzakciók honnan indultak és ki volt a címzettjük. Másrészt viszont, a hagyományos bankokkal ellentétben, senki nem tudja ki az adott bitcoin cím tulajdonosa.  Olyan, mintha lenne egy pénzzel tömött pénztárcád, de senki nem tudja, hogy te vagy a tulajdonosa. Bárki belenézhet, de  senki nem tudja, hogy a Tied. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy azok, akik meggondolatlanul használják a bitcoinjaikat (mint például, mindig ugyanazt a bitcoin címet használják vagy bitcoint vonnak össze egy bitcoin címen több címről), növelik az online azonosíthatóság kockázatát.

Nem kell megbíznod senki másban

A hagyományos bankrendszer esetében muszáj bíznod azokban, akik a pénzedet kezelik és nincs más választásod. Példának okáért, bíznod kell a bankban. Nagy eséllyel bízol a harmadik fél fizetési szolgáltatóban, amely feldolgozza tranzakcióidat. A kereskedőben is bíznod kell, ahol fizetsz a kártyáddal. Az összes fent említett szervezet fontos és érzékeny információkat követel Tőled. Mivel a bitcoin teljes mértékben decentralizált, senkiben sem kell bíznod használata során. Amikor tranzakciót hajtasz végre, az ügyletet aláírásoddal online erősíted meg, amely 100%-ban biztonságos. A tranzakció végrehajtása előtt, egy ismeretlen bányász fogja a tranzakciód megerősíteni. A kereskedőnek nem kell tudni kiléted, hacsak külön nem kéri és Te beleegyezel, hogy felfedd.

Hasznos mert csak a Tiéd

Nincs még egy elektronikus fizetési rendszer, ahol a számládat ne egy harmadik fél birtokolná. Vegyük a PayPal -t például: ha a cég úgy gondolja, hogy visszaéltél a számláddal, jogában áll a számlán található forrásokat befagyasztani anélkül, hogy előtte megkérdezne Téged. Ezek után pedig végig kell menned a cég által előírt és szükséges procedúrán, hogy tisztázd magad és hozzáférhess pénzügyi forrásaidhoz. A bitcoinjaidnak Te vagy a kizárólagos tulajdonosa a privát és a nyilvános kulcsnak köszönhetően, amelyek együttesen adják a bitcoin címet. Senki nem veheti el Tőled (hacsak önhibádból el nem veszíted, vagy, ha egy internet alapú e-pénztárca szolgáltató veszti el a címed).

Létrehozhatod a saját pénzed

Annak ellenére, hogy a házilag nyomtatott pénzeszközök technológiája óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, a központi kormányzatok nem nézik jó szemmel, ha állampolgárai önhatalmúlag pénzgyártásba kezdenek. A bitcoinnal épp ellenkező a helyzet és erősen javasolt. Természetesen tudsz bitcoint vásárolni a szabad piacokon, de tudsz saját magad is bányászni, ha rendelkezel a megfelelő hardverrel és számítási teljesítménnyel. A hardverbe való befektetés után már csak stabil áramellátásra van szükség és a készülék szoftvere 24/7 bekapcsolva bányássza a bitcoint. És ki ne szeretné, hogy a számítógépe pénzt termeljen miközben meghitt, édes álmát alussza?

Frissítve: 2018.05.13.