Mi teszi a Bitcoint értékessé, és milyen felhasználási módjai vannak?

Bár a híroldalak előszeretettel cikkeznek arról, hogy hányszorosára nőtt vagy éppen zuhant a bitcoin árfolyama, egy sokkal lényegesebb kérdésről már jóval kevesebbet olvashatunk. Név szerint, hogy miért is olyan hasznos a bitcoin?

Most összeszedtünk 10 okot, amiért mindenki számára érdemes lehet elmélyedni a digitális fizetőeszközök, különösen a bitcoin univerzumában.

Mert nagyon gyors

Bár az elmúlt években sokat gyorsult a banki utalás, sok esetben még mindig több napot is igénybe vehet az, hogy az egyik banktól egy másik banknál tárolt bankszámlára utalt összeged megérkezzen. Különösen igaz ez olyan utalásoknál, amikor Magyarországon vagy éppen Európán kívülre szeretnéd a tranzakciót eljuttatni – ez különösen lassú és szenvedős folyamat tud lenni.

Ezzel szemben a bitcoin tranzakciók azonnaliak, ha ún. “zéró megerősítés” tranzakcióként küldjük el őket: ez azt jelenti, hogy a kereskedő megerősíti a tranzakciót, mielőtt még a bitcoin blokklánc tenné meg. De akkor sem kell sokat várakozni, ha a mindenképpen meg akarjuk várni a blokklánc megerősítését, hiszen minden 10 percben létrejön egy új blokk a bitcoin hálózatán.

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy az elmúlt években kialakított blokkláncok még ezt a 10 perces intervallumot is minimalizálták. Ma már vannak olyan hálózatok, amelyek szinte azonnal visszaigazolják a tranzakciókat, azaz semmilyen várakozási idővel nem kell számolnunk használatukkor.

Hasznos, mert olcsó

Egy bitcoin utalás a nemzetközi utalások költségének töredékét teszi ki, hiszen nem tesz különbséget földrajzi határok között. A Bitcoin hálózat bárki számára elérhető, és ez igaz a tranzakciós költségekre is: az olcsó díjak lehetővé teszik azt, hogy tényleg bárki használni tudja a hálózat által nyújtott előnyöket.

A 2022. januári árakat eltekintve jelenleg kb. 500 Ft-os egy átlagos bitcoin utalás költsége. Képzeld el azt, hogy mindössze néhányszáz forint fejében akár milliós nagyságrendű összegeket tudsz utalni országhatároktól függetlenül. Elég menő, nem?

bitcoin tranzakciós (másképp bányász-)díj
Forrás: YCharts

Mert senki más nem fér hozzá, csak te

Nem hiába pont 2008 után hozták létre a bitcoint: a 2008-as gazdasági válság következtében ugyanis jó páran elveszítették a központi és kereskedelmi bankokba vetett hitüket. A fiatpénzek, mint pl. az amerikai dollár vagy éppen a forint, centralizált fizetőeszközök, azaz egy központi hatalom kontrollálja őket, eltárolásuk pedig a bankoknál történik meg. Ez azonban azt is jelenti, hogy a bankok bármikor el is vehetik tőled ezt a pénzt. A bitcoinodat senki, sem az állam, sem a bankok nem vehetik el tőled. A bankok ezen felül számos egyéb rizikófakotornak is ki vannak téve: ahogy ezt maga a World Bank is elismeri (pl. kormányzati adósságok vagy éppen csődök miatt a nem-pénzügyi szektorban).

Mert nem tudják ellopni a fizetési adataidat

Sarkalatos tényező. A legtöbb online vásárlás bankkártyával történik, de mikor a 20-as és 30-as években a bankkártyák előfutárai megjelentek, az internet még gondolatban sem létezett. A bankkártya nem online használatra lett kitalálva, ez pedig meg is látszik a biztonsági kialakításukon. Az online fizetési űrlapokon meg kell adnod minden privát fizetési információdat (bankkártyaszám, lejárati idő és CVV szám). Nehezebb ennél veszélyesebb megoldást elképzelni az online tranzakciók esetében, és ezért máig mindennapos a bankkártya csalás, illetve lopás.

miért hasznos a bitcoin
Az online kártyás fizetésekkel ellentétben a BTC tranzakciók során nem kell megadnod személyes adataidat.

Ezzel ellentétben egy bitcoin tranzakcióhoz nincs szükség a privát adatok megadására. Helyette egy nyilvános és egy privát kulcsot használnak. Mindenki látja a nyilvános kulcsodat (amely tulajdonképpen a bitcoin címed), ugyanakkor a privát kulcsod titkos. Amikor bitcoint utalsz, az aláírásod (értsd: beleegyezésed) a tranzakcióhoz a publikus és privát tranzakciód kombinációja, amelyre matematikai funkciót alkalmaznak. Ez egy igazolást állít ki, amely bizonyítja, hogy a tranzakció tőled indult. Amíg nem csinálsz olyan butaságot, mint közszemlére bocsátod a privát kulcsod, addig biztonságos.

Mert ellenáll az inflációval szemben

Az a probléma a hagyományos fizetőeszközökkel, hogy a nemzetek kormányai annyit nyomtatnak belőle, amennyire csak kedvük szottyan – és ezt sajnos a gyakorlatban is gyakran megteszik. Ha nincs elég pénz a nemzeti adósság fizetésére, a Magyar Központi Bank többet nyomtat(hat), hiszen erre törvényileg minden joga megvan. Ha a gazdaság rossz állapotban van, az MKB a frissen nyomtatott pénzt a gazdaságba invesztálja, amit mennyiségi lazításnak (quantitative easing) neveznek. Ilyen formájú pénzügyi intézkedések pénzromláshoz vezetnek, amelyet a mindennapokban is egyre súlyosbodó infláción érezhetünk mi magunk is.

Ha hirtelen megduplázzuk a forgalomban lévő forint nagyságát, és 5 Ft helyett 10 Ft áll rendelkezésre, akkor a kereskedő, aki 5 forintért árulta eddig a lufiját, most 10 Ft-ra kell, hogy emelje az árat annak érdekében, hogy a lufi pénzben kifejezett értéke állandó maradjon. Ha nem emeli a lufi árát 10 forintra, az azt jelenti, hogy a lufi értéke a felére esett. Ezt a folyamatot nevezzük inflációnak, és ez felelős a termékek és szolgáltatások áremelkedéséért.

Az inflációt nehéz kordában tartani és csökkenti a háztartások vásárlóerejét. A bitcoin esetében egyáltalán nincs inflációs probléma, mivel úgy lett tervezve, hogy 21 millió egység bitcoin lehessen maximálisan forgalomban. Miután a bitcoin elérte a bűvös 21 milliós mennyiségi korlátot, a forgalomban lévő BTC mennyiség nem növekedik tovább, azaz, nem kell inflációs nyomással számolni. A defláció – a termékek és szolgáltatások ára csökken – sokkal valószínűbb forgatókönyv egy bitcoin gazdaságban.

Hasznos, mert privát

Néha nem szeretnénk, hogy a szomszédunk megtudja, mit vettünk a pénzünkön. A bitcoin hasznos, mert egy viszonylag privát digitális fizetőeszköz.

Egyrészt a blokklánc technológiának köszönhetően átlátható. Az teljesen publikus, hogy az adott bitcoin cím mekkora összeget fordított tranzakciókra, ahogy az is tudható, hogy a tranzakciók honnan indultak és ki volt a címzettjük.

Másrészt viszont, a hagyományos bankokkal ellentétben, senki nem tudja ki az adott bitcoin cím tulajdonosa.  Olyan, mintha lenne egy pénzzel tömött pénztárcád, de senki nem tudja, hogy te vagy a tulajdonosa. Bárki belenézhet, de senki nem tudja, hogy a Tied. Ennek ellenére érdemes szem előtt tartani, hogy azok, akik meggondolatlanul használják a bitcoinjaikat (például mindig ugyanazt a bitcoin címet használják), növelik az online azonosíthatóság kockázatát. A bitcoin privát, de nem teljesen anonim, ezt pedig mindig tartsuk észben használatakor.

Mert nem igényel bizalmat a tranzakció egyik tagjától sem

A hagyományos bankrendszer esetében muszáj bíznod azokban, akik a pénzedet kezelik. Bíznod kell a bankban vagy abban a fizetési szolgáltatóban, amely feldolgozza tranzakcióidat. A kereskedőben is bíznod kell, ahol fizetsz a kártyáddal. Az összes fent említett szervezet ráadásul mindezek mellett fontos és érzékeny információkat követel Tőled.

Mivel a bitcoin teljes mértékben decentralizált, senkiben sem kell bíznod használata során. Amikor tranzakciót hajtasz végre, az ügyletet aláírásoddal online erősíted meg, amely 100%-ban biztonságos. A tranzakció végrehajtása előtt egy ismeretlen bányász fogja a tranzakciód megerősíteni, akinek gazdasági és így saját önös érdeke az, hogy helyesen végezze munkáját. A kereskedőnek nem kell ismerni kiléted és nem kell ismernie személyes adataidat sem.

Mert csak te birtoklod a tárcádon lévő bitcoint

Nincs még egy elektronikus fizetési rendszer, ahol a számládat ne egy harmadik fél birtokolná. Vegyük a PayPalt például: ha a cég úgy gondolja, hogy visszaéltél a számláddal, jogában áll a számlán található forrásokat befagyasztani anélkül, hogy előtte megkérdezne Téged. Ezek után pedig végig kell menned a cég által előírt és szükséges procedúrán, hogy tisztázd magad és hozzáférhess pénzügyi forrásaidhoz, amely napokat vagy akár heteket is igénybe vehet.

A bitcoin esetében ilyen sosem fordulhat elő, hiszen a tárcádat nem egy másik fél birtokolja; még akkor sem, ha mondjuk egy Trezor vagy Ledger hardvertárcát használsz. A bitcoinjaidnak Te vagy a kizárólagos tulajdonosa a privát és a nyilvános kulcsnak köszönhetően, amelyek együttesen adják a bitcoin címet. Senki nem veheti el Tőled (hacsak önhibádból el nem veszíted ezt).

Ledger
A tárcádon tárolt bitcoinhoz csak Te férhetsz hozzá.

A bitcoin hasznos, mert egy pénzügyi forradalmat indított el

A Bitcoin hálózat megalkotása 2008-ban elképesztő mérföldkő volt a kriptovaluták, a blokklánc technológia és a decentralizáció világában. Azonban „csak” egy mérföldkő volt – egy ugródeszka, amely aztán az elmúlt bő egy évtizedben olyan pénzügyi forradalomnak adott utat, amire talán senki nem számított a kezdetekkor. Nem hiába hívjuk sokan a Bitcoint, a kriptopénzek „ősatyjának”, hiszen innen indult el mindaz, amit ma a kriptoszférában ismerünk és szeretünk. Legyen szó a legújabb decentralizált pénzügy, vagy ismertebb nevén DeFi platformokról vagy az NFT-k hatásáról a művészetben és a gazdaságban: a kriptovilág kialakulása, ahogy azt ma ismerjük, lehetetlen lett volna a bitcoin megalkotása nélkül.

És persze a Bitcoin hálózata sem tökéletes. Bár a felsorolt hasznos érvekből is látszik, hogy milyen fontos szerepet játszik a kriptovaluta a pénzügyi függetlenség és egy hatékony gazdaság kialakításában, nem mehetünk el olyan aggodalmak mellett, mint pl. a BTC ökológiai lábnyoma. A kriptopénzeknek is van még hova fejlődnie, naponta pedig több tízezrek dolgoznak azon a világ számos pontján, hogy jobb, gyorsabb és környezetbarátabb decentralizált megoldásokat alakítsanak ki.

Egy biztos: a bitcoin hasznos.

Frissítve: 2024. 04. 30.