Hogyan vegyünk litecoint?

Ha a bitcoin a virtuális arany, akkor a litecoin a virtuális ezüst. A piaci kapitalizációt nézve a bitcoin, ethereum a Ripple és a Bitcoin Cash után az ötödik legjelentősebb kriptopénz.

HashFlareA litecoin a bitcoin hiányosságait kiküszöbölendő, annak alternatívájaként jött létre. Könnyebb bányászhatóság és gyorsabb tranzakció jellemzi. A litecoin proof-of-work rendszere Scrypt algoritmust használ, amely lehetetlenné teszi az ASIC-miningot, bár számos vállalat tervezi a közeljövőben ASIC-bányászgépek piacra dobását.

Összevetve a bitcoin 21 milliós felső limitjével, a litecoin rendszerében 84 millió litecoin hozható forgalomba, így az új blokkok létrehozása lényegesen gyorsabban történik.

Néhány megjegyzés litecoin vásárlás előtt:

  • A bitcoin 2013-ban történt ugrásszerű drágulása után a litecoin spekulánsok célpontjává vált, de az azóta eltelt idő alatt mindkét virtuális valutának csökkent az árfolyama. Az áruk nagyrészt ugyanabba az irányba mozog, bár a litecoin értéke jóval alacsonyabb.
  • Tapasztalt bitcoin befektetőknek nem okozhat gondot a litecoin kezelése, kezdő befektetőknek viszont nehezebb dolguk lehet, mivel a Litecoin infrastruktúrája kevésbé fejlett.
  • A litecoin szerzés egyik lehetséges módja a szokásos számítási algoritmusokkal történő bányászat.
  • Befektetés megkezdése előtt tájékozódj, és soha se kockáztass annyi pénzt, amelynek elvesztése közvetlenül vagy közvetve veszélyezteti a Te és családod megélhetését.

Ha tudomásul veszed a kockázatokat, kellőképpen utánaolvastál a digitális fizetőeszközökkel kapcsolatos tudnivalóknak és továbbra is úgy érzed, hogy érdemes belépni a litecoin piacra, van még pár buktató, amire külön érdemes odafigyelni.

Litecoin hagyományos valutáért vagy litecoin bitcoinért?

Litecoint nem olyan egyszerű vásárolni, mint bitcoint, de ez betudható a kevésbé fejlett infrastruktúrának. Az egyik legegyszerűbb megoldás bitcoinért venni litecoint – mellesleg ez egyben a leggyorsabb és a legolcsóbb opció is.

Az alábbi kriptopénz váltóknál vásárolható bitcoinért litecoin:

A legnagyobb probléma jelenleg, hogy nem minden pénzváltó hajlandó elfogadni a litecoint cserevalutának.

Több tucat litecoin váltó működik, de a legtöbbjük csak BTC/LTC váltást végez, ami nehézkessé teszi a vásárlási folyamatot.

A BTC-e-nél, a Crypto-Trade-nél és a Krakennél euróért, dollártért és rubelért is lehet venni litecoint, de ez függ a helyi hozzáférhetőségtől is. Az Egyesült Királyság állampolgárai a Bittylicious-nál és a BitBargain-nál belföldi banki átutalással is vásárolhatnak litecoint, ez a lehetőség viszont nem érhető el a legtöbb ország állampolgárai számára. A CoinSpotnál az ausztrálok nemzeti valutájukért vehetnek és adhatnak is el litecoint.

Hagyományos valutáért a következő pénzváltók adnak litecoint:

Gondolhatnánk, hogy litecoinhoz legegyszerűbben hagyományos valutáért, banki átutalással juthatunk hozzá, de valójában ez több okból is elég hosszadalmas folyamat. A legtöbb nagy pénzváltó, mint például a CEX.io vagy a bitcoin.de jelenleg nem végez litecoin tranzakciót.

A bitcoinnak a litecoinnal szemben a legnagyobb előnye a gyors ügyintézés. A valutaváltást elméletileg percek alatt véghez lehet vinni, míg egy nemzetközi banki átutalásra nem ritkán napokig kell várni és többletköltségei is vannak. A litecoin vásárlás korlátozottsága miatt a legtöbb potenciális befektető kénytelen a nemzetközi utalásokra támaszkodni.

További lehetőség, hogy helyben vásárolunk bitcoint és a nemzetközi utalás problémáját kikerülve litecoinra váltjuk azt. Ennek az az előnye, hogy hamarabb hozzájutunk a bitcoinhoz és kedvezőbb árfolyamon válthatjuk át litecoinra, feltéve, hogy a litecoin közben nem veszít az értékéből. Hogy mi a hátránya? Adott esetben többe kerül a bitcoin, ha lehetőségeink a helyi piacra korlátozódnak.

A Litecoin-tárcák problematikussága

lhogyan vegyünk litecoint - litecoin érmékSzámos kriptopénzváltó kínál online litecoin-tárcát, de ezek nem a legoptimálisabb választások. A felhasználók az offline tárcák cold storage funkciójához hasonló, biztonságosabb megoldásokat keresik. Cold storage alatt azoknak az adatoknak a tárolását értjük, amelyekhez a tulajdonosa csak ritkán kíván hozzáférni. Szerencsére a Litecoin rendelkezik beépített titkosítással, amellyel pár kattintással megnövelhető a tárcánk védelme.

Ahogy már említettük, az elérhető litecoin e-tárcák száma jóval korlátozottabb a bitcoinénál. Sok felhasználó dönt a hivatalos litecoin-Qt asztali kliens használata mellett, még annak gyengeségei (például a szinkronizálási problémák) ellenére is. Az OS X-en, Linux-on és Windows-on is futó Electrum 12 szavas memoriter-kóddal vagy ’seeddel’ védi a fiókot.

Néhány online tárca tranzakciós díjat számol fel, sőt, a számlavezetés sincs ingyen. Az apróbetűs részt is érdemes tehát elolvasni.

Ha a cold storage funkciót hosszabb távon szeretnénk igénybe venni, érdemes inkább a papíralapú litecoin tárcát választani.

A Crypto Coin Wallet Cards hitelkártya-minőségű „papír pénztárcát” ajánl, néhány kisebb vállalatnál pedig már igénylehető fizikai formában is elérhető litecoin és hologramos érme is.

Utoljára Frissítve: 2018.05.13.

A CoinCash.eu magyar bitcoin váltó kriptó - kriptó direkt kereskedést vezetett be. Próbáld ki!