Hogyan vegyünk litecoint?

Ha a bitcoin a virtuális arany, akkor a litecoin (LTC) a virtuális ezüst. A piaci kapitalizációt nézve a bitcoin, ethereum a Ripple és a Bitcoin Cash után az ötödik legjelentősebb kriptopénz.

A litecoin a bitcoin hiányosságait kiküszöbölendő, annak alternatívájaként jött létre. Könnyebb bányászhatóság és gyorsabb tranzakció jellemzi. A litecoin proof-of-work rendszere Scrypt algoritmust használ, amely lehetetlenné teszi az ASIC-miningot, bár számos vállalat tervezi a közeljövőben ASIC-bányászgépek piacra dobását.

Összevetve a bitcoin 21 milliós felső limitjével, a litecoin rendszerében 84 millió litecoin hozható forgalomba, így az új blokkok létrehozása lényegesen gyorsabban történik.

Néhány megjegyzés litecoin vásárlás előtt:

  • A bitcoin 2017-ben történt ugrásszerű drágulása után a litecoin spekulánsok célpontjává vált, de az azóta eltelt idő alatt mindkét virtuális valutának csökkent az árfolyama. Az áruk nagyrészt ugyanabba az irányba mozog, bár a litecoin értéke jóval alacsonyabb.
  • Tapasztalt bitcoin befektetőknek nem okozhat gondot a litecoin kezelése, kezdő befektetőknek viszont nehezebb dolguk lehet, mivel a Litecoin infrastruktúrája kevésbé fejlett.
  • A litecoin szerzés egyik lehetséges módja a szokásos számítási algoritmusokkal történő bányászat.
  • Befektetés megkezdése előtt tájékozódj, és soha se kockáztass annyi pénzt, amelynek elvesztése közvetlenül vagy közvetve veszélyezteti a Te és családod megélhetését.

Ha tudomásul veszed a kockázatokat, kellőképpen utánaolvastál a digitális fizetőeszközökkel kapcsolatos tudnivalóknak és továbbra is úgy érzed, hogy érdemes belépni a litecoin piacra, van még pár buktató, amire külön érdemes odafigyelni.

Litecoin hagyományos valutáért vagy litecoin bitcoinért?

Litecoint 2019-ben már ugyanolyan egyszerű vásárolni, mint a bitcoint. Tudsz vásárolni litecoint, dollárért, euróért és még forintért is. Ha pedig mát rendelkezel bitcoinnal, akkor még könnyebb dolgod van hiszen nagyon kevés az olyan váltó, ami ne kínálva bitcoin – litecoin váltást.

Litecoin vásárláshoz forintért, euróért vagy dollárért a magyar Coinmixed kriptovaluta tőzsdét ajánljuk, ahol gyorsan és egyszerűen tudod megvenni az első digitális ezüstödet.

Az alábbi nemzetközi kriptopénz váltóknál pedig bitcoinért és készpénzért egyaránt tudtok litecoint vásárolni:

A legnagyobb probléma jelenleg talán az, hogy ha kisebb váltón veszel litecoint, akkor előfordulhat, hogy nem találsz eladót. Érdemes inkább a nagy likviditású váltók egyikét használni, ugyanis ezeket a platformokat több millióan használják kriptovaluta kereskedelemre.

A több tucatnyi litecoin váltó pedig nem csak fiat pénz – LTC vagy BTC/LTC váltást végez, de ennél jóval egzotikusabb kereskedési párokat is kínálnak. Mint például LTC/USDT, LTC/BNB vagy LTC/BCH.

Vannak olyan váltók ugyanakkor, melyeket csak akkor érdemes használni, ha épp külföldön élsz. A Krakennél euróért, dollártért és rubelért is lehet venni litecoint, de ez függ a tartózkodási helyedtől is. Az Egyesült Királyságból a Bittylicious-nál és a BitBargain-nál belföldi banki átutalással is vásárolhatunk litecoint, ez a lehetőség viszont nem érhető el a legtöbb ország állampolgárai számára. Ha pedig messze délen élsz, akkor a CoinSpotnál az ausztrálok nemzeti valutájukért lehet vásárolni és eladni litecoint.

Hagyományos fiat valutáért – a fent említettek mellett – a következő tőzsdék adnak litecoint:

Gondolhatnánk, hogy litecoinhoz legegyszerűbben hagyományos valutáért, banki átutalással juthatunk hozzá, de valójában ez több okból is elég hosszadalmas folyamat. Pontosabban hosszadalmas a kriptó – kriptó váltáshoz képest.

A bitcoinos vagy más kriptopénzes litecoin vásárlásnak a legnagyobb előnye a gyors végrehajtás. A valutaváltást elméletileg másodpercek alatt véghez lehet vinni, míg egy nemzetközi banki átutalásra nem ritkán napokig kell várni és többletköltségei is vannak. Ez elsősorban a bankkártya összekapcsolása és az ügyfélazonosítás miatt jelentkezik.

Van még lehetőség például helyben vásárolni bitcoint, és a nemzetközi banki utalás problémáját kikerülve litecoinra váltjuk azt. Ennek az az előnye, hogy hamarabb hozzájutunk a bitcoinhoz és kedvezőbb árfolyamon válthatjuk át litecoinra, feltéve, hogy a litecoin közben nem veszít az értékéből. Hogy mi a hátránya? Adott esetben többe kerül a bitcoin, ha lehetőségeink a helyi piacra korlátozódnak.

A Litecoin-tárcák problematikussága

lhogyan vegyünk litecoint - litecoin érmékSzámos kriptopénz váltó kínál online litecoin-tárcát, de ezek nem a legoptimálisabb választások. A felhasználók az offline tárcák ‘hidegtárca’ funkciójához hasonló, biztonságosabb megoldásokat részesítik előnyben. A hidegtárcán és hidegtároláson azoknak a pénzügyi adatoknak és eszközöknek a tárolását értjük, amelyekhez a tulajdonosa csak ritkán kíván hozzáférni és emiatt nincs szükség folyamatos internetkapcsolatra. Egy másik fontos tényező a hidegtárca használata mellett, hogy kevésbé van kitéve a hackertámadásoknak. Egy ilyen fizikai hidegtárca a Ledger cég Nano modelljei, melyek az egyik legmegbízhatóbb hidegtárcák a piacon. Az eszközön nem csak litecoint, de bitcoint, ethert és még több tucat alternatív digitális pénzt tudunk tárolni.

Sok felhasználó dönt a hivatalos litecoin-Qt asztali kliens használata mellett, még annak gyengeségei (például a szinkronizálási problémák lassúsága) ellenére is. Az OS X-en, Linux-on és Windows-on is futó Electrum 12 szavas memoriter-kóddal vagy ’seeddel’ védi a fiókot.

Fontos! Néhány online és kriptopénz tőzsde tárcája tranzakciós díjat számol fel (az alap bányászati díj fölött), sőt, van rá példa, hogy a számlavezetést sem adják ingyen.

Utoljára Frissítve: 2019.12.23.