Hogyan működnek a bitcoin tranzakciók?

A bitcoin tranzakciók elektronikus bitcoin e-pénztárcák között jönnek létre, és digitális aláírás hitelesíti őket. A hálózaton mindenki tudomást szerez a tranzakcióról, és a tranzakció előzményei visszakövethetőek egészen a bitcoin előállításáig.

Ha spekulánsként tartasz bitcoint és az árfolyam emelkedésére játszol, akkor érthető, hogy nem akarod elkölteni meglévő bitcoinjaidat, de legtöbbször azért a valuta lényege az elköltés, nem igaz? Az elköltéssel kapcsolatban merül fel a kérdés: hogyan működnek a bitcoin tranzakciók?

A bitcoinok nem léteznek, csak a bitcoin tranzakciók nyilvántartásai

Az érdekesség az, hogy a bitcoinok sehol sem léteznek, egyetlen merevlemezen sem. Arról beszélhetünk, hogy valakinek hány bitcoinja van, de ha megnézünk egy bizonyos bitcoin címet, azon nem fogunk digitális bitcoinokat találni, ahogyan például a bankszámlán fontot vagy dollárt találnánk. Nem tudunk egy tárgyra, vagy akárcsak egy digitális fájlra mutatni, és azt mondani, “ez egy bitcoin”.

Ehelyett csak a különböző címek növekvő és csökkenő egyenlegein végbemenő bitcoin tranzakciók nyilvántartásai léteznek. Minden valaha létrejött tranzakció egy hatalmas nyilvános főkönyvben van nyilvántartva, amit blokkláncnak (block chain) nevezünk.

Hogy néz ki egy tranzakció?

Ha Alíz néhány bitcoint küld Botondnak, akkor ez a tranzakció három információt fog tartalmazni:

  • Egy bemenet (input). Ez azt a címet mutatja meg, ahonnan Aliz korábban megkapta a bitcoint (mondjuk ő egy barátnőjétől, Évától kapta).
  • Egy összeg. Ez azt a bitcoin mennyiséget mutatja meg, amit Aliz küld Botondnak.
  • Egy kimenet (output). Ez Botond bitcoin címe.
bitcoin tranzakciók működése
Bitcoin tranzakció működése a blokkláncon

Hogyan működik a küldés?

A bitcoin küldéséhez két dologra van szükség: egy bitcoin címre és egy privát kulcsra. A bitcoin cím egy véletlenszerűen generált betű- és számsorozat. A privát kulcs egy másik betű- és számsorozat, azonban a bitcoin címeddel ellentétben ez titkos.

Próbálj úgy gondolni a bitcoin címedre, mint egy üvegfalú széfre. Mindenki tudja, hogy mi van benne, de csak a privát kulcs tudja kinyitni, és ezáltal kivenni vagy betenni dolgokat.

Amikor Alíz bitcoint akar küldeni Botondnak, akkor a saját privát kulcsát használja az üzenet aláírására, ami a bemenetet (a forrásügylet), az összeget és a kimenetet (Botond címe) tartalmazza.

Alíz ezután ezt az üzenetet a saját bitcoin pénztárcájából a teljes bitcoin hálózat felé továbbítja. Itt a bitcoin bányászok ellenőrzik a tranzakciót, egy tranzakció blokkba rakják azt és végül megoldják.

Miért kell várni néha a tranzakció végrehajtására?

Azért, mert a tranzakciót először a bányászok ellenőrzik, így bizonyos esetekben várni kell arra, hogy a bányászatot befejezzék. A bitcoin protokoll beállítása alapján minden blokk bányászása kb. 10 percet vesz igénybe.

Néhány kereskedő megvárja a blokk visszaigazolását, mielőtt engedélyezi a digitális termékek letöltését vagy a fizetős szolgáltatás igénybe vételét, ami azt jelenti, hogy ilyen esetekben nyugodtan van időd főzni egy kávét és visszatérni pár perc múlva, amikor a tranzakció befejeződik.

Azonban vannak olyan kereskedők is, akik nem váratnak meg a tranzakció visszaigazolásáig. Ilyenkor gyakorlatilag megelőlegezik neked a bizalmat, hogy nem próbálod meg ugyanazt a bitcoint máshol is elkölteni még a tranzakció befejezése előtt. Ez általában az alacsony értékű tranzakcióknál érvényes, ahol a csalás veszélye nem túl magas.

Mi történik, ha a bemeneti és kimeneti összegek nem egyeznek?

Mivel a bitcoinok csak a tranzakciók nyilvántartásaiként léteznek, ezért egyetlen bitcoin címhez rengeteg különböző tranzakció tartozhat. Mondjuk Zsanett két bitcoint küldött Aliznak, Fülöp hármat, Éva pedig egyet, és ezek közül mindegyik tranzakció más-más időpontokban történt.

Ezek a tranzakciók nem kerülnek automatikusan összeadásra Alíz e-pénztárcájában és lesz rajt hat bitcoin. Egyszerűen csak mint különböző tranzakciós nyilvántartások kerülnek bejegyzésre.

Amikor Alíz bitcoint akar küldeni Botondnak, az e-pénztárcája (mint például a Crypto.com mobiltárcája) az összes korábbi különböző összegű tranzakciót megpróbálja felhasználni, hogy a Botondnak szánt bitcoinok mennyiségét összeadja.

Arra is van esély, hogy Aliznak nincs pontosan olyan összegű bitcoinja más tranzakciókból, amennyit Botondnak akar küldeni. Például előfordulhat, hogy Alíz csak 1,5 bitcoint akar küldeni.

Ebben az esetben az Alíz bitcoin címén levő egyik tranzakció sem felel meg a pontos összegnek, és az összegük sem tudja a pontos értéket kiadni. Alíz nem tudja „csak úgy” kettébontani a tranzakciókat kisebb összegekre, mivel csak a tranzakció teljes összegét lehet elkölteni.

Így tehát a konkrét esetben egy teljes bejövő tranzakciót kell elküldenie, és a maradék bitcoint visszajáróként fogja megkapni.

Alíz a Zsanettől kapott két bitcoint küldi el Botondnak. Zsanett a bemenet, Botond a kimenet. De az összeg csak 1,5 bitcoin, mivel Alíz pontosan annyit akar küldeni. Így a pénztárca automatikusan két kimenetet hoz létre a tranzakciónak: 1,5 BTC Botondnak és 0,5 BTC egy új címre, ami a Botondtól járó visszajárót fogja tartalmazni.

Vannak tranzakciós költségek?

Néha, de nem mindig.

A tranzakciós költségek számításában több tényező játszik szerepet. Néhány e-pénztárcában manuálisan is beállítható a tranzakciós költség mértéke. Bármely tranzakció olyan része, amit a címzett nem kap meg vagy nem visszajáró, tranzakciós költségnek tekinthető. Ezt aztán az a szerencsés bányász kapja meg extra jutalomként, aki a tranzakciós blokkot megoldotta.

Jelenleg a legtöbb bányász díjak nélkül hajtja végre a tranzakciókat. Ahogy a blokk jutalmak csökkennek, ez egyre valószínűtlenebbé válik.

Korábban az egyik bosszantó dolog az volt, hogy a tranzakciós díjak kiszámítása bonyolult és szinte misztikus volt. Ez a protokoll többszöri frissítésének és szerves fejlődésének eredményeként alakult ki.

A bitcoin tranzakciókat feldolgozó központi szoftver frissítései megváltoztatják a tranzakciós díjak kezelését, és a lehető legalacsonyabb elfogadott díjat fogja felszámolni.

Kaphatok átvételi elismervényt?

A bitcoint nem igazán számlákra tervezték. Habár bizonyos változások várhatóak a következő 0.9 verzióban, ami a fizetések módját fogja felhasználó-barátabbá és érettebbé tenni.

A BitPay-hez hasonló fizetési szolgáltatók szintén nyújtanak olyan fejlett funkciókat, amelyek egy eredeti bitcoin tranzakció esetén nem lehetségesek, mint például az elismervények és visszaigazoló weboldalak.

Mi történik, ha csak a bitcoin egy részét szeretném elküldeni?

A bitcoin tranzakciók oszthatóak. Egy satoshi a bitcoin egy százmilliomod része, és a lehető legkisebb összeg, amit a tranzakciónak tartalmaznia kell, pontosan 5430 satoshi a bitcoin hálózaton.

Utoljára frissítve: 2020.10.23