Papíralapú bitcoin tárca készítése

A papíralapú bitcoin tárca az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb lehetőség a bitcoin biztonságos tárolására. Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk, hogy digitális érméidet hogyan tudod kinyomtatni egy papírlapra. Jelen cikkünkben kifejezetten a bitcoinra fogunk koncentrálni, de más kriptovalutáknál, például a litecoinnál, cardanónál, binance coinnál is hasonló módon történik a tárca elkészítése.

Mi az a bitcoin tárca, és miért van rá szükség?

A bitcoin tárca két kulcsból áll. Az egyik része a nyilvános kulcs, amely egy betűket és számjegyeket tartalmazó karaktersor –– ez a bitcoin címed, ennek segítségével fogadhatod a neked küldött bitcoinokat. A tárca másik része a privát kulcs. Ezt akkor kell használnod, ha te szeretnél bitcoint küldeni másoknak. Vagyis a tranzakció a te privát kulcsod és a bitcoint fogadó fél nyilvános kulcsának kombinációjából jön létre.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: a privát kulcsodat soha ne oszd meg mással, mivel a pénzedhez így illetéktelenek is hozzáférhetnek és elkölthetik azt.

papíralapú bitcointárca

A webes vagy hardveres tárcák jobban ki vannak téve a hackertámadásoknak és a billentyűleütéseket rögzítő keylogger kémprogramoknak. Digitális vagyonodnak akkor is búcsút mondhatsz, ha netán ellopnák a számítógépedet vagy tönkremegy a merevlemez. Ezzel szemben a fokozott óvatossággal használt papíralapú tárcával teljesen kizárható egy hackertámadás vagy számítógépes vírus okozta bitcoin veszteségnek a kockázata.

Mi az a papíralapú bitcoin tárca?

A papíralapú bitcoin tárca a nyilvános és titkos kulcsokat tartalmazó dokumentum. A kulcsok gyakran QR-kóddá vannak alakítva, így azok könnyen beolvashatóak és hamarabb indítható a tranzakció.

A papíralapú tárca előnye, hogy a kulcsok nem digitálisan vannak tárolva, így gyakorlatilag nullára csökken a kibertámadás esélye, illetve a számítógép meghibásodásából fakadó bármiféle probléma.

a papíralapó bitcointárca QR kódja azonos a képernyőn, appokon feltüntetett kódokkal

Amit hátrányként említhetünk, az a papír természetéből adódik: gyúlékony, a nedvességet sem bírja túl jól, a tinta pedig idővel megfakulhat. Ha elveszítenéd a papírt, amire a kulcsokat nyomtattad, sajnos a bitcoinjaidhoz sem fogsz tudni hozzáférni. Ezenfelül a papírtárcák fizikai biztonsága is alacsonyabb egyéb hardveres megoldásokhoz viszonyítva, melyek azonban jóval költségesebb tárolási megoldásnak számítanak. Ha a hardvertárcákról szeretnél többet megtudni, ide kattintva olvashatsz róluk részletesebben.

Gyakori kérdések a papíralapú bitcointárcákkal kapcsolatban

1. Egy papír tárca ugyanaz, mint a hidegtárca?

A papíralapú bitcoin tárca egy fajtája a hidegtárcáknak, hiszen a hidegtárcák azok a kriptovaluta walletek, amelyek nem rendelkeznek internethozzáféréssel. A papíralapú tárcák mellett még különböző hardvertárcák is léteznek (pl. a Ledger vagy Trezor tárcák népszerű példák), amelyek bár drágábbak, mint egy papírtárca, a legtöbb esetben biztonságosabb tárolási lehetőséget biztosítanak.

2. Biztonságos tárolási módszer a papíralapú tárcák használata?

Mivel a papír bitcoin tárcák nincsenek az internethez kapcsolódva, sok szempontból biztonságosabbnak számítanak, mint az online tárcák (pl. nincsenek kitéve hackertámadásoknak). Mindezek ellenére, ha hosszú távon szeretnénk hideg tárolást választani, akkor érdemes lehet utánanézni a hardvertárcák lehetőségeinek is; a papír ugyanis, természetéből adódóan, nagyon sérülékeny.

FONTOS: A papírtárcádról SOSE készíts fényképet, ehhez ugyanis jóval könnyebben hozzáférhetnek hackerek.

3. Minden esetben van QR-kód a papíralapú tárcákon?

A legtöbb esetben a használhatóság könnyítése miatt QR-kódot is alkot a tárcagenerátor, amit használhatsz a tranzakciók indítására vagy fogadására. De enélkül is létezhet és használható egy tárca: ebben az esetben szimplán a tárcához kapcsolódó kulcsok vannak a papírodra nyomtatva, és ezeket tudod begépelni.

Papíralapú bitcoin tárca létrehozása

És most lássuk, hogy megy ez a gyakorlatban!

 1. Bitcoin cím létrehozásához nyisd meg a böngészőben a BitAddress.org oldalt (litecoinhoz a LiteAddress.org-ot). FIGYELEM: Nagyon fontos, hogy pontosan a BitAddress.org oldalára látogass, ugyanis rengeteg scam oldalt hoztak már létre az eredeti oldal imitálására. Itt egy teljes listán összegyűjtötték ezeket.
 2. A BitAddress kérni fogja (a LiteAddress viszont nem), hogy tetszőleges szöveg begépelésével vagy a kurzor mozgatásával növeld a cím véletlenszerűségét.
 3. Ha ez megvan, látni fogsz két karakterláncot, amelyek számokból és betűkből állnak, illetve a hozzájuk tartozó QR-kódokat. Ezek a nyilvános és a privát kulcsaid. A QR-kódokat ne szkenneld be.
 4. Válaszd ki a „Paper wallet” (papírtárca) fület.
 5. Add meg, hogy hány címet akarsz létrehozni.
 6. Ha a bitcoin logót nem akarod kinyomtatni, pipáld ki a „Hide art” (grafika elrejtése) mezőt.
 7. Nyomd meg a „Generate” (előállítás) gombot.
 8. Az elkészült tárcáid nyomtatásához kattints a „Print” (nyomtatás) gombra.
 9. Válaszd ki, hogy a számítógép melyik nyomtatóra küldje a nyomtatási feladatot. Ha Chrome-ot használsz, akkor el is mentheted a fájlt PDF-ben.
 10. Jegyezd fel a nyilvános bitcoin címed vagy olvasd be a QR-kódját a telefonoddal, és már használhatod is a papíralapú bitcoin tárcádat.

A fentihez hasonló papíralapú tárcát egyes altcoinokhoz is tudsz generálni. A DASH tokenhez például pontosan ugyanezeket a lépéseket követve a https://paper.dash.org/ oldalon tudsz papírtárcát készíteni. Itt szintén nagyon figyeljetek arra, hogy csak ezt az oldalt használjátok, ugyanis a hasonló nevű phishing oldalak elterjedtek.

Biztonsági megfontolások

online biztonságA vagyonbiztonság kérdése elsőrangú szempont a papíralapú bitcoin wallet létrehozásánál és későbbi tárolásánál is.

 • Bitcoin tárcád adatait mindig kezeld bizalmasan.
 • A BitAddress és a LiteAddress is BIP38 titkosítást használ, így kétlépcsős azonosítás után férhetsz csak hozzá a papírtárcádhoz. Privát kulcsod visszafejtéséhez a jövőben is ugyanazt a weboldalt kell használnod.
 • A kémprogramok ellen úgy védheted meg magad a legbiztosabban, ha frissen telepített operációs rendszer van a gépeden. Ezt egy flash drive-ról vagy DVD-ről indított LiveCD verziójú Linux futtatásával könnyedén megoldhatod.
 • A papíralapú bitcoin tárcádhoz tartozó nyilvános és privát kulcsok generálásához nem szükséges az online kapcsolat, ezeket érdemes tehát offline módban létrehozni.
 • Még tovább növelheted a biztonságot, ha nyomtatód nincs semmilyen hálózatra kapcsolva.
 • A papíralapú tárcák generálására rengeteg phishing scam és átverés szakosodott. Ha nem a fent említett BitAddress.org-ot használjátok, minden esetben ellenőrizzétek, hogy megbízható a tárca generátor. A BitcoinPaperWallet[.]com használata például SEMMIKÉPPEN sem ajánlott.

bank deposit boxTippek a papíralapú bitcointárca biztonságos tárolásához:

 • Hogy ne érhesse pára vagy nedvesség, a papírt tedd lezárható műanyag tasakba.
 • Lamináltathatod is, így nem csak tartósabb, de vízálló is lesz.
 • Széfben tárolva fizikailag is védett helyen tudhatod a bitconjaidat.
 • Kereshetsz egy ügyvédet, akinek átadhatod papíralapú bitcoin tárcádat megőrzésre.
 • Több helyen is tárolhatod a kinyomtatott tárcád egy-egy példányát, például megbízható családtagnál vagy széfben.

Privát kulcsok exportálása altcoin tárcákból

Bármelyik kripovalutához létre lehet hozni papíralapú tárcát, még ha nem is tudsz címet generálni hozzá az altcoin weboldalán. Ugyanis az összes altcoinnak van a Bitcoin-Qt pénztárca-alkalmazásához hasonló saját verziója.

Ehhez mindössze a privát kulcsokhoz tartozó címeket kell megszerezned.

 • Válaszd ki a „Receive” (fogadás) fület, ahol a tárcáid címei vannak kilistázva.
 • Nyomj egy jobb klikket arra a címre, amit el akarsz menteni, majd másold a címet a vágólapra.
 • A „Help” (súgó) menüben válaszd ki a „Debug” ablakfület.
 • A „Console” fül alján lévő sávba írd be a dumpprivkey szót, majd két aposztróf (“) közé illeszd be a tárcád címét.

Ha ez megvan, nyomd meg az entert. A konzolban megjelenik a tárcához tartozó privát kulcs, amely az importáláshoz kell. A későbbi felhasználáshoz elmentheted az adatokat, de generálhatsz belőlük QR-kódokat is.

A tárcád adatai ettől függetlenül még a gépeden maradnak. Végleges törlésükhöz keresd meg a gépeden a C: \ Users \ [felhasználónév] \ AppData \ Roaming \ [Wallet alkalmazás neve] \ mappát, és töröld a wallet.dat fájlt.

FONTOS: Ezzel a lépéssel minden címet eltávolítasz a szoftveres tárcádból, úgyhogy előtte ne felejtsd el ellenőrizni, hogy véletlenül nem maradt-e rajtuk pénz.

Ha minden lépést végrehajtottál, már „papírod” is van arról, hogy digitális érmék tulajdonosa vagy.