ICO 101: Hogyan vegyünk ICO tokeneket? Gyakorlati útmutató

Tavaly indult be az ICO-k özönvize és idén sem lanyhult a kínálat, sorban állnak a hívogató és világot megváltó projektek. De mi is az az ICO, mik azok az ERC20 tokenek, mi a token vásárlás menete, hol tároljuk, és mire figyeljünk oda? Ezekre a kérdésekre is választ ad az ICO 101 útmutatónk.

ICO 101

Mi az az ICO?

Az ICO az Initial Coin Offering rövidítése, ami elsődleges token kibocsátást jelent. A kifejezés a részvénypiacon használatos kifejezésből, az IPO-ból (Initial Public Offering) ered, ami kezdeti nyilvános kibocsátást, részvénykibocsátást jelent. Az IPO során vagyis amikor az adott céget bevezetik a tőzsdére, akkor lehetővé teszik a befektetőknek a részvények egy adott hányadának a megvásárlását. Az IPO célja, hogy a részvények értékesítésével tőkét kapjon a cég a nyilvánosság bevonásán keresztül, amit a működésre és fejlesztésre fordítanak.

Az ICO ezzel szemben nem részvényt, hanem kriptopénzt vagy tokent árul. A kettő közötti különbség lényegében annyi, hogy a tokenek a csereeszközön kívül más funkcióikkal is rendelkezhetnek (utility token), például szolgáltatásokért fizethetünk vele az adott kriptoprojektben.

Az ICO-k nem a való világ tőzsdéin, hanem a blokkláncon keresztül kerülnek kibocsátásra a kripto startup jóvoltából, ami nem szabályozott keretek között zajlik (azaz, az országok többségének még nincs szabályozása rá), így senki engedélyét nem kell kikérni, semmilyen hatóság nem vizsgálja felül, azonban ha bármi félresikerül, úszik a befektetők pénze vagy akár a kriptovállalkozóé is.

Egy kripto startup némi tech tudással felfegyverkezve, de viszonylag egyszerűen létrehozhatja saját kriptopénzét vagy tokenjét, amelyet ICO token értékesítés keretében értékesít, ennek segítségével összegyűjtve a projekt beindításához szükséges összeget, vagy kiegészítve a meglévő pénzügyi alapokat.

ico-chart
2017-es top lista a legnagyobb pénzeket összegyűjtő ICO-król, forrás: Autonomous NEXT analysis

Ethereum token vásárlás

Az ICO-k jelentős része az Ethereum blokkláncát használja, az ezeken létrehozott tokenek gyűjtőneve az ERC20, ami lényegében a hálózat szabványa. Hogy miért pont az Ethereum blokkláncát? Főként az okos szerződések miatt, valamint mert nagyon egyszerű. Kis keresgéléssel weboldalak tömegét találhatjuk meg a neten, amelyek bemutatják, pontosan milyen kódokkal építhetünk virtuális tokent az Ethereum hálózaton és már készül az útmutató saját token létrehozása témában a Bitcoin Bázisnál is.

Mielőtt bármit is vásárolunk, meg kell nézni, hogy az adott ICO melyik blokkláncot használja. Ha az Ethereumét vagyis ERC20 token, akkor helyben vagyunk és ethereum-alapú pénztárcát tudunk használni, sőt kénytelenek vagyunk, mivel az ICO-knak nincs saját pénztárcája, főleg a kezdeti időszakban.

Egy ICO token megvásárlása három részletben zajlik:

1. Ethereumot (ETH) vásárolunk kriptováltótól.
2. Az ethert a váltótól a pénztárcánkba küldjük.
3. Átutaljuk az ethert a pénztárcánkból az ICO token címére.

Hol tudok Ethereumot venni?

Ethereumot szinte bármelyik centralizált kriptopénz tőzsdén tudsz venni bankkártyával. A bitcoin kapcsán már bemutattuk hogyan működik a vásárlás menete, az Ethereum esetén ugyanezeket a cikkben leírt lépeseket kell követni.

Mi az az ERC?

Először írnunk kell az ERC Ethereum tokenszabványról. Az ERC tehát az Ethereumon létrehozott tokenek gyűjtőneve. Az ERC az Ethereum Request for Comments rövidítése és az Ethereum fejlesztői írják. A memorandumok módszereket, kutatásokat, innovációkat és viselkedésmódokat tartalmaznak a hálózat ökoszisztémáját érintően és az ezzel kapcsolatos javaslatokból születnek a szabványok és a tokenek mindegyike ezekhez a szabályokhoz igazodnak.

A legelterjedtebb szabvány az ERC20. Mindegyik okos szerződés végrehajtja az ERC20-ban foglaltakat, így alapértelmezésben bármelyik kriptováltóra fel lehet ezeket listázni különösebb technikai beavatkozás nélkül. Legfontosabb előnye, hogy bármely alkalmazás vagy más okos szerződések is szabályos módon kapcsolatba léphetnek a tokennel anélkül hogy szükséges lenne a token részleteinek bővebb ismerete. A szabályok rendszere tehát egy egységes és összehangolt működést biztosít az Ethereum hálózatán résztvevő tokeneknek.

Bányássz ethereumot a Hashflare-n.

Az ERC20-on kívül más szabványok is kialakulóban vannak. Az ERC223 az ERC20 néhány hiányosságát hivatott fixálni, ez azonban egyelőre még csak a javaslati stádiumban tart. Ennek lényege, hogy kevesebb gas-t fogyasztana (a gas-ról a későbbiekben) és kiküszöbölné a véletlenül elvesztett tokenek problémáját.

Szintén még csak javaslat az ERC721 szabvány, amelynek lényege a nem helyettesíthető tokenek létrehozása. Az ERC20 és ERC233 szabványában a tokenek helyettesíthetőek, azaz a token egy adott egysége egyenlő egy másik egységével. Ez megkönnyíti a tokenekkel való kereskedést, mivel a token kínálat egyformán kezelhető.

Vannak azonban olyan esetek, ahol olyan tokenekre van szükség, amely nem egyformák és amelyeket a platformon belül lehet használni, extra paraméterekkel ellátva és más árat megállapítva hozzá, ezt hivatott megoldani az ERC721.

ERC20 kompatibilis pénztárcák

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a sima ETH wallet nem minden esetben kompatibilis az ERC szabványokkal. Azaz, mikor ethereumért tokenbe fektetsz, és az ICO után kifizetésre kerül a tárcádba a token, annak ERC20 kompatibilisnek kell lennie. Hatalmas a választék, vannak webes, szoftveres és okostelefonos pénztárcák is. Ezek mindegyike kompatibilis az ERC20 tokenekkel. A legismertebbek a következők:

MyEtherWallet

Az egyik legnépszerűbb ERC20 pénztárca a MyEtherWallet (MEW) és azon keresztül bemutatjuk hogyan tudtok ICO tokent vásárolni.

Fontos tudnivaló, hogy a MEW nem bábáskodik pénzeink felett, tehát nem fagyaszthatja be, nem tilthatja le, de nem is pótolja, ha ellopják. A pénztárca egy olyan interfész, amelynek segítségével lecsekkolhatjuk számlánkat és tranzakciókat bonyolíthatunk le, a pénzek azonban a blokkláncon tartózkodnak, nem a pénztárcában.

A MEW nem tárolja a privát kulcsokat sem szerverein, a hackertámadások ezért úgy tudnak bekövetkezni, ha például a támadók eltérítik más szerverre a weboldalt, így tudják megszerezni privát kulcsainkat és tudnak belépni, valamint lopni számláinkról. Ha a támadás során és annak elhárításáig nem léptünk be pénztárcánkba, akkor pénzeink érintetlenek maradnak.

Az oldalra fellépve a MyEtherWallet figyelmeztetések tömkelegével üdvözli a kedves felhasználót, amit mindenképpen érdemes elolvasni.

mew

A MEW-nél nem kell regisztrálni, nincs felhasználói név, sem jelszó, hanem publikus és privát kulcsokkal operál, amik számok és betűk sorozata a titkosítás és anonimitás jegyében.

A Create New Wallet-re ráklikkelve létrehozunk egy pénztárcát, amihez egy erős jelszót érdemes kitalálni és azt leírni/menteni biztonságos helyekre. Annyi pénztárcát kreálhatunk, amennyit csak akarunk, a határ a csillagos ég.

mew token vásárlás

Ezután lementjük a Keystore File-t.

mew

És aztán megkapjuk a Private Key-t, ami a privát kulcsunk és szintén el kell menteni.

mew

Mind a Keystore File és a Private key titkos, nagyon kell rá vigyáznunk, senkivel nem szabad megosztanunk és ajánlott több helyen biztonságosan tárolni (hardveres pénztárcára/USB-re másolni), valamint ki is nyomtathatjuk. Ha elveszítjük, kiadjuk másoknak, vagy rosszul mentjük le, akkor onnan nincs visszatérés és a MEW-et sem bombázhatjuk panaszos e-mailekkel ez ügyben.

Több lehetőséget is kínál a MEW a pénztárcába való belépéshez (Unlock your wallet), privát kulccsal, vagy a keystore fájlon keresztül, és kompatibilis a hardveres pénztárcákkal is.

mew

A belépés után megkapjuk publikus címünket (Account Address vagy más néven Public Key – nyilvános kulcs), ezt adjuk meg a tokenek küldéséhez és fogadásához. A publikus cím tehát nyilvános, de névtelen, vagyis bárki láthatja a blokkláncon, hogy mi van az adott számlán, de azt senki nem tudja, hogy kihez tartozik.

mew token vásárlás

Kész is van a pénztárcánk. Következő lépés az Ethereum megvásárlása amit a korábban említett váltóktól (lásd a Hol tudok Ethereumot venni? fejezetet feljebb) meg lehet venni és onnan a MEW publikus címünkre küldeni.

Miután megérkezett az ETH, indulhat a vásárlás. Az adott ICO oldalán eligazítást találunk a szükséges információkról, így a címről, amelyre küldjük az ETH-t, a minimum befektetés összegéről és az ajánlott gas értékről.

mew
Példa egy ICO vásár infóiról: cím, tokenek száma ETH-ban, gas limit, minimum és maximum befektetés összege

Következő lépés, hogy a MEW pénztárcánkból elküldjük a vásárlásra szánt ethert az ICO által megadott címre (To Address), a tranzakcióhoz a Send ether & tokens funkciót kell használni.

mew

Mi az gas és gas limit?

A gas az ethereumos tranzakciók üzemanyaga. Minden egyes tranzakció elfogyaszt egy kis mennyiségű üzemanyagot vagyis gas-t. A gas-t etherben fizetjük és mennyisége függ a tranzakció összetettségétől, tehát változó értékről van szó. A gwei a gas egysége.

A gas-ra oda kell figyelni, mert ha túl alacsonyan állítjuk be, a tranzakció nem hajtódik végre és el is úszhat az erre szánt etherünk és újra kell kezdeni az egészet, vagy rengeteget kell várni mire végrehajtódik. A gas limit tehát az az érték, amely megmutatja, mennyi a minimum üzemanyag a tranzakció sikeres lebonyolításához.

Ha nincs gas info az ICO oldalán, akkor a MEW oldalán valamint különböző weboldalakon tájékozódhatunk az aktuális és ajánlott üzemanyag árakról.

mew token vásárlás
MEW gas/gwei info

A gas értékének helyes megadásához az ethereumos blokklánc-szkennelő oldalak is segítséget nyújthatnak. Itt ugyanis meg tudjuk nézni, hogy a miénkhez hasonló tranzakciók mennyi gas-t használtak a művelet sikeres elvégzéshez és ennek alapján állítjuk be az értéket. A legismertebb blokklánc figyelő oldal az Etherscan. Ha tehát például 0.5 ETH-t szeretnénk küldeni valahova, akkor keresünk egy ilyen tranzakciót és ott látható, hogy az pontosan mennyi üzemanyagba került.

Egy sikeres (success) tranzakció pedig így néz ki:

etherscan
Forrás: Etherscan

És egy sikertelené (fail), mert nem volt elég az üzemanyag (out of gas):

mew - ICO útmutató kezdőknek: Az ICO tokenvásárlás menete
Forrás: Medium

A szkennelő oldalakon továbbá lecsekkolhatjuk fiókunk aktuális állapotát, ami azért hasznos, mert nem szükséges a pénztárcákba ki-be lépkedni, csakhogy egy pillantást vehessünk pénzügyeinkre. Egyszerűen beütjük a nyilvános kulcsunkat a keresőbe és már látjuk is számlánkat.

A MEW pénztárcáján keresztül is elérjük az Etherscant, erre közvetlen link vezet.

Mikor érkezik meg a tokenem?

Miután mindent elrendeztünk, indulhat a pénz küldése az ICO címére és ezzel létre is jött a vásárlás. A tokenek nem azonnal, hanem általában közvetlenül a vásár lezárulása után kerülnek tulajdonosaikhoz, de erről pontos információt az ICO weboldalán vagy közösségi médiumaikon találhatunk. Ha megtörtént a szórás, akkor vagy a szkennelő oldalakon, vagy a pénztárcánkba belépve leellenőrizhetjük hogy megérkezett-e.

A pénztárca esetében külön beállítás van arra, hogy egyáltalán lássuk tokenjeiket. A Token Balance-nál rejlik a megoldás a Show All Tokens-re rákattintva.

mew

Ha még mindig nem látjuk, akkor az Add Custom Token funkciót kell használni és megadni a szükséges adatokat, ezt az információt szintén az adott ICO weboldalán vagy közösségi oldalain találjuk meg.

mew

Figyelmeztetés!

Ha pedig még így sem látjuk tokenjeinket, akkor nagy eséllyel nem is fogjuk és vélhetően csalók vagy amatőrök állnak az ígéretesnek hangzó projekt mögött. Az ilyen esetek megelőzésére ajánlott az alapos kutatás mielőtt pénzt küldünk bármilyen ICO-s projekthez. Amennyiben kétesnek tűnő ICO projektre bukkantok, bátran jelezzétek az [email protected] e-mail címen vagy írjatok Ránk Facebookon és segítünk kideríteni a valóságot. A Bitcoin Bázis csapatának tagjai több sikeres ICO projektben vettek részt és örömmel megosszák tapasztalataikat veletek is. Alapszabályként kijelenthető, hogy fontos elolvasni a fehér könyvet, megnézni az alapítók profiljait, milyen szakmai tapasztalattal rendelkeznek, vannak-e támogatók, mi zajlik a közösségi oldalakon, van-e működő és épkézláb termék, ha nincs, akkor érdemes végiggondolni, hogy van-e értelme az ötletnek, lesz-e rá kereslet, kik a versenytársak és ők hol tartanak és így tovább. Az ICO-k nagy része több éves projekt, tehát a befektető lényegében egy ötletbe invesztál – amennyiben nincs kész termék vagy szolgáltatás, erre pedig kevés a példa.

Mi történik az ICO után?

A tokenek a vásár után elkezdenek megjelenni a különböző kriptováltókon, innentől tehát vehetünk akár többet is vagy eladhatjuk és vehetünk belőle más kriptopénzt, így akár bitcoint is.

Az ICO után a tokenek általában kisebb váltókon jelennek meg először (például Etherdelta, IDEX) és csak később a nagyokon (például Binance). A Cryptopia és a YoBit váltó híres arról, hogy rengeteg tokent listáz már azonnal az ICO lefutása után. Ennek oka, hogy a nagyokhoz való bekerülés drága mulatság, rengeteg feltételnek meg kell felelniük, valamint azokat részesítik előnyben, amelyek jelentős kereskedési volumennel rendelkeznek, vagyis nagy a kereslet irántuk.

A tokenek árát a kereskedés megindulása után rengeteg tényező befolyásolja a továbbiakban, így a kereslet, a projekt alakulása, partnerkapcsolatok ismert cégekkel, hogy mennyi token van forgalomban, valós hírek és rémhírek, érdemes tehát figyelemmel követni, hogyan is alakul befektetésünk jövője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük