Hogyan bányásszunk ethert?

Most, hogy már tudsz a bányászat (mining) és az Ethereum kapcsolatáról, talán arra is kíváncsi vagy, mi kell ahhoz, hogy magad is ethert bányászhass!

Akkor tehát, hogyan bányásszunk ethert?

Még egyszer, jelenleg a bányászat az, ami összefogja az Ethereum decentralizált ‘alkalmazás boltját’ azzal, hogy a hálózaton futó bármelyik alkalmazáson (dApp) történt változtatáshoz biztosítja a szükséges kapacitást.

Vegyük például az Ethereumot bemutató cikkben felvázolt online jegyzetfüzetet vagy noteszt. A hálózat nem lenne képes megfelelő számítási kapacitás nélkül feldolgozni az olyan változtatásokat, mint egy bejegyzés hozzáadása, szerkesztése vagy törlése.

Az ethert bányász számítógépek sorát állítja csatasorba azért, hogy azok kriptográfiai feladványokat oldjanak meg mások előtt, ehhez pedig rengeteg számítási problémát kell megoldaniuk, míg valaki ténylegesen elnyer egy mennyiséget.

A kriptovalutáknál használt nyitott blokkláncok jellegzetessége, hogy elméletben mindenki megteheti, hogy kriptográfiai feladványok megoldására saját számítógépeket állít be, vagyis nekiállhat maga is “bányászni”.

A bökkenő, hogy a fő nyilvános blokkláncoknál az ilyen bányászat idővel egyre több energiát és kapacitást igényel.

Mára a gyengébb hardverrel bíró felhasználóknak vajmi kevés esélye van ebben a versenyben, de ez persze nem kell, hogy elrettentse azokat, akik inkább hobbiként tekintenek a dologra vagy lelkesedésből csatlakoznak a projekthez.

A hardver kiválasztása a bányászathoz

Mielőtt fejest ugranál a bányászatba, le kell szögezni, hogy olyan specifikus hardverre lesz szükséged, amit teljes időben ether bányászatra használnál.

A bányászhardvereknek két fő típusa van: CPU-k és az un. GPU-k. Egy GPU-val, grafikai processzorral gyorsabban megy a hash feladványok megtippelése. Ezen sorok írásakor az ethert bányászóknál már csak egy megfelelő GPU jöhet szóba.

A megfelelő GPU kiválasztása során több szempontot is érdemes figyelembe venni. Rengeteg tanácsra lehet bukkanni a weben is, hogy a hash arány, az áramfogyasztás és fogyasztói ár alapján melyik felel meg neked a legjobban. Érdemes beállítani egy külön bányászgépet, amibe több GPU is bele van építve, és amit akár egy hétig is eltart összerakni.

Vannak olyan bányászkalkulátorok, amik a valószínű elnyert mennyiséget mutatják egy adott hash arány mellett, valamint azt, hogy egy setup az áramköltséget is figyelembe véve képes-e nyereséget termelni.

A bitcoinnal szemben azonban még nem érhetőek el külön az Ethereumra tervezett, gyors és erőteljes ASIC chipek.

A szoftver telepítése

A bányászhardver összeállítása után a következő lépés egy Ethereum kliens telepítése. Egy bányásznak a hálózathoz való csatlakozáshoz telepíteni kell egy klienst.

A parancssor felületét ismerő programozók telepíthetik a Geth-et, ami egy ‘Go’ programozási nyelven írt Ethereum csomópontot (node) futtat, vagy bármilyen mást a számos kliens közül.

A Geth itt is letölthető. A neked megfelelő klienst az operációs rendszer alapján választhatod ki (Windows, Mac OS, vagy Linux). A klienst ezután csak ki kell csomagolni és futtatni.

A telepítést követően a csomópontod már tud kommunikálni más, az Ethereum hálózatára kapcsolódott csomópontokkal. Az ether bányászata mellett a csomópont egy felületet is kínál a saját okos szerződéseid létrehozására és a parancssoron keresztül tranzakciók küldésére

Tesztelés a “garázsban”

Lehetőség van arra is, hogy a saját privát hálózatodon teszt módban ethert bányásszál vagy okos szerződésekkel, decentralizált alkalmazásokkal kísérletezzél (ezekhez a hálózaton már tokenekre lenne szükség).

A magánhálós bányászatnak nincs különleges hardverigénye, csak egy személyi számítógépre és egy telepített Geth vagy másmilyen kliensre. Na persze az így bányászott ether nem használható fel a publikus hálózaton.

A teszthálózat felállításáról és a bányászat módjáról többet is megtudhatsz itt.

Az Ethminer

Ha igazi etherre fáj a fogad, akkor szükséged lesz egy dedikált bányászszoftverre.

Ha már van egy futó kliensed, a csomópontod a hálózat része, akkor válik elérhető számodra az Ethminer bányászprogram. Itt megtalálod a Windows verziódnak megfelelő útmutatót, illetve elérhető több GPU bányászati útmutató is az egyéb operációs rendszerekhez.

Ha túl vagy a telepítésen, a csomópontod ettől kezdve hivatalosan is részt vesz az Ethereum hálózat fenntartásában. Ha a fentiekről még részletesebb útmutatóra lenne szükséged, kérünk, keresd fel az Ethereum hivatalos oldalát.

Bekerülés egy bányászbrigádba (mining pool)

A helyzet az, hogy magadban aligha leszel képes ethert bányászni.

Ezért van az, hogy több bányász összekapcsolja az eszközeik számítási kapacitását, hogy együtt jobbak legyenek az esélyeik a kriptográfiai feladványok megfejtésére és ezáltal az ether bányászására. Egy bizonyos mennyiség összeszedése után ezek a bányászok osztoznak a nyereségen aszerint, hogy ki mennyi erőforrást adott a közösbe.

Egy ilyen csoporthoz való csatlakozásnál több dolgot is érdemes figyelembe venni. Ezek a brigádok nem feltétlen állandóak, a közös számítási kapacitás nagysága és így “kifizetéskor” az egy fő jutó ethermennyiség is változhat. De az egyes “bányászbrigádok” (mining pool) tagkifizetési módjai is különbözhetnek. A csatlakozáshoz általában át kell esni egy webes feliratkozási procedúrán, mielőtt az ember célhardvere, rajta a klienssel és a bányászprogrammal, nekiállhat dolgozni.

Arról se szabad elfeledkezni, hogy az ethert vagy más kripto-fizetőeszközt bányászók világában bármikor bekövetkezhetnek viharos változások. A ma még hasznos “munkaszerszámok” jövőre már elavulhatnak. Bányászcsoportok bukhatnak el, miközben mások lépnek a helyükre, vagyis érdemes folyamatosan szemmel tartani a szektor eseményeit és trendjeit.