Blokklánc, ethereum, altcoin és bitcoin szójegyzék

Ha komolyabban szeretnél foglalkozni a bitcoinnal, ethereummal, altcoinokkal, blokklánc technológiával és biztosabb kézzel irányítani kereskedéseid kimenetelét, nem árt tisztában lenned a virtuális valuták világában használatos kifejezésekkel. Az alábbi kriptovaluta szójegyzék ebben nyújt segítséget.

51%-os támadás (51% attack)Az a teoretikus állapot, amikor a teljes hálózati bányászkapacitás 51%-a egyetlen bányász vagy bányászcsoport kezébe kerül/felügyeli. A támadó így gyakorlatilag képes átvenni az irányítást a rendszer felett: hamis tranzakciókat indíthat, tranzakciók jóváhagyását tilthatja meg, egyazon összeget többször is elkölthet, illetve megakadályozhatja újabb érvényes blokkok létrehozását.

Airdrop

Olyan marketingkampány, ahol a kriptovalutát ingyen vagy különböző könnyen teljesíthető feladatokért cserébe osszák szét a közösség tagjai között. Két fő célt szolgálhat egy airdrop-kampány: a coin népszerűségnek növelése és/vagy a felhasználóbázis növelése. Az airdrop tokenosztás lehet egy adott közösségi feladat teljesítésének jutalma (pl. bejegyzés megosztása Facebookon) vagy ingyenes osztás.

Aláírás

A kriptografikus aláírás egy matematikai mechanizmus, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a tulajdonjog igazolását. A bitcoin esetében a bitcoin pénztárca és a hozzá tartozó privát kulcs(ok) egyfajta matematikai varázslat révén kapcsolódnak össze. Miközben a Bitcoin szoftvere egy tranzakciót ír alá a megfelelő privát kulcs segítségével, a teljes hálózat számára látható, hogy az aláírás megegyezik az elköltött bitcoinokkal. Ugyanakkor lehetetlen kitalálni egy felhasználó privát kulcsát, ily módon pedig ellopni nehezen megszerzett bitcoinjait.

Algoritmus

Matematikai utasítások számítógépes szoftverbe kódolása és azok kivitelezése egy meghatározott eredmény elérése érdekében.

Altcoin

A bitcoinon kívüli kriptovaluták összefoglaló neve. Az altcoinok közé tartozik például az Ethereum, a Litecoin, Jesus Coin, Tron, EOS, Binance Coin stb.

AML

Az AML az angol Anti-Money Laundering, azaz a pénzmosás elleni küzdelem szavainak kezdőbetűiből összeálló mozaikszó. Különféle technikákkal igyekszik leleplezni az illegális tevékenységből származó bevételek legálisként való feltüntetését. A felderítés történhet jogi vagy technikai úton. A hatóságok gyakran alkalmaznak AML-módszereket a bitcoin hálózatában is.

Arbitrázs

Egy kriptovaluta több tőzsdén is kereskedhető egyazon időben, ami változatos vételi és ajánlati árfolyamokon történik. Az arbitrázs azt a folyamatot írja le, mikor a kereskedő megveszi egy tőzsdén a kriptovalutát, majd eladja egy másikon így realizálva árfolyam nyereséget.

Árva blokk

Olyan blokk, amely nem eleme az érvényes blokkláncnak, hanem egy korábbi, időközben elvetett forkolás része volt.

ASIC

Az ASIC egy alkalmazásspecifikus integrált áramkör-technológiával (Application Specific Integrated Circuit) készült nagy teljesítményű szilikonchip, amelyet kifejezetten bitcoin bányászati célra építettek. Gyakran használják az SHA256-os kódolású bitcoinok bányászásához.

ASIC bányászgép (ASIC miner)

ASIC-chipet tartalmazó hardver, amely bitcoin bányászatra lett tervezve. Többféle formában létezik a hátlapba csatlakoztathatótól kezdve az USB-kimenettel rendelkező eszközön át az összes szoftverrel felszerelt komplett számítógépig, amely wifin vagy ethernet-kábelen kapcsolódik a hálózathoz.

Atomcsere (Atomic swap)

A kriptovaluták költséghatékony és közvetlen átváltása piaci áron anélkül, hogy meg kellene venni vagy el kellene adni azt.

Banki átutalás

Olyan elektronikus (készpénz nélküli) fizetési mód, mely során a bankot megbízzuk egy meghatározott összeg elküldésével.

Bányászat

A Bitcoin bányászat folyamata során a számítógép hardverét matematikai műveletek elvégzésére használjuk, a bitcoin-hálózat tranzakcióinak visszaigazolására és a biztonság növelésére. Szolgálatuk jutalmaként a bányászok az általuk visszaigazolt tranzakciókért tranzakciós díjakat szedhetnek, valamint újonnan létrehozott bitcoinokhoz juthatnak.

Bányásztársulás (Pooling)

Több bányász szövetsége, melynek lényege, hogy a sikeresen hitelesített blokkokért szerzett díjakat a társulók elosztják egymás között. Így egyénileg kevesebbet kapnak ugyan egy-egy blokkért, viszont gyakrabban juthatnak bevételhez.

Bemenet (Input)

A bitcoin-tranzakció egyik információs eleme. Azt a címet mutatja, hogy honnan érkezett a bitcoin.

Bitcoin

A kriptovaluták ősatyja. 2008-ban hozta létre egy anonim csoport vagy személy, Szatosi Nakamoto. Peer-to-peer direkt tranzakciós megoldás, az első kereskedelmi értelemben sikeres decentralizált elektronikus pénzrendszer és értékőrző.

Bitcoin árindex (Bitcoin Price Index, BPI)

Az árindex az infláció jelzésére szolgáló indexszám. A Bitcoin Bázis weboldalán figyelemmel kísérheted a virtuális valuta árfolyam változásait.

Bitcoin ATM

Olyan bankautomata, amelyből készpénz ellenében bitcoint lehet vásárolni. BTM-nek vagy Bitcoin AVMS-nek is szokták nevezni. Több ATM-gyártónak is vannak bitcoin-automatái, ezek közül némelyiknél nem csak vásárolni, de eladni is lehet bitcoint. A Coin ATM Radar weboldalán megnézheted, hogy hol találhatók bitcoin ATM-ek.

Bitcoin befektetői alap (Bitcoin Investment Trust)

A világ első, nyilvánosan forgalomba hozott bitcoin befektetői alapja. Lényege, hogy a befektetők oly módon invesztálhatnak a bitcoin piacába, hogy nem kell személyesen foglalkozniuk tényleges bitcoin vétellel, eladással vagy tárolással.

Bitcoin bizalmi mutató (Bitcoin Sentiment Index, BSI)

A bitcoin bizalmi mutató azt méri, hogy a felhasználók a virtuális valuta értékének növekedését vagy csökkenését várják-e az adott napon.

Bitcoin cím (Address)

A bitcoin és altcoin címek a hálózaton belüli tranzakciók indítására és fogadására szolgál. Lényegében egy betűket és számjegyeket tartalmazó karaktersor, de QR-kód formájában is találkozhatsz vele. A bitcoin cím egy titkos/nyilvános ECDSA kulcspár nyilvános felének 160 bites hashe, melyet tranzakciók hitelesítésénél használunk. (Lásd még: Nyilvános kulcs)

Bitcoin pénztárca

A Bitcoin-pénztárca azoknak a privát kulcsoknak a tárolására szolgál, amelyekkel a felhasználó hozzáférhet a Bitcoin címéhez és elköltheti a pénzt. Többfajta tárcatípus létezik. A leggyakrabban használt öt típus: a számítógépes, a mobiltelefonos, a webes, a papíralapú és a hardveres.

Bitcoin piaci potenciál mutató (Bitcoin Market Potential Index, BMPI)

A piaci potenciál mutató a bitcoin piacon való értékesítésének lehetőségét jelzi. Rangsorolja, hogy a vizsgált 177 ország közül melyekben a leginkább értékesíthető és versenyképes a bitcoin.

BitPay

A BitPay vállalatoknak és jótékonysági szervezeteknek nyújt harmadik feles fizetési szolgáltatást.

BitStamp

A BitStamp volt a kriptovaluták egyik legjelentősebb tőzsdéje, 2020-ra már megkopott a nagysága.

Blokklánc (Blockchain)

A blokklánc az eddig kibányászott blokkok közös tranzakció-adatbázisa. A manipulálhatóság kizárása érdekében minden adatblokk hashe az előtte lévő hasht is tartalmazza.

Létezik egy Blockchain nevű vállalat is, amely többek közt hosztol egy webalapú bitcoin tárcát is.

BTC

A bitcoin rövidítése. A hivatalos ISO-kódja XBT, de a BTC is legalább annyira elterjedt.

Circle

Online tárca-szolgáltatást is nyújtó tőzsde. A Circle segítségével bárhonnan vásárolható, küldhető, fogadható és tárolható bitcoin. Jelenleg csak amerikai felhasználók köthetnek hozzá bankszámlát, de hitelkártyát és betéti kártyát más országok állampolgárai is igényelhetnek.

Címek

Minden kriptopénznek egyedi címe van amivel meghatározható, hogy hol helyezkedik el a blokkláncon. Ez az a cím vagy más szóval hely, ahol az érme tulajdonjoga tárolásra kerül és minden változás itt kerül rögzítésre amikor tranzakció történik. A címek kriptovalutánként különböznek, de általában több mint 30 karakterből álló karakterláncok.

Coin age

A coin age egy könnyen meghatározható érték, amely már a bitcoin készítői számára is ismert volt, de ők csak tranzakciók rangsorolására használták. Kiszámításához a rendelkezésre álló pénz mennyiségét kell megszorozni annyival, amennyi ideje az rendelkezésre áll. Ha a bitcoint a tulajdonosa elkölti, vele együtt a coin age is eltűnik. A könnyebb meghatározhatóság végett a tranzakciók időbélyeg mezővel lettek kiegészítve.

Coinbase

A blokk első tranzakciójának címe. Ezt maga a bányász használja, ezen fogadja a blokk legenerálásáért járó jutalmát.

Coinbase névvel létezik egy világszerte elérhető integrált bitcoin-tárca is. Az amerikai és európai felhasználók bitcoint vehetnek a szolgáltatáson keresztül.

CPU

Angolul Central Processing Unit, azaz központi feldolgozó egység, processzor, a számítógép „agya”. Kezdetben ezzel végezték a bitcoin-tranzakciók hashelését, ma már fejlettebb technológiával történik mindez. Altcoin-tranzakciók hashelésére azonban még ma is gyakran használják.

Csaptelep (Faucet)

A bitcoin-csaptelepek olyan weboldalak, ahol ingyen juthatunk hozzá már korábban kibányászott bitcoinokhoz. Célja a bitcoin iránt való érdeklődés felkeltése. Ezt a technikát először egy altcoin elindításánál használták.

Defláció

Az inflációval ellentétes folyamat, az árszínvonal tartós csökkenését jelenti. Defláció, azaz negatív pénzromlás esetén növekszik a pénz vásárlóereje, valamint a likviditásigény. A deflációt rendszerint a pénzhiány váltja ki. Az árszínvonal csökkenése azonban nem feltétlenül pozitív gazdasági jelenség: ha a pénz vásárlóereje egyre nő, mindenki inkább a megtakarításait fogja növelni egy nagyobb jövőbeni fogyasztás reményében. Idilli állapotnak tűnik, de legtöbbször valami rendellenesre utal a gazdaságban.

Dupla költés (Double spending)

Amennyiben egy tisztességtelen felhasználó kísérletet tesz a bitcoinjai két címzett számára való elköltésére, akkor dupla költés esete áll fent. A bitcoin bányászat és a blokklánc biztosítja a hálózat konszenzusát azzal kapcsolatban, hogy a két tranzakció közül melyik igazolható vissza és tekintető érvényesnek.

„Dust” tranzakció

Nagyon alacsony összegű tranzakció, amelynek nincs valódi pénzügyi értéke, mégis helyet foglal el a blokkláncban. A bitcoin fejlesztői folyamatosan próbálják kiszűrni ezeket a tranzakciókat, például a minimálisan küldhető bitcoin összeg megszabásával.

ECDSA

A bitcoin aláírás algoritmusának része, az angol Elliptic Curve Digital Signature Algorithm rövidítése. Jelentése: elliptikus görbén alapuló digitális aláírás.

Elévülés

Ha egy bitcoin blokkot sikerül hashelni, a továbbiakban nincs értelme, hogy a többi bányász ugyanannak a blokknak a hashelésével próbálkozzon, hiszen az már elévült. Jutalom nélkül, feleslegesen dolgoznának vele. A bányásztársulások arra használják az „elévülés” kifejezést, hogy a feladatnak hány százalékát fejezték már be.

Elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás (Distributed Denial of Service, DDoS)

Egy informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása, helyes működési módjától való eltérítése. A támadás egy meghatározott alkalmazás, operációs rendszer ismert gyengeségeit, vagy valamilyen speciális protokoll tulajdonságait (gyengéit) támadja meg. Célja, hogy az alkalmazás, vagy rendszer elérésére feljogosított felhasználókat megakadályozza a számukra fontos információk, a számítógép-rendszer vagy akár a számítógép-hálózat elérésében. A támadás eredményeképpen a rendszer nagyon lelassul, elérhetetlenné válik, esetleg össze is omolhat. A lényege, hogy lehetőség szerint megakadályozza a célgép elérését. A bitcoin rendszer ellen gyakran intéznek DDoS- támadásokat.

Fehér könyv (Whitepaper)

A Fehér könyvet Satoshi Nakamoto írta és tette közzé a Cryptography Mailing Listen 2008-ban. Érdemes elolvasni, mert Nakamoto részletesen ismerteti benne a bitcoin működési elvét és a peer-to-peer hálózat felépítését. Ezt követően 2009-ben adta ki a bitcoin kliensprogramjának első verzióját.

FinCEN

A Financial Crimes Enforcement Network rövidítése, amely az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Pénzügyi Bűncselekmények Elleni Végrehajtó Hálózata. A FinCEN igyekszik segítséget nyújtani a virtuális fizetőeszközök legitimálásában, illetve egy velük kapcsolatos mérsékelt szabályozás kialakításában.

Forkolás

Elágazás létrehozása a blokkláncban. Történhet rossz szándékkal (lásd: 51%-os támadás) vagy véletlenül (ha például hiba van a rendszerben), de a bitcoin vagy más altcoin fejlesztői is forkolhatják a blokkláncot, amikor új funkciókkal bővítik a klienst. A forkolás akkor sikeres, ha ez lesz a blokklánc leghosszabb érvényes ága.

FPGA

A Field Programmable Gate Array rövidítése, a felhasználás helyén programozható logikai kapumátrix. Ez egy olyan félvezető eszköz, amelyik logikai blokkoknak nevezett programozható logikai komponenseket és programozható összeköttetéseket tartalmaz. Bitcoin bányászathoz használják, az ASIC-chipeknél jóval olcsóbb, viszont lassabb is.

Gigahash/másodperc

A bányászgépek számítási teljesítményének mérőszáma.

GPU

A Graphics Processing Unit (röviden a GPU) magyarul grafikai processzor; a grafikus vezérlőkártya központi egysége, amely az összetett grafikus műveletek elvégzéséért felelős. A bitcoin-bányászatban a kriptográfiai számítások elvégzéséhez használjuk.

Hálózatba kapcsolt számítógép (Node)

A bitcoin hálózatára csatlakoztatott számítógép, amely egy kliensprogramon keresztül végzi a tranzakciókat (lásd: kliensprogram). A bitcoin hivatalos oldalán bővebben is olvashatsz a node-okról.

Hash

Az a matematikai eljárás, amellyel bármilyen hosszúságú adatot adott hosszúságra képezhetünk le. A hash-funkciónak két fontos tulajdonsága van: a végeredményből nehéz megállapítani a bemeneti információt, továbbá a bemeneti adat legapróbb megváltoztatása is teljesen más kimeneti értéket eredményez.

Hash-arány

A bitcoin-hálózat számítási sebességének mérési egysége.

Infláció

Az infláció tartós árszínvonal-emelkedés, a pénz vásárlóerejének romlása. Olyan gazdasági helyzet és folyamat, amelyben különböző áruk és szolgáltatások megszerzéséért és igénybevételéért egyre többet kell fizetni. Inflációról akkor beszélünk, ha egy nemzetgazdaságban az árszínvonal állandóan emelkedik.

Jutalom (Block reward)

A sikeresen hashelt tranzakciós blokkokért járó jutalom. Attól függően, hogy milyen kriptovalutáról beszélünk, illetve hogy van-e még kibányászható érme, a bányász érmék és tranzakciós díj formájában kapja meg jutalmát. A bitcoin rendszerében jelenleg 12.5 bitcoin jár egy-egy blokk hasheléséért. Adott számú blokk kibányászása után a jutalom feleződik. A bitcoin esetén ez 210 000 blokk legenerálása után következik be.

Keverőszolgáltatás

Online szolgáltatás, amely a nyomon követhetőség felhasználók közötti összekeverését ajánlja független bitcoin-címek használatával, azonos összeget fogadva és küldve e címekre. Fontos megjegyezni, hogy a keverőszolgáltatások legalitása változó, valamint eltérő szabályok alá vonják a különböző törvényalkotók. Az effajta szolgáltatások ezenkívül megkövetelik, hogy megbízzon az őket használó magánszemélyekben azzal kapcsolatban, hogy ne veszítsék vagy lopják el vagyonát, illetve ne naplózzák kérelmeit. Bár a keverőszolgáltatások megszakíthatják a nyomon követhetőséget kisebb összegek esetén, nagyon összegeknél ugyanez sokkal nehezebbé válik.

Kilohash/másodperc

A bányászgépek számítási teljesítményének mérőszáma.

Kimenet (Output)

A bitcoin-tranzakció egyik információs eleme. A bitcoint fogadó fél bitcoin-címe. Egyazon tranzakciónak több kimenete is lehet.

Kliensprogram (Client)

A kliens olyan számítógép vagy azon (illetve mobileszközön) futó program, amely hozzáfér egy (távoli) szolgáltatáshoz, amelyet egy számítógép hálózathoz tartozó másik számítógép (a szerver) nyújt. Bitcoinos tranzakciók lebonyolításához ezen keresztül csatlakozhatunk a rendszerhez, de bitcoin-tárca is tartozhat hozzá. (Lásd: Hálózatba kapcsolt számítógép)

Kriptovaluta

A kriptovaluta egy matematikai algoritmusokon alapuló, digitálisan létrehozott fizetőeszköz, melyet titkosított adatfolyamból „bányásznak” ki. Előre meghatározott mennyiséget bocsátanak ki belőle, így nem inflálódik, ezért hívják digitális aranynak is. A legelső kriptovaluta a Bitcoin volt.

Kriptovaluta címek

Minden kriptopénznek egyedi címe van amivel meghatározható hol helyezkedik el a blokkláncon. Ez az a cím, ez az a hely, ahol az érme tulajdonjoga tárolásra kerül és minden változás itt kerül rögzítésre amikor tranzakció történik. Ezek a címek kriptovalutánként különböznek, de általában több mint 30 karakterből álló fűzér.

KYC

A Know Your Client/Customer rövidítése, jelentése ügyfél- vagy eszközellenőrzés.

Letéti rendszer (Escrow)

Pénzösszeg vagy más ingóság elhelyezése egy harmadik személynél a nem egyidőben történő tranzakció idejére. Bob pénzt akar küldeni Alice-nak egy fáljért cserébe, de a cserét nem tudják személyesen lebonyolítani, és egyikőjük sem szeretné bármiféle biztosíték nélkül megkezdeni a tranzakciót. Ezért Bob egy megbízható harmadik személynek, Eve-nek küldi el a pénzt, ami egészen addig nála marad, amíg Bob vissza nem igazolja neki, hogy megkapta Alice-től a fájlt. Ezután Eve elküldi a pénzt Alice-nek.

Liberty Reserve

Egy Costa Rica-i digitális pénzváltó, melyet lehetővé tette ügyfelei számára, hogy regisztráljanak és pénzt utaljanak más felhasználóknak csupán egy név, e-mail cím és születési dátum megadásával. 2013. májusában az Egyesült Államok kormánya vádat emelt a Liberty Reserve ellen. A vád pénzmosás volt, a céget hivatalosan is felszámolták.

Likviditás

Fizetőképesség, pénzzé tehetőség. Fizetőképesség esetén azt értjük, hogy ha egy vállalkozás vagy bank nem képes a követeléseket teljesíteni, akkor fizetésképtelenné válik. A pénzzé tehetőség alatt azt értjük, hogy egy adott eszköz milyen gyorsan tehető készpénzzé, árnyaltabban fogalmazva milyen gyorsan és milyen mértékben használható fel forgalmi eszközként.

Letétbefizetési felszólítás (Margin call)

A letét befizetésére való kötelezés. Ha a tőkeáttételes pozíciók tartásához szükséges fedezet nem áll rendelkezésre, a bróker margin callt küld, azaz pótlólagos fedezetbefizetésére szólít fel vagy a pozíció méretének csökkentésére.

Litecoin

A Litecoin a piaci kapitalizációt nézve a Bitcoin, Ethereum és a Ripple után a negyedik legjelentősebb kriptopénz. A Litecoin proof-of-work rendszere Scrypt algoritmust használ, amely lehetetlenné teszi az ASIC-miningot, bár számos vállalat tervezi a közeljövőben ASIC-bányászgépek piacra dobását.

mBTC

A bitcoin ezredrésze (0.001 BTC).

Medvecsapda

A trükköt azok a kereskedőcsoportok szokták használni, akik egy adott kriptovaluta árfolyamát akarják manipulálni. A csoport által felállított medvecsapda során a csoport összes tagja egyazon időben kezdi eladni a kriptovalutáit azt a hamis szignált küldve a piacokra, hogy nagy zuhanás várható. Ennek eredményeképp a többi kereskedő is elkezd megszabadulni a kriptóitól még tovább nyomva az árakat lefelé. Azok akik a csapdát felállították, egy adott árfolyam elérése után felfüggesztik az értékesítést és visszavásárolják az eszközeiket. Ekkor az árfolyam újra elkezd emelkedni és segítségével nyereséget realizálnak a piacokon.

Medvés/medve

Ha a kriptovaluta negatív árfolyammozgást mutat.

Megahash/másodperc

A bányászgépek számítási teljesítményének mérőszáma.

Megerősítés (Confirmation)

A tranzakció érvényesítése és sikeres hashelése a tranzakció-blokkba. A tényleges megerősítés nagyjából 10 percet vesz igénybe, átlagosan ennyi idő alatt történik meg a tranzakciós blokk hashelése. A bizalmasabb vagy nagyobb összegű tranzakciók többszörös megerősítésen is keresztül mehetnek, vagyis több blokkot kell hashelni és a blokklánchoz csatolni. Az egyes blokkok hozzáadása után újra és újra meg kell erősíteni a tranzakciót.

Mikrótranzakció

Kis összegű (elsősorban online) fizetés eszközért vagy szolgáltatásért. Hagyományos fizetési rendszerekben nem éri meg használni a fizetendő jutalékok miatt. Például egy online újságcikk elolvasásáért nem sokan fizetnének bankkártyával.

Mind idők alja (ATL)

A kriptovaluta által elért legalacsonyabb árfolyam (ATL – ‘all time low’ angolul).

Minden idők csúcsa (ATH)

A kriptovaluta által elért legmagasabb árfolyam (ATH – ‘all time high’ angolul).

Multisig

Több kulccsal rendelkező bitcoin tárca. Egyre növekszik azon szolgáltatások száma, ahol a tranzakciók hitelesítéséhez több fél jóváhagyása szükséges. Ezek az úgynevezett Multisig címek lehetővé teszik, hogy a tranzakcióban résztvevők egy nyilvános kulccsal részlegesen seedeljék azt. Vagyis a tranzakció végrehajtásához több felhasználótól érkező hitelesítésére is szükség van. Hogy pontosan mennyi hitelesítésre, azt a tagok egymás közt döntik el.

Namecoin

A Namecoin egy, a bitcoin technológiáján alapuló elosztott domainnév rendszer (domain name system, DNS). Domainnevek (.bit) tranzakciók útján való regisztrálását, frissítését és adásvételét teszi lehetővé a bitcoin rendszerének kibővítésével.

Nehézség (Difficulty)

A „nehézség” a bitcoin bányászat egyik paramétere. Azt jelenti, hogy egy bányásznak várhatóan mennyit kell dolgoznia ahhoz, hogy találjon egy blokkot. A nehézséget a rendszer úgy szabályozza, hogy várhatóan adott időközönként el tudjon készülni egy új blokk. A hálózatba épített mechanizmus az új blokkok létrehozási idejét átlagosan tíz percesre próbálja beállítani. Mivel az érmék létrehozásával próbálkozó bányászok száma folyamatosan változik (általában növekszik), ezért az új érmék előállításának nehézsége is változik. A nehézség beállítása annak az időnek az alapján történik, amely a korábbi 2016 blokk generálásához volt szükséges (normál esetben ez éppen két hét lenne, ha gyorsabban keletkeztek a blokkok, akkor ennél kevesebb, és a nehézség ezután nő). A nehézség tehát azokhoz a számítástechnikai erőforrásokhoz kapcsolódik, amelyeket arra szántak, hogy előállítsák az új érméket. Annak a valószínűsége, hogy valaki „felfedez” egy új blokkot, annak a számítógépen a számítási teljesítményén alapszik, amelyet használ, összehasonlítva az összes többi számítógéppel, amelyek blokkokat generálnak a hálózaton.

Nonce

A tranzakciós blokk hasheléséhez használt input véletlenszerű karakterlánca. Előírt kritériumoknak kell megfelelnie. Ha ez nem valósul meg, a nonce-érték megváltoztatásával új hash generálható. Nem egyszerű feladat megtalálni a megfelelő nonce-ot, ráadásul több bányász egy időben próbálkozik vele, így több milliárd nonce generálódik egy-egy tranzakciós blokk hashelése alatt.

Nyilvános kulcs

Egy nyilvános, betűket és számjegyeket tartalmazó karaktersor, amelyet másik (privát) kulccsal együtt digitális aláírásra használunk. A bitcoin-cím egy nyilvános kulcs.

Ősblokk

A blokklánc legelső blokkja.

P2P

A peer-to-peer kifejezés olyan rendszereket takar, amelyek szervezett közösségként működnek, lehetőséget teremtve minden egyénnek a közösségi többi tagjával való közvetlen interakcióra. A Bitcoin esetében a hálózat oly módon épül fel, hogy minden felhasználó közvetíti más felhasználók tranzakcióit. Alapvető jellemzője továbbá, hogy nincs szükség bankra harmadik félként.

Papír alapú bitcoin pénztárca

Az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb lehetőség a bitcoin biztonságos tárolására. Több szolgáltató is kínál ilyen lehetőséget. A tárca egy nyilvános bitcoin-címből és a hozzá tartozó privát kulcsból áll. A papíralapú tárca használatával teljesen kizárható egy hackertámadás vagy számítógépes vírus okozta bitcoin-veszteségnek a kockázata.

Pénzforgalmi szolgáltató (PSP)

A PSP az angol Payment Service Provider rövidítése. A pénzforgalmi szolgáltatók elsősorban online átutalásokat menedzselnek.

Piaci áras megbízás (Market order)

Egy adott termék vételére vagy eladására irányuló ügylet indítása, ahol a pontos mennyiség és minden egyéb szükséges paraméter definiálva van. A megbízások egyik fajtája, a piacon azonnal, a legjobb áron végrehajtandó bitcoin vásárlási/eladási megbízás.

Platánfa (Buttonwood)

A bitcoin-rajongó Josh Rossi által indított projekt a bárki által elérhető tőzsdéért a New York-i Union Square-en. Az elnevezés az ún. Platánfa Egyezmény (Buttonwood Agreement) nyomán született: 1792-ben kereskedők és ügynökök a New York-i Részvénytőzsde alapjait ezzel a megállapodással fektették le.

PPCoin

Peercoinként vagy P2C Coinként is ismert altcoin, amely proof-of-stake és proof-of-work protokollt is alkalmaz. Elméletét Sunny King és Scott Nadal dolgozta ki.

Pre-mining

A kriptopénz alapítója által végzett bányászat még azelőtt, hogy nyilvánosságra hozta volna a pénz létezését. A pre-mining gyakori módszer a scamcoinok világában, de ez nem jelenti azt, hogy minden előre kibányászott érme scamcoin lenne (lásd: scamcoin).

Primecoin

A Sunny King által kifejlesztett nyílt forráskódú Primecoin kriptopénz különleges proof-of-work rendszert használ: az érvényes láncok csak prímszámokat tartalmazhatnak.

Privát kulcs

A privát kulcs egy titkos adatcsomag, amely kriptografikus aláírás segítségével jogot biztosít a bitcoinok egy meghatározott pénztárcából való elköltésére. Amennyiben szoftverpénztárcát használsz, privát kulcsod (kulcsaid) a számítógépeden; webes pénztárca esetében pedig egy távoli szerveren tárolódnak. A privát kulcsokat soha nem fedd fel, mivel a pénzedhez így illetéktelenek is hozzáférhetnek és elkölthetik azt.

Process node

A chipgyártás során előállított nanométeres nagyságú tranzisztor. A kisebb process node-ok hatékonyabban működnek.

Proof-of-stake

A bitcoin protokolljának része. A birtokolt coinok értéke határozza meg, hogy milyen értékben bányászhatsz bitcoint.

Proof-of-work

A bitcoin protokolljának része. A tranzakciók jóváhagyása matematikai feladatok végrehajtása alapján történik. A blokkokat hashelni kell, ami önmagában nem nehéz feladat, a nehezítést egy kiegészítő változót hozzáadása jelenti. A blokk legenerálása időt és számítógépes erőforrást igényel.

“Pump and dump” módszer

Szó szerinti jelentése: szivattyú és szeméttelep. A „pump and dump” módszer olyan részvénycsalást jelent, amikor a számítógépes bűnözők a gyors meggazdagodás reményében egyes, főleg kis cégek részvényeiről olyan hamis híreket, előrejelzéseket, információkat közölnek (például spam üzenet formájában), amelyből a potenciális befektetők tévesen úgy gondolják, emelkedni fognak a cég papírjai. A mesterségesen felkeltett érdeklődésnek a spam kampány végeztével azonban vége szakad, a papírok árai gyorsan leesnek, és a befektetők pedig tönkre mennek. Az ügyletben az a haszon, hogy a csalók először olcsón, áron alul jutnak ezekhez a részvényekhez, az ideiglenes emelkedéskor pedig busás haszonnal adnak túl rajtuk, és mire a valóság kiderülne, az igazi befektetők már árnyékra vetődnek.

QR-kód

A QR-kód (Quick Response, azaz „gyors válasz”) a hagyományos vonalkódok új generációja, az ún. kétdimenziós kódok családjába tartozik. Sokkal több információ tárolására képes, mint a vonalkód. A QR-kód leolvasásához egy fényképezős, internet-hozzáféréssel és kódolvasó szoftverrel rendelkező mobiltelefonra van szükség. Gyakran használjuk bitcoin címek leolvasásánál.

Rendeleti pénz (Fiat currency)

Olyan papírvaluta, amely nem váltható be nemesfémre. A rendeleti pénz értékét a kormányzat rendelkezésben írja elő, fedezete az ország árukészlete. Rendeleti pénz használatára nem csak az „arany standard” rendszer megszűnése után került sor, hanem a történelem során többször is. Előfordult például, hogy a háborús kiadások fedezésére átmenetileg felfüggesztették a pénz nemesfémre való átválthatóságát, vagy pénznyomtatásba kezdtek. A pénzmennyiség gazdasági növekedést meghaladó mértékű növekedése idővel csökkenti az összes piacon lévő pénz értékét és kialakul az infláció. A rendeleti pénz nem tévesztendő össze a bitcoinnal.

Ripple

A Ripple egy fizetési protokoll, hálózatán keresztül a felhasználók bármilyen virtuális valutát küldhetnek egymásnak. Az elszámolást a hálózat hozzáférési pontjai végzik. A hitelesített hozzáférési pontok között különböző pénzügyi intézetek, fizetésfeldolgozó szolgáltatók és tőzsdék is megtalálhatóak.

Satoshi

A legkisebb vásárolható egység, értéke 0.00000001 BTC.

Satoshi Nakamoto

A bitcoin kitalálójának neve. Valódi identitásáról azóta is találgatások keringenek. 2010 óta egyre kevésbé aktív tagja a közösségnek.

Scamcoin

Olyan altcoin, amelynek kizárólag az a célja, hogy a létrehozójának termeljen pénzt. Gyakran használják együtt a „pump and dump” módszerrel és a pre-mininggal.

SEPA

A Single European Payments Area rövidítése, jelentése: Egységes Euró Fizetési Övezet. A SEPA az euróban történő fizetések küldését és fogadását szolgáló, a fizetéseket egységes szabványok és szabályok alkalmazásával lebonyolító, közös európai fizetési eszköztár.

SHA-256

A bitcoin proof-of-work rendszerének kriptográfiai függvénye.

Silk Road

A Silk Road egy online feketepiaci szereplő volt 2013 októberéig, amikor is az FBI bezáratta, a tulajdonos Ross Ulbricht-et pedig letartóztatta. Ulbrichtot később pénzmosás és kábítószer-kereskedelem bűntettében is bűnösnek találták. A Silk Roadon bitcoinnal is lehetett fizetni.

SPV

Simplified Payment Verification, azaz az egyszerűsített fizetés-hitelesítés rövidítése. A bitcoin-protokoll azon funkciója, amely a teljes blokklánc letöltése nélkül teszi lehetővé a fizetések hitelesítését.

Származtatott értékpapírpiac (OTC exchange)

Over the Counter (OTC), vagyis tőzsdén kívüli piac. Szervezetten zajló, tőzsdén kívüli kereskedelmet jelent. Ez a piac a tőzsdekereskedés egyfajta alternatívájának tekinthető, de sokkal kockázatosabbnak számít, mivel a tőzsdeintézmény jelenlétéből adódó garanciák nélkül történik a kereskedés.

Szkript

Egy proof-of-work rendszer, az SHA-256 algoritmus alternatívája. CPU-s és GPU-s bitcoin bányászathoz kifejezetten ideális, ASIC-hoz kevésbé.

Színes érmék (Colored coins)

A bitcoin újabb generációja, amely az érmék egyedi megjelölésének lehetőségét kínálja. A bitcoinba új tulajdonságokat implementálva, egyfajta alkalmazási platformként használva a már létező blokkláncot az így megkülönböztetett virtuális pénzek más valutákat, egy szerződést, vagy fizikai tárgyakat is reprezentálhatnának.

Szűz bitcoin

A blokk kibányászásáért járó jutalom. Olyan bitcoinok, amelyek még egyszer sem lettek elköltve.

Taint

A taint analysis nem más, mint két bitcoin cím kapcsolatának visszakövetése a bitcoinok mozgásának figyelésével. Ettől a fenyegetéstől védheted meg magad például nyílt forráskódú szoftverek használatával vagy az amúgy is gördülékenyebb off-chain (blokkláncon kívüli) tranzakciókkal.

Terahash/másodperc

A bányászgépek számítási teljesítményének mérőszáma.

Tesztnet

A bitcoin alternatív blokklánca, kizárólag tesztelésre használják.

Titkosítás (Kriptográfia)

A kriptográfia azoknak a matematikai eljárásoknak, algoritmusoknak, biztonsági rendszabályoknak az alkalmazását jelenti, amelyek elsődleges célja az információnak illetéktelenek elöli elrejtése. A bitcoin matematikai modelljének hátterében a tranzakciók biztonságának szavatolása áll.

TOR

Anonim routing protokoll, lehetővé teszi a névtelen jelenlétet az interneten.

Tőkeáttétel

Tőkeáttétel alatt azt értjük, hogy egy befektető a saját tőkéjénél nagyobb értékben köt befektetést. Ez a módszer rendkívül kockázatos, mivel a befektető nem csak nyereségét tudja így megsokszorozni, hanem rossz esetben a saját tőkéjének többszörösét is elveszítheti. Ilyenkor pótbefizetéssel kell kiegyenlítenie a tartozását. Tőkeáttétel leggyakrabban a részvények és határidős ügyletek piacán fordul elő.

Tőzsde

A tőzsde egy különlegesen szervezett koncentrált piac, ahol a helyettesíthető tömegáruk kereskedése szigorúan előírt szabályok szerint történik. A bitcoin tőzsdéken a kriptovaluta cseréje történik más valutákra.

Tranzakciós blokk

A bitcoin hálózatában végrehajtott tranzakciók gyűjteménye. A tranzakciós blokk hasheléssel csatolható a blokklánc végére.

Tranzakciós díj

Egyes tranzakciók után fizetendő díj a bitcoin rendszerében. A tranzakciós díjat azt a bányász kapja, aki sikeresen hasheli az adott tranzakciót tartalmazó blokkot.

uBTC

1 mikrobitcoin (értéke: 0.000001 BTC)

Vanity address

Olyan bitcoin-cím, amelyet angolul némi éllel „vanity URL”-nek nevezünk – azaz egy a tartalmát már a hivatkozási névvel azonosító, „magáért beszélő”, „tartalomfitogtató” cím.

Volatilitás

A volatilitás egy olyan fogalom, amellyel az árfolyamok mozgékonyságát, változékonyságát fejezzük ki. Egy befektetés kockázatának mérőszáma. A volatilitás a várható vagy múltbeli hozamok változékonyságát jelenti.

Zerocoin

Egy olyan protokoll, amellyel a kriptovalutában lebonyolított tranzakciók névtelenek maradnak.

„Zéró megerősítés” tranzakció

Olyan azonnali tranzakció, amikor a kereskedő még azelőtt erősíti meg a tranzakciót, mielőtt egy bányász jóváhagyta volna a bitcoin átadását és regisztrálta volna a blokkláncban. Ez a művelet magában hordozza a kettős költés kockázatát.

Zsák (bag)

Ha a kriptós nagy mennyiséggel rendelkezik egy adott kriptovalutából, akkor képletesen ‘egy zsáknyira’ valója van neki.

A bitcoin szójegyzék félévente frissítésre kerül. Utolsó frissítés dátuma: 2020.04.28.