Mit vehetsz bitcoinért?

Az elmúlt években a bitcoin igazán betört a köztudatba. Amellett, hogy a legtöbb ember 2022-re már legalább hallott a kriptopénzről, a vásárlások során is egyre jelentősebb szerepet játszik a BTC. Ami pedig néhány éve még szinte elképzelhetetlen, de legalábbis igen bonyolult lett volna, mára valósággá vált: a legtöbb árucikket és szolgáltatást ma már meg tudjuk vásárolni bitcoinért, alkalmanként pedig egyéb kriptovalutákért is.

A bitcoin-elfogadó kereskedők megtalálásának legjobb módja az online piacterek vagy gyűjtőoldalak felkeresése, ahol rengeteg támogató létesítményt találhatunk egy helyen. A Coinmap.org vizuális megoldást is kínál a környékbeli bitcoin-elfogadó üzletek megtalálására; az oldalon folyamatosan jelennek meg újabb üzletek. A magyar elfogadóhelyeket ezen felül a CoinColors által összegyűjtött listában is megtalálhatjuk. Jelen cikkünkbe a leglényegesebb példákat emeltük ki, hogy ezzel is kicsit közelebb hozzuk a bitcoinos fizetések világát.

A bitcoin elköltése: Mit vehetsz bitcoinért?

A korábbi útmutatókban megmutattuk, hogy hogyan tudsz bitcoint és egyéb kriptovalutákat venni. S bár sokan csak befektetés gyanánt vásárolnak a kriptopénzből, a mindennapi életben jó pár helyen tudjuk ezt egyszerű fizetési eszközként is használni. De mit is vehetünk bitcoinért?

(A cikket igyekszünk minél gyakrabban frissíteni, azonban így is lehetnek elavult információk benne, a bitcoin elfogadóhelyek listája ugyanis gyakran változik. A múltban többször előfordult, hogy a vállalkozások egy ideig marketingfogás gyanánt elfogadtak BTC fizetéseket, majd ezt csendben abbahagyták.)

Budapest Bitcoin Guide: Bars, spas and even dentists accept crypto in Hungary

Online vásárlások: árucikkek és szolgáltatások egyaránt elérhetők bitcoinért

Mielőtt belekezdenénk azon vállalkozások felsorolásába, amelyek Magyarországon vagy világszinten biztosítanak bitcoinos fizetést, szóljunk néhány szót arról is, hogy milyen formában teszik ezt meg. Vannak olyanok, akik közvetlenül elfogadják a befizetett BTC-t. Mások egy harmadik fél szolgáltató (pl. BitPay) segítségével automatikusan át is váltják a befizetett kriptopénzt fiatra. Számunkra mint vásárló ez nem jelent különbséget, a vásárlás folyamata szinte pontosan ugyanaz lesz mindenhol.

Rögtön magyar példával kezdenénk a bitcoin elfogadóhelyek listáját. Az Alza.hu webáruház jól ismert a magyar kiskereskedelemben is, hiszen óriási termékpalettával rendelkeznek: elektronikai cikkektől kezdve háztartási termékeken át akár még sport és egészségmegőrző termékeket is forgalmaznak. A kriptovaluták közül csak a bitcoin érhető el fizetésre, azonban ezt a lehetőséget már jó pár éve kínálja a webáruház ügyfeleinek.

Másodikként kiemelnénk a BitcoinBázis Shop webáruházat, ami 2023-ban nyitotta meg kapuit, és az első olyan portál, ahol csakis kizárólag bitcoinnal lehet fizetni on-chain és Lightning hálózaton keresztül. A webshop kifejezetten a bitcoin rajongóknak készült számos edukációs célú könyvvel, de vásárolni lehet rajta hidegtárcákat, lottóbányászokat, pólókat, szuveníreket, plüssöket, konyhai termékeket és egyéb kiegészítőket is.

Világszinten számos jól ismert márka biztosít bitcoinos fizetési lehetőséget – bár mindenképpen érdemes minden esetben utána olvasni annak, hogy pontosan milyen országok lakosainak és milyen termékek esetében teszik ezt. Sok esetben korlátozzák a fizetési lehetőséget amerikai vagy éppen az eurózónán belül élő lakosok számára, és több cégnél csak bizonyos termékekre terjesztik ki a BTC elfogadását.

Tech cégek, kiskereskedelmi láncok és még sok más

Az egyik legnagyobb név a Microsoft a listáról, akik már 2014-ben bevezették az online Xbox Store-ban a bitcoinos fizetési lehetőséget. A múltban volt olyan alkalom, amikor ideiglenesen felfüggesztették a BTC-s fizetéseket a nagy volatilitás miatt, jelenleg pedig csak felhasználható krediteket vásárolhatnak belőle a felhasználók az Xbox Store-ben.

Az USA-ban a Microsoft mellett olyan cégek is fogadnak el bitcoinos fizetéseket, mint az Overstock, az egyik legnagyobb online bútoráruház, a Home Depot barkácsüzlet vagy éppen a Whole Foods élelmiszerlánc.

Jó pár online platform is ajánl ezenfelül bitcoinos fizetési lehetőséget felhasználóinak. Az egyik legismertebb pl. a Twitch. A Twitch már egészen korán, 2014-ben bevezette a kriptopénzes fizetés lehetőségét a platformján, azonban ezt 2019-ben aztán leállították. A szünet végül nem sokáig tartott, hiszen 2020-ban újra visszatértek, a BitPay-jel összefogva pedig még egy extra 10%-os kedvezményt is adtak azoknak a felhasználóknak, akik a fiatpénzekkel ellentétben a BTC opcióját használták.

Másik jól ismert szolgáltatás a VPN-ek csoportja, ahol jó pár szolgáltató ajánl bitcoinos fizetési lehetőséget. Itt a legnagyobb nevek szinte mindegyike elérhetővé tette a BTC-t: az ExpressVPN, a NordVPN, a PrivateVPN és a Surfshark is elfogadja a kripóidat a privát virtuális hálózatért cserébe.

Magyar üzletek és szolgáltatók, akik elfogadnak bitcoint

Ha Magyarországon szeretnénk elkölteni bitcoint, arra is bőven van lehetőségünk, és nem csak a fent említett Alza oldalán online formában. Fogászatoktól kezdve marketing ügynökségeken át ügyvédekig és taxisokig szinte mindenféle szolgáltatást elérhetünk már kriptopénzekért.

A CoinColors oldalán egy viszonylag naprakész listát találhatunk, ahol a magyar bitcoin elfogadóhelyek és bitcoin ATM-ek kerültek összegyűjtésre. Az Emident fogászatnál pl. a budapestiek érhetnek el teljes körű fogászati szolgáltatásokat BTC-ért cserébe, míg a Synthesis Craft Beer sörözőben kézműves söröket vásárolhatnak az érdeklődők. De személyi edzőt, fodrászt és öltönyüzletet is találunk a felsorolt listában.

Bitcoin ajándékkártyák

Ha nem találsz olyan online vagy hagyományos üzleteket, amik közvetlenül elfogadják a bitcoint, akkor a legegyszerűbb megoldás a virtuális valutád ‘valódi’ termékekké és szolgáltatásokká való átalakításához az ajándékkártya. Itt egyetlen gubanc van csak: a legtöbb ajándékkártya az amerikai, az egyesült királyságbeli és az eurózónás ügyfelekre specializálódott. Azok a magyar lakosok, akik hazánkban szeretnék ezeket az ajándékkártyákat felhasználni már jóval kevesebb opcióval számolhatnak, de aki külföldön tartózkodik, bőven találhat lehetőslgeket.

Az Egyesült Királyságban pl. a Gift Off nevű cég ajánl kriptopénzes ajándékkártyákat, amiket a legnépszerűbb oldalakon is fel tudunk használni (pl. Amazon, Netflix, Marks & Spencer, Ryanair, American Apparel). A szolgáltatás már az angol piacról az eurózónára is kiterjedt, így számos európai országban is ki tudjuk használni a lehetőséget.

Bitcoin kártyák: bitcoin használata Visa kártyás fizetések során

Az elmúlt néhány év nagy sztárjai voltak a különböző kriptotőzsdék által kibocsátott kriptovaluta kártyák. Ilyen kártyával mostanra előállt szinte az összes nagynevű váltó, köztük a Binance, a Coinbase és pl. az európai BitPanda is. Ezeket a kripto kártyákat minden olyan kereskedőnél használni tudjuk, amelyek elfogadják a Visa kártyákat, így globális szinten akár több millió üzletben elérhető vált a kriptopénzes fizetés közvetett lehetősége. A vásárlás során a kártyát kibocsátó tőzsde automatikusan átváltja számunkra a választott kritpopénzünket a kért fiatpénzre, így a kereskedőnek már nem kell külön ezzel bajlódnia.

A magyar lakosok számára is elérhetők már ilyen kártyák: a Binance és a BitPanda már magyar ügyfeleknek is biztosítja ezen kártyaszolgáltatást.

Binance kártya: kriptovalutás vásárlások mindennapi Visa kártyával
A Binance Visa kártyájával többmillió kereskedőnél fizethetünk kriptovalutáinkkal

Hagyományos bitcoin-elfogadó üzletek

Honnan tudhatjuk, hogy egy vállalkozás elfogad bitcoint?

Ha nem online vásárlás során szeretnéd felhasználni a bitcoinodat, hanem a „való” világban, akkor arra is bőven van lehetőség. A legtöbb üzlet, amely bitcoint elfogad külön lógóval szokta hirdetni ezt a lehetőséget, amelyet a lenti képen is láthattok. Ezen felül, ahogy már fentebb is említettük, számos olyan összegyűjtött térkép is elérhettek, ahol a térség összes bitcoin-elfogadóhelyét láthatjátok egy helyen.

mit vehetek bitcoinért
A bitcoint elfogadó üzletek külön logóval szokták jelezni a kriptós fizetés lehetőségét

Szállodák, utazás és ingatlan

A kriptopénzes közösség egyik nagy álma, hogy országhatárokon át utazva is bitcoinnal tudjon fizetni. Ezáltal elkerülhető lenne a pénzváltók jutalékainak és díjainak kifizetése, valamint a túl sok készpénz cipelése is. Most ez az álom megvalósulni látszik, ahogy egyre több szereplő üdvözli a bitcoin használatát.

Az egyik első szálloda a New York-i Holiday Inn szálloda volt, ahol a bitcoin vállalkozó Charlie Shrem felügyelete alatti kísérleti program keretein belül bevezették a bitcoin elfogadását. De az európai szállodák sem várattak sokáig magukra. A spanyol One Shot Hotels szállodalánc 2014. októbere óta fogad el bitcoinnal történő fizetéseket két madridi szállodájában (az egyik saját bitcoin ATM-mel is rendelkezik).

Ha pedig utazás és kriptók, akkor a Travala nevét sem hagyhatjuk le, bár szolgáltatásuk az online platformok közé is simán besorolható lett volna. A Travala teljeskörű utazási irodaként funkcionál, azaz szállást, repjegyet és extra programokat is tudunk foglalni az oldalon. Mindezt természetesen többféle kriptopénzért cserébe, no meg óriási választékkal: több mint 2 millió szálláshely és 600-nál is több légitársaság ajánlatait érhetik el a Travala felhasználói.

Több egyéb légitársaság is elfogad már kriptopénzes fizetést, például az AirBaltic vagy a Norwegian Air. De a cheapair.com is nagyon népszerű oldal, ahol szintén kriptopénzért cserébe tudunk repjegyeket és szállást foglalni.

Bárok és éttermek

A budapestiek számára az egyik alaphely egyértelműen a Bitcoin Bar lesz, amely 2022-től már bitcoinos fizetést is lehetővé tesz majd. A bár a belváros szívében, a Károly körút és a Dohány utca sarkán található, és tágas kiülős résszel is rendelkezik a hosszú nyári estékre. A Bitcoin Bart leszámítva Magyarországon sajnos egyáltalán nem jellemzők a BTC-elfogadó bárok és éttermek. Utazásaink során azonban van néhány hely, amit érdemes lehet kriptokedvelőként kipróbálunk.

Bitcoin.travel egy elismert weboldal, ahol rengeteg szálláshely, apartman és látványosság került összegyűjtésre. Ha pl. Londonban találjuk magunkat, akkor a Pembury kocsma lehet jó választás, amely már 2013-ban bevezette a BTC-s fizetést. Ausztrál barátainknál az Old Fitzroy pub biztosít BTC elfogadást a Sydneybe látogatóknak. De ha épp Tokióban jársz, a bitcoinból vacsorázó helyi bitcoinosokat a The Pink Cow-ban fogod megtalálni.

Külföldön ezen túl még az online ételrendelés során is tudunk BTC-s fizetést választani.Foodler, egy nemzetközi ételrendeléssel és házhoz szállítással foglalkozó cég több mint 13 000 étteremmel áll kapcsolatban 3 150 városban. A honlapjukon bitcoinért ‘Foodler crediteket’ tudsz vásárolni, amit aztán bármelyik étteremnél be tudsz váltani. A Takeaway.com európai online ételfutár már 2013-ban bejelentette, hogy a holland weboldaluk bitcoin-elfogadóhellyé válik a fizetést feldolgozó BitPay-en keresztül.

Bitcoin közösség: globális és lokális szinten is jelen van

Néhány éve már egy olyan trend is elindult, amely kisebb közösségekben népszerűsíti a bitcoin elfogadását. Berlinben a Bitcoin-Kiez ennek egy példája, akik a Graefekiez környékén fokozatosan győzik meg a helyi létesítményeket a bitcoin támogatására. Hollandiában hasonló dolog történt: egy Hága központjában található csatorna két oldalán levő utcában minden üzlet (kilenc étterem és egy művészeti galéria) közösen kezdte elfogadni a bitcoint. Nem hivatalosan a két utca – Bierkade és Groenewegje – Bitcoin körúttá keresztelte magát.

Milyen egyéb dolgokra költhetem a bitcoinjaimat?

Bitcoin szerencsejáték oldalak

A bitcoin tulajdonosok egyik legnépszerűbb célpontja az online szerencsejáték. A sportfogadás és online kaszinó oldalak egy jó része már évek óta elfogad kriptovalutás befizetéseket; sőt, olyan oldalakkal is találkozhatunk, amelyek csak a kriptókra specializálódtak (pl. 1xBit). A legtöbb oldal a bitcoinos fizetés mellett még rengeteg altcoint is elfogad.

Másik népszerű online szerencsejáték oldal a SatoshiDice. Itt a felhasználók egy adott címre küldik a pénzt, és cserébe a nyerési valószínűség alapján kapják a kifizetéseiket.

Nemesfém-kereskedők

Ha inkább súlyosabb formában szereted tartani a pénzed, akkor is többféle lehetőséget érhetsz el. Az Amagi Metals pl. már 2012 óta használ bitcoint nemesfém-kereskedésre. A denveri központú cég a világon szinte bárhova elad nemesfémeket az e-commerce oldalán keresztül, és a bitcoint a pénzügyi felelősségvállalásra való figyelemfelkeltés eszközének tartja.

Borravaló és bitcoin adományok

Inkább egy jó cél érdekében, vagy egy érdekes komment jutalmaként költenéd el a bitcoinjaidat? Ez is lehetséges már.

Ha magyar jótékonysági szervezetet szeretnél például támogatni, arra is van lehetőséged, hiszen az SOS Gyermekfalu már egészen hosszú ideje fogad el BTC és ETH adományokat.

A borravalók, azaz a tipping rendszerek is jó pár platformon megjelentek már. Ennek segítségével kedvenc tartalomkészítőidnek tudsz adni egy kis extra támogatást jó munkájukért cserébe. Ez elérhető már a Redditen és Twitteren is, de pl. a Brave böngésző BAT tokenjét is tudod borravalóként adományozni.

Végül, de nem utolsó sorban, pedig a BitcoinBázis oldalát is tudod támogatni vagy hirdetési megoldásokat rendelni Bitcoinnal.

Frissítve: 2022.02.03.