Mit vehetsz bitcoinért?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az idei év egyfajta vízválasztó volt, amiben egyre több kereskedő – köztük néhány milliárd dolláros bevételű vállalkozás – döntött úgy, hogy az árukért és szolgáltatásokért történő fizetéskor elfogadja a bitcoint. Többen közülük online e-commerce weboldalak, de egyre növekszik azoknak a hagyományos kereskedőknek a száma, akik szintén elfogadják a kriptopénzt.

Nem is olyan régen elképzelhetetlen, de legalábbis bonyolult volt bitcoint elfogadó kereskedőket találni, azonban manapság egyre több lehetőség tárul azok elé, akik nem akarnak több száz terméket átbogarászni csak azért, hogy olyat találjanak, ami legalább távolról közelít az eredeti céltermékhez.

A bitcoin-elfogadó kereskedők megtalálásának legjobb módja az online piacterek vagy gyűjtőoldalak felkeresése, ahol rengeteg támogató létesítményt találhatunk egy helyen. A Coinmap.org vizuális megoldást is kínál a környékbeli bitcoin-elfogadó üzletek megtalálására; és az oldalon folyamatosan jelennek meg újabb üzletek. A CoinDesk az alábbi útmutatóban foglalta össze a fontosabb webáruházakat és hagyományos üzleteket.

Mit vehetsz bitcoinért? A bitcoinod elköltése.

A korábbi útmutatókban megmutattuk, hogyan tudsz bitcoint bányászni, és hogyan tudsz bitcoint venni. Bárhogyan is jutottál hozzá a virtuális valutádhoz, hacsak nem pusztán befektetési célra tartod, előbb vagy utóbb az elköltésén is gondolkodnod kell. Tehát a kérdés, mit vehetsz bitcoinért?

Árucikkek vásárlása bitcoinnal

Webáruházak

A Microsoft, a világ egyik informatikai óriása 2014 decemberében vezette be a különböző digitális tartalmakért bitcoinnal való fizetés lehetőségét az online felületein. A cég fizetési információs oldala szerint az Egyesült Államokban élő ügyfelek már bitcoint is hozzáadhatnak a felhasználói fiókjaikhoz, amit aztán a Windows, Windows Phone és Xbox felületein is elkölthetnek applikációk, játékok és videótartalmak vásárlására.

Microsoft Screenshot Landing Page

A nemzetközi számítástechnikai specialista Dell 2014 júliusban jelentette be, hogy a bitcoint is elfogadja a fizetési eszközként Coinbase-zzel kötött partnerségének eredményeként. Bevezető ajánlatként 10%-os kedvezményt nyújtanak a csúcskategóriás Alienware PC-kre minden bitcoinnal történő fizetéskor. A Dell a maga közel 57 milliárd dolláros éves bevételével közel négyszerese a korábbi legnagyobb bitcoin-elfogadó hálózatnak, a DISH Network-nek.

Az Overstock lett az első jelentős kereskedő, aki a 2014. januári bejelentését követően bevezette a bitcoint, mint fizetési mód. A vállalat a bútoroktól kezdve az ékszereken át elektronikai eszközöket is árul. Az árak dollárban vannak kifejezve, de lehetőség van bitcoinnal történő vásárlásra is a fizetési oldalon. Kezdetben csak az USA-ban volt elérhető ez az opció, de szeptemberben már több mint 100 ország számára nyílt meg a bitcoinos fizetés lehetősége.

A Newegg, ami egy Los Angeles-i székhelyű kiskereskedelmi óriás, 2013-ban 2,8 milliárd dolláros éves bevételt könyvelhetett el. A vállalat számítógépes hardverekre és szoftverekre specializálódott, de különféle elektronikai eszközöket és termékeket is forgalmaz.

A Showroomprive.com volt a legnagyobb európai vállalat, ami 2014 szeptemberében elkezdte a bitcoin elfogadását. A kereskedő, amely különféle termékeket, pl. ruházati termékeket, divat-kiegészítőket, kozmetikumokat és lakberendezési tárgyakat árusít, a Paymium nevű európai kriptovaluta vállalaton keresztül fogadja el a bitcoint. A bejelentéskor egyelőre csak a francia és holland weboldalak voltak képesek a bitcoin elfogadására, a többi ország csatlakozására várhatóan a következő hetekben lehet számítani. A mobil applikáción keresztüli virtuális valuta integrációját egyelőre még nem jelentették be.

A TigerDirect, a számítógépek és elektronikai cikkek kereskedője szintén elfogadja a bitcoint. Ez főleg azoknak a bányászoknak jöhet jól, akik így további eszközöket tudnak venni a bányászott bitcoinokból.

A Monoprix egy jelentős francia kiskereskedelmi lánc, aki bejelentette, hogy az idei év során elkezdi a bitcoin fizetések elfogadását. A cég továbbá arra is utalt, hogy jelenleg egy, az üzletekben működő okostelefonos fizetési megoldáson is dolgozik.

A Bitcoinshop.us termékskálája a légkondicionáló berendezéstől egészen a karórákig terjed, mindezt bitcoinban árazva (2014. július óta litecoinban és dogecoinban is) a vásárlók számára. Az egyetlen csapda: csak az Egyesült Államokban élő személyek számára vállalnak kiszállítást.

A lett AirBaltic az első légitársaság, aki elfogadja a bitcoin fizetéseket, miután 2015 július 17. óta elkezdte a kriptovaluta elfogadását. A cég képviselője szerint a bitcoin fizetési opció az alacsonyabb utazási osztályokon elérhető, kivéve Kína, Indonézia, India, Izland, Jordánia, Japán, Libanon, Malajzia, Oroszország, Tajvan és Vietnam számára. Korábban 5,99 eurós tranzakciós díjat számoltak fel minden bitcoin fizetés után, azonban a cég hamar meggondolta magát és jelenleg nincs tranzakciós díj.

Egy másik kelet-európai légitársaság, az Air Lituanica is elfogadja a bitcoint repülőjegyek vásárlásakor, a vásárlók új és innovatív kiszolgálásának jegyében.

A kaliforniai online utazásfoglalási weboldal, a Cheapair.com 2013 novemberében vezette be a bitcoin elfogadását és júliusban jelentette be, hogy több mint 1,5 millió dollárnyi forgalmat bonyolított le összesen a repülőfoglalások és a közel 200 000 hotel- és Amtrak vasúti foglalás során.

Az Egyesült Királyságban működő Theatre Tickets Direct, amivel főként a londoni West End színházi előadásaira és musicaljeire lehet jegyeket foglalni, szintén nemrég csatlakozott a bitcoin-elfogadó létesítmények sorához.

A Honest Brew egy saját és más sörfőzdék kézműves söreire specializálódott brit online sörkereskedő – a maguk humorosnak szánt címkéikkel, mint például Fura Szakáll (Weird Beard), SörfőzőKutya (BrewDog) vagy Nyomáscsökkenés (Pressure Drop).

A Coco Mats ‘n More bitcoin-logóval ellátott lábtörlőket árusít a kriptopénz rajongóinak, valamint ‘Bitcoin Elfogadóhely’ lábtörlőket azoknak a kereskedőnek, akik ezt a fizetési módot kívánják népszerűsíteni.

Az Egyesült Államokban számos helyi bitcoin elfogadóhely van: a Keystone Pet Place a kisállatok minden igényét kielégíti, a The Java Nomad egyenest Baliról szállítja a friss kávészemeket és a Persian Shoes Iránból származó kézzel készített cipőket és táskákat kínál. Több helyi, piaci réseket célzó kereskedő kizárólag a bitcoint fogadja el, és nem akarja vagy nem tudja a fedezet nélküli papírpénzeket (fiat currency) elfogadni.

A jó hír az, hogy mostanra több száz kiskereskedő vált bitcoin elfogadóhellyé. A bitcoin Bázis egyik kedvence a gyönyörű, kézzel készített vízszűrő edény. A Coinmap és a UseBitcoins.info naprakész adatbázisokkal rendelkezik az említett bevásárlóhelyekről.

Kedvezmények gyűjtése bitcoinnal

A Purse.io egy peer-to-peer (ponttól pontig, P2P) piactér, ami az Amazonon kedvezményes termékekre vadászó felhasználókat kapcsolja össze azokkal, akik bankkártyával vagy PayPalon keresztül bitcoint szeretnének vásárolni. A szolgáltatás 20%-ig terjedő kedvezményeket ajánl bitcoin vásárlóknak.

Bitcoin ajándékkártyák

Ha nem találsz olyan online vagy hagyományos üzleteket, amik közvetlenül elfogadják a bitcoint a vásárolt árura, akkor a legegyszerűbb megoldás a virtuális valutád ‘valódi’ termékekké és szolgáltatásokká való átalakításához az ajándékkártya.

Rengeteg ajándékkártyákkal foglalkozó üzlet elfogadja a bitcoint, és ezek a kártyák meglepően nagy számú kereskedőnél beválthatóak, ilyenek például a Walmart, Amazon, Target és a Nike. Amerikai lakcímmel rendelkező vásárlók számára az alábbi cégek kínálják a legnagyobb választékot: Gyft, eGifter, iTradeBTC és GiftCardZen.

Az Egyesült Királyságban a Gift Off nevű cég 15-féle kriptopénz ajándékkártyára váltását biztosítja 177 kereskedőnél (pl. Amazon, Marks & Spencer, Ryanair, American Apparel). A szolgáltatás hamarosan bevezetésre kerül az EU-ban is, ahol elsőként Franciaországban és Németországban elérhető az egyelőre limitált számú ajándékkártya. Több ország és kereskedő csatlakozása várható a közeljövőben.

Megjegyzés: több ajándékkártya csak a kibocsátási országban érvényes, ami általában az Egyesült Államok (bár sok esetben a tengerentúli vásárlók mégis sikeresen váltják be az ajándékkártyáikat amerikai kereskedőknél). Más országok saját megoldásokkal rendelkeznek; például csak ausztrálok láthatják a Bitcoin Gift Cards-nál elérhető opciókat. Általában 5-10%-kal többet fogsz fizetni a bitcoin ajándékkártyára váltásakor, de legalább nem kell valutaátváltásokkal vagy átutalásokkal bajlódni.

Hagyományos bitcoin-elfogadó üzletek

A REEDS Jewellers, egy amerikai ékszerlánc, egyike a legjelentősebb bitcoin-elfogadó kereskedőknek. A cég székhelye Wilmington, Észak-Karolina és 64 üzlettel rendelkezik az USA keleti területein, valamint online is elérhető. Az ékszerlánc 1946 óta működik, és mind az üzleteiben, mind az online felületén engedélyezi a bitcoinnal való fizetést.

karkötő-gyémánt-bitcoin - vehetsz bitcoinért is már
Az angol technológiacsere és kereskedő vállalat, a CeX kezdeményezésére idén májusban Glasgow-ban egy ‘csak bitcoin’ fizetési mozgalom, valamint Skócia első bitcoin ATM-je is elindult. Azóta Anglia-szerte már 30 üzletben bevezették a bitcoin elfogadását, és további csatlakozások várhatóak a közeljövőben.

A Sacramento Kings NBA franchise jegyek, mezek, hot dog vagy éppen sör vásárlására is elfogadja a bitcoint. A csapat szerint online és a hazai stadionjukban, a Sleep Train Arenában is elfogadják majd a virtuális valutát.

A kaliforniai focicsapat, a San Jose Earthquakes a csapat Buck Shaw stadionjában 2014 május 25-én vezette be a bitcoint. A stadion bitcoin fizetéseinek feldolgozásáért a Coinbase felel, kihasználva a váltó tablet applikációját a fizetések elfogadására. A bitcoint elfogadják a kasszáknál jegyvásárlásra, bizonyos helyszíneken kedvezményekre és a stadion ajándékboltjában található termékekre is.

Habár az üzlet fogalmának tágabb értelmezése, de egy, a Medicover Csoport által üzemeltetett varsói magánkórház is hamarosan engedélyezi a kórházi számlák bitcoinban történő kifizetését. Az intézmény valószínűleg az első, ami az egészségügyi szolgáltatások teljes skálájára (ideértve a komolyabb beavatkozásokat is) bevezeti a bitcoin elfogadását.

Szállodák és ingatlan

A kriptopénz közösség egyik nagy álma, hogy országhatárokon át utazva is bitcoinnal tudjon fizetni. Ezáltal elkerülhető lenne a pénzváltók jutalékainak és díjainak kifizetése, valamint a túl sok készpénz cipelése is. Most ez az álom megvalósulni látszik, ahogy egyre több szereplő üdvözli a bitcoin használatát.

Az egyik New York-i Holiday Inn szálloda, a bitcoin vállalkozó Charlie Shrem felügyelete alatti kísérleti program keretein belül szintén bevezette a bitcoin elfogadását. A Park Slope Holiday Inn Express Brooklyn-ban a Union Street-en található és a bitcoin foglalások telefonon, online vagy személyesen is lehetségesek. Hasonlóan a korábbi példákhoz, hogyha a kísérleti program beválik, a lánc több szálloda előtt is megnyithatja a bitcoin elfogadásának lehetőségét.

A spanyol One Shot Hotels szállodalánc 2014. okt. 1-e óta fogad el bitcoinnal történő fizetéseket a két madridi szállodájában (az egyik saját bitcoin ATM-mel is rendelkezik). Barcelona, Valencia, Sevilla és London is a jövőbeli új helyszínek közé tartozik és mindegyik bitcoin-elfogadóhely lesz.

A Cai-Capital saját állítása szerint az első angliai vállalkozás, ami Egyesült Királyságbeli ingatlanok vásárlását teszi lehetővé külföldi befektetők számára digitális valuták által, beleértve a bitcoint is. A cheltenhami székhelyű vállalat, az ingatlanközvetítő Hill-Mathieson & Partners-szel együttműködve, főként a kínai, orosz és közel-keleti piacokat célozza meg, és abban bízik, hogy a kriptovalutás fizetések hatására új vevők lépnek be a piacra, ezáltal növelve a vállalat eladásait, a bérbeadásokat és az ingatlankezelési szolgáltatásokra való igényt.

Bárok és éttermek

A bitcoin-elfogadó bárok és éttermek egyelőre inkább kivételnek tekinthetők, semmint általános szabálynak. Szerencsére ezek gyakran remek helynek bizonyulnak. Ha már eldöntötted, hogy a digitális pénzedet mindenképp fish and chips-re vagy hideg sörre akarod költeni, akkor akad néhány könnyű megoldás ilyen helyek megtalálására.

A Bitcoin.travel egy elismert weboldal, ahol rengeteg térképen is ábrázolható szálláshely, apartman, látványosság, bár és szépségszalon található világszerte. A Coinmap szintén fenntart egy globális adatbázist a különböző létesítményekről.

Ha Londonban vagy, akkor a Pembury kocsma legalább annyira ismert lehet számodra, mint az Old Fitzroy pub a Sydney-ben élőknek. De ha épp Tokióban jársz, a bitcoinból vacsorázó helyi bitcoinosokat a The Pink Cow-ban fogod megtalálni.

Bitcoin elfogadóhely Tokióban - The Pink Cow
Bitcoin elfogadóhely Tokióban – The Pink Cow

Azok számára, akik egyszerre éhesek és épp Londonban tartózkodnak, bedobhatnak egy gyors snacket akár bitcoinért vagy dogecoinért is a Burger Bear bódénál, ami kézműves burgerek széles választékát kínálja, emellett partik és rendezvények étkeztetését is vállalják. A vállalkozás nemrég zárta le közösségi finanszírozási (crowdfunding) kampányát, hogy a tervek szerint a közeljövőben egy állandó helyre költözhessenek.

Ha étel- vagy italvásárlásról van szó, még ha az étterem közvetlenül nem is fogadja el a bitcoint, más módokon is el lehet azt költeni.

A Foodler, egy nemzetközi ételrendeléssel és házhoz szállítással foglalkozó cég több mint 13 000 étteremmel áll kapcsolatban 3 150 városban. A honlapjukon bitcoinért ‘Foodler crediteket’ tudsz vásárolni, amit aztán bármelyik étteremnél be tudsz váltani.

A Takeaway.com, egy európai ételrendelő oldal ami több mint 100 embert foglalkoztat és 2012-ben 100 millió euró fölötti nyereséget könyvelt el, 2013. novemberében jelentette be, hogy a holland weboldaluk bitcoin-elfogadóhellyé válik a fizetést feldolgozó BitPay-en keresztül.

Egy érdekes új trend van kialakulóban, miszerint egyre több bitcoin-barát közösség van születőben. Berlinben a Bitcoin-Kiez ennek egy példája, akik a Graefekiez környékén fokozatosan győzik meg a helyi létesítményeket a bitcoin támogatására.

Hollandiában hasonló dolog történt: egy Hága központjában található csatorna két oldalán levő utcában minden üzlet (kilenc étterem és egy művészeti galéria) közösen kezdte elfogadni a bitcoint. Nem hivatalosan a két utca – Bierkade és Groenewegje – Bitcoin körúttá keresztelte magát.

Fizetési felületek

Egy másik változás, ami miatt a közelmúltban a kereskedők tömegesen csatlakoztak a bitcoin mozgalomhoz, a digitális valuta elfogadása az online fizetési szolgáltatók által. Ezek a vállalkozások lehetővé teszik, hogy a kereskedők többféle fizetési módot is könnyedén elfogadhassanak, mint például a bankkártya, a hitelkártya vagy a PayPal. A jó hír a kriptoközösség számára, hogy hamarosan a bitcoint is felveszik a fizetési módok közé. A kereskedők még nem feltétlen élesítették a bitcoinnal való fizetés lehetőségét az üzleteikben, de néhányan már igen és időben egyre többen fogják követni a példájukat.

2014 talán legfontosabb híre ezen a területen az volt, hogy a PayPal szeptemberben bejelentette az együttműködést három jelentős bitcoin fizetési szolgáltatóval – ezek a BitPay, a Coinbase és a GoCoin. Ez a lépés azt jelenti, hogy online kereskedők most már mindhárom szolgáltatón keresztül képesek bitcoin fizetések elfogadására a PayPal Fizetési Központ (PayPal Payments Hub) által, aminek a segítségével a vásárlók hitelkártyás, mobilszolgáltatón keresztüli és egyéb fizetési módjait is képesek feldolgozni egyetlen integrációt követően.

A Shopify, a népszerű e-commerce oldal 2013 végén engedélyezte a bitcoin fizetési lehetőséget az eladók számára. A több, mint 70 000 online kereskedő révén a bitcoinnal megvásárolható áruk száma hirtelen jelentősen megnövekedett. Furcsa módon azonban ezek megtalálása nem a legkönnyebb feladat, mivel a Shopify.com piactér megszűnt, de a blogukon megtalálható egy lista a 75 bitcoin-elfogadó üzletről.

A Digital River, egy szolgáltató kereskedelemmel (commerce-as-a-service) foglalkozó vállalat, amely 2013-ban több mint 30 milliárd dollárnyi online tranzakciót dolgozott fel, 2014 júniusban jelentette be, hogy a bitcoin fizetési lehetőséget is engedélyezi az online kereskedők számára. Az ajánlat jelenleg a minnesotai székhelyű cég SWREG megoldását használó kis- és középvállalkozások számára elérhető.

Hasonlóképp, Mollie, egy Benelux régióban működő fizetési felület több mint 10 000 kereskedőt tett elérhetővé a bitcoinnal vásárlók számára.

Szolgáltatások vásárlása bitcoinnal

Az amerikai műholdas szolgáltató DISH Network 2014-ben kezdte el a bitcoin fizetések elfogadását. A coloradói cég az egyik legnagyobb amerikai tartalomszolgáltató, aki több mint 14 millió fizetős TV-előfizetővel rendelkezik. A DISH a bitcoin fizetéseket 2014 harmadik negyedévében indította azon vásárlók számára, akik a mydish.com-on az egyszeri fizetéseket választják. A DISH ezzel a világ egyik legnagyobb bitcoin-elfogadó vállalkozása. 2013-ban a DISH Network vállalat 13,9 milliárd dolláros bevételt generált, és több mint 30 000 embert foglalkoztat.

A Chicago Sun-Times, a BitWall mikrofizetési szolgáltatóval közösen lebonyolított sikeres februári tesztje után bejelentette, hogy a San Francisco-i székhelyű Coinbase-szel együttműködve az előfizetések vásárlásánál a bitcoint is elfogadják. Ezáltal a Sun-Times lett az első bitcoin-elfogadóhellyé váló amerikai újság.

Egy amerikai ingatlanhirdető oldal kedvezményeket ajánl azoknak a felhasználóknak, akik hirdetnek az oldalukon és bitcoinban fizetnek. A RentHop hirdetőoldal akár 60%-os kedvezményeket ajánl azoknak a New York-i bérbeadóknak és ügynököknek, akik a hirdetéseikért bitcoinban fizetnek. A RentHop ügyfelei a weboldaltól vásárolt kreditekkel tudnak fizetni.

Mit szólnál ahhoz, ha az oktatásért is tudnál bitcoinnal fizetni? A Treehouse, egy orlandói online interaktív oktatási specialista már bitcoint is elfogad a web design és webfejlesztő oktatási szolgáltatásaiért. A cég, ami hat befektetési körben összesen 24,6 millió dollárnyi tőkét vont be, 70 000 diákkal büszkélkedhet, akik értékes informatikai és programozási ismeretek (pl. Android, CSS, HTML, Java, iQuery, iOS és Ruby) megszerzésére használják az oldalt.

Ha pedig barátságot vagy szerelmet keresel, az OKCupid társkereső oldal 2013 áprilisától fogadja el a bitcoin fizetéseket, ezáltal a nagyvállalatok között kifejezetten korai belépőnek számít a piacon. Az OKCupid a maga 4 millió felhasználójával az IAC média- és internetóriás része az Ask.com, Vimeo és Match.com mellett. Az OKCupid büszke arra, hogy teljesen ingyenesen működik, azonban az extra funkciókat kínáló ‘A-listás’ prémium előfizetéséért kriptovalutában is lehet fizetni.

suicide girls landing page

“A valaha létezett legveszélyesebb nemzetközi pin-up lányszövetség” is elfogadja a bitcoint a tagdíj befizetésére. A SuicideGirls egy népszerű, felnőtt tartalmakat szolgáltató online közösség, ami saját bevallása szerint az alternatív életmód és női szerepvállalás erősítését ünnepli. Megközelítőleg 2 624 SuicideGirl járul hozzá fotókkal, videókkal és blogbejegyzésekkel az oldalhoz. A márka 2001-es indulása óta a fotózáson és videózáson túl a képregények, magazinok és könyvek piacán terjeszkedett tovább.

Web/tech szolgáltatások

Talán nem meglepő, hogy a nem kevés technikai ismeretet igénylő mozgalomként a bitcoin rengeteg támogatót talált az online szolgáltató közösségében. A tárhelyszolgáltatók szívesen biztosítanak a weboldaladnak vagy szerverednek online otthont némi bitcoinért cserébe.

A következő lista elég alapos. A WordPress a legnépszerűbb és leginkább hozzáférhető oldalak közé tartozik, és a kriptopénzért való fizetésért cserébe biztosítja a blogod online elérhetőségét. Amennyiben több online magánéletre vágysz, több VPN (virtuális magánhálózat, virtual private network) szolgáltató kizárólag bitcoint fogad el, miután a hitelkártya-társaságok és a PayPal sem támogatja őket.

Bitcoin szerencsejáték oldalak

A bitcoin tulajdonosok egyik legnépszerűbb célpontja az online szerencsejáték. Gyors, azonnali megtérülést (vagy veszteséget) ígér és viszonylag alacsony tétektől kezdődik a játék. Ha megfelelően csinálják, könnyű bebizonyítani, hogy a tétek is tisztességesek – akár a kifizetések követése a blokklánc segítségével vagy más bizonyítékok segítségével.

A legnépszerűbb online szerencsejáték oldal a SatoshiDice. A felhasználók egy adott címre küldik a pénzt, és cserébe a nyerési valószínűség alapján kapják a kifizetéseiket. Más hasonló oldalak például, ami a bitcoinon kívül többféle kriptopénzt is elfogad a Primedice.

Nemesfém-kereskedők

Ha inkább súlyosabb formában szereted tartani a pénzed, akkor is többféle lehetőség tárul eléd. A BitGold, ami 3,5 millió dollár befektetést vonzott 2014-ben, olyan szolgáltatást nyújt, ami a kifizetésekre és megtakarításokra aranyat használ. A bitcoin.de oldalán szintén tudsz bitcoinért aranyat venni.

Az Amagi Metals 2012 óta használ bitcoint nemesfém-kereskedésre. A denveri központú cég a világon szinte bárhova elad nemesfémeket az e-commerce oldalán keresztül, és a bitcoint a pénzügyi felelősségvállalásra való figyelemfelkeltés eszközének tartja.

Online bitcoin piacterek és aukciók

Egy másik módja a bitcoin elköltésének az online piacterek. Lényegében ezek elszámolóházakként működnek, és bárki számára lehetővé teszik, hogy szabadon árulja a termékeit a potenciális vásárlók számára.

Minden a Silk Road-dal kezdődött, ami az illegális árukkal és szolgáltatásokkal való kereskedést tette lehetővé a bitcoin használatával. Az oldal, amit kizárólag a Tor anonim böngészőn keresztül érhető el, kihasználta a valuta azon képességét, hogy anonim üzleteket üssenek nyélbe (legalábbis akkor, ha értesz ahhoz, amit csinálsz).

A Silk Road-ot 2013 októberében lekapcsolták, de egy hónappal később újra visszatért, amit szintén lekapcsoltak, de azóta már létezik Silk Road 3.0. Ha te inkább legális piactereken szeretnéd elkölteni a bitcoinjaidat, akkor arra is van lehetőség, bár a legtöbbjük egyelőre még gyerekcipőben jár és a termékkínálatuk igencsak korlátozott.

A Bitcoinmarket és a Cryptothrift két kategória-specifikus oldal, habár egyik sem hemzseg az ajánlatoktól. A Flibbr-en név szerint tudsz a termékek között keresni. A Redditen találsz egy Bitmarket nevű altémát, ahol posztként oszthatod meg a többi felhasználóval az eladó termékeidet.

Időnként más specializált oldalak is feltűnnek a terepen. A BitPremier letéti szolgáltatást használva luxuscikkeket kínál bitcoinért cserébe. Figyelemre méltó termékskálát vonultat fel, például autók, jachtok, lakások, régiségek és műtárgyak is találhatók az oldalon. Akár még egy eladó szigetet is találhatunk.

Borravaló, vagy bitcoin adományozása

Inkább egy jó cél érdekében, vagy egy érdekes kommentár jutalmaként költenéd el a bitcoinjaidat? Itt találod egy londoni civil szervezet, a Sri Lankai Béke és Igazság kampányát (Sri Lanka Campaign for Peace and Justice), ami a Sri Lankai “igazság, emberi jogok és megbékélés” mellett kampányol, valamint a Sean’s Outpost oldalát, ami egy floridai hajléktalanszálló.

A Reddit-en kommentekért is adhatsz borravalót valamit a bitcoin wikin találsz több olyan weboldalt, amelyek bitcoin adományokat is elfogadnak.

A BitcoinBázis oldalát tudod támogatni vagy hirdetési megoldásokat rendelni Bitcoinnal.

Figyelem, a cikk helyenként elavult. Amint kapacitásunk engedi, frissítjük. Frissítve: 2019.06.10.