Hogyan válassz kriptovaluta tőzsdét? Útmutató kezdőknek

A kriptovaluta piacokra újonnan csatlakozók gyakran azt se tudják hol kezdjék a kutakodást, mikor kriptovaluta tőzsde választásra kerül sor. Az oldalakon fellelhető ellentmondó információk inkább összezavarják az érdeklődőket, sem mint segítenének eligazodni. Útmutatónk célja, hogy segítsük a kezdő kriptovaluta befektetőket egy számukra megfelelő tőzsde kiválasztásában.

A Bitcoin (BTC) árfolyama a hetekben megütötte a 15 000 dollárt (4,5 millió forint), amire utoljára 2018. januárban volt példa. Ahogy közeledünk a 20 000 dolláros minden idők csúcsához, úgy nő az elemzők optimizmusa a digitális eszköz jövőbeni árfolyamát illetően, sokuk kijelentve, már csak hónapok kérdése, hogy újra rekord árfolyamon kereskedjen.

Mikor ez bekövetkezik, a Bitcoin gyaníthatóan újra a vezető napilapok és hírszolgáltatók címlapjára kerül, ahogy történt 2017 decemberében is. A fokozott sajtófigyelem és az emelkedő árfolyam pedig arra fogja ösztönözni a világ lakosságának apró szeletét, köztük magyarok ezreit is, hogy életében először Bitcoint vásároljon.

Sajnos ekkor fognak sokan rádöbbenni, hogy a mutatvány nem is olyan egyszerű. A legnehezebb feladat az lesz, hogy olyan országspecifikus tőzsdét találjanak, ami nem csak hogy megfelel a saját személyes igényüknek, de egyben törvényileg szabályozott és magyarországi feltételeknek megfelelő keretek között működik. Ne feledjük, a kriptovaluta piacokon a befektetés és kereskedelem többségében globális, de szabályozatlan keretek között történik. Mindig az első lépés a legnehezebb, és amikor Bitcoin vásárlásra kerül sor, akkor ez a megfelelő tőzsde kiválasztását jelenti.

Mi az a kriptovaluta tőzsde?

Azok számára, akik tényleg nulláról kezdik az ismerkedést a digitális valutákkal, azoknak a kriptovaluta tőzsde egy olyan internetes piactér, ahol forintért, euróért, fontért, dollárért stb. bitcoint (BTC), ethert (ETH) és több száz más kriptovalutát vásárolhatnak vagy adhatnak el. A kriptovaluta tőzsdén különböző hagyományos fizetőeszközöket cserélhetünk digitális fizetőeszközökre, és oda vissza. Egy tőzsde lehet maga a piaccsináló, az az, saját maga határozza meg a váltási árfolyamokat amiért váltási díjat számol fel, vagy pedig egy egyeztető platform, ami más piacterek ajánlatait egyezteti össze az aktuális kereslettel, amiért cserébe jutalékban részesül.

A kriptovaluta tőzsdéknek több változata van, amiket lazán csoportosítva nevezhetünk fiat tőzsdéknek, kripto – kripto tőzsdéknek, decentralizált tőzsdéknek és határidős tőzsdéknek.

A felsorolt változatok különböznek egymástól, és pontosan érdemes tudnunk válaszolni a következő kérdésre: ‘melyik kriptovaluta tőzsde való nekem?’ A választ érdemes alaposan átgondolni, hiszen amelyik megfelel egy alkalmi befektetőnek, az nem biztos hogy igényére van egy vérbeli kereskedőnek. Kezdjük is a kriptovaluta tőzsde választás legfontosabb szempontjaival.

1. Hol tartózkodsz?

Nagyon fontos! A kriptovaluta tőzsdék többsége globálisan működő vállalkozás, de ez nem jelenti azt, hogy mind támogatja a magyarországi ügyfeleket. Még fontosabb, lehet, hogy támogatja a kereskedést a tartózkodási helyeden, de lokálisan nincs vagy hiányosan van szabályozva, vagy nem rendelkezik magyar ügyfélszolgálattal. Például, ha Angliában élő magyar vagy, akkor szinte az összes globális kriptovaluta tőzsdét bátran használhatod, ugyanis Anglia, Egyesült Államok, Németország stb. a kriptovaluta tőzsdék elsődleges piacainak számítanak. A legtöbb tőzsde egyébként már regisztrációkor figyelmeztet, ha tartózkodási helyeden nem elérhető vagy hiányos a szolgáltatása (pl. nincs magyar nyelvű ügyfélszolgálata).

Ha Magyarországon élsz, akkor a következő tőzsdéket ajánljuk figyelmedbe:

 • Coinmixed – Egyesült Királyságban bejegyzett, magyar hátterű tőzsde, ami kiválóan alkalmas kezdőknek az indulásra. Forintért, euróért lehet Bitcoint, ethert és más kriptovalutákat vásárolni és eladni. Óriási előnye, hogy rendelkezik magyar nyelvű ügyfélszolgálattal.
 • CEX.IO – Ha nagyobb kriptovaluta választékra vágysz, illetve nagyobb összegért (500 000 forint fölött) szeretnél vásárolni, eladni, akkor ezt a londoni nemzetközi tőzsdét ajánljuk. Használatához fontos, hogy rendelkezz angol nyelvtudással.
 • Binance – A Binance jelenleg a kriptovaluta tőzsde piac legnagyobb szereplője, elsősorban profi befektetőkre és kereskedőkre lett alapítva.

2. Befektető vagy kereskedő vagy?

Szintén fontos követelmény, hogy ismerd a befektetési habitusodat. Simán csak egy kis összeget szeretnél Bitcoinba fektetni? Vagy van pár millió forint megtakarításod, amit kriptovaluta portfólió építésére szánsz? Esetleg évek óta kereskedsz a részvénypiacokon és devizapiacokon a napi profit reményében?

Ha Bitcoint szeretnél vásárolni és azt hosszabb távon tartani, akkor a legjobb megoldás, ha egy ismert, szabályozott fiat kriptovaluta tőzsdén regisztrálsz fiókot. A fent említett három tőzsde mindegyike megfelel Magyarországon erre a célra. A fiat tőzsdéket azért hívják úgy, mert elsődleges feladatuk, hogy az ügyfeleik forintjait, euróit, fontjait kriptovalutákra váltsák. A felhasználó elhelyez a tőzsdeszámláján adott összegű forint, dollár, font, euró letétet, annak függvényében, hogy az adott tőzsde éppen mit támogat. Amint beérkezik a számlára az összeg, a felhasználó képes lesz kriptovalutákat vásárolni a tőzsdén.

Amennyiben mobilbarát érdeklődő vagy, akkor javasolt az elsődlegesen mobiltelefonra optimalizált kriptovaluta tőzsdék közül választani. Ilyen lehet a Crypto.com alkalmazása, amin számlanyitás után több száz kriptovaluta közül tudsz vásárolni forintért is. A Crypto.com-on akár be is állíthatod, hogy neked hetente, havonta egyszer automatikusan vásároljon az adott kriptovalutából X összegért cserébe. Ezt a stratégiát dollárköltség-átlagolásnak nevezik és lényege, hogy automatikusan bitcoint vagy más kriptovalutát halmozol fel anélkül, hogy folyamatosan az aktuális árfolyamon kellene izgulnod. Kriptovalutát vásárolni a Revoluton is tudsz, azonban a Revolutot semmiképp sem javasoljuk. Drágábban vált és emellett a megvásárolt kriptovalutát nem tudod kiutalni az alkalmazásukból. Ez olyan, mintha tiéd lenne, de mégse a tiéd, és ezért a Revolut cég továbbra is tejhatalommal rendelkezik a digitális vagyonod fölött.

3. Milyen fizetési módot preferálsz?

Egy újabb fontos megválaszolandó kérdés. Azzal, hogy tudod pontosan milyen fizetési módért fogsz kriptovalutákat vásárolni, sok váratlan díjtól tudod megvédeni magad. Aranyszabály a tőzsdéken, hogy minél többet költesz kriptovalutákra, annyival magasabbak lesznek arányosan a kapcsolódó díjak is. A legtöbb oldalon tudsz bankkártyával fizetni, de nem biztos, hogy a költségvonzata a bankkártyás kriptovaluta vásárlásnak mindenütt ugyanannyi lesz.

A díjak tőzsdéről tőzsdére különböznek, sok esetben országról-országra is, szóval itt csak azokat a díjtípusokat soroljuk fel, amin a legtöbb kriptovaluta tőzsdén találkozni fogsz:

Hálózati vagy bányászdíjak – 0,00001 BTC Mit is jelent? Ezt a díjat akkor kell fizetned, ha bitcoint utalsz a blokklánc hálózaton keresztül egy másik bitcoin tárcába. Ez a díj gondoskodik arról, hogy a tranzakciód 100%-os megbízhatósággal célba érjen. A kriptovaluta tőzsdék ezt a díjat általában fixre állítják és nem lehet rajta változtatni. A díj ritkán több, mint 0,00005 BTC.

Váltási díj – 0,5% és 5% között. Mit jelent? Ezek azok a díjak, amik akkor keletkeznek, mikor tranzakciót kezdeményezel a kriptovaluta tőzsde oldalán. A díjak szolgáltatóról szolgáltatóra változhatnak, gyakran függ az adott fizetési módtól is. Például ha bitcoint szeretnél vásárolni bankkártyát használva, akkor a díj elérheti a vásárlási összeg 3,5 százalékát is. A tőzsdék gyakran hirdetnek olyan akciókat, mikor nem számolnak fel díjat a bankkártyás kriptovaluta vásárlások után. Hogyan számolják ki? A váltási díj a teljes vásárolt, eladott vagy kereskedett összeg adott százaléka.

Maker / Taker díjak – 0,1% és 0,5% között. Mit jelent? A Maker / Taker egy újabb mód a tőzsdéknek, hogy jövedelmezően működjenek. A magasabb díjak (0,25% körül) jelentik általában a taker díjat: ezek azok a megbízások egy kriptovaluta tőzsdén (akár veszel, akár eladsz), ami szinte azonnal teljesítésre kerül. Ezzel szemben a maker díj az, mikor a megbízásod nem teljesül azonnal, mivel a tőzsde rendszere nem talált a megbízásoddal egyező ellentétes megbízást. Hogyan határozzák meg a díjak mértékét? A maker / taker díjak az adott eladási, vásárlási megbízás teljes összegének százaléka. Ha gyakran nagy volumenben adsz ki kereskedési megbízásokat 30 napon át, akkor a maker és taker díjak alacsonyabbak.

4. Milyen kriptovaluták érdekelnek?

A legtöbb kezdő kriptovaluta befektető első lépése, hogy Bitcoint vásárol. A Bitcoin a legismertebb, legmegbízhatóbb hosszú távon jól teljesítő digitális eszköz. A Bitcoin adja a teljes kriptovaluta piaci érték közel 63%-át. A Bitcoinon túl találunk még több ezer alternatív kriptovalutát, és nincs olyan nap, hogy ne kerülne új a tőzsdékre. Az igazat megvallva, kezdő befektetőknek nem javasoljuk ezeket az alternatív kriptovalutákat megvételre, mert gyakran nem rendelkeznek ugyanazon hitelességgel, megbízhatósággal, mint a Bitcoin, vagy egyenest átverések. Ha új vagy a kriptovaluták világában, kezd a vásárlást a Bitcoinnal, majd ahogy nő a szakértelmed, úgy fedezz fel más, jövedelmező eszközöket is.

Mivel a kriptovaluta tőzsdéknek folyamatosan friss likviditásra van szükségük, illetve a céljuk, hogy a napi kereskedési volumen adott kereskedési párnál (pl. BTC/USD) elérjen egy adott szintet, a tőzsdék is megválogatják, hogy mely kriptovalutákat listázzák. Ez egyben segíti is a választást számodra. Például, ha aktív napi kereskedő vagy, akkor fontos, hogy olyan kriptovalutát válassz, aminek párjára megfelelő nagyságú kereskedési volumen áll rendelkezésre a nap 24 órájában.

A kriptovaluták magas árfolyam ingadozása miatt vannak olyan tőzsdék, amiken csak néhány digitális eszköz közül. Erre azért van szükség, mert a Bitcoinon kívül a legtöbb alternatív kriptovalutára (nevezik ezeket ‘altcoin’ néven is) nincs akkora kereslet.

Itt van néhány régóta működő nemzetközi kriptovaluta tőzsde, ahol Bitcoin mellett számos altcoin közül is választhatsz:

 • Bitfinex – Hongkongi székhelyű 2013-ban alapított kriptovaluta tőzsde több száz altcoin kereskedési párral.
 • Binance – 2017-ben a kanadai állampolgárságú Changpeng Zhao alapította, évek óta a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje kereskedelmi volumen alapján. Rengeteg alternatív kereskedési párral és forint alapú vásárlással rendelkezik.
 • BitMEX – az évek egyik legdinamikusabban fejlődő trendje a kriptovaluta kereskedésben a határidős kriptovaluta kereskedelem. Az egyik ilyen oldal a BitMEX, ahol intézményi és kisbefektetők egyaránt kereskedhetnek bitcoin, ether, litecoin stb. határidős pénzügyi termékekkel.
 • Deribit – szintén új trend az opciós kriptovaluta kereskedelem felfutása. A holland Deribit piacvezető e téren.

5. Érdekel a határidős és tőkeáttételes kereskedelem?

A határidős megbízások egy szerződést jelentenek, aminek értelmében egy digitális eszközt az adott meghatározott időpontban adsz el vagy vásárolsz meg. Az ilyen típusú pénzügyi termékeket elsősorban a professzionális kereskedők használják más befektetéseik kockázatainak csökkentésére vagy a magas árfolyam ingadozású piacokon profiftmaximalizálás céljából.

A határidős piacokon tőkeáttétel bevonására is lehetőség van. Tőkeáttétel azt jelenti, hogy a kereskedőnek nincs szüksége a kontraktus összegének 100%-ára ahhoz, hogy kereskedni tudjon vele, helyette elég a teljes kontraktus értékének töredéke. A tőkeáttétel nagyon magas megtérülést és nagyon magas kockázatot is jelent.

A határidős pénzügyi termékeket több okból is létrehozhatnak a kriptovaluta tőzsdék. Segítségükkel csökkenthetik a nagybefektetők és vállalati befektetők piaci kitettségüket, védhetik magukat az árfolyam ingadozásokkal szemben azzal, hogy adott dátumon adott összegért vásárolják meg a kriptovalutát. A kereskedők egyben fedezetként is használhatják a pénzügyi pozícióikkal szemben veszteség-csökkentés céljából. A kriptovaluta kereskedők a határidős termékeket elsősorban spekulációra használják a magas tőkeáttételek révén.

A határidős és tőkeáttételes kereskedelem nem ajánlott kezdőknek. Ha viszont már kereskedtél a határidős piacokon és tudod mi a lényegük, akkor jelentős versenyelőnyt élvezel az azonnali piacokon kereskedőkkel szemben. Ha komolyan érdeklődsz a határidős és tőkeáttételes kereskedelem iránt. akkor itt van két profiknak javasolt oldal a fent említett BitMEX és Deribit mellett:

  • LEVERJ – 2016-ban alapította Bharath Rao. A LEVERJ egy nem-letétkezelő decentralizált határidős tőzsde akár 100x-os elérhető tőkeáttétellel. A spot kereskedés mellett határidős kereskedelemre is lehetőség van ETH-USD és BTC-USD párokon. Egyesült Államokban és Egyesült Királyságban nem elérhető.
  • BTSE – 2018-ban alapította Jonathan Leong és Brian Wong. A BTSE egy kriptovaluta és határidős kereskedési platform. Több kriptovaluta árfolyamokon alapuló index terméket listáznak, amikre tőkeáttételes megbízásokat is ki lehet adni.

6. Decentralizált tőzsdén szeretnél kereskedni?

A decentralizált tőzsdék (vagy DEX-ek) olyan kriptovaluta tőzsdék, ahol nincs központi entitás, ami a nevedben tárolná a pénzedet. Egy centralizált tőzsdén ezzel szemben mikor beutalod a forintod, euród vagy éppen Bitcoinod, akkor a tőzsde átveszi a felhasználótól a pénzügyi eszközök kezelésének a jogát. Ezzel nincs semmi gond, de sajnos gyakran előfordul, hogy az ilyen centralizált kriptovaluta tőzsdék kibertámadás áldozatául esnek és elvesztik az ügyfeleik pénzét. Ez sajnos a kriptovaluta kereskedelem velejáró kockázata már a kezdetek óta.

Ezzel szemben a decentralizált tőzsdéken az ügyletek nem mennek át egy központi szereplő rendszerén, hanem direkt a felhasználók között köttetnek. Magyarán, a letétkezelés továbbra is az oldalon kereskedő felhasználó privát tárcájában összpontosul, amik még ügylet végrehajtásakor sem kerülnek át a decentralizált tőzsdére. Mivel a decentralizált tőzsdék nem kezelnek ügyfélpénzt, ezért nincs is mit ellopniuk a hackereknek. A decentralizált tőzsdék azoknak javasoltak, akik mindenek felett állónak vélik a személyes biztonságot és a központi szereplőktől mentes digitális eszköz kereskedést.

Az elmúlt hónapokban több központosított kriptovaluta tőzsde is hack vagy szabályozói felülvizsgálat áldozatául esett, amiből következik, hogy a decentralizált, nem-letétkezelői tőzsdékre is növekedni fog az igény a jövőben. A DEX-ek hátránya, hogy technológiailag még gyerekcipőben járnak, jóval alacsonyabb a likviditás rajtuk, illetve az ügyletek végrehajtása se olyan gyors, mint egy központosított kriptovaluta tőzsdén. Ez a jövőben természetesen változni fog, ahogy növekszik a decentralizált tőzsdék iránti piaci igény.

 • Uniswap – 2018-ban alapította Hayden Adams a decentralizált Ethereum tőzsdét és likviditás pool-t. Az Uniswap segítségével a felhasználók köztes szereplők nélkül tudnak kereskedni úgy, hogy náluk marad a vagyonuk feletti ellenőrzés joga. Ahelyett, hogy megbízáskönyvre támaszkodna, amiben taker és maker megbízások kerülnek listázásra és végrehajtásra, helyette algoritmikus okos szerződéseket használ, amiket a likviditás pool felügyel és egyben biztosítja az ügyletek végrehajtását.

Az említett decentralizált tőzsdét még eddig egyetlen egyszer sem hackelték meg.

Végszóul

Mint mindig, mielőtt kriptovalutát vásárolnál vagy kereskednél vele, nagyon fontos, hogy ismerd és kutakodj utánuk. Hasonlítsd össze a tőzsdék váltási díjait, a tőzsdék közötti különbségeket, illetve keresd az adott szereplők gyengéit és erősségeit. A legjobb döntés mindig, a tájékozott döntés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük