Hogyan használjuk az ethert?

Mint annyi újszerű dolog a világon, az Ethereum koncepciója elsőre talán ijesztően hathat sokaknak, mégis megéri belefogni!

Ha az Ethereum, ez a ‘megállíthatatlan világszámítógép’ a tervek szerint fejlődik, akkor idővel alternatívát jelenthet a Facebookal vagy a Google-vel szemben is, amiknek a szolgáltatásait számtalan ember használja nap mint nap. (ahogy azt a “Mi is az az Ethereum?” ismertetőnkben mi is tárgyaltuk).

Az Ethereum használata talán nem olyan intuitív, mint a webé napjainkban, de bárki, aki egy számítógéppel vagy okostelefonnal rendelkezik, kipróbálhatja ezt a platformot, feltéve, hogy rendelkezik ‘etherrel’ (ETH), egyedi kódokkal, amik lehetővé teszik a frissítéseket a blokklánc főkönyvben.

Ethereum tárcák

Először is, szükséged lesz egy helyre és módra (vagy legalábbis egy helyre), ahol majd a privát kulcsod tárolod. Itt jönnek a képbe az ún. ethereum tárcák.

A rendszer egy bökkenője, hogy egy privát kulcs elvesztése sokkal nagyobb baj, mint mondjuk egy jelszó elfelejtése. Ha egyszer elveszíted a privát kulcsodat, akkor sajnos búcsút kell mondanod a hozzá tartozó ethernek is.

A megbízott harmadik felek kiküszöbölése a rendszerből egy kétélű fegyver. Noha a különféle tranzakciók megerősítéséhez nem lesz szükség közvetítőkre, de nem lesz olyan segítség sem, ahova fordulni lehetne a kulcsod visszaszerzéséhez.

Szerencsére számos különféle mód, tárca létezik kriptovaluták tárolására: használhatsz “asztali” tárcákat, webes tárcákat, hardveres tárcákat, és persze papírtárcákat is.

Egy ilyen tárolási mód kiválasztásakor mérlegelned kell a biztonsági és a kényelemi, szempontok között, ugyanis ez a két követelmény általában egymással ellentétes irányba hat. A legkényelmesebb megoldás a legkevésbé biztonságos, és vissza.

Desktop, “asztali” tárcák

Egy desktop tárca a felhasználó PC-jén vagy laptopján fut. Az egyik lehetőség egy Ethereum-kliens letöltése (ami egyben a teljes Ethereum blokklánc másolata). Több Ethereum-kliens is létezik különféle programozási nyelveken és a teljesítmény tekintetében más-más kompromisszumokkal.

Ez a folyamat sajnos több napig is eltarthat, és az Ethereum növekedésével ez csak hosszabb lesz. Egy ilyen tárcának szinkronban kell maradnia a blokklánc útján feldolgozott legfrissebb tranzakciókkal.

Mobiltárcák

Egy “könnyített” mobiltelefonos kliensnek kevesebb letöltött adatra van szüksége a hálózatra való csatlakozásához és tranzakciók végrehajtásához, ezért ilyen szempontból érdemes inkább az okostelefonos megoldás felé fordulni.

A telefonos módszer tehát kényelmesebb, de közel sem olyan biztonságos. A teljes Ethereum-kliensek biztonságosabbak tranzakciók fogadására, ugyanis azoknak a pontos információk fogadásához nincs szükségük bányászokra vagy csomópontokra (nodes), hiszen a tranzakcióikat ők maguk érvényesítik.

Egy internethez nem kapcsolódó eszközön tárolt privát kulcs illetéktelen személyek számára nehezebben hozzáférhető, ezért az ilyen “cold storage” megoldások különösen ajánlottak nagyobb ether “tételek” tárolásához. Ez a módszer azonban mindenképpen körülményesebb, mint egy internetkapcsolattal rendelkező számítógépen vagy okostelefonon tárolt kulcs.

Hardvertárcák

Alighanem a hardveres tárcák – amik gyakran csak pendrive méretűek –  ajánlják a legjobb kompromisszumot. Egy ilyen eszköz offline tárolja a privát kulcsodat és az ethered, és csak akkor küld információkat a hálózat felé, amikor kimenő tranzakciókat erősítesz meg. Egyes modelleknek saját kijelzője is van!

Ugyanakkor egy ilyen “széfes” megoldás nem optimális abban az esetben, ha gyakran használsz ethert, vagy tennéd azt útközben, ha nincs veled egy számítógép rajta a telepített Ethereum-alkalmazással.

Papíralapú tárcák

Egy másik “hidegraktáras” tárolási lehetőség, hogy egyszerűen kézzel leírod a privát kulcsodat egy papírfecnire, és elzárod azt egy biztonságos helyen, mondjuk egy széfben. Az online eszközök ugyanis képesek kulcspárok létrehozására közvetlen a te számítógépeden, nem pedig egy weboldal szerverén, ahol a kulcsok egy esetleges hackelés esetén sebezhetővé válnak.

Generálhatsz kulcsokat parancssorral is, feltéve, hogy a szükséges titkosítási csomagok telepítve vannak a neked megfelelő nyelven a gépeden.

Az összes megoldásra azonban ugyanúgy igaz, hogy a privát kulcsod elvesztése visszafordíthatatlan veszteséget jelent!

Mindent összevetve érdemes rászánni az időt a privát kulcsodból több másolat létrehozására, amiket aztán más-más biztonságos helyeken tárolj arra az esetre, ha egyik-másik elveszik vagy megsemmisül.

Hogyan vásároljunk ethert?

Különféle országokban vagy valutákkal eltérő módon juthatsz hozzá etherhez. Először is találnod kell valakit személyesen vagy online, akinek van etherje és eladna.

Ha netán olyan városban élsz, ahol rendszeresen összejön az Ethereum közössége (ilyen New York vagy Toronto), akkor egy ilyen rendezvényen könnyen rátalálhatsz valakire, aki venne vagy eladva.

Ez az út a távoli, kevésbé sűrűn lakott vidékeken persze nem járható. Egy megoldás, ha felkeresel egy online Ethereum kereskedést, ahol közvetlen vásárolhatsz ethert USD-ért vagy akár bitcoinért. Jellemzően ehhez előbb át kell esni egy feliratkozási procedúrán.

Ha másfajta valutát birtokolsz, az ether vásárlásához az alábbi lépésre is szükséged lehet!

Mivel a bitcoin a legelterjedtebb digitális valuta, ezért világszerte könnyebb rábukkanni az olyan vásárlókra, akik eladnának ETH-t bitcoinért. Ezért ha például forinttal szeretnél etherhez jutni, célszerű először bitcoint vásárolnod, majd azzal fizetned az ETH-ért.

Ha már van ethered, azt elküldheted közvetlen egy másik személynek (P2P). Ilyenkor van egy kis tranzakciós illeték is, amit a bányászok kapnak.

Hogy tovább?

Ha már van ethered, mihez is kezdhetsz vele?

Talán már észrevetted, hogy az ether szakzsargonja, a tárcák és a kereskedések rendszere eddig nagyban emlékeztetnek a bitcoinéra. Azonban az Ethereum alkalmazásai attól nagymértékben különböznek.

Ethert birtokló felhasználók létrehozhatnak vagy csatlakozhatnak olyan “okos” szerződésekhez, amiknél a kód automatikusan végrehajtja a megállapodást, ezért egyik félnek sem kell egy harmadik félre támaszkodnia.

Okos szerződések csomagjait aztán fel lehet használni olyan decentralizált alkalmazások (dapp-ok) létrehozására, amiket te is használhatsz vagy amikhez te is csatlakozhatsz.

Hogy működik a rendszer?

De mielőbb továbbmennénk, járjuk körbe még egyszer az ether működését, hiszen az Ethereumnak és más kriptovalutáknak is bevallottan elég zavaros a tárolási rendszere.

Talán a legjobb, ha olyasvalamihez hasonlítjuk, amit már ismerünk.

Idézd most fel a bankkártyád elején lévő számsort. A bankok számára létfontosságú, hogy meg tudják határozni, hova küldjék vagy honnan vegyenek le a pénzt, ha egy bankkártya használatba kerül. A kriptovalutákkal te is egy hasonló azonosítási számsort hozhatsz létre, amit aztán fogadásra és küldésre is használhatsz.

A rendszernek két fő komponense van, amire a felhasználónak az azonosításhoz szüksége van: egy publikus kulcs és egy privát kulcs. Elsőre ezek csak egy véletlenszerű betű- és számsornak tűnhetnek, pedig a két kulcsot egy kriptográfiai eljárás köti össze.

Te a nyilvános kulcsod küldöd el másnak, hogy tudják, hova juttassanak el neked pénzt. Ha azt akarod, hogy ethert küldjenek neked, szükséged lesz egy címre, egy vegyesen betűkből és számokból álló sorra, ami a hasonlóképpen kevert nyilvános kulcsból származik.

Az ether költéséhez az összeget a privát kulcsoddal kell “aláírnod”, ami, ahogy a neve is utal rá, hasonló egy jelszóhoz. Ha a rendszert a bankkártyáékhoz hasonítjuk, a privát kulcs olyan, mint a PIN-kódod, amivel egy bankautomatánál vagy egy üzletben kártyaleolvasón keresztül hozzáférhetsz a számládon lévő pénzedhez.

Még egyszer a rendszer előnyeiről. A nyitott blokkláncok (mint a bitcoin vagy az Ethereum) legfőbb jellemzője, hogy a felhasználó bármikor hozzárendelhetnek a forrásaikhoz egy azonosítási számot. Nem kell egy bankra, harmadik félre várniuk, hogy az engedélyezze egy fiók vagy számla nyitását, és hogy végül elküldjön az ügyfélnek egy bankkártyát.

Itt tudsz ethert vásárolni bankkártyával:

>>>ETH/EUR -> bitcoin.de<<<

>>>ETH/EUR -> CEX.IO<<<

>>>ETH/USD -> Coinbase<<<

>>ETH/USD -> Bitfinex<<<