Bitcoin az e-kereskedelemben

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Valutát használunk, ha vásárolni vagy eladni kívánunk egy terméket. Az alacsony díjak és a gyors tranzakciók miatt a bitcoin az e-kereskedelemben – más kriptopénzekkel egyaránt – kiválóan alkalmasak internetes vásárlások lebonyolítására. Az elektronikus kereskedelem, azaz az e-commerce rendszerek infrastruktúrájának fejlődésével egyre több cég fogad el digitális valutát fizetőeszközként.

A továbbiakban ismerkedjünk meg az e-commerce rendszerek eladáshelyi és webshopos működésével.

Bitcoin az e-kereskedelemben: „Itt bitcoinnal is fizethetsz”

Mindegy, hogy „fizikai” üzlethelyiséget bérelsz vagy online nyújtasz szolgáltatásokat: ha lehet nálad bitcoinnal fizetni, azt jól látható módon jelezd a vásárlóidnak. A logót letöltheted innen, de készíthetsz magadnak egyedi feliratot is.

Fejlesztőknek

bitcoin az e-kereskedelemben: az internetes vásárlás jövője?Ha járatos vagy a kódolásban, tedd ki a bitcoin-címedet a honlapodra. Pár perc alatt készíthetsz QR-kódot is, amelyet a vásárlóid be tudnak szkennelni a telefonjukkal. Ezzel persze még koránt sincs kész a művelet, hiszen a tranzakciók lezárásához és a megrendelés teljesítéséhez teljes checkoutra is szükség lesz. A checkout egy olyan – egy vagy több lépésből álló – folyamat, melynek során a webáruház a vásárlótól elkér minden olyan adatot, amely a megrendelés teljesítéséhez szükséges.

Ha saját magad programozod a fizetési felületet, ügyelj rá, hogy a bitcoin-címed folyamatosan frissítve legyen. Így megvédheted magad és a vásárlóidat az úgynevezett „taint analysis”-től. Ez nem más, mint két bitcoin-cím kapcsolatának visszakövetése a bitcoinok mozgásának figyelésével. Ettől a fenyegetéstől védheted meg magad például a nyílt forráskódú Pywallet szoftver használatával vagy az amúgy is gördülékenyebb off-chain (blokkláncon kívüli) tranzakciókkal.

Harmadik feles fizetési rendszerek

Az erre szakosodott cégek szerencsére gondoltak azokra a felhasználókra is, akik nem annyira járatosak a programozás világában. Nekik nyújt kényelmes megoldást a weboldalba könnyedén beépíthető bitcoinos fizetési rendszer. Vegyük sorra a legismertebbeket.

CoinBase

A CoinBase az egyik legnépszerűbb bitcoinos fizetési rendszer. A szolgáltatás egészen addig ingyenes, amíg a tranzakciók összege el nem éri az 1 millió dollárt, de a vállalat ezután is csupán 1% tranzakciós díjat számol fel. A fizetési moduljuk könnyen beépíthető a weboldalba, de WordPress, WooCommerce, Magento és ZenCart plugineket is kínálnak. A szolgáltatás egyelőre még csak az USA-ban érhető el. Néhány jelentős vállalat, akik CoinBase-t használnak: Dell, Expedia, Overstock, DISH.

Az online fizetési lehetőség, vagyis a bitcoin az e-kereskedelemben másutt is használható: a szolgáltatást az üzletek POS termináljához is hozzá lehet kapcsolni.

BitPay

A BitPay vállalatoknak és jótékonysági szervezeteknek nyújt harmadikfeles fizetési szolgáltatást. Versenytársaihoz hasonlóan van telepíthető pluginje az e-kereskedelem főbb szereplőihez (WooCommerce, Magento), de szolgáltatásként igénybe vett szoftverekhez (SaaS) is elérhető (Shopify). A BitPay ezen kívül hozzákapcsolható az Amazon Fulfilment szolgáltatáshoz, így a kereskedők az e-kereskedelmi óriáson keresztül is bonyolíthatják adás-vételeiket.

A BitPay többféle csomagot kínál előfizetőinek, az 1%-os tranzakciós díjú „starter” csomagtól kezdve egészen a havi 3000 dolláros vállalati előfizetésig. Ez utóbbihoz olyan extra szolgáltatások is járnak, mint például egyéni domainek létrehozása, VPN hozzáférés vagy a tranzakciók exportálása QuickBooks-ba.

Coinify

A Coinify, vagy régi nevén BIPS, a ’Bitcoin Internet Payment System’ rövidítése, amely saját platformján bitcoin vásárlással és eladással foglalkozik, illetve digitális valutában történő tranzakciókat fogad. A szolgáltatás díja rendkívül kedvező.

A Coinify számlák tárolására is lehetőséget ad, és letölthető plugin választható többek közt a BigCommerce-hez, a WooCommerce-hez és a Shopify-hoz. Az interneten lebonyolított vásárlási folyamathoz mobilbarát megoldásokat kínál, a programozók pedig API-hozzáférést kérhetnek.

A szolgáltatás az offline kereskedelemben is elérhető.

Blockchain Merchant

A Blockchain Merchant egy kereskedői applikáció, amely kiskereskedőknek nyújt eladáshelyi bitcoinos fizetési szolgáltatást. Az ingyenes applikáció a Google Play Store-ból tölthető le, kizárólag Androidon érhető el.