Bitcoin az e-kereskedelemben

A bitcoin és egyéb kriptopénzek digitális valutaként tökéletesen alkalmasak az online vásárlások során történő felhasználásra. Nem is csoda, hogy az e-kereskedelemben az elmúlt években egyre több kereskedő döntött úgy, hogy ő is felveszi fizetési opciói közé a bitcoin és egyéb kriptovaluták lehetőségét. De hogyan is történik pontosan a kriptós fizetés, és miként tudjuk egy online vállalkozásban vagy webáruházban mi magunk is elfogadni a bitcoint?

Bitcoin az e-kereskedelemben: Miért jó bitcoint elfogadni az online üzletedben?

A bitcoin elfogadása az e-kereskedelemben több okból is előnyös lehet online vállalkozások számára. Egyrészről remek nyitás a kriptovaluták iránt érdeklődő vásárlók felé – akik száma ráadásul a tavalyi év során is óriási növekedésen ment keresztül. Több lista és térkép is összegyűjti azon online és offline üzletek sorát, akik elfogadnak kriptopénzeket fizetőeszközként, így ha ezekre felkerül a vállalkozásunk, akár extra ügyfeleket is szerezhetünk.

Pozitívum lehet a BTC elfogadása még a külföldi vásárlók számára is, akik bankkártyás vásárláskor drága tranzakciós díjat fizetnek bankjuk felé, hogy üzletünkben magyar forintért tudjanak vásárolni. Számukra a bitcoinos fizetés lehetővé teszi, hogy jelentős összegeket spóroljanak. De a vásárlók mellett maguknak a vállalkozóknak is extra biztonságot jelenthetnek a bitcoinos fizetések, hiszen ezekkel garantáltan el tudják kerülni a kártyás csalásokat.

Az előnyök mellett persze vannak hátrányai is a bitcoin elfogadásnak, és ezeket is mindenképpen ki kell emelnünk. A legnagyobb érv, ami a BTC elfogadása ellen szól, az a volatilitásban rejlik, hiszen mindnyájan jól ismerjük, hogy a kriptopénzek árfolyama milyen gyorsan tud jelentős növekedést vagy éppen csökkenést produkálni. Semelyik árus sem szeretné azt látni, hogy az egyik nap befizetett bitcoin fizetés másnap már csak az eredeti összeg töredékét éri fiatpénzben. A volatilitás ellen szerencsére már jó pár szolgáltató azzal védi az eladókat, hogy azonnal kripto-fiat váltást eszközöl a kriptovalutás fizetések esetében, azaz a kereskedő azonnal a fiatpénzt kapja meg a tranzakció során.

Fejlesztőknek – hogyan fogadj el BTC-t az üzletedben?

Ha járatos vagy a kódolásban, egyszerűen tedd ki a bitcoin-címedet a honlapodra. Pár perc alatt készíthetsz QR-kódot is, amelyet a vásárlóid be tudnak szkennelni a telefonjukkal. Ezzel persze még koránt sincs kész a művelet, hiszen a tranzakciók lezárásához és a megrendelés teljesítéséhez teljes checkoutra is szükség lesz. A checkout egy olyan – egy vagy több lépésből álló – folyamat, melynek során a webáruház a vásárlótól elkér minden olyan adatot, amely a megrendelés teljesítéséhez szükséges.

Ha saját magad programozod a fizetési felületet, ügyelj rá, hogy a bitcoin-címed folyamatosan frissítve legyen. Így megvédheted magad és a vásárlóidat az úgynevezett „taint analysis”-től. Ez nem más, mint két bitcoin-cím kapcsolatának visszakövetése a bitcoinok mozgásának figyelésével. Ettől a fenyegetéstől védheted meg magad például a nyílt forráskódú Pywallet szoftver használatával vagy az amúgy is gördülékenyebb off-chain (blokkláncon kívüli) tranzakciókkal.

Még egy nagyon hasznos oldalt ajánlanánk a fejlesztők figyelmébe: ez pedig nem más, mint a BTCPayServer. Itt egy olyan nyílt forráskódú fizetési rendszerhez férhettek hozzá, ahol – mivel semmilyen külső, harmadikfeles szolgáltató nem vesz részt a folyamatban – teljesen ingyenesen, tranzakciós díjak nélkül tudtok azonnal kriptós fizetéseket elfogadni. A BTCPay ráadásul számos pluginnal is rendelkezik pl. a WooCommerce-hez vagy a WordPresshez is.

Bitcoin fizetési rendszer felállítása harmadik feles szolgáltatókon keresztül

Ha te magad nem értesz a programozáshoz, akkor sincs ok az aggodalomra, hiszen számos külsős szolgáltató segítségével is lehet bitcoin fizetési rendszert felállítani az online boltodban. Ezek közül most a legismertebbeket mutatjuk be, amelyeket itt Magyarországon is el tudtok érni.

BitPay

A BitPay az egyik leghíresebb kriptós fizetési rendszer szolgáltató, melynek segítségével úgy tudsz elfogadni kriptovalutákat, hogy neked csak a fiatpénzzel kell foglalkoznod. A rendszer automatikusan átváltja számodra a befizetett kriptopénzeket, ezzel védve a kereskedőt a bitcoin és egyéb kriptók volatilitásától. A szolgáltatás világszinten elérhető, és a legnagyobb e-kereskedelmi platformok (pl. WooCommerce vagy Shopify) mind saját BitPay pluginnal rendelkeznek, mellyel a bitcoinos fizetési opció felállítása mindösssze néhány percet vesz igénybe.

A BitPay a szolgáltatásaiért cserébe egységesen 1%-os tranzakciós díjat számol fel, bár a magas kockázatú iparágak esetében esetlegesen magasabb árakat számolhatnak fel. Jó pár igazán nagynevű vállalat is a BitPay mellett tette már le a voksát: többek között a Microsoft vagy éppen a Twitch is a BitPay segítségével fogadja el a bitcoinos fizetéseket.

Coinbase Commerce

A Coinbase Commerce a Coinbase váltó egyik szolgáltatása, ahol az e-kereskedők számára biztosítanak kriptós fizetési lehetőségeket. A Coinbase Commerce a BitPayjel ellentétben sokáig nem foglalkozott kriptóról fiatra váltással, azonban 2020-ban ők is bevezették ezt a szolgáltást egyes fiatpénzekre. Itt a befizetett kriptopénzeket már USD, EUR, GBP, és USDC stabilcoinban is megkaphatják a kereskedők. (Itt szintén 1%-os tranzakciós díjjal kell kalkulálnia a kereskedőknek.)

A Coinbase Commerce kiemelkedik a magas számú elfogadott kriptovaluta opciójával. A kereskedők ezzel a rendszerrel a bitcoin mellett BCH-t, ETH-t, LTC-t, DAI-t és USDC-t is el tudnak fogadni fizetésként.

Coinify

A Coinify a magyar kereskedők számára szintén elérhető. A platform a fentebb említett BitPay és Coinbase Commerce szolgáltatásaihoz hasonló bitcoinos fizetési rendszer felállítását teszi lehetővé.

A Coinify szintén rendelkezik WooCommerce és Shopify pluginnal, illetve az offline kereskedelemben is elérhető. Ha fizikai üzlethelyiséggel is rendelkezik vállalkozásunk, akkor ott is könnyedén tudunk kriptovalutás fizetési lehetőséget elérhetővé tenni.

Hogyan tudjuk beállítani a bitcoinos fizetést a Shopify fiókunkban?

Ahogy már fentebb is említettük, a harmadik feles szolgáltatók a legnagyobb e-kereskedelem platformok esetében nagyon könnyű integrációt tesznek lehetővé a kereskedők számára. Most röviden egy gyakorlati példán végigtekintjük azt, hogy pl. a Shopify esetében hogyan tudjuk felállítani a BitPay bitcoinos fizetési lehetőség elfogadását.

1. Hozz létre egy Bitpay fiókot

Ehhez a BitPay oldalán tudtok regisztrálni, ahol a vállalkozásotok alapadatainak megadásával egy felhasználói fiókot tudtok megalkotni.

2. Hozd létre a Bitpay API tokenedet

A Bitpay Payment Tools elnevezésű részlegén éritek el az API tokeneket. Itt szimplán az Add New Token résznél hozzatok létre egy új API tokent, melynek címét kell mindenképpen elmentenetek. (Ez egy 44 számból és betűből álló kód lesz.)

3. A Shopify fiókodon keresztül tedd elérhetővé a Bitpay fizetési alternatívát

Ezt az alternatív fizetési módszereknél találjátok majd meg a Shopify fiókotokban. Itt rá tudtok keresni a BitPayre, ahol aztán a korábban elmentett API Token címét kell csak összekötnötök a fiókotokkal. Mivel a BitPay és a Shopify teljesen integráltan működik, így a fiókok összekötése is tényleg csak néhány kattintást vesz igénybe.

4. Helyezd el a bitcoin logót a honlapodon

Ha mindennel kész vagy, érdemes lesz jól látható helyre elhelyezni a bitcoin logóját, hogy a vásárlóid se maradjanak le a kriptós fizetési lehetőség híréről.

Bitcoin az e-kereskedelemben: Ha ez a logó szerepel egy honlapon, azonnal tudják a vásárlók, hogy itt elfogadják a bitcoin fizetéseket

További segítséget ezzel kapcsolatban ide kattintva találhattok a BitPay oldalán.

Bitcoin fizetések könyvelése vállalkozásoknak

Nagyon fontos kérdés, hogy pontosan a könyvelésben hogyan jelennek meg a bitcoinos és egyéb kriptovalutás fizetések, hiszen rengeteg vállalkozót pont ezen bizonytalanság tart vissza attól, hogy belefogjon a BTC fizetések elfogadásába. A szabályozás Magyarországon és az EU-ban is még mindig meglehetősen képlékeny ezzel kapcsolatban, így mindenképpen javasolt egy könyvelő felkeresése. Szerencsére azonban ma már hazánkban is bőven vannak olyan könyvelő irodák, akik specializáltan tudnak segíteni ebben a témában. Ha bármilyen könyveléssel vagy adótanácsadással kapcsolatos kérdésed adódna, akkor azzal nyugodtan fordulhatsz pl. az Írisz Office-hoz.

Frissítve: 2022. 03.05.