11 érdekesség a Bitcoin világából

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1. Ki alkotta meg a Bitcoint? Többen azt állítják, hogy egy titokzatos személy, vagy egy Satoshi Nakamoto néven emlegetett csoport hozta létre. A név azonban mindenképpen álnév, hogy a mögötte álló személyt távol tartsa a rivaldafénytől. Ennek ellenére többen hivatkoznak rá és az eredeti implementáció megvalósítása során is ezt használták. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a név japán eredetű. A következőképpen fordítható le:
Satoshi: világos gondolkodású, gyors szellemű, bölcs
Naka: belül vagy kapcsolat
Moto: az alap

2. Egyes összeesküvés elméletek azt is állítják, hogy négy technológiában érdekelt óriás cég hozta létre a Bitcoint. A név az alapító cég nevének első két betűjével kezdődik és a fennmaradó rész a másik három vállalat neveinek első négy betűjéből származik.

Samsung: SA
Toshiba: TOSHI
Nakamichi: NAKA
Motorola: MOTO

3. Az első Bitcoin tranzakció két pizzának a megvásárlása volt 10.000 Bitcoinért. Az egyik fórumon László Hanyecz ezt a ma már nyereménynek számító összeget ajánlotta fel akárkinek, aki küld neki két pizzát. Aznap, 2010. május 22-én ez a mennyiség csak néhány dollárt ért, mai árfolyamon számolva 23 milliárd forint. Ezt a tranzakciót tartják a történelem legdrágább ételrendelésének. A május 22-e azóta a Bitcoin Pizza Day névre lett keresztelve és világszerte ünneplik a kriptovaluta rajongói.

4. Noha a Bitcoin decentralizált, és nem egyetlen entitás ellenőrzése alatt áll, egyes egyének másképp vélekednek. Ennek oka az, hogy szerintük a hashrate 50%-át – amely a bányászathoz szükséges számítási teljesítmény mennyiségére utal – négy fő entitás irányítja, ami központosított gyenge pontot hoz létre, és aláássa a kriptovaluta működési elvét.

5. Viták folytak arról, hogy a Bitcoin valuta vagy áru. A legerősebb vélemény azonban az, hogy mindkettő, mivel felhasználható vásárlásokra, akárcsak Hanyecz pizzája esetében. Ez valutává teszi, bár a kormányzati ügynökségek, mint például az IRS és a SEC, árucikknek tekintik.

6. A Bitcoinok maximális száma, amelyet valaha ki fognak bányászni, 21 millióra korlátozódik, amelyből 18 millió már létezik. Az utolsó Bitcoin kibányászásának becsült éve 2140.

7. A tranzakciók során összesen 3,79 millió Bitcoin már örökre elveszett. Ez a teljes forgalomban lévő Bitcoin mennyiségének körülbelül a 23%-át teszi ki, és nagyjából 252 millió dollárt ér. Ez a hatalmas veszteség a magán kézben lévő és a nyilvános kulcsok helytelen kezeléséből, valamint a digitális eszközök elvesztéséből származik.

8. Manapság egyre elterjedtebb a Bitcoinnal történő vásárlás, és akár már lottó is játszható vele. Akad azonban néhány furcsa dolog, amelyet meg lehet vásárolni a segítségével. Néhány ezek közül például: kecske, webkamera show és utazás az űrbe.

9. Ahogy egy cent a dollár legkisebb egysége, a satoshi a bitcoin legkisebb része. Tehát a legkisebb címlet, amellyel tranzakciókat lehet végrehajtani. Ezt az egységet azért nevezik satoshi-nak, mert hivatkozásként szolgál a Satoshi Nakamoto-ra, a Bitcoin kezdeményezőjére.

10. Becslések szerint világszerte körülbelül 20.000–200.000 ember jutott hozzá egymillió dollár nyereséghez a Bitcoinnak köszönhetően. Akár kereskedés, bányászat, értékesítés vagy profitszerzés által.

11. Sokak számára meglepő lehet az a kevésbé köztudott tény, hogy nem a Bitcoin az első kriptovaluta. Valójában a Digicash kapja meg ezt a címet, amelyet évekkel azelőtt alapítottak, mielőtt a Bitcoin létrejött volna. A megalkotója David Chaum volt 1989-ben, és ugyanazokon a protokollokon alapult, mint későbbi testvére, de nem volt elég népszerű ahhoz, hogy elterjedjen.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.